Pentax najavio digitalni high-end model za 2010.

poruka: 13
|
čitano: 6.102
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pentax je 24. ožujka, neposredno pred održavanje Photo Imaging Expo sajma u Tokiju, najavio izlazak ekskluzivnog digitalnog fotoaparata srednjeg formata tijekom 2010. godine. Novi uređaj predstavljen je pod radnim nazivom Pentax 645 Digital i čini bitan iskorak u ponudi Pentax digitalnih fotoaparata.

Pentax 645 Digital bi se, po izlasku na tržište, trebao odlikovati impresivnim specifikacijama poput vrlo velikog CCD senzora rezolucije veće od 30.0 megapiksela te univerzalnim Pentax sučeljem za objektive koje omogućuje korištenje dosadašnjih Pentax 645 objektiva za aparate srednjeg formata. Zajedno sa fotoaparatom Pentax 645 Digital, na tržište će biti plasiran i objektiv kompatibilan s tim modelom, čije je radno ime Pentax-D FA 645 55mm F2.8.

Cijena uređaja Pentax 645 još nije određena već će se određivati pri izlasku na tržište. U ovom trenutku procijenjuje se na oko 50.000,00 kuna.

Vrijedno je za istaknuti da se ovakvi napredni fotografski uređaji proizvode isključivo od strane specijaliziranih proizvođača high-end fotografske opreme, dok ih u svojoj ponudi nemaju proizvođači orijentirani na široku publiku. Razvojem ovog vrhunskog modela fotoaparata Pentax je opet potvrdio svoj položaj jednog od najstručnijih proizvođača digitalnih fotoaparata, koji svoj sveobuhvatni "know-how" i inovativnost već godinama iskazuje u polju fotografije i optike.

Za više informacija, pozivamo vas da kontaktirate ovlaštenog distibutera Pentaxa za Hrvatsku, tvrtku Neo Orbis d.o.o.

(samo prenosim vijesti)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2009 16:25 (elkarrde).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hehe, samo sam ga čekao, bilo je i vrijeme.

Živo me zanima kolika će mu biti cijena godinu-dvije po izlasku.

Ako se za koju godinicu bude mogao naći polovan za 2-3 k ojra...

Hehe, unaprijed se veselim, valjda.

U svakom slučaju fantastična vijest, vrata srednjeg formata (mislim u digitalnom obliku) ponovno bi mogla biti otvorena i fotoamaterima a ne samo studijskim profesionalcima.

Iako mi je već muka kad pomislim kako će izgledati buduće rasprave na forumu od strane ljudi koji misle da je aparat taj koji radi sliku.

Heh, živi bili pa vidjeli.

Ovakve vijesti me uvijek razvesele.

Još kad bi se počela raditi reizdanja knjiga o fotografiji, gdje bi nam bio kraj,

Ma doći će takva igračka jednom i moje rukice, samo je pitanje vremena...

BTW, dimenzije senzora su zaista 645 ili je ipak prostorno reduciran?

U ovom slučaju veličina je bitna.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2009 16:34 (ksoric).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pentax najavio digitalni high-end model za 201
ksoric kaže...
BTW, dimenzije senzora su zaista 645 ili je ipak prostorno reduciran?

U ovom slučaju veličina je bitna.

reduciran, očekuje se 1.2~1.3× crop faktor.
cijena proizvodnje punog 6×4.5 senzora je još uvijek puno prevelika za komercijalizaciju.

ova najava će dići cijene polovnih pentax 645 objektiva u nebesa...

btw, srednji format nije nikad bio dostupniji, analognih srednjeformatnih aparata ima po smiješno niskim cijenama.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2009 16:41 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

Znam zato sam i napisao da mislim na digitalni oblik.

Fimsku mamiyu nađeš od parsto eura pa na gore bez beda. I realno, takav odnos uloženo/dobiveno je fantastičan, za 4.000 kn možeš imati odličan aparat koji jede sve pred sobom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

dobiš pentaxa 67N za $1500 + waist level finder + obični finder sa svjetlomjerom. fenomenalna cijena!

tu bed, nemam tolko trenutno za potrošiti tek tako. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.3.2009 19:48 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

Ooo znam, ali bit će bolje.  Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kada? :(

17 godina
neaktivan

Moj bivši profesor iz zemljopisa je znao reći: "Bit će bolje kad nam bude ljepše."  Osmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kako utješno Smijeh

17 godina
neaktivan

Elkarrde, kolko će MP imat ovi stroj? Po mom skromnom mišljenju bi išta ispod 50 moglo rezultirat tržišnim neuspjehom za Pentax.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

30+

nema potrebe za 50, srednji format nema anti-alias filtere na senzoru da ubiju detalje.

17 godina
Bara kaže...

Elkarrde, kolko će MP imat ovi stroj? Po mom skromnom mišljenju bi išta ispod 50 moglo rezultirat tržišnim neuspjehom za Pentax.

Pa napisao je 30 mpix
Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis Intel E6750 2.67 ghz Gigabyte GA-PS3-DS3 Powercolor Radeon HD2600XT 2 Gb Rama 320 GB HDD
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

vrlo velikog CCD senzora rezolucije veće od 30.0 megapiksela

Bara kaže...

Mitch kaže...
 Pa napisao je 30 mpix
 Namigiva

kao što rekoh, srednji format je potpuno druga zvjerka od onog na što smo svi navikli. po DXo-mark ocjenama, jedan top-gun FF 35mm senzor daje bolje rezultate od srednjeg formata, no u praksi je to apsolutno neusporedivo, čak ni sony a900 (niti nikon D3X, koji takiovak ima identični senzor) se ne može niti približno mjeriti sa srednjeformatnim digialcima.

btw, jedini proizvođač koji je još uvijek prisutan i na 35mm tržištu, i na tržištu srednjeg formata je upravo pentax. jedini drugi proizvođač koji je imao 35mm i MF aparate u isto vrijeme je mamiya, tamo negdje krajem '60ih i početkom '70ih.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice