Odabir fotoaparata

poruka: 57
|
čitano: 15.174
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Odabir fotoaparata

Molim vas, dragi forumaši da mi odgovorite na ovih nekoliko pitanja ispod. {#}

1. pitanje

Kupujem fotić i uz pomoć forumaša (tnx oly570 {#} {#} ) došao sam do Olympusa SZ-30MR, kompaktnog ultrazuma...

• 16MP {#}
  • 24x opt. zum
  • CMOS senzor
  • ISO 100-3200... 

Pročitao sam da su komp. ultrazumi negdje u rangu jeftinijih entry lvl slr-a... E sad, dok čačkam po mreži, shvatio sam da ima veze dali fotoaparat snima RAW ili ne.

Olympus SZ-30MR nema mogućnost snimanja slika u RAW-u {#} ... neznam dali je to bitno pošto fotić ima 16MP... to pitam vas...

2. pitanje

Koji mi fotoaparat preporučujete (osim Olyja od gore), a da je u istom cjenovnom rangu kao i on. Možda i da ima RAW

3. pitanje

Pošto bih ja volio slikati brze slike, da stignem "uhvatiti" neki objekt, molim vas da mi objasnite brzinu ekspozicije (i molim vas, laički)- OlySZ-30MR ima najbržu eksp. 1/1700 sek. Valja to ili ne? {#}

4. pitanje

Što bi značilo da nema tražilo?

5. pitanje

Stabilizator slike je "u tijelu fotoaparata". Objasnite, plss...

6. pitanje

"Makro način: 0,1m - beskonačno (širokokutni) / 0,4m - beskonačno (tele)"

"Super Makro način: Najmanja udaljenost izoštravanja: 3 cm"

objasnite molim vas... obožavam makrofotografije pa bih i ja htio slikati nešto takvo... samo mi nije jasno --- ("3cm") ---, to znači da ako s fotoaparatom idem bliže od 3cm nekom objektu, slika neće biti oštra??? 

To bi bilo to, valjda nije previše... {#} Hvala vam puno na daljnjim odgovorima. 

Pitanja su (otprilike sva osim 2.) se odnosila na Olympus SZ-30MR

Evo i detalji vezani uz fotić: http://www.se-mark.hr/detalji_proizvoda.05b1f4337b1a492e974aded79577b8a9.fotoaparat-olympus-sz-30mr-crni.aspx

8 Uzmi Olympus SZ-30MR
4 Nešto drugo
.-~-. rođen stoljeće prekasno .-~-.

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Odabir fotoaparata

Ad. 1.

Snimanje fotografija u RAW modu ti može biti važno, ali i ne mora. Razlika između RAW i JPEG formata je u tome što je ovaj prvi bez komprimiranja, a iz toga proizlazi slijedeće:

- fotografija u RAW formatu zauzima više mjesta, pa na karticu istog kapaciteta može stati manje slika u RAW formatu nego u JPEG-u

- za razliku od JPEG formata, u RAW formatu nema prepoznatljivih artefakata komprimiranja (razmazivanje i zamućivanje detalja) pa se u konačnici dobiva kvalitetnija slika

S obzirom da je ovdje riječ o relativno malom senzoru, i ovisno o tome za koju svrhu ćeš koristiti slike (printanje na veće formate ili uvećanje malih dijelova slike), prednosti RAW formata mogu biti nebitne (tj. nedovoljno primjetne) pa činjenica da li neki aprata ima mogućnost snimanja u RAW formatu ili ne, ne mor biti presudna.

Ad. 3.

Sa brzinom zatvarača od 1/1700 sek. moći ćeš slikati prilično brze objekte u uvjetima dobre osvjetljenosti, ali pri tome moraš voditi računa da će ti maksimalna brzina ekspozicije biti na raspolaganju samo u uvjetima izuzetno dobrog osvjetljenja (sunčani dan, jako osvjetljena dvorana i sl.), u svim drugim uvjetima ćeš morati odabrati manju brzinu inače će slika biti nedovoljno eksponirana.

Ad. 4.

To znači da nema tražilo. :-)

Tražilo ili 'Eye View Finder' na engleskom (EVF) je maleni prozorčić na aparatu kroz kojega možeš vidjeti sliku koju želiš fotografirati. Ako ga nema, onda na raspolaganju imaš samo LCD ekran na stražnoj strani aparata. Prednost tražila (nad ekranom) je u tome što omogućuje fotografiranje u uvjetima vrlo jako svjetla, a mana je u tome da je slika u tražilu znatno slabije kvalitete (male dimenzije i mala rezolucija) nego na ekranu.

Ad. 5. Stabilizacija slike može biti izvedena na dva (i po) načina. Prvi način je u tijelu aparata, pomicanjem senzora kojim se kompenzira pomicanje aparata. Drugi način je u samom objektivu, pomicanjem leća. Ono 'i po' se odnosni na podizanje ISO vrijednosti kako bi se mogla odabrati veća brzina zatvarača, ali tada se dobiva lošija slika, pa je to bolje izbjeći.

Od ova dva načina stabilizacije, ovaj drugi (u objektivu) je kvalitetniji, ali ovaj prvi (u tijelu) omogućava stabilizaciju i kada se koriste objektivi koji nemaju ugrađenu stabilizaciju (i koji su jeftiniji od onih sa stabilizacijom).

Ad. 6.

U pravu si, sa Super Macro opcijom moći ćeš fokusirati objekt koji se ne nalazi bliže od 3 cm od objetiva. Razlika u odnosu na Macro opciju je u tome što ovdje nemaš mogućnost zumiranja i moraš doslovno biti blizu objekta koji snimaš, a kod Macro opcije možeš koristiti optički zum, a od objekta snimanja moraš biti udaljen barem 40 cm.

14 godina
neaktivan
kolega maxym je odlično sve opisao ja ću samo malo još dodati nekih stvari kako bi ti dao još poneki detalj pri odluci :

1.ako ćeš uspoređivat kompakt i entry level samo na temelju snimanja RAW formata...onda ti je to kriva slika...
taj olympus i entry dslr dijele cmos senzor...ok nije isti po veličini i još nekim značajkama sigurno...drugo entry dslr mjenja objektive, to znatno utječe da slika bude bolja neg na bilo kojem kompaktu, odnosno kompakt će imat onakvu kakvu može imat, zato se tako zove jer je i objektiv na kompaktu (kompaktan da pokrije čitav raspon)

RAW ti je sirovi zapis sa senzora, fajl koji kasnije otvaraš u photoshopu ili adekvatnim software-om i imaš jako veliku kontrolu...(balansa bijele, oštrine, šuma, boja, ekspozicije i ostalog)
-uglavnom ako si početnik raw se mora obradit i njega nemoš otvorit kao običnu sliku, tek kad doradiš odabereš spremi čitaj točnije : razvi i onda imaš gotov rad od toga
-osim što ti treba raw zgodno je i raw+jepg odjednom...raw je obično velik fajl, ti imaš 16mpx, sd kartice ak se nevaram...to bi te dosta kočilo garantirano dok spremi..pod uvjetom da taj oly ima raw

2. za aparat koji ima raw ćemo vidjeti, nakon što ti objasnimo sve

3. ovo je kolega dobro objasnio nadopunit ću samo:
osim te brzine navedene, bitna je kontrola tog zatvarača...zato služi S (shutter priority) prioritet zatvarača, gdje postaviš željenu brzinu a aparat postavi sve ostalo...naravno ako ima aparat tu opciju
drugo kod nekih kompakata, imaš ono brzo uzastopno okidanje što je uredu...ali pitanje je kako je programiran taj mod i dali koristi max brzinu, obično bude prespor ili prebrz pa dobiš tamnu sliku
zato manualna opcija prioritet zatvarača (S) svakako

5. tu bih kolegu samo ispravio u navodu :
primjerice moj olympus sp570uz neće podizat ISO vrijednost bez obzira na stabilizaciju, naravno ima manualne opcije, jedino ako je na AUTO opciji onda hoće aparat svašta napraviti, dok ako je na P recimo, odrediš iso 100 on će biti tolki bez obzira na stabilizaciju i neutjeće na kvalitet slike...imam i na dslr-u objektiv sa stabilizacijom pa mogu potvrditi svoj navod..
-problem nastaje pri slikanju u uvjetima sa malo svjetla, gdje stabilizacija optimizira zatvarač
-ili kod tele (velikog zooma-a)
-obično stabilizacija nudi "skida" 2-4 stope zatvarača...primjer : bez stabilizacije zatvarač 1/250s da slika nebi bila zamućena...ista scena sa stabilizacijom: moguće je koristiti 1/30 zatvarač i izbjeći zamućenje

ostalo što nisam spomenio kolega je izvrsno pokrio..

@autor pitaj dalje :)

samo krupno, ništa sitniš
15 godina
Aaa super ste... Samo, sad mi više privlači pozornost RAW i veći (odnosno manji) makro.
Preporuke, samo da bude u otprilike istom cjenovnom rangu (200kn više manje nvm), da ima iste opcije i da ima RAW ili RAW/JPEG i makro...

mission imposible
15 godina

Dežurna ekipa oly570 i maxym {#}.

** Live 4 Music **
17 godina

Teško ti je dati preporuku ako ne znamo za koju svrhu ćeš koristiti foto-aparat. Možda ti uopće toliko i ne treba to što ti 'više privlači pozornost'.

Postoje modeli kod kojih makro snimke možeš snimati i sa udaljenosti od 1 cm, ali se onda postavlja pitanje kako (i čime) osvjetliti taj objekt dok ti je objektiv na tako maloj udaljenosti, a da to još uvijek liči na nešto. :-)

15 godina
Odabir fotoaparata

Aha, pa rekao sam makrofotografije su mi preedobre...

znači, po mogućnosti velika makro mogućnost i snimanje u RAWu da mi fotke budu detaljne... :)

ne razumijem se u to previše pa neznam kako se izraziti... :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

edit:

našao sam ti jednoga : Panasonic DMC-FZ38

cijena ti je oko 2400kn, novi naravno...aparat ima sve manualne opcije (A,S,M) makro, i raw zapis

evo ti linkovi od trgovina i ostalog da pročitaš o njemu:

http://www.hama.hr/hr/fotoaparati_i_kamere/digitalni_fotoaparat_panasonic_dmcfz38eb/1010351#breadcrump

http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=DMC-FZ38

http://www.ronis.hr/?panasonic/686/fotoaparat-panasonic-dmc-fz38ep-k/DMCFZ38E

ovdje imaš detaljno :

http://www.dpreview.com/news/0907/09072704panafz38.asp

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.5.2011 15:20 (oly570).
15 godina

čovječe super si a možda ovaj panasonic dmc-fz45??? {#} ima bolje mogućnosti od 38-mice...

edit: i košta više {#} , ali to mogu srediti... :)

e pitam još nešto, što je to AF lampica i je li CCD bolji od CMOS-a? da li je to lampica za makro? pa da mi ima što osvijetliti objekt kad sam toliko blizu nečemu?

mislim da ću razmisliti, panasonic dmcfz45 mi je ušao u oko, ako "uklonimo" manje nedostatke (manje točkica na ekranu, ccd senzor) i dodamo neke pozitivne stvari (veći makro, brže okidanje, interna memorija)... a i panasonic izgleda moćnije  {#}

4 Panasonic DMC-FZ45
4 Olympus SZ-30MR
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.5.2011 18:13 (tonchy).
17 godina

AF lamp - Auto Focus lamp = lampica automatskog fokusa

Služi za fokusiranje u uvjetima smanjene osvjetljenosti (crveno cvijelo koje obasjava centar fotografije). Dakle nema direktne veze sa makro fotografijom (iako se može aktivirati kod upotrebe makro opcije u uvjetima slabije osvjetljenosti).

CMOS je bolji od CCD-a.

15 godina

Al nije ni CCD loš, haha? {#} plss objasni mi razliku

Eh šteta, ali vidim da je netko glasao za panasonica... Tko je? (mislim, vjerujem jako maxymu i oly570-u... {#} )

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.5.2011 22:34 (tonchy).
17 godina

Osnovna razlika je u tome što CMOS senzori imaju veću osjetljivost od CCD senzora i omogućavaju dobivanje slike sa manje šuma u uvjetima slabije osvjetljenosti.

P.S. Ja nisam glasovao, odluka će ipak biti tvoja. ;-)

14 godina
neaktivan
evo i ja sam glasovao za panasonica...u ovoj situaciji dajem glas za njega

gledaj ovak...stvarno vidim bez da te uvrijedim da se nešto slabije razumiješ u te fotografske termine...ok naučit ćeš polako...tako da ti mogu reći da tebi uopće nije bitna razlika cmos vs ccd...

znaj da nemoš za te novce dobit sve u kompletu...neide to tako u fotografiji...nažalost tu vrijedi koliko para tolko muzike, non stop to tupim...zato i imaš aparate 600kn, 1500kn,2500kn,3500kn i 40 000kn :D

taj panasonic će tebi to super odradit..ako te muči olympus vs panasonic...pa uzmi panasonica...uvjeren sam da će ti to bolje odradit...ako si ga naravno možeš priuštit
15 godina
Odabir fotoaparata

Ne ne nikako, nisam ni malo uvrijeđen... {#} tek sam se počeo malo ozbiljnije zanimati za fotoaparate, fotografske tehnike i slično... Slušam stručnjake, valjda ću tako nešto naučiti. {#}

A da li se iz starih fotića može nešto izvući, u pitanju prodaje dijelova ili slično??? {#}

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/pomoc-prodaji-fotoaparata/100210.aspx

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

vidio sam temu što si otvorio al tu ću ti odgovoriti..

pa preporučio bih ti da staviš taj oglas na njuškalo...prodaješ ga u dijelove...pogotovo ako neznaš što bi s njime...nekažem da ćeš ga odmah prodat...ali ima dost ljudi koji traže ekrane...kučišta...tipke i kojekakve dijelove...što dslr što kompakti...svaka roba ima svog kupca..

drugo mislim dali ti je to isplativo..koliko možeš dobit za njega to stvarno nebih znao..

generalno što se tiče prodaje fotografske opreme, pa to dosta dobro ide i trguje se s time...a tu ti dolazi ono kad netko kupuje neki aparat gleda očuvanost i funkcije aparata...vjeruj tako je..iako je tukac...stoga ako ti kupiš novi aparat sa vrlo dobrim omjerom uloženo/dobiveno smatram da ćeš lakše i pronaći potencijalnog kupca...jer će on isto tako razmišljat i tražit neki aparat koji ipak nešto nudi...a ne neki aparat koji nema ništa...

15 godina
Aha, a kako se aparat rastavi... Mislim, to ne mogu ja? Možda da ga prodam nekome tko treba dio, tj. da prodam cijelog (bez obj.)... tako ću ga vjerojatno i brže prodati... ?
17 godina

Nisam siguran koliko ćeš imati sreće, kod kompaktnih aparata baš i nema puno mogućnosti za amaterski popravak.

Jedino ako imaš neki objektiv viška, možeš probati 'nakalemiti' objektiv na aparat (vidio sam negdje na netu DIY /do it yourself/ 'tutorial' kako to napraviti). Ali onda ti je problem nedostatak IR filtera pa slike imaju čudnu boju (mada se i to da riješiti postavlajnjem zasebnog IR filtera na objektiv, ako ovaj ima tu mogućnos). Ali sve to skupa bsš i ne izgleda primamljivo i upotrebljivo.

17 godina
tonchy kaže...

Molim vas, dragi forumaši da mi odgovorite na ovih nekoliko pitanja ispod.  {#}

1. pitanje

Kupujem fotić i uz pomoć forumaša (tnx oly570 {#}  {#}  ) došao sam do Olympusa SZ-30MR, kompaktnog ultrazuma...

• 16MP  {#}
  • 24x opt. zum
  • CMOS senzor
  • ISO 100-3200... 

Pročitao sam da su komp. ultrazumi negdje u rangu jeftinijih entry lvl slr-a... E sad, dok čačkam po mreži, shvatio sam da ima veze dali fotoaparat snima RAW ili ne.

Olympus SZ-30MR nema mogućnost snimanja slika u RAW-u {#}  ... neznam dali je to bitno pošto fotić ima 16MP... to pitam vas...

2. pitanje

Koji mi fotoaparat preporučujete (osim Olyja od gore), a da je u istom cjenovnom rangu kao i on. Možda i da ima RAW

3. pitanje

Pošto bih ja volio slikati brze slike, da stignem "uhvatiti" neki objekt, molim vas da mi objasnite brzinu ekspozicije (i molim vas, laički)- OlySZ-30MR ima najbržu eksp. 1/1700 sek. Valja to ili ne?  {#}

4. pitanje

Što bi značilo da nema tražilo?

5. pitanje

Stabilizator slike je "u tijelu fotoaparata". Objasnite, plss...

6. pitanje

"Makro način: 0,1m - beskonačno (širokokutni) / 0,4m - beskonačno (tele)"

"Super Makro način: Najmanja udaljenost izoštravanja: 3 cm"

objasnite molim vas... obožavam makrofotografije pa bih i ja htio slikati nešto takvo... samo mi nije jasno --- ("3cm") ---, to znači da ako s fotoaparatom idem bliže od 3cm nekom objektu, slika neće biti oštra??? 

To bi bilo to, valjda nije previše... {#}  Hvala vam puno na daljnjim odgovorima. 

Pitanja su (otprilike sva osim 2.) se odnosila na Olympus SZ-30MR

Evo i detalji vezani uz fotić:  http://www.se-mark.hr/detalji_proizvoda.05b1f4337b1a492e974aded79577b8a9.fotoaparat-olympus-sz-30mr-crni.aspx

Ja bih glasovao za FinePix HS20/HS22, ali toga modela nema u 'ponudi' za glasovanje (a nisam siguran ni da ga ima za kupiti u Hrvatskoj). :-)

15 godina

Koji fotić... Super specs. Ali imas pravo, nema ga u HR, ali na EBayu ga nađoh od 480$ (+30$ shipping), prodaje Top Seller iz Hong Konga (a nego)...
Samo, da li preko EBaya mogu plaćati SAMO putem PayPala i slično, ili mogu da mi dostavi kao da kupujem u HR (dođe mi poštom i tek onda ja platim)??

Reci mi da li on dere panasonica u performansama?

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.5.2011 21:31 (tonchy).
16 godina

Mora se plaćati unaprijed

Lt.Lowenbrau prozvan cheaterom preko 9000 puta
15 godina
Plss objasni
15 godina
Ajde ajde oprostite na duplom postu...

Nema veze, ovaj Fuji nije još u HR, a i da je, bio bi papreno skup... Panasonic nije loš, a mogu ga nabaviti lako...
Hvala maxym na potražnji, ali mislim da ostajem pri njemu.... :)
17 godina
Imaš FinePix HS-10 (generaciju stariji od HS-20) za kupiti u Hrvatskoj. :-) Što se tiče plaćanja, nemoj mješati načine plaćanja sa PayPal-om. PayPal je sustav osiguranja koji prodavaču garantira da će naplatiti ono što prodaje, a kupcu da će kupiti ono što je platio. I sa PayPal-om ti treba debitna ili kreditna kartica, a robu možeš kupiti i bez PayPal-a.
14 godina
neaktivan

ako se radi o pay pal plaćanju...a ništa predaš naruđžbu za taj fotić kod tog što prodaje...moraš biti logan i imat paypal account...a znaš da su tamo rigorozni i nema mjesta ovima što nešto muljaju..

daš podatke gdje da se šalje...i broj kartice s pay pala taj dio ide automatski...ako imaš dovoljno sredstava u nekom roku (zaboravih kolko) paypal će povuć novce i stavit na račun ovog što prodaje...kad on vidi uplatu tebi šalje...možeš čekat na isporuku 10 dana pa do 2 mjeseca i naravno carinjenje plus pdv pa to bude fina svotica ....tak da bolje nemoj ić na taj sistem..

pogtovo ako možeš ovog panasonica vrlo lako kupiti odnosno nabaviti kako si rekao...i ako imaš sredstava..

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.5.2011 23:12 (oly570).
15 godina
Odabir fotoaparata

Hehe... {#}  meni PayPal i takvi načini kupnje nisu dragi...

A znate što mi je palo na pamet, možda bi netko iskusniji, tko ima acc na PayPal-u da mi može kupiti fotić {#} , a onda ja njemu dam novce (i napojnicu {#} ) pa da svi budemo zadovoljni... 

Dosta je to novca, ali ta dobra duša bi ih i dobila natrag... 

0 0 hvala 0
15 godina

mogu ti ja to napraviti. doneses novce, kazes sto bi platio paypalom i ja ti to platim. eto, plain and simple {#}

samo ja sam iz Ck, pa ako si tu negdje blize, mozemo to obaviti

15 godina

double post, ne znam kako se to desilo... {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 12:55 (alengrosevic).
14 godina
neaktivan

@tohnchy

iskreno i sa golemim poštovanjem misilm da si malo počeo fantazirat...

naime, lijepo je što će ti netko obavit kupnju.. možda ćeš dati još i više novaca...zavisi koliko će te izaći..pa dok se načekaš dok ti dođe, platiš čovjeku koji ti je to napravio..sve može bit lijepo zamišljeno...al to je ebay pa isto tako može bit i ona loša strana...

neznam kakvu bi garanciju imao na taj aparat i kod koga...to moraš provjeriti..

mislim da bi ti najbolje bilo kod nas kupit aparat...ako si spreman na kupnju (to neznam)...imaš fino garanciju, vozi slikaj i uživaj...ili pak ak bi još nešt bolje onda sačekaj mal sa kupnjom, pa uzmi neki bolji nemoj se zaletavat...posebno ak se nerazumiješ....

to je moja sugestija...sve isprike, ok različiti smo svi i imamo različita mišljenja...nemoj u nikojem slučaju shvatit kao uvredu neke vrste...hvala

15 godina

Nikad uvreda, samo konstruktivna kritika.. {#}
Ali neće me izaći više nego da čekam da dođe u HR gdje će biti jako skup... a neznam to je moje mišljenje... :)

EDIT:

Ma što je meni, ja k'o da trazim i ovce i novce. {#}

Što će mi taj FujiFilm sa 30x zumom i 16MP i RAW-om i super makroom i svim tim bedastoćama koje bih taakoo htio imati.. :) ne treba to nekom 14-ogodišnjaku koji je tek zavirio u fotografske vode...

Ako dalje budem išao u dublje "vode" nabavit ću si neki moćan fotoaparat... Hvala maxym, oly570 i svi u ovoj temi što ste mi pomogli da to shvatim... {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 16:11 (tonchy).
14 godina
neaktivan
gle ti odlučuješ, tako da je tvoja odluka konačna...nemoraš ti slušat mene uopće..

činjenica je da si tek zavirio u te vode...i npr ako se odlučiš za tog panasonica ili općenito aparat tih novaca cca 2400kn to je daleko od lošeg aparata, to je već sasvim dobar aparat...sa proširenijim mogućnostima...s kojim se mogu lijepe fotografije raditi..
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice