Imam core 2 duo e7400 2.8ghz. Kad bi clocknia procesor na 3.6 da li bi procesor moga u potpunosti iskoristit grafu
Ni blizu da ćeš ju u potpunosti iskoristit, al ćeš se moć pošteno naigrat.
Tu bi trebao neki Quad da grafa prodiše u igrama.
koje vi glupost pisete jbte... koje igre koriste 4 jezgre?niti jedna...
GTA4, Bad company 2, NFS shif, Far Cry 2, ... ... Uglavnom većina novijih. Pogledaj da je skoro kod novih svih preporučen quad core procesor. A duo na 3.6GHz bi u trebao tjerat, al naravno ne onolko kolko ju bi tjerao neki quad, ili još bolje i7
E7400 je u paru s 5870 jako, jako usko grlo. I nema smisla osim privremeno.
nije stvar u tome da igre koriste 4 jezgre nego da li procesor moze obraditi sve podatke koje mu salje jedna HD5870
Ali zašto toliko dobar procesor treba za grafičku kada grafička ima svoj procesor
Ali zašto toliko dobar procesor treba za grafičku kada grafička ima svoj procesor
AA-d00d ti je odgovorio u prošlom postu. Radi se o iskorištavanju grafe, znači o svemu onome što grafa šalje procu.
ne treba ti pre jak procesor
bio je test na pcekpert stranici gdje su testirali 5 procesora sa 5870 karticom
2 phenoma i 3 core ( i3, i5 i i7 )
i razlike u igrama su samo par frejmova
a razlike u cijenama procesora su i tisucu kuna
nema potrebe za prejakim procesorom bar ne u igrama
ja sa svojim i5 750 dignutim na 4GHz
u igrama pri 1920x1080 i high postavkama ima 40-50 % opterecenje procesora
testirano na just cause 2 i AvP
pozdrav
Onda najbolje uzet neki quadov.. Primjerice q9550. A koja je najbolja grafa onda za moj procesor
ne treba ti pre jak procesor
bio je test na pcekpert stranici gdje su testirali 5 procesora sa 5870 karticom
2 phenoma i 3 core ( i3, i5 i i7 )
i razlike u igrama su samo par frejmova
a razlike u cijenama procesora su i tisucu kuna
nema potrebe za prejakim procesorom bar ne u igrama
ja sa svojim i5 750 dignutim na 4GHz
u igrama pri 1920x1080 i high postavkama ima 40-50 % opterecenje procesora
testirano na just cause 2 i AvP
pozdrav
edit
nisam pozorno čitao, sorry... nvm
GTA4, Bad company 2, NFS shif, Far Cry 2, ... ... Uglavnom većina novijih. Pogledaj da je skoro kod novih svih preporučen quad core procesor. A duo na 3.6GHz bi u trebao tjerat, al naravno ne onolko kolko ju bi tjerao neki quad, ili još bolje i7
Haha dobro si ga spustio :D.
nije stvar u tome da igre koriste 4 jezgre nego da li procesor moze obraditi sve podatke koje mu salje jedna HD5870
Nešto si pobrkao, cini mi se...
hmm, da, igra moze koristiti 4 jezgre procesora ali isto tako taj proc treba biti jak ako je uparen sa jakom grafickom karticom (iz razloga kojeg sam naveo)
hmm, da, igra moze koristiti 4 jezgre procesora ali isto tako taj proc treba biti jak ako je uparen sa jakom grafickom karticom (iz razloga kojeg sam naveo)
Valjda procesor "hrani" podacima grafičku, a ne obrnuto, na to sam mislio kad sam rekao da si pobrkao nesto
evo jedne slicne teme, ali autor je isti 
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/core-2-duo-radeon-hd-5xxx/47858.aspx
Onda najbolje uzet neki quadov.. Primjerice q9550. A koja je najbolja grafa onda za moj procesor
Ne znam kako je trenutno, ali do nedavno je taj q9550 koštao ko i7 920 te je onda po meni neisplativ... e sad jedino su ti za njega još uvijek nešto jeftinije matične i DDR2, makar i tu je upitna isplativost....
Idi radije na neki i5/i7 po meni
Valjda procesor "hrani" podacima grafičku, a ne obrnuto, na to sam mislio kad sam rekao da si pobrkao nesto
ne. graficka kartica obradjuje svoje podatke koje zatim salje procesoru i procesor onda jede te podatke
Glupost ili ne nema još igara koje koriste sve 4 jezgre. Ima kako je naveo kolega post ispod nešto i sve više samo nema niti baš aplikacija puno koje koriste 4 jezgrene procesore. Sve u svemu bit će sve više jer je to normalno danas! A za tvoj procesor jedna HD5870 neće biti slaba nego previše
Hitno u apoteku sutra po lijekove!
link - u 4. postu je covjek dobro opisao odnost CPU-GPU
evo da ne citas cijeli tekst:
What happens is if you have a very strong video card it can draw those pictures so fast that the cpu cant turn the pages fast enough to keep up. Thus a bottle neck. This doesnt mean you need a new cpu to turn the pages faster it just means your not using the video card to its full power. But if its already 50-60 frames (pages) per second its not a big deal.
link - u 4. postu je covjek dobro opisao odnost CPU-GPU
evo da ne citas cijeli tekst:
What happens is if you have a very strong video card it can draw those pictures so fast that the cpu cant turn the pages fast enough to keep up. Thus a bottle neck. This doesnt mean you need a new cpu to turn the pages faster it just means your not using the video card to its full power. But if its already 50-60 frames (pages) per second its not a big deal.
Ne bih se bas slozio s tim. Sto drugi misle o tome?
You know those little flip books that you thumb thru and it looks like a movie playing, because each page has the same picture drawn just slightly diffrent so when you see all the pictures back to back it appears to move.
Well thats your FPS or frames per second in a game is that flip book image you see.
Now the video cards job is to draw that picture on each page (in the case of a video game its drawing the game on your monitor) and we will say its the cpu's job to turn each page so you can see the pictures change.
Here is what you CAN do in that situation tho, make the picture harder to draw. Meaning turn up all the eye candy, a higher resolution if your not at max already, higher AA, or AF filtering, all the games highest settings for draw distance, lighting, shadows ect ect. Now your giving the video card more work but not the cpu.
So you see the big benifit of a Video Card upgrade even if you dont upgrade the cpu, as if before you were forced to turn down the visual quality, with a new card chances are you can turn them up.
Ne bih se bas slozio s tim. Sto drugi misle o tome?
logicno je:
1. procesor salje instrukcije grafickoj da treba sliku.
2. graficka radi sve potrebne proracune (renderiranje bla bla bla...) i prosljeduje procesoru. sto jaca graficka to vise podataka obradi
3. ako ta ista jaka graficka prosljedi veliku kolicinu podataka natrag nedovoljno brzom procesoru onda ce se procesor muciti stim podacima.
nisam neki expert sad i vjerovatno nisam bas precizno opisao ali mislim da sam pogodio bar srz
The general rule is the higher your resolution and higher your IQ settings the less impact the cpu will make on your frame rate and the more important your GPU will be.
ja sam imao e7200 na 3,0 i hd5870 ... za takvu grafu treba quad (+dobar cooler da se moze naclockati) ...
logicno je:
1. procesor salje instrukcije grafickoj da treba sliku.
2. graficka radi sve potrebne proracune (renderiranje bla bla bla...) i prosljeduje procesoru. sto jaca graficka to vise podataka obradi
3. ako ta ista jaka graficka prosljedi veliku kolicinu podataka natrag nedovoljno brzom procesoru onda ce se procesor muciti stim podacima.
nisam neki expert sad i vjerovatno nisam bas precizno opisao ali mislim da sam pogodio bar srz
Pa logicno je, da, ako graficka ne dobiva dovoljno podataka od procesora u prvom koraku, onda graficka stoji besposlena. To govorim od pocetka.
Pa logicno je, da, ako graficka ne dobiva dovoljno podataka od procesora u prvom koraku, onda graficka stoji besposlena. To govorim od pocetka.
graficka niti u jednom trenutku ne stoji besposlena u 3D aplikacijama! ona radi kolko moze raditi, npr pokrenes igru i u svakom trenutku u GPU-z mozes vidjeti da je GPU load 99% (ne znam da li je bas tolko ili cak 100% ali ugl svaka graficka radi na svom max). Problem je bas u tome sto nedovoljno brz procesor u jednakim intervalima (znaci 1Hz) ne moze primiti toliko podataka koliko graficka salje
Znaci konkretno sto se tice ovog posta jedan e7400 ne moze Radeonu 5870 dostaviti dovoljno podataka i ovaj stoji neiskoristen do maksimuma, a ne obrnuto.
Barem ja tako mislim.
Ajde nek se javi netko pametan, da cujem druga misljenja.
Količina podataka koju proc šalje je neusporedivo manja od količine podataka koju će primiti.
Tako ja to vidim, možda sam u krivu. Dakle, kada šalje podatke, proc nema problema i uz korak je grafi ali kada grafa pošalje hrpetinu podataka nazad onda proc možda i neće biti u stanju to sve obraditi "u korak" s grafom.
Ovo nema veze s pameću, to je naprosto neki logički zaključak.
Inače, zato vam služi V-Sync. On je tu da pazi da uvijek imaš najmanji mogući konstantan broj frejmova i onda nema skakanja s 60 na 40 i slično, nego je uvijek 40 i sve je fluidno...