Asus HD 6870 DirectCU Temperatura

poruka: 18
|
čitano: 5.040
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Nedavno sam kupio grafičku Asus HD 6870 DirectCU i primjetio samo da se jako zagrijava. Kad ništa neradim je temperatura oko 44C, a kad igram neku igru temperatura se digne na 80C. Neznam dali je to uobičajno i kako da smanjim temperaturu. Imam 500W napajanje, E7500 2.93Ghz proc, i kučište Thermaltake V4 Black Edition sa 1 ventilatorom odiza. MIslio sam kupit još 2 za ispred i bočno.

AntonioZuti96

1 1 hvala 0
15 godina
Re: Asus HD 6870 DirectCU Temperatura

Ako imaš baš tu grafu koju si naveo, onda temperature i jesu malo povišene ali ti je to sve i dalje u normalnim okvirima. Kako su sad tropske vrućine i temeprature su malo više pogotovo ako nemaš hrpu ventova po kučištu. Inače ta grafa se zagrije do oko 80C u Furmarku ili OCCT-u u dobrom kučištu, a u igranju treba biti nekih 5 do 10C hladnija ovisno od igre. Tako da je to sve u normali. Pomoglo bi ti više ventilacije po kučištu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 18:58 (itomic009).
16 godina

To su ti normalne temperature,pogotovo sad u ljeti.

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Za ASUS HD6870 DitectCU je to dosta previsoka temperatura, toliko su meni temperature sa referentnom.

Probaj dodat Case ventove vjerovatno grafa nema dosta zraka pa se guši.

Slobodno stisnes Hvala :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 18:51 (Brega55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pod hitno u dučan po ventilatore, samo nemoj gledati cijenu nego količinu ubačenog ili izbačenog zraka i naravno glasnoču fanova i temperature moraju ići dole sada ne puno jer je tropikana ali bude se primjetilo.

Kučište je sasvim OK.

Bdw. Msi Afterburner???ili neki slični program instalirano?

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2011 18:56 (Tiby).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

U pravu je decko sto ti kaze da je to veca temp nego sto treba za DirectCU. U principu ne treba dati grafikama da idu preko 75C kako bi radile dugo i fino sluzile u garantnom roku od 3 god.

Zato sluzi i onako lud AMD ventilator da u testovima i klokovanju spreci temp preko toga dok traje test ne za koriscenje jer je bucno i nezdravo za usi i nerve.

Srecom DirectCU karta je otvorena pa na nju uticu ventilatori na side panelu i spreda recimo u prostoru izmedju DVDa i Hard diska. DirectCU II ventilator direktno chip hladi sa strane ne znam kako je na DC.

Uzmi neki dobar tih Scythe FLEX ili Noctua i smanjices temp. 2-5C. Takodje fan profilom u ASUSovim programima mozes napraviti da ne ide preko 70-75C a bude tiho.

Vazno je od starta od 40C spreciti da se popnu temp. Ako je njoj standard 25% tu stavis od pocetka 35% Pa stavis da se penje od oko 50C na 40% pa oko 60C na 50% i na recimo 75C stavi 55% brzinu ventilatora. a posle samo podigni navise za svaki slucaj.

Upravljaj kako ti je zgodno zavisno od koje igre igras da bi radilo tiho i imalo dobre temp. To je otvorena karta na referentne ventilatori za kuciste nemaju nikakvog uticaja. Sta si dobio kupovinom to ti je, ako je u redu u redu ako ne pregrevanje, buka ili reklamacija, spreciti nekim fanovima ili provetravanjem kucista je nemoguce.  

Kazem ti fan profil ima veci uticaj nego case fan. 

Samo sa ASUS-om MOZE - 2 grafike fabricki neispravne za 3 meseca.(EAH6970+ENGTX580DC II)
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2011 5:26 (Vlada011).
16 godina
neaktivan
Vlada011 kaže...

U pravu je decko sto ti kaze da je to veca temp nego sto treba za DirectCU. U principu ne treba dati grafikama da idu preko 75C kako bi radile dugo i fino sluzile u garantnom roku od 3 god.

Zato sluzi i onako lud AMD ventilator da u testovima i klokovanju spreci temp preko toga dok traje test ne za koriscenje jer je bucno i nezdravo za usi i nerve.

Srecom DirectCU karta je otvorena pa na nju uticu ventilatori na side panelu i spreda recimo u prostoru izmedju DVDa i Hard diska. DirectCU II ventilator direktno chip hladi sa strane ne znam kako je na DC.

Uzmi neki dobar tih Scythe FLEX ili Noctua i smanjices temp. 2-5C. Takodje fan profilom u ASUSovim programima mozes napraviti da ne ide preko 70-75C a bude tiho.

Vazno je od starta od 40C spreciti da se popnu temp. Ako je njoj standard 25% tu stavis od pocetka 35% Pa stavis da se penje od oko 50C na 40% pa oko 60C na 50% i na recimo 75C stavi 55% brzinu ventilatora. a posle samo podigni navise za svaki slucaj.

Upravljaj kako ti je zgodno zavisno od koje igre igras da bi radilo tiho i imalo dobre temp. To je otvorena karta na referentne ventilatori za kuciste nemaju nikakvog uticaja. Sta si dobio kupovinom to ti je, ako je u redu u redu ako ne pregrevanje, buka ili reklamacija, spreciti nekim fanovima ili provetravanjem kucista je nemoguce.  

Kazem ti fan profil ima veci uticaj nego case fan. 

kako mislis to da se asusovim prgramima moze napraviti da ne ide preko 70-75°C a da bude tiho??

Vrbaa'''
16 godina

Sa asusovim smart doctorom ili msi afterburner stavi automatic fan control i podesi na kojoj temperaturi na koliko posto da se ventilator okreće,npr na 70C stavi   npr 55%,manje ili više zavisi o buci.

Smrt fašizmu, sloboda narodu.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2011 13:08 (Anti-fa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Imam 5850 sa twin frozerom II na njoj i pri najvećoj vrućini max je bio 66 stupnjeva, a sumnjam da je tvoje hlađene toliko lošije od mojeg...Istina nije isti gpu ali mislim da nije prevelika razlika između njih.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Cekaj, u tt v4 samo jedan vent ?

Stavi jos jedan od naprijed najveci koji moze stati(da uvlaci zrak) i sa donje strane (takodje da uvlaci zrak, grafa ce onda imati svjez zrak) a taj pozadi nek izvlaci i jos jedan na vrhu nek izvlaci zrak ;)

Temperature ce biti drasticno manje, ako neznas jel' ti vent. uvlaci ili izvlaci zrak to ti je najlakse skontati tako sto priblizis papir neki i vidis...logika cista :D :D

PS: Najvaznije ti je stavi jos jedan da uvlaci  zrak(preporucujem dole kod napajanja) cisto da imas bilo kakav protok zraka u kucistu, jer 1 vent. je premalo ;)

Pa vidi onda temperature sa 1 dodatnim ventom, ako bude bolje onda nema potrebe za dodavanjem vise njih pa da bude zujalica :D :D

I failed in some subjects in exam, but my friend passed in all. Now he is an engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft. Bill Gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Skyburn kaže...

Imam 5850 sa twin frozerom II na njoj i pri najvećoj vrućini max je bio 66 stupnjeva, a sumnjam da je tvoje hlađene toliko lošije od mojeg...Istina nije isti gpu ali mislim da nije prevelika razlika između njih.

u furmarku?

Vrbaa'''
15 godina

Probaj zamijmenit pastu na gpu moja gigabyte 6850 se przila do 90+ u 100%loadu 

sa novom pastom na 100% ne prelazi 75c

16 godina
neaktivan

uredu je kod mene temperatura, ali cudno mi sto kolega kaze da u njega sa twinfrozerom ide do 66 stepeni. Ako mu je ta temperatura u furmarku (cisto sumnjam da je) onda je stvarno odlicno..

Vrbaa'''
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nemam Smartdoctor ali instaliraj Afterburner pa namesti ovako pa javi koje su temp. I onda kliknes na UserDefined tj onaj koji si napravio profil.

http://i.imgur.com/v41gh.jpg

Probaj tako da namestis. SmartDoctor je pre Stupid Doctor posto naglo menja brzinu ventilatora.

Ako i dalje bude velika napravicu ti drugi profil i nece biti buke a bice sto moze hladnije.

To je moj kada klokujem graficku.

Mislim da nista ne bi trebao da diras pastu posto skidanje srafova rusi garanciju a ne cude me temp sa ASUS-om posto je postao jako bezobrazan i salje na Balkan sta stigne.

Mada sam vidjao ljude sa GTX580 DCII koji moraju da menjaju fan profil posto kada kupe kartu im daje 85C u igrama, meni davala 75C u Furmarku. Sacuvaj boze, tolike razlike od primerka do primerka nisu normalne ako neko ima normalno hladjenje.

Ma i da ima blindirano kuciste to nije normalno tolike temp za skroz otvoren chip i kartom koja je ono najbolje sto ASUS ima. Njih reklamiraju kao 15-20C hladnije od referentnih modela. To mora da ispune ili nazad za Tai Pei.

Meni je mnogo krivo sto ih nisam tuzio. Zabole me bas za ugadjanje middle segment kupcima u kupcima notebook-ova kada im je Top segment kvalitet kao i middle.

Da, stikliraj ono za temp u Afterburneru kako bi dok igras igricu mogao da ispratis koliko je stepeni.

A ako imas LCD testaturu onda mozes i na njoj da vidis koliko ima stepeni ako ne u uglu ces videti koliko je.

Ili otvori GPU-Z onaj deo za temp i ostavi otvorenog dok igras pa ce ti kazati koliko je MAX temp bilo kada izadjes iz igre.

Samo sa ASUS-om MOZE - 2 grafike fabricki neispravne za 3 meseca.(EAH6970+ENGTX580DC II)
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.8.2011 12:15 (Vlada011).
15 godina
protjeran

Javi sta je sa temp.

Evo ti i jedna lepa razglednica njihova. 

http://i.imgur.com/DNPMq.png

Kada ih se otarasim rodicu se, kao sto sam se GA kurtalisao kada su mi zasmetali.

Ali moze profil da se menja videces samo spreci da se dize temp i sledeci put pamet u glavu 

Remember Who Is Bitch. Imas sliku da te podseti. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.8.2011 20:56 (Vlada011).
16 godina
neaktivan

Zamijenio sam termalnu pastu na kartici i stavio neku jeftinu no name pastu koju sam platio oko 30 kuna, jer sam jedino nju nasao i nije bilo kupiti bolje paste ni na jednom mjestu na kojem sam trazio, dalje nemam vremena ici i traziti.. Temperature graficke su ostale iste, ali temperatura Shadera ide previsoko, pa i do 90°C i vise pod furmarkom. Vjerovatno se pasta nije fino rasporedila po GPU-u, jer je skoro kao voda... Staru pastu sam jedva skinuo koliko je bila skorena, tvrda.. Zanima me da li bi se temperature ista smanjile nanosenjem kvalitetnije paste tipa Arctic Silver 5? Nju sam jedinu i nasao http://www.pik.ba/artikal/2856990/artic-silver-5-termalna-pasta-za-procesore/

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Almin94 kaže...

Zamijenio sam termalnu pastu na kartici i stavio neku jeftinu no name pastu koju sam platio oko 30 kuna, jer sam jedino nju nasao i nije bilo kupiti bolje paste ni na jednom mjestu na kojem sam trazio, dalje nemam vremena ici i traziti.. Temperature graficke su ostale iste, ali temperatura Shadera ide previsoko, pa i do 90°C i vise pod furmarkom. Vjerovatno se pasta nije fino rasporedila po GPU-u, jer je skoro kao voda... Staru pastu sam jedva skinuo koliko je bila skorena, tvrda.. Zanima me da li bi se temperature ista smanjile nanosenjem kvalitetnije paste tipa Arctic Silver 5? Nju sam jedinu i nasao http://www.pik.ba/artikal/2856990/artic-silver-5-termalna-pasta-za-procesore/

100% pale bi sigurno za 5 do 10 C možda nisi ni dobro hladnjak stavio.

Smejem se a plače mi se,tražim lepu minu,minu da odletim u p**** materinu
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.3.2012 15:27 (WrongType).
16 godina
neaktivan
WrongType kaže...
Almin94 kaže...

100% pale bi sigurno za 5 do 10 C možda nisi ni dobro hladnjak stavio.

Hladnjak je dobro stavljen, nego pasta ne valja, ne rasporedi se normalno.. 10x sam je mijenjao dok nisam dobio identicne temperature kao sa starom pastom, i to jedva. A shaderi su jedino ostali povecani i razlikuju se od ostalih temperature graficke kartice koje pratim u GPU Z-u. Kupit cu Arctic silverovu pastu i temperature ce valjda pasti :/

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice