GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

poruka: 15.735
|
čitano: 1.564.755
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
odjavljen
Re: GTX 10xx (Pascal) klub (2016)
Tonči kaže...
ansha kaže...

Mass Effect je na frostbite-u ko i Battlefield/Battlefront tako da ce ici na 4K. 

Al sad Tonci vec picajzlis jer nikad nece postojat kartica koja ce imat 60fps lock pa onda ta kategorija nije ni bitna...

Ma namjerno gnjavim, ali dočekat ćemo. :) Govorili smo tako da nikad neće postojat kartica za 1080 i 1440 lock, a postoji upravo sada. Naravno da će u nekom trenutku i za 4K. Ako igre zapnu gdje su zapele sada, a hoće, 2018. ćemo imati 30-40% brže GPU-ove i iste igre... manje-više.. 30-40% brže će nam dati 4K@60 lock gdje god je trenutno min FPS na ~45. Dakle, nije to baš tako daleko. :)

Krenemo li na rezanje detalja, onda nam je 4K igriv i na RX480... ne moraju bit detalji, ne mora baš ni lock... :)

Ovo za MEA je dobra vijest ako je točna, ali sam pročitao da prve verzije imaju dosta pohlepne postavke.

Picajzliš na kubik. Ali ok, priznaješ... Nego, što se tiče rezanja, sam znaš koliko jedan banalan efekt može pomoć u performansama... 99% gejmerske populacije, one najnabrijanije, neće skužit šta si smanjio i ako uopće jesi, a prosjek skoči za recimo 15% i imaš lock na iznad 60. zamisli takav scenarij. I dalje ne priznaješ da je takva kartica "4K ready", odn. da je smeće, ne vaja, bacit u smeće...?

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina

Stjepanj lajka gaming na manje od 60fps?

Nekaj mi tu smrdi.. smrdi na.. dvolicnost i fanbojizam..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
12 godina
eywa33 kaže...

Picajzliš na kubik....

eh, ako on picajzli, što tek onda ja radim

13 godina
neaktivan

Oće bit koja Ti na forumu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
_mark0_69 kaže...

Oće bit koja Ti na forumu?

Ja čekam aftermarket hladnjake pa odmah uzimam :D

Prošle godine u travnju sam prodao dvije 980 i od tad snimam situaciju i isčekujem.

16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Picajzliš na kubik. Ali ok, priznaješ... Nego, što se tiče rezanja, sam znaš koliko jedan banalan efekt može pomoć u performansama... 99% gejmerske populacije, one najnabrijanije, neće skužit šta si smanjio i ako uopće jesi, a prosjek skoči za recimo 15% i imaš lock na iznad 60. zamisli takav scenarij. I dalje ne priznaješ da je takva kartica "4K ready", odn. da je smeće, ne vaja, bacit u smeće...?

Pa igranje na 60-lock nije baš luksuzni snobizam, nego upravo ono što čini PC onime što jest - ultimativna platforma. 4K svrhu nema da uz 5x veću glad za resursima stvori anti-aliasing efekt, nego da na sve efekte i kvalitetu doda nivo da se vide detalji, da imaju smisla veće teksture, da sve bude oštrije i bogatije, da se približiš 300 dpija iz tiska... a ne da reduciraš detalje ispod onih koje imaš na 1440 i 1080, samo da bi ti ostao anti-aliasing koji traži karticu o skoro 7000 kuna. Jer, bez ultra tekstura i sl. 4K je samo skupi AA.

Nije smeće, ali nije 4K-ready. Za neke igre je na rubu 1440-ready.... 1080-ready je bio 980Ti/TX. Ove godine je možda skok omogućio 1440-ready kroz 1080Ti/TX, a dogodine, ako bude sreće...

http://www.techspot.com/review/1352-nvidia-geforce-gtx-1080-ti/

Taj bench fino pokazuje... 4K tu i tamo, jedva. 1440 uglavnom da, 1080 sigurno.

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Pa igranje na 60-lock nije baš luksuzni snobizam, nego upravo ono što čini PC onime što jest - ultimativna platforma. 4K svrhu nema da uz 5x veću glad za resursima stvori anti-aliasing efekt, nego da na sve efekte i kvalitetu doda nivo da se vide detalji, da imaju smisla veće teksture, da sve bude oštrije i bogatije, da se približiš 300 dpija iz tiska... a ne da reduciraš detalje ispod onih koje imaš na 1440 i 1080, samo da bi ti ostao anti-aliasing koji traži karticu o skoro 7000 kuna. Jer, bez ultra tekstura i sl. 4K je samo skupi AA.

Nije smeće, ali nije 4K-ready. Za neke igre je na rubu 1440-ready.... 1080-ready je bio 980Ti/TX. Ove godine je možda skok omogućio 1440-ready kroz 1080Ti/TX, a dogodine, ako bude sreće...

Ah... Ono, imam iskrenu namjeru pokazat ti da je glupo tvrditi da jedna 1080ti nije 4K kartica jer nije u stanju apsolutno sve igre na apsolutno maxanim postavkama vrtit na min 60fps... ali ne ide.

Shvaćam ja tvoju tvrdnju: nijedna grafa ne može vrtit sve igre na maxanim postavkama na 4K. Samo... stvarnost ipak pokazuje da zeleni flegšip može vrtit velik broj igara na maxanim postavkama na minimum 60fpsa. Jest, žalosno je što grafa od 7000kn nije u stanju vrtit bezbrižno sve na maxanim postavkama... ali, realnost je da će uvijek bit jedan gap između performansi najjačih grafi i grafičkog eye-candija koji će i najjaču grafu rasturiti i nabit ispod 60fpsa. To će nekima značiti da mogu spustiti shadow quality sa ultra na med-high, dobit će 2% lošiju "sliku" za fps lock, a nekima - kao tebi - da grafa nije dovoljna za željenu rezu... Imaš pravo to tvrdit, a ja imam pravo reći da je to glupavo. Igre će se konstantno nabrijavat, i uvijek će postojati opcije koje će rastalit svaku grafu, pa i onu od 10000kn.

PS ne moraš mi govorit da je 60fps blagodat PCa - jest, znam. Igram se na 144hz par godina i uredno trgujem sa detaljima da dobijem 80+ fpsa na većini igara. Nije mi žao detalja kad današnje igre sa par medium-high postavki i dalje izgledaju bolesno dobro. 

PPS. rezanje detalja za željeni fps je također ono što PC čini ultimativnom platformom za gejmanje!!!

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 23:37 (eywa33).
16 godina
odjavljen

Gle, može vrtit i na 5K, nešto manji broj, ali može. Nego, usporedba 1440 i 2880 -> https://www.flickr.com/photos/97478415@N06/albums/72157672064942491 

S time da, praktički tu razliku gubiš ako spustiš teksture niže od max.

Koja bi bila svrha onda?

Uzet možeš na AA (iako i na 4K ga trebaš na 2x), ali stvari koje troše najviše, najbolje i izgledaju.

15 godina
Tonči kaže...
eywa33 kaže...

S ovim se slažem, i ovo san govoria odavno.

Daleko od toga da su to loše grafe, al činjenice su činjenice.

Istina, ne mora se sve pokretat na uber ultra max, al grafe bi trebale gonit na tim detaljima barem 60 lock, sukladno generacijama igara i monitora/reza za koje su nativno ''namijenjene''.

Evo uzimam svoju 1070 (OC-anu) za primjer. Daleko da je to loša grafa, meni jača ne treba. Ako me uvati furija za igranjem (trenutno ne igram puno, CS GO, tu i tamo koji single bacim i to je to, kupujem 1080 Ti, da, za 1080p 144Hz). Ali polovnu, kroz neko vrime, jer mi se ne da bacat pare na to, niti igre vrednujem tog novca, nit ih igram toliko, ali, ko zna.

Uglavnom, ova grafa drži dobro sve na 1080p, imam 60+, nikad ni FPS-a ispod na bilo čemu bilo kad, barem ovo šta sam proba. Većina naslova radi 100+. BF1 radi oko 100+ konstantno, tu i tamo dropne na 90-100. I to osjetim na 144Hz monitoru, promjeni se mouse-response, osjetim da zalaga, mrvicu i kratko, ali ipak osjetim. Pitam se što bi bilo da uzmem neki 240Hz monitor. Što bi za to trebalo?

Ima sam u kompu prijateljevu Strix 1080 OC par dana prije nego sam uzea ovu 1070, i za nju ne mogu reć da je bila APSOLUTNO dovoljna za 1080p 144 Hz. Bila je dovoljna, ali znalo je i to padat dosta ispod 144 fps-a.

Sad, u nekim igrama je ok 80-120, tipa Witcher, zavisno o engineu, i utjecaja FPS-a na sam 'rad' enginea, al u nekima nije, većinom FPS-ovima.

Znači, nekome je dovoljno 60 FPS-a u bilo kojim uvjetima, i to poštujem, meni nije. OK ako se radi o nekom casual igranju, ubijanju vremena, al ozbiljnom i competitive igranju, nema šanse, jednostavno ne ide.

I mislim da u Tončijevom postu ima dašak ironije, kad navodi da je jedino 1080 Ti dovoljna sigurno jedino za 1080p, ali više ima istine nego ironije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 0:00 (LogicusMPS).
16 godina
odjavljen

BF1 ja igram na 144Hz, Diablo 3 na 5K@60Hz. :) Iako, jedva čekam da mi netko pokloni ove nove Asuse 4K@120Hz. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Tonči kaže...
eywa33 kaže...

zanemarujes adaptive sync (gsync/freesync) tehnologije, uz koje 60fps lock nije nuzan

uostalom na linku koji si stavio, od 18 testiranih igara, 8 ih ima 60fps lock (min fps) na 4K uz ultra detalje a dosta ih se priblizava toj granici od min 60fps tako da stvarno moras biti picajzla da ih ne ukljucis

a nigdje nije ni opisana test metodologija na tom linku - tj sta ti znace ultra detalji ako nafrlje AA na max i igraju na 4K 

+ traziti 60fps lock u danasnjim igrama gdje su day one patchevi od nekoliko gigabajta normala je ludost - to bi mozda bilo normalno u nekom svijetu gdje je sav softver optimiziran tako da u potpunosi iskoristava hardver u racunalu

1080ti bi bio i vise nego dovoljan za 4K da svaki developer pazi na optimizaciju kao tim koji je napravio novi Doom

btw ovakva izjava:

"Za neke igre je na rubu 1440-ready.... 1080-ready je bio 980Ti/TX"

mi je isto za anale

graficka koja bez problema daje 60+fps (min fps) u svakoj igri testiranoj na tom linku koji si dao, u 1440p, je na rubu 1440 ready? otkad to vecina ima 60+Hz monitore? 

koji je po tebi uvjet da graficka bude ready za neku rezoluciju? da ima preko 100min fps na ultra max detaljima? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 9:38 (Fanu).
16 godina
odjavljen
Fanu kaže...

zanemarujes adaptive sync (gsync/freesync) tehnologije, uz koje 60fps lock nije nuzan

adaptive sync nije zamjena za visoki framerate, nego fix za trzanje koje uzrokuje varijabilni framerate; u tom kontekstu postoje tri različita problema: brzina osvježavanja monitora (Hz), sinkronizacija osvježavanja i broja sličica (G-Sync, FreeSync), brzina renderinga (broj sličica, fps), ujednačenost brzine renderinga (frame-time delta). Rješenja su višestruka: brži hardver, frame lock, x-sync...

uostalom na linku koji si stavio, od 18 testiranih igara, 8 ih ima 60fps lock (min fps) na 4K uz ultra detalje a dosta ih se priblizava toj granici od min 60fps tako da stvarno moras biti picajzla da ih ne ukljucis

- 44%, od toga dobar dio je na rubu, 57-59 FPS, a to nije 60+...  Picajzla moraš biti jer će biti situacija u igri kad će to pasti niže, a tada to onda nije 59, nego 57, 45 itd.

a nigdje nije ni opisana test metodologija na tom linku - tj sta ti znace ultra detalji ako nafrlje AA na max i igraju na 4K 

- već sam rekao što znače ultra detalji: daju smisao 4K rezoluciji. AA ti u pravilu ne treba (imaš 2x na 4K kao max), a 4K nema smisla bez ostalih "ultra" postavki, jer mu je smisao da omogući prikaz kvalitetnog contenta, a ne da zagladi rubove. Jesi ikad vidio 4K igru s low-medium teksturama? Bez visoke rezolucije tekstura i drugih efekata, površine su još gore nego na nižim rezama, jer se nisko-rezolutivne teksture razvlače, a precizna geometrija u odnosu na mutne površine još više dolazi do izražaja.

+ traziti 60fps lock u danasnjim igrama gdje su day one patchevi od nekoliko gigabajta normala je ludost

- nisam siguran kakve veze imaju refresh rate/frame-rate i veličina patcheva?

1080ti bi bio i vise nego dovoljan za 4K da svaki developer pazi na optimizaciju kao tim koji je napravio novi Doom

- Tim koji je napravio Doom koristi megatex tehnologiju koja je ograničena upravo time što su najbolje postavke limitirane 1080 rezolucijom pa ti više od toga ni ne treba, što je komentirao i njihov dev jednom... Nije poanta u optimizaciji koliko činjenici da jednostavno nemaš što prikazati na 4K.

Pogledaj gore, dao sam link ne na razliku 1080 i 2160, nego na razliku 1440 i 2880, gdje vidiš koliko može imati smisla 5K prema 1440, kod skoro jedine igre gdje sam vidio da bitne razlike ima. (Još jedna igra koja ima prednost na 4K je Middle Earth: Shadow of Mordor - tu 4K ima smisla!).

"Za neke igre je na rubu 1440-ready.... 1080-ready je bio 980Ti/TX"

mi je isto za anale

graficka koja bez problema daje 60+fps (min fps) u svakoj igri testiranoj na tom linku koji si dao, u 1440p, je na rubu 1440 ready? otkad to vecina ima 60+Hz monitore? 

- pa na rubu je u dvije testirane igre, ja se slažem da su 1080Ti i TXP 1440-ready, to sam već rekao, pogledaj test. Imamo čak dvije igre koje na 1440 jedva prelaze 60 FPS. Meni ne smeta, i dalje ih smatram 1440-ready karticama jer ipak prelaze prag. :)

otkad to vecina ima 60+Hz monitore? 

- ne samo većina, nego sam uvjeren da svi imaju 60+Hz monitore. Volio bih upoznati osobu koja je uopće kupila monitor koji nema 60Hz 

koji je po tebi uvjet da graficka bude ready za neku rezoluciju? da ima preko 100min fps na ultra max detaljima? 

- pa to sam već rekao 10 puta: <rezolucija-ready> igrom smatram karticu koja daje min 60 FPS za 95% vremena mjerenja u što bolje odabranim, teškim lokacijama u igri (a ne buljenjem u neki zid).

Za mene je 60Hz idealna situacija i kad uspoređujem kartice očekujem da mi kartica od 150% prosječne hrvatske plaće daje 60Hz za ono za što se reklamira. U većini, a ne pod-polovičnoj manjini. :)

15 godina
protjeran

Tonci, deus ex konkretno, ja sam sa 1070-kom imao lock 60fps na 1440p 99% vremena, al u prvoj misiji ima jedan dio gdje pada na 30fps, tu ni Titan nece imat 60fps.

Takodjer, u graficikim opcijama je dovoljno iskljucit jednu jedinu stvar da se to rijesi i opet imam 60 lock. Sigurno, ali sasvim sigurno ne mozes primjetit dal je to ukljuceno ili ne a ima drastican utjecaj na performanse.

Titan i 1080Ti su 4K kartice uz povremena minimalna i skoro neprimjetna korigiranja opcija, kao sta je i 1070-ka cista 1440p kartica iako nema lock u svim igrama.

Drzis se ko pijan plota toga da sve mora biti izmaxano u svakoj igri, dovoljno je da ti spomenem gta i travu na ultra +msaa i vise nemamo ni 1080p katicu. Cisto da ti ilustriram apsurdnost tvog stajalista.

Moj PC  
9 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
ansha kaže...

Tonci, deus ex konkretno, ja sam sa 1070-kom imao lock 60fps na 1440p 99% vremena, al u prvoj misiji ima jedan dio gdje pada na 30fps, tu ni Titan nece imat 60fps.

Takodjer, u graficikim opcijama je dovoljno iskljucit jednu jedinu stvar da se to rijesi i opet imam 60 lock. Sigurno, ali sasvim sigurno ne mozes primjetit dal je to ukljuceno ili ne a ima drastican utjecaj na performanse.

Titan i 1080Ti su 4K kartice uz povremena minimalna i skoro neprimjetna korigiranja opcija, kao sta je i 1070-ka cista 1440p kartica iako nema lock u svim igrama.

Drzis se ko pijan plota toga da sve mora biti izmaxano u svakoj igri, dovoljno je da ti spomenem gta i travu na ultra +msaa i vise nemamo ni 1080p katicu. Cisto da ti ilustriram apsurdnost tvog stajalista.

DeusEx ima par bugova u nekim scenama. Pad od 30 FPS ili 50% nije normalan pa očekujem da je to jedna od takvih scena...

Što se MSAA tiče, to nitko ne koristi jer je suludo pored svih novih thenologija, zato je jednostavno nerazumno. Sumnjam da će bilo kakve postavke umoriti 1080, a kamoli 1080Ti na 1080px. (pun intended). 

Povremena neprimjetna korigiranja... m'da, to bismo trebali vidjeti na bazi svake igre, jer one opcije koje najviše štede performanse, najvažnije su za 4K: teksture, sjene, post-processing kvaliteta, volumni efekti... AA možeš i isključiti, ali moderni AA algoritmi nisu ni neki "porez" na performanse više... TXAA/FXAA...

13 godina

- adaptive sync nije zamjena za visoki framerate

niti sam rekao da je

samo da uz adaptive sync, FPS ne igra toliku ulogu.

a pretpostavljam da osoba koja si moze priustiti 1080ti moze i adaptive sync monitor

- 44%, od toga dobar dio je na rubu, 57-59 FPS, a to nije 60+...  Picajzla moraš biti jer će biti situacija u igri kad će to pasti niže, a tada to onda nije 59, nego 57, 45 itd.

nece pasti nize jer sam naveo min FPS

znaci 8 igara ima min FPS 60+ na 4K

- već sam rekao što znače ultra detalji: daju smisao 4K rezoluciji. AA ti u pravilu ne treba (imaš 2x na 4K kao max), a 4K nema smisla bez ostalih "ultra" postavki, jer mu je smisao da omogući prikaz kvalitetnog contenta, a ne da zagladi rubove. Jesi ikad vidio 4K igru s low-medium teksturama? Bez visoke rezolucije tekstura i drugih efekata, površine su još gore nego na nižim rezama, jer se nisko-rezolutivne teksture razvlače, a precizna geometrija u odnosu na mutne površine još više dolazi do izražaja.

okej, i da li onda ultra postavke na linku koji si dao ukljucuju AA ili ne? ako da (tj ako ultra znaci da su testirali sa max AA koji ultra dozvoljava, tj 4xAA i vise) onda ti cijeli argument kako 1080ti nije 4K kartica pada u vodu (bar na osnovu testa koji si dao)

btw vidim da stalno spominjes kvalitetu tekstura - teksture u danasnjem gamingu nose jedan od namjanjih penala na performanse - a mislim da 11GB memorije koje 1080ti ima, je sasvim dovoljno za najvecu kvalitetu textura cak i na 4K bez pada performansi 

ima puno bitnijih postavki od kvalitete tekstura - pogotovo za 4K gaming 

ultra detalji su unazad nekoliko godina postali izdrkavanje na PCu gdje imas postavke koje uz minimum ili nikakve vizualne razlike, siluju FPS 

reci generalno da kartica koja ne moze goniti igru u ultra detaljima na 60+fps nije dobra kartica je falicno - nije problem u kartici, vec u igri koja stvara navedene probleme a realno ne bi trebala jer vizualno ne donosi nikakav napredak naspram ostalih igara na trzistu

- nisam siguran kakve veze imaju refresh rate/frame-rate i veličina patcheva?

poanta mi je bila da je dosta razvikanih igara danas neoptimizirano sto ima utjecaja na frame rate i onda se lose odrazava na testiranu graficku 

- činjenici da jednostavno nemaš što prikazati na 4K.

kul, ako je tako daj mi objasni zasto ti onda igras diablo na 5K rezoluciji ili to diablo ima feature za rezolucije iznad 1080p?

- ne samo većina, nego sam uvjeren da svi imaju 60+Hz monitore. Volio bih upoznati osobu koja je uopće kupila monitor koji nema 60Hz 

doista ces tvrditi da vecina ima monitore sa 60+Hz? na osnovu kojih podataka? 

- Za mene je 60Hz idealna situacija i kad uspoređujem kartice očekujem da mi kartica od 150% prosječne hrvatske plaće daje 60Hz za ono za što se reklamira. U većini, a ne pod-polovičnoj manjini. :)

to koliko je od prosjecne hrvatske place je nebitno u kontekstu u kojem raspravljamo o ovoj grafickoj

i nisam znao da se 1080ti reklamira za 4K ULTRA gaming

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 10:51 (Fanu).
16 godina
odjavljen
Fanu kaže...

niti sam rekao da je

samo da uz adaptive sync, FPS ne igra toliku ulogu.

a pretpostavljam da osoba koja si moze priustiti 1080ti moze i adaptive sync monitor

nece pasti nize jer sam naveo min FPS

znaci 8 igara ima min FPS 60+ na 4K

okej, i da li onda ultra postavke na linku koji si dao ukljucuju AA ili ne? ako da (tj ako ultra znaci da su testirali sa max AA koji ultra dozvoljava, tj 4xAA i vise) onda ti cijeli argument kako 1080ti nije 4K kartica pada u vodu (bar na osnovu testa koji si dao)

btw vidim da stalno spominjes kvalitetu tekstura - teksture u danasnjem gamingu nose jedan od namjanjih penala na performanse - a mislim da 11GB memorije koje 1080ti ima, je sasvim dovoljno za najvecu kvalitetu textura cak i na 4K bez pada performansi 

ima puno bitnijih postavki od kvalitete tekstura - pogotovo za 4K gaming 

ultra detalji su unazad nekoliko godina postali izdrkavanje na PCu gdje imas postavke koje uz minimum ili nikakve vizualne razlike, siluju FPS 

reci generalno da kartica koja ne moze goniti igru u ultra detaljima na 60+fps nije dobra kartica je falicno - nije problem u kartici, vec u igri koja stvara navedene probleme a realno ne bi trebala jer vizualno ne donosi nikakav napredak naspram ostalih igara na trzistu

poanta mi je bila da je dosta razvikanih igara danas neoptimizirano sto ima utjecaja na frame rate i onda se lose odrazava na testiranu graficku 

kul, ako je tako daj mi objasni zasto ti onda igras diablo na 5K rezoluciji ili to diablo ima feature za rezolucije iznad 1080p?

doista ces tvrditi da vecina ima monitore sa 60+Hz? na osnovu kojih podataka? 

to koliko je od prosjecne hrvatske place je nebitno u kontekstu u kojem raspravljamo o ovoj grafickoj

i nisam znao da se 1080ti reklamira za 4K ULTRA gaming

Stvarno mi se ne da opet po linijama. :P

1. Meni FPS uvijek igra ulogu, x-sync to ne mijenja. (tu se, očito, nećemo složiti pa nema smisla dalje)

2. Uvijek imaš "gadne" scene u igrama gdje ovo što prođe testove padne još par %

3. Veličina tekstura nema veze samo s memorijom; udar na performanse je znatan s porastom jer imaš jako puno obrade tih tekstura. "4K teksture" mogu biti i do 20% performansi zahtjevnije...

4. Što znači "neoptimiziranih igara" i kakve to veze ima s veličinom patcheva?

5. Ne zato što nešto dobijem s time, nego jednostavno jer je moguće - radi brzo, pa zašto ne? Nije da mi treba 144 u takvoj igri. 

6. Da, tvrdit ću da većina ima monitore sa 60+Hz jer nisam dosad upoznao nikoga s lošijim monitorom od toga. Ti jesi?

7. Pa... bitno je. Daš 700 eura i ne igraš 4K na max. Bleh.

13 godina
Tonči kaže...

1. Meni FPS uvijek igra ulogu, x-sync to ne mijenja. (tu se, očito, nećemo složiti pa nema smisla dalje)

2. Uvijek imaš "gadne" scene u igrama gdje ovo što prođe testove padne još par %

3. Veličina tekstura nema veze samo s memorijom; udar na performanse je znatan s porastom jer imaš jako puno obrade tih tekstura. "4K teksture" mogu biti i do 20% performansi zahtjevnije...

5. Ne zato što nešto dobijem s time, nego jednostavno jer je moguće - radi brzo, pa zašto ne? Nije da mi treba 144 u takvoj igri. 

6. Da, tvrdit ću da većina ima monitore sa 60+Hz jer nisam dosad upoznao nikoga s lošijim monitorom od toga. Ti jesi?

drzis se svog argumenta iako si u krivu - sto je najocitije iz tvoje tocke 7

tj drzis se ko pijan plota tih ultra postavki i 60fps a dobro znas da je i na puno manjim rezolucijama od 4K to tesko ostvarivo 100% vremena 

i doista ces tvrditi da su SVE graficke postavke (tj famozni max detalji) bitne za vizualan izgled igre? mislim da danas ima dosta postavki koje minimalno ili nikako utjecu na vizualnu prezentaciju igre dok pritom masovno utjecu na FPS (u negativnom smislu) - apsolutno nista ne gubis gasenjem tih postavki

sam tvrdis da je ista vise od 2xAA na 4K beskorisno ali unatoc tome i dalje spominjes max/ultra detalje kad dobro znas da podrazumijevaju AA iznad 2x i jos neke nebitne stvari

btw sto je sa postavkama poput motion blura i DOFa (i jos raznog drugog post processinga) koji spadaju pod ultra detalje a realno nisu potrebno niti ista doprinose gameplayu ili grafici (dapace) a utjecu negativno na performanse

i doista me pitas da li sam kao stanovnik hrvatske upoznao ljude (gamere) sa 60Hz monitorima? steam survey pokazuje da masa ljudi i dalje gejma na 750Ti, a ti tu spominjes da vecina ima 60+Hz monitore lol

sto se ticke tocke 5 i igranja diabla na 5K rezoluciji - napisao si: činjenici da jednostavno nemaš što prikazati na 4K. - mislis osim hrpe pixela koje nemas na 1080/1440?

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 11:28 (Fanu).
16 godina
odjavljen
Fanu kaže...
Tonči kaže...

drzis se svog argumenta iako si u krivu - sto je najocitije iz tvoje tocke 7

tj drzis se ko pijan plota tih ultra postavki i 60fps a dobro znas da je i na puno manjim rezolucijama od 4K to tesko ostvarivo 100% vremena 

i doista ces tvrditi da su SVE graficke postavke (tj famozni max detalji) bitne za vizualan izgled igre? mislim da danas ima dosta postavki koje minimalno ili nikako utjecu na vizualnu prezentaciju igre dok pritom masovno utjecu na FPS (u negativnom smislu) - apsolutno nista ne gubis gasenjem tih postavki

sam tvrdis da je ista vise od 2xAA na 4K beskorisno ali unatoc tome i dalje spominjes max/ultra detalje kad dobro znas da podrazumijevaju AA iznad 2x i jos neke nebitne stvari

btw sto je sa postavkama poput motion blura i DOFa (i jos raznog drugog post processinga) koji spadaju pod ultra detalje a realno nisu potrebno niti ista doprinose gameplayu ili grafici (dapace) a utjecu negativno na performanse

i doista me pitas da li sam kao stanovnik hrvatske upoznao ljude (gamere) sa 60Hz monitorima? steam survey pokazuje da masa ljudi i dalje gejma na 750Ti, a ti tu spominjes da vecina ima 60+Hz monitore lol

sto se ticke tocke 5 i igranja diabla na 5K rezoluciji - napisao si: činjenici da jednostavno nemaš što prikazati na 4K. - mislis osim hrpe pixela koje nemas na 1080/1440?

"i doista me pitas da li sam kao stanovnik hrvatske upoznao ljude (gamere) sa 60Hz monitorima?" - da, ja ne znam one drugačije, bilo bi mi urnebesno vidjeti nekoga s 30Hz.

Ili si htio reći ">60Hz"? Jer "60+Hz" je "60Hz i svi brži".

Osim što si, valjda namjerno, preskočio da 5K na Diablu stoji tu jer može, ne zato što je potrebno, Diablo ima rukom crtanu grafiku, a ne fotorealistične teksture pa je rezolucija irelevantna.

"Na puno manjim rezolucijama od 4K teško ostvarivo"? Pa nije, maloprije smo gore utvrdili da sve testirane igre nude 60Hz na 1440 i 1080, dakle, odakle sad ovo? I sam si rekao da na 1440 može, a sad tvrdiš da ne može? Može li ili ne 1080Ti sve igre gurati na 60Hz na 1440px? Odluči se, testovi kažu da može i da je na dvije igre to granično (oko 60 FPS min.).

Koje postavke u kojoj igri? Pa ćemo ih testirati, nije problem. Postoji nekoliko usporedbi efekata i utjecaja na perf. baš na NV sajtu. Recimo, nešto ovako:

http://www.geforce.com/whats-new/guides/tom-clancys-the-division-graphics-and-performance-guide

Više od 2x AA smatram osobno nepotrebnim (što ne znači da to važi za testove i raspravu gdje 4x najčešće jest uključen) na MSAA jer je razina rezolucije na kojoj se renderiraju dovoljna da ljudsko oko ugl. ne može razlučiti nazubljenost, koju vidi na 4K bez AA (a ne vidi već na 5K u većini slučajeva).

Motion blur, DoF itekako doprinose grafici (dapače), možda nisi uključio kad si gledao? Recimo, jedna od igara gdje je blur fantastično izveden je Doom. DoF je odličan efekt također... Nekome sjene ne doprinose ničemu, meni su super. Meni je jako važan SSAO (HBAO) jer drastično podiže kvalitetu scene.

Recimo: http://images.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/tom-clancys-the-division/tom-clancys-the-division-ambient-occlusion-interactive-comparison-001-nvidia-hbao-plus-vs-off.html

Ima dosta manjih i većih efekata koji na hrpi daju puno ljepšu sliku poput

http://images.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/tom-clancys-the-division/tom-clancys-the-division-contact-shadows-interactive-comparison-001-all-high-vs-off.html

i

http://images.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/tom-clancys-the-division/tom-clancys-the-division-parallax-mapping-interactive-comparison-002-high-vs-off.html

iako pojedinačno promatrani nisu nešto bez čega ne možeš živjeti.

Ja, dakle moje osobno mišljenje, je da je framerate iznad svega. 60Hz+, a detalje režem ako ne mogu to dobiti. Ja. Na taj način mogu igrati 5K na 1080. 

Ali - to ili činjenica da StarCraft, Diablo i BF2 rade na 5K, ne znači da 1080 smatram 5K-ready igrom. Ili 4K. Jebiga... kad nabrijem Witchera 3 na max, 980Ti je jedina kartica koja ga vrti u 60+Hz na 1920x1080. :)

12 godina

outch...

pa ova 1080ti nije "4k ready" niti u sli kombinaciji - čak dvije igre nisu na 60+ fps-a 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Dobra je to grafa za 720p. Nije loša.

16 godina
odjavljen

Kako boli ovaj GTA5, LOL. A situacija je toliko groznija kad vidimo da je ovo prosjek, a ne min...

12 godina
Tonči kaže...

Kako boli ovaj GTA5, LOL. A situacija je toliko groznija kad vidimo da je ovo prosjek, a ne min...

ovaj test kao da si ti pisao, priznaj tonči da radiš u fušu za stranjsku konurenciju 

But does that mean the 1080 Ti is capable of running any and every current game at 4K ultra settings and 60+ fps? No. Because there are still beastly games like Deus Ex, which even with the very high preset only manages 43 fps—without 4xMSAA. Another game in that same ballpark is Ghost Recon Wildlands, at least in its just-launched state, which averages just 37 fps on the 1080 Ti at 4K using the ultra preset.

I didn't include Wildlands in the overall average because it's still too new, and clearly there's optimization work to be done, particularly for AMD GPUs. To get above 60 fps average at 4K in the built-in benchmark, even the 1080 Ti needs to drop to the medium preset. Ouch. But most of the other games in my test suite are very close to 60 fps at 4K, and one or two small tweaks would easily push it over that threshold.

13 godina

Tonči i dalje nisi dokazao svoje tvrdnje da vecina ima monitore iznad 60Hz (jeftini 75Hz monitori su tek nedavno zazivili a i oni su rijetkost) 

mislim da nije neki rizik reci da velika vecina (90+%) gejmera i dalje ima 60Hz monitore, tj da ti je izdrkavanje sa 5K i dual titanima (tj radna okolina) iskrivilo percepciju hardvera koja vecina fura u svojim kantama

Pa nije, maloprije smo gore utvrdili da sve testirane igre nude 60Hz na 1440 i 1080, dakle, odakle sad ovo? I sam si rekao da na 1440 može, a sad tvrdiš da ne može? Može li ili ne 1080Ti sve igre gurati na 60Hz na 1440px? Odluči se, testovi kažu da može i da je na dvije igre to granično (oko 60 FPS min.).

nemam se sta odlucivati, jedini koji je ovdje zbunjen pokusavajuci dokazati svoj argument si ti

ja od pocetka tvrdim da 1080ti bez problema gura 1440p i da se moze smatrati 4K grafickom

s druge strane, ti si napisao: "Uvijek imaš "gadne" scene u igrama gdje ovo što prođe testove padne još par %" - ako je tako, onda ne postoji ni 1080p graficka na trzistu jer uvijek mozes naci primjer igre gdje ce ti FPS pasti ispod 60

Više od 2x AA smatram osobno nepotrebnim (što ne znači da to važi za testove i raspravu gdje 4x najčešće jest uključen)

znaci osobno ti je vise od 2xAA nepotrebno na 4K rezi, ali je AA veci od toga potreban da bi se odredjena graficka mogla smatrati 4K grafickom? cemu tolika nepotrebna ogranicavanja? AA ti nije bitan u gejmingu (jer nema vizualne razlike) ali ti je bitan u testovima jer eto, ultra je ultra 

motion blur i DOF ne doprinose nista grafici - 2 efekta koji su u upotrebi samo da sakriju nedostatke enginea (frame rate dipove, lose texture, niski broj poligona, itd) 

uostalom ta 2 efekta rade tvoje oci/mozak automatski - na sto pogledas, oci ti se automatski fokusiraju, sve ostalo ti je blurano zato sto je izvan fokusa (pogotovo ako imas veci monitor) 

motion blur pogotovo gubi svaki smisao na monitorima sa >60Hz refresh rateom - dapace, gubis jednu od prednosti visokog refresh ratea (jasnoca pokreta u brzim scenama) paljenjem tog motion blura

slobodno si ugasi "fantasticni" motion blur u Doomu i prilikom bilo kojeg okreta ce ti i dalje biti blurana scena (osim tvog oruzja koje ostaje fixno u kadru), samo manjeg inteziteta nego kad upalis jos i igrin motion blur

i nisam pricao o sjenama i HBAO/SSAO (s kojima se vidi razlika) vec o nepotrebnim opcijama poput motion blura, dofa i teselacije (vjerojatno ih ima jos beskorisnih koji daju FPS penale za istu ili goru kvalitetu slike) 

Ja, dakle moje osobno mišljenje, je da je framerate iznad svega. 60Hz+, a detalje režem ako ne mogu to dobiti. Ja. Na taj način mogu igrati 5K na 1080.  

Ali - to ili činjenica da StarCraft, Diablo i BF2 rade na 5K, ne znači da 1080 smatram 5K-ready igrom. Ili 4K. Jebiga... kad nabrijem Witchera 3 na max, 980Ti je jedina kartica koja ga vrti u 60+Hz na 1920x1080. :)

zabrijao si, niti je to ikad bio moj argument

spomenuo sam diablo i 5K jer si napisao da nema nikakve vizualne razlike u igranju dooma na ultra 1080p i 4K  - dakle ako je tako, zasto onda igras diablo na 5K? koliko znam ni diablo 3 nema nikakve >1080p assete 

da ne igras na 5K zbog hrpe vise pixela koji cine sliku puno ugodnijom oku? na to sam ciljao, nije povecanje detalja jedino sto rezultira ljepsom igrom, vec i igranje na vecoj rezoluciji 

tako da tvoj izjava da nema razlike izmedju 1080p i 4K dooma je nebulozna.

znaci kad te netko pita jel 1080Ti ok uz 4K monitor za gejmanje, ti ces toj osobi reci da je ta graficka jedva dovoljna za puno manju rezoluciju (2560x1440) i da se ne treba jos truditi sa 4K gejmanjem jer ima par retardiranih igara gdje je developer odlucio ubaciti graficke feature koji nepotrebno zakolju FPS?

kul, drago mi je da ti ide u zivotu i imas dovoljno disposable income (tj viska para) da si mozes priustiti top of the line hardver i onda srat po drugom top of the line hardveru oko sitnica, koje su realno zanemarive

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Pa ja se ne zezam kad kazem da ce titan past ispod 30fps u 1080p. Sad bi neki rekli da je igra lose optimizirana a nije nego je odlicno optimizirana.

13 godina

Malo boli, ali istina (sa HW infa) 

Thus far, you paid a lot for these cards, because of AMD's inability to compete in these segments. The irony is that the prices were finally lowered by Nvidia competing with itself. We will have to wait until the launch of Vega in a few months before we know AMD's answer in these performances ranges.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Fanu kaže...

i doista me pitas da li sam kao stanovnik hrvatske upoznao ljude (gamere) sa 60Hz monitorima? 

Ovo još uvijek stoji: garantiram ti da ćeš mi teško naći nekoga bez 60Hz monitora i mislim da se nismo baš razumjeli u cjepidlačenju: "60Hz+" je "60 ili brže", a ">60Hz" je "veće od 60Hz". 

ja od pocetka tvrdim da 1080ti bez problema gura 1440p i da se moze smatrati 4K grafickom

Ali - i ja to tvrdim!

AA ti nije bitan u gejmingu (jer nema vizualne razlike) ali ti je bitan u testovima jer eto, ultra je ultra 

Pa... To se zove "standardizacija". Ako ne idemo tako, onda možemo imati 32953 permutacija postavki ovisno o vlastitim interesima. 

motion blur i DOF ne doprinose nista grafici - 2 efekta koji su u upotrebi samo da sakriju nedostatke enginea (frame rate dipove, lose texture, niski broj poligona, itd) 

Ne služe tome. MB i DoF su filmski efekti koji nemaju veze sa skrivanjem. MB doprinosi osjećaju fluidnosti, DoF stvara foto efekt... više vezan za kamere, nego oči.

motion blur pogotovo gubi svaki smisao na monitorima sa >60Hz refresh rateom - dapace, gubis jednu od prednosti visokog refresh ratea (jasnoca pokreta u brzim scenama) paljenjem tog motion blur

Istina, loše implementiran MB je užas.... Ali, MB, ako je dobro riješen, doprinosi fluidnosti jer stvara preciznu interpolaciju pokreta. PS4Pro ima novi efekt sa Sony televizorima gdje to radi i za niže refreshove. Dojam je kao da igraš na 100Hz+. Čak je i video snimka efekta fenomenalna.

i nisam pricao o sjenama i HBAO/SSAO (s kojima se vidi razlika) vec o nepotrebnim opcijama poput motion blura, dofa i teselacije (vjerojatno ih ima jos beskorisnih koji daju FPS penale za istu ili goru kvalitetu slike) 

Blur uopće nije hardverski zahtjevan, DoF također, to su jedni od najjeftinijih efekata. Teselacija je jedan od najboljih izuma u dugo vremena i itekako je vidljiv. Ovo je teselacija s prostornom dislokacijom:

spomenuo sam diablo i 5K jer si napisao da nema nikakve vizualne razlike u igranju dooma na ultra 1080p i 4K  - dakle ako je tako, zasto onda igras diablo na 5K? koliko znam ni diablo 3 nema nikakve >1080p assete 

da ne igras na 5K zbog hrpe vise pixela koji cine sliku puno ugodnijom oku? na to sam ciljao, nije povecanje detalja jedino sto rezultira ljepsom igrom, vec i igranje na vecoj rezoluciji 

tako da tvoj izjava da nema razlike izmedju 1080p i 4K dooma je nebulozna.

Kad vidiš detalje teksture na 1080px, povećanje rezolucije na 2160 neće učini ništa dobro. Nećeš vidjeti više detalja, imat ćeš prazniju površinu u odnosu na geometriju.

Recimo, 4K ovako izgleda kad želiš da je GTX 1050 4K-ready:

Nisam oduševljen. (meni je ovo inače zakon stil, pa mi ne bi smetalo, moja igra ovako izgleda. :P )

Da ti ilustriram ono što smatram važnim za ultra kvalitetu:

Tu se razlike vide. Naravno da ima igara gdje razlike nema:

Ali mislim da to nije većina igara. 

znaci kad te netko pita jel 1080Ti ok uz 4K monitor za gejmanje, ti ces toj osobi reci da je ta graficka jedva dovoljna za puno manju rezoluciju (2560x1440) i da se ne treba jos truditi sa 4K gejmanjem jer ima par retardiranih igara gdje je developer odlucio ubaciti graficke feature koji nepotrebno zakolju FPS?

kul, drago mi je da ti ide u zivotu i imas dovoljno disposable income (tj viska para) da si mozes priustiti top of the line hardver i onda srat po drugom top of the line hardveru oko sitnica, koje su realno zanemarive

Da raspravimo jednu stvar: znam da neki vole svoj hardver, no ja s hardverom ne ostvarujem niti održavam emocionalne veze, nisam njime oduševljen i ne posipam stol ružama kad vadim grafičku iz kutije. To mi je alat, komad plastike koja interesantno miriše kad je nova. Zato nemam ni prozor na kućištu - fućka mi se kako izgleda dok - radi ono čemu služi.

Ne osjećam nepravdu kad mi netko sere po hardveru. Nisam uvrijeđen time niti se bojim da će konstantno seruckanje po hardveru naštetiti mojoj omiljenoj kompaniji. Imam osjećaj da to neke dosta dira.  (ne mislim na tebe).

Druga stvar: alergičan sam na usrani marketing kakav provode i Intel i AMD i Nvidia, gdje je posljednja firma prilično odvratna. Ja ne "serem po drugom top-of-the-line hardveru", nego i po svom "so-so" hardveru (jer, pored TXP i 1080Ti nije top-of-the-line). Uopće me ne dira to što imam 1080 niti me ometa da serem po 1080, kao što sam, imajući TXP srao po TXP.

Kad sam prodavao izvjesnom forumašu odavde TXP (2x) onda sam mu rekao, na pitanje zašto ih prodajem, da su preskupi, neisplativi i da će ionako doći brže na ljeto (nisam očekivao 1080Ti na proljeće).

Nvidia ima dugu povijest obećanja koja se lako i brzo zaborave. Lažnog marketinga, lažnih naslova i plaćenih recenzenata. "4K-ready my ass" čim stigne bolja igra ove godine. 

I kao programer igara, ne - nitko ne stavlja feature da zakolju FPS. Featuri se stavljaju po principu: "ovo je cool". Ako je i skupo, neka stoji, neka se može. Igre traju dulje od godine. Neki featuri su dosta oštri, gadni prema hardveru, ne isplate se. Ali, zato sam ti gore i rekao: daj primjer pa da usporedimo igru po igru kao na slikama iznad. 

Kao što VR još nije tu, nije ni 4K. Može se uz kompromise, ali nije tu. Imam 5K monitor i radije igram većinu igara na 1440. Ne zato što ne mogu spustiti detalje pa se igrati na 4K ili 5K, nego zato što je s max detaljima jednostavno ljepše. A kamoli sa 60 ili više Hz.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 14:59 (Tonči).
9 godina
neaktivan

slagao se s nekime ili ne, volim vidjeti na forumu dobru i korisnu raspravu kao ovu .

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja nemam ništa protiv neslaganja, a ni priznanja kad griješim, no ako smo pristali na benchmarke u kontekstu medija i općenito da se radi "maxed-out" i ako se igramo na PC-u i govorimo o cutting-edge hardveru, onda ne vidim razlog da se libimo očekivati i cutting-edge grafiku u igrama. Za par tisuća eura koliko košta 1080Ti igrači PC, može se očekivati da aktualne igre ne traže kompromise. 

Pogotovo se treba boriti protiv onog o "nikome ne treba baš 60 FPS" i pokušaja nekih AAA studija da proguraju matru da je i 30 ok. Nije. Njima je to jeftinije, ali nije ok.

15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ja nemam ništa protiv neslaganja, a ni priznanja kad griješim, no ako smo pristali na benchmarke u kontekstu medija i općenito da se radi "maxed-out" i ako se igramo na PC-u i govorimo o cutting-edge hardveru, onda ne vidim razlog da se libimo očekivati i cutting-edge grafiku u igrama. Za par tisuća eura koliko košta 1080Ti igrači PC, može se očekivati da aktualne igre ne traže kompromise. 

Pogotovo se treba boriti protiv onog o "nikome ne treba baš 60 FPS" i pokušaja nekih AAA studija da proguraju matru da je i 30 ok. Nije. Njima je to jeftinije, ali nije ok.

Igra ili izgleda dobro ili ne izgleda dobro, hardware je trenutni state-of-the-art, nebitno je kolko se brzo izvodi koja igra za ocjenu hardwarea, bitno je kako taj komad hardwarea stoji u odnosu sa konkurentim hardwareom. 

Cinjenica je da su 1080Ti i Titan dvije najjace gaming kartice i cinjenica je da i one imaju limite koji ovise o igrama. Uvijek, ali uvijek ce hardware imat limite i postojat ce neka nova granica koju ce se dostizat, 5K, pa 8K pa raytracing itd..

Koga briga sta ne vrti 4K? Jos losije vrti 5K a tragicno 8K, pa sta? Uopce ne kuzim tvoju poantu..

15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Za par tisuća eura koliko košta 1080Ti igrači PC, može se očekivati da aktualne igre ne traže kompromise. 

Moze se svasta ocekivati ali je to pogresno. Eventualno bi mogao to reci da nVidia radi te igre, ovako to nije pod njihovom kontrolom.

Pa jedan stari Crysis 3 i dalje ubija najjace graficke, i sta tu nVidija moze? 

Ili jednostavno treba u igrama omogucit da se sve postavke mogu podignut daleko iznad mogucnosti trenutnih grafa pa ne bi vise bilo nebuloznih prica o high, very high i ultra..

Tebe zapravo muci sta nemas hardware iz buducnosti, imas najbrzi hardware - dakle igre ti se vrte i izgledaju najbolje sta je danas moguce - sta vise zelis? 

Moglo bi se s*ati po nVidiji da ko intel gmizu sa napretkom iz godine u godinu, al to se ne dogadja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 18:00 (ansha).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice