Pozdrav, treba mi mala pomoc, ako se tu moze kako pomoc,..
Znaci, prilikom fotkanja interijera ne dobivam zeljene rezultate, problem je u svjetlosti koju dolazi s prozora, ako se fokusiram na nju, prozor ce ispasti ok, ali interijer je onda mracan. Ako se fokusiram na interijer onda prozor izgleda skroz bijel-prevelika svjetlost..
Kako da pri slikanju interijera dobijem izjednaceno osvjetljenje?? Isti problem mi je i ako slikam vani, a jako je sunce, recimo slikam motor, a nebo ispadnje pre svjetlo..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
caka se zove fiksiranje svjetline sa pomakom i radi sa tzv idiotima fotićima u bilo kojem automatskom režimu slikanja.
znači odabereš jedan predmet, centriraš ga i pritisneš okidač za slikanje napola.
ne puštaš ga, pomakneš centar slike tako da je željeni kadar u centru i zatim okineš okidač do kraja.
malo se poigraj kako trebaš ići na prijelaze sa svjetlih na tamne ili obratno da dobiješ zadovoljavajuće slike jer to što želiš nije moguće u potpunosti ujednačiti.
jasno nikada ne ideš na najsvjetlije ili najtamnije dijelove za fiksiranje svjetline da uzmeš željene slike 
Hvala
za tu caku znam od prije, sasvim slucajno sam to bio "otkrio"..
ali trenutno fotkam u manual modu pa me to muci, nikako nemogu dobiti "podjednaku" svjetlost, slikam bez blica..
to me malo zeza..
onda još da isprobaš slikati pod kutem kako bi ublažio prijelome svjetla na tom tamnijem dijelu slike tj tim predmetima.
neka kosina od 30-45' stupnjeva bi mogla ublažiti te prijelaze.
svoje vremeno sam se zabavljao malo sa klasičnim fotkanjem i nikako slike unutra nisu bile dobre ako se nije koristio poluprofesionalni blic, i to indirektno od stropa je tukao glavni snop ( 45, 60, 75' ) ovisno o visini stropa i udaljenosti kadra, a pomoćni blic direkt i to sa nekim malim kašnjenjem ( to je njegov komp u blicu sam bio podešavao ovisno o osjetljivosti filma, kutu i udaljenosti na koju je blic bio nariktan ).
jedino vježba tu pomaže nažalost, ujedno možeš iz nekih slika koje su slikane u automatskom modu, a zadovoljan si da nabaciš pogled koja su bila podešenja u trenutku slikanja.
oštro oko i dobro svjetlo želim