Moraš imati na umu da je Crysis financiran od nVidie i da nikada neće biti fer test za kartice jer će nVidia uvijek u Crysisu biti brža.
Snaga klade valja um caruje..to podrzava naxeem-ov post..jer ipak nVidia ima prste u Crysis-u i ati ce se morat pomucit da ih u Crysis-u dobije
Ali ljudi, dajte se probudite.
Svi sajtovi uglavnom testiraju sadašnje najnovije grafe sa naslovima starima 2-3 godine i onda vele, uuuuuu, kako je ova grafa jaka.
Neka testiraju na DX10 i sa uključenim AA pa da se vidi što smo dobili sa novom generacijom.
Uopče nije važno jel ta nova grafa vrti naslove stare 2-3 godine i pritom dobija 100, 200 ili 300 slika u sekundi.
Ali važno je da nove naslove u DX10 sa uključenim AA vrti barem 30 slika u sekundi.
A po mom mišljenju cryengine itekako dobro reprezentira snagu novih grafa pošto je to ujedno i jedan od najnaprednijih enginea današnjice.
I zato i čekam 4870 X2, pa ako bude mogo vrtit Crysis znatno bolje od GTX 280, i to sa AA4x , možda ga i uzmem,
I na kraju, zdrava konkurencija je itekako dobra stvar, jer jedni druge prisiljavaju da izbacuju bolje proizvode.
Moraš imati na umu da je Crysis financiran od nVidie i da nikada neće biti fer test za kartice jer će nVidia uvijek u Crysisu biti brža.
jer zna neko dimenzije 4870x2 i 4870 da znam oce li mi stat u kuciste
Kad bi na kraju trebala izać 4870X2??
8., 7. ili ne daj bože 9. mjesec???
A cijena? Oko 2850 KN??
Molim vas odgovorite jer sm jako nestrpljiv....

ja mislim da Nvidia ipak nije tako glupa da odmah pokaže sve aseve, sad oni čekaju da vide taj famozni radeon X2 pa da opet udare u stilu ultra.
Zamislite sad ovo, gtx 280 kuca na 1.2GHz, 9800 GTX kuca na 1.8GHz.
Nvidia će sa 55nm potići upravo ovo: GTX 280 kuca na 1.8 GHz + DDR5 na 512bit sabirnici što daje preko 230GB/sec, čisto dovoljno da se "kriza" okreče u grobu.
Potpisujem što je Lightning rekao i moram reći jednu bitnu stvar:
GTX280 je najbolje što nVidia može napraviti. GX2 karticu će moći tek kada prijeđu na 55nm i smanje potrošnju i zagrijavanje.
Imao sam GTX280 na testu i fino kažem: to je zadnja riječ tehnologije od nVidije u idućih pola godine- godinu. Jedina promjena koju mogu napraviti je manji proces, a to je daleko mjesecima.
ATi ima prednost jer na karticama ima posljednju riječ tehnologije, od proizvodnog procesa do arhitekture (npr. čak i DX 10.1). Što je za ATi najbolje, 4870x2 je vrlo izvediv za razliku od 280GX2 i imaju jako puno prostora za dizanje takta memoriji.
nVidia ima problem: moraju prijeći na novu memoriju, moraju implementirati nužan DX10.1 koji prepolavlja zahtjeve kod uporabe AA.
Prije kraja godine, ako ne i početka iduće, od nVidije ništa novo.
Naravno, nemojmo se zaletjeti pa reći da je nVidia skroz propala... ipak imaju u pola naslova najbržu single-slot karticu.
to sto nvidia nije presla na dx10.1 jako mi je drago zato jer imam 8800gts 512 koja nema podrsku dx10.1 a da je nvidia stavila podrsku za dx10.1 sigrno bi proizvodaci igara poceli isto koristit 10.1 ovako jos nemogu prec na 10.1 jer ih nvidia koci pa sam i ja miran jos neko vrijeme(barem sto se tice 10.1 podrske). da gtx 280 je najbolje što nVidia može napraviti sto se tice single gpu kartice i jos je to najbrza songle kartica tako da po mom misljenju nvidia nije ni blizu u gubitku nego samo im nejde po planu od 80% zarade po kartici pa ce morat spustat cijenu.nekuzim zasto nije lako izvediv gx2 za razliku od 4870x2?
Koliko znam gtx280 ima dimenzije 9800gx2..po zdravoj logici i da smanje prozvodni proces na 45nm(ne 55nm)nema sanse da dva cipa zguraju na karticu velicine gx2 i da trosi isto
kao i gx2..po meni nVidia nece napravit multi-gpu karticu jer jednostavno nebi stala u kuciste a kada bi i stala to bi bilo jako tesko opskrbiti strujom a kamoli ohladit...slobodno me ispravite ako mislite da krivo govorim
Zato što je termalno i energetski i općenito GTX280 inženjersko čudo i napretka ne može biti neko vrijeme. Kao što sam rekao, niži proizvodni proces im treba i to je ono što će malo unaprijediti seriju, ali računaj na isti tajmfrejm kao za G80 -> G92 što je nekih godinu dana do idućeg stvarnog skoka negdje, a GX2 će vjerojatno doći pred kraj.. dakle na ljeto 2009.
DirectX 10.1 je ono što nVidia mora pod hitno uvesti, pogotovo sada kada se ispostavilo da su Radeoni i više nego opasna konkurencija i da je taj DirectX 10.1 sasvim dobra stvar. Primjer Assasin's Creeda je primjer onoga što bi se nVidiji moglo desiti ako ne uvedu DirectX 10.1 što prije.
GX2 je teže za napraviti jer je dual PCB sistem. Čak i da se radi o dual GPU arhitekturi kao kod ATi-a, imaš problem temperatura i potrošnje visokog prozvodnog procesa,a dual PCB je još gori od toga.
ATi s druge strane ima vrlo dobro iskustvo sa 3870x2 i uspješnu u bolju dual-GPU arhitekturu. 4800 kartice imaju problema sa zagrijavanjem kao i serija 200, ali imaju više prostora.
G92 je izašao godinu poslje G80 jer je ova potonja bila toliko bolja od radeona 2900pro/xt da se nisu morali žuriti sa izlaskom novih kartica, a i vjerojatno su se odlično prodavale. Sada je situacija dosta drugačija, radeoni su odlični i pristupačni, za razliku od dotične serije koja je bila preskupa i nekonkurentna, tek sa serijom 3xxx je ati drastično snizio cijene najjačih kartica, nvidia je odgovorila odličnim 8800gt i ostalim derivatima. Ja mislim da će G200b izaći u roku mjesec-dva, da će izaći neka serija kao 8800 gt sa cijenom oko 2000 kn, koja će biti bolja od gtx260 i malo slabija od gtx280. Samo jedno pitanje zar nisi ti neki dan pisao da je bolje uzeti jednu karticu nego npr. dual GPU, zbog drivera i sl. Koliko sam ja vidio svi ovde uglavnom govore o nvidiji a tema se zove radeon 4870x2, mislim što svi toliko pričaju o njoj kada je tako skupa, neisplativa investicija ili je to 'dobrom konju sto mana,...'
Zato što je termalno i energetski i općenito GTX280 inženjersko čudo i napretka ne može biti neko vrijeme. Kao što sam rekao, niži proizvodni proces im treba i to je ono što će malo unaprijediti seriju, ali računaj na isti tajmfrejm kao za G80 -> G92 što je nekih godinu dana do idućeg stvarnog skoka negdje, a GX2 će vjerojatno doći pred kraj.. dakle na ljeto 2009.
DirectX 10.1 je ono što nVidia mora pod hitno uvesti, pogotovo sada kada se ispostavilo da su Radeoni i više nego opasna konkurencija i da je taj DirectX 10.1 sasvim dobra stvar. Primjer Assasin's Creeda je primjer onoga što bi se nVidiji moglo desiti ako ne uvedu DirectX 10.1 što prije.
GX2 je teže za napraviti jer je dual PCB sistem. Čak i da se radi o dual GPU arhitekturi kao kod ATi-a, imaš problem temperatura i potrošnje visokog prozvodnog procesa,a dual PCB je još gori od toga.
ATi s druge strane ima vrlo dobro iskustvo sa 3870x2 i uspješnu u bolju dual-GPU arhitekturu. 4800 kartice imaju problema sa zagrijavanjem kao i serija 200, ali imaju više prostora.
I dalje stoji da je jedna kartica bolja (imho), ali isto tako stoji da problemi koje nosi Crossfire/SLI nisu ni tako česti ni tako strašni da nebi vrijedilo trpjeti ih za povećanje performansi koje nude npr. dvije 4870 u odnosu na GTX280 za istu cijenu. Što se napretka tiče, nema to veze s dobrom prodajom serije 8000, već tehnološkim maksimumom. koji je i sada nVidija dosegla.
Primjer Assasin's Creeda je primjer onoga što bi se nVidiji moglo desiti ako ne uvedu DirectX 10.1 što prije. mene jos sam zanima kaj je to sa tim assasinom?? kaj ne radi dobro na nvidi-im karticama ili ima podrsku za 10.1?
Pa zar nije tehnološki napredak prelazak na finiji proizvodni proces? Ja sam mislio da se novi proizvodi planiraju više od 8-10 mjeseci, to ne možemo mi znati, možda već idući mjesec izađu proizvodi sa 10.1 podrškom, meni nije jasno zašto se ne dogovore oko standarda i da se oko toga ne lome koplja, da ne zbunjuju kupce i potrošače. Ako budu izlazile samo sa podrškom za 10.1 igre šta će biti sa nama sa 9.0, milsim da je još rano za to jer veliki dio tržišta ne podržava 10.1., znači u startu manja prodaja igara.
Assasin's Creed je prije patcha s kojim je podrška uklonjena, ATijevim karticama s 10.1 arhitekturom davao prednost od 25% kod uključenog antialiasinga.
Ako primijetiš da upotreba AA u većini naslova sreže performanse za nekih 30%, to je vrlo bitna stvar jer praktički omogućava upotrebu antialiasinga s minimalnim ili čak nikakvim utjecajem na performanse.
Princip rada je da se zapravo prepolavlja broj prolaza potreban za obradu. Zato je DX 10.1 bitan.
Nakon otkrivanja situacije, patch 1.2 je uklonio podršku iz igre sa sumnjivim objašnjenjima o bugovima u prikazu koje nitko nije ni vidio.:) Naravno, pogađaš da je Assasin's Creed u nVidijinom "The way it's meant to be played programu".
U svakom slučaju, tehnologija koju nVidija više ne smije ignorirati. Zašto to rade sada u seriji 200 je vjerojatno iz razloga što nisu mogli izvesti prikladnu arhitekturu na vrijeme ili što performanse nebi bile zadovoljavajuće.
Dolazi vrijeme zahtjevnih DX10 naslova, a najvažnija prednost koju daje 10.1 je vrlo važna za igrivost novih naslova.
DX9 će i dalje postojati, ali razlike su radikalne i sve češće će se DX9 ignorirati. DX10 hardver je dostupan i jeftin, pa nema smisla držati se 9tke koja će polako (kroz godinu-dvije) nestati kao i osmica.
Prijelaz na finiji proces nije tehnološki napredak, već mala nadogradnja, evolucija postojeće arhitekture. Tehnološkim napretkom se smatra napredak u arhitekturi što je skok sa G80 na G200.
U industriji grafičkog hardvera, proizvod se može planirati, ali je razmak od prvog stabilnog inženjerskog primjerka do tržišne verzije minimalan i često nepostojeći, zbog čega posljednje 2 generacije kartica redovito kasne, a drivere se čeka i po mjesec dana od puštanja u prodaju.
Ok, znači prlazak na finiji proces proizvodnje nije tehnološki napredak, nisam ja ni rekao da je revolucija, samo slučajno znam jednu definiciju tehnološkog napretka koju si ti upravo pobio, čestitam.
Svaka korporacija mora imati planove kako kratkoročne, tako i dugoročne za cjelokupno svoje poslovanje, proizvode i općenito poslovne aktivnosti, znači mora se planirati, a to što kasne - ne mora sve uvijek ići po planu, jer uvjek se javljaju problemi, ali nema ništa bez planova. Tako da ja vjerujem da nvidia ima nešto u planu što se tiče odgovora na ovakvu tržišnu situaciju, bar će pokušati odgovoriti sa nekim evolucijama postojećih proizvoda, kresanjem troškova i sl.
evo bas gledan na youtubu lik igra crysis 1680x1020 16xaa i igra ide bez problema. ako slucajno neko zna dimenzije 4870x2 jer me zabrinjava oce li mi stat u kuciste.
Da li mi netko moze objasniti probleme vezane za crossfire? Prakticki recimo 4870X2 su ko dvije 4870 kartice u crossfireu samo mozda nekih 10 % brze. I sad kod igara koje imaju problema sa skaliranjem (cini mi se da je to netko tako nazvao) sto se desava? Da li se ne moze igrati igra, ili igra koristi kao samo jednu karticu tj. samo jedan cip? Molio bi nekog ko je imao takvih iskustava da mi to malo poblize objasni... Hvala
Ok, znači prlazak na finiji proces proizvodnje nije tehnološki napredak, nisam ja ni rekao da je revolucija, samo slučajno znam jednu definiciju tehnološkog napretka koju si ti upravo pobio, čestitam.
Svaka korporacija mora imati planove kako kratkoročne, tako i dugoročne za cjelokupno svoje poslovanje, proizvode i općenito poslovne aktivnosti, znači mora se planirati, a to što kasne - ne mora sve uvijek ići po planu, jer uvjek se javljaju problemi, ali nema ništa bez planova. Tako da ja vjerujem da nvidia ima nešto u planu što se tiče odgovora na ovakvu tržišnu situaciju, bar će pokušati odgovoriti sa nekim evolucijama postojećih proizvoda, kresanjem troškova i sl.
Da li mi netko moze objasniti probleme vezane za crossfire? Prakticki recimo 4870X2 su ko dvije 4870 kartice u crossfireu samo mozda nekih 10 % brze. I sad kod igara koje imaju problema sa skaliranjem (cini mi se da je to netko tako nazvao) sto se desava? Da li se ne moze igrati igra, ili igra koristi kao samo jednu karticu tj. samo jedan cip? Molio bi nekog ko je imao takvih iskustava da mi to malo poblize objasni... Hvala
Pa uglavnom problema nema jer driveri izlaze svakog mjeseca i praktički ne čekaš predugo. Age of Conan ima problem za sada, već mjesec dana i malo kasne s profilom, ali strpiš se. Problema uglavnom nema. Da, profili dolaze kao dio drivera.
Za neke igre imaš i trikove; preimenuješ .exe u neku igru s profilom i riješio si problem u 90% slučajeva. Međutim kod AoC-a to ne možeš jer je patcheru i samoj igri bitno kako se zove, tj. ne pokrećeš direktno igru ti nego dodatni alat.
Mogu li spojiti ATI Radeon HD4870 ili ATI Radeon HD4850 sa ATI Radeon X1950 PRO preko crossfire ?
Mogu li spojiti ATI Radeon HD4870 ili ATI Radeon HD4850 sa ATI Radeon X1950 PRO preko crossfire ?
stari moj di je ovo već došlo,neznam dal je ni godina dana prošla od kad sam dobio 2900XT a sa već serija 4xxxx,kome se da tolike novce invesirat u takve stvari (skupe do boli by the way)