Spajanje zvucnika-razmatranje i pomoc

poruka: 7
|
čitano: 9.996
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

poz! ovako, trazio sam i nesto sam nasao ali mi nije jasno bas.. imam u autu radio roadstar RU-200fm, pise mu maks 28watt(4x7w), ne pise mu koja impedancija je dopustena, ali ja sam spojio posto imam vec u autu zvucnike Sony 30watt 4 ohma 2 komada... radio ima max volume 63, a ako zelim cuti malo bolje onda moram pojacati 55+ a vec na 61 pocne krcat sto je po meni normalno, ali mi nije normalno to pojacivanje, jer sam imao prije radio 4x45 watt i pojacas niti 20 a cuje se jako... i ne osjeti se bass, pa sam razmisljao o sljedecem: imam od kucnog kina woofer 40watt 8 ohma, s kutijom i svime, i sad me zanima bi li ja mogao spojit taj woofer i ostavit taj jedan obican zvucnik? znaci pitanje je: mogu se spojit na 4 ohma radio zvucnici od 4 i 8 ohma na dva izlaza?
i razmisljam o pojacalu pa me zanima ima netko neki prijedlog (uzeo bi s njuskala neko rabljeno)...  u papirima od radia pise:
linijski izlaz s pretpojacalo: izlaz...350mV (maks.), impendacija 10kOhma
linijski ulaz s pretpojacalom: izlaz 1000mV (maks)... impedancija 10 kOhma
eto, sad bi zelio malo objasnjenja, ponude i sve ostalo... svaka informacija dobro dosla... hvala veliko! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

dal bi se dogodilo nesto ako spojim 2 zvucnika po 15 10watt (4ohma) i 2 po 35watt (4ohma) na ovaj navedeni radio sa izlazima 4x7watt? moze pregorijeti? molim brzo odgovor. hvala.

~BATMAN~
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

hm, moralo bi ipak bolje raditi sa tim zvučnicima, ionako većima radi i ima sličnu snagu (iako na kutiji piše 2x583W {#})...

vjerojatno je u pitanju slab radio pa se muči da da snagu i zato ode u clipping.

Ali da budeš 100% siguran, probaj te zvulje spojit kod nekog (onako provizorno) ko ima bolji radio novijeg datuma pa da čuješ u čemu je problem.

0 0 hvala 0
13 godina

Na sve autoradije je dozvoljeno spojiti zvučnike između 4 do 8 ohma opterećenja.

Na jedan audio zvučnićki izlaz možeš spojiti dva zvučnika od 4 ohma u seriju što daje 8 ohma.

Kombinacija četiri zvučnika od 4 ohma na jedan izlaz: dva u seriju + dva u seriju i onda ta dva kompleta u paralelu što onda daje ukupno 4 ohma. Moguće su razne kombinacije ali ne smije pasti ispod 2 ohma. Potrebni su izračuni:

SERIJSKI SPOJ:

(ukupni otpor) R=R1+R2+R3... 

R1=ZVUČNIK_1 (4 ohm)

R2=ZVUČNIK_2 (4 ohm)

R=4+4

R=8

PARALELNI SPOJ:

(ukupni otpor) 1/R=(1/R1)+(1/R2)+(1/R3)+(1/R4)...

spoj dva zvučnika od 8 ohma u paralelu (ili dvije kombinacije dva zvučnika od 4 ohma spojena u seriju pa onda međusobno u paralelu)

serijsko/paralelni spoj zvučnika serijsko/paralelni spoj zvučnika

1/R=1/8+1/8 dakle: 0.125+0.125=1/0.25 što daje: R=4 ohma  

http://www.bcae1.com/spkrmlti.htm

http://www.bcae1.com/

4x7 W je preslabo pa ništa nečeš postići sa dodavanjem više zvučnika, nabavi jači radio ili pojačalo za bolji zvuk.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2014 23:41 (Zero_X).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ok, hvala na tome.. al trenutno nista od novijeg radija jer je resecija haha.. i samod a jos nesto pitam, kad bi spojio zvucnike 8 ohma, recimo imam u kuci 20w 8 ohma, i da spojim na radio koliko bi se slabije culo od postojecih 35wat 4ohma? zelim pitati ako se spoji 8 ohma dal ce se uvijek slabije cuti od 4 ohma?

~BATMAN~
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Spajanje zvucnika-razmatranje i pomoc
icoian5 kaže...

(...) ako se spoji 8 ohma dal ce se uvijek slabije cuti od 4 ohma?

Generalno - da, uz pretpostavku iste osjetljivosti zvučnika, jer isto pojačalo (gledano kao naponski izvor) kroz veću impedanciju može "protjerati" manju struju, odnosno isporučiti manju snagu.

Međutim, ukoliko su npr. ti 8-ohmski zvučnici osjetljiviji od prethodno korištenih 4-ohmskih (deklarirano u dB/W), moguće je i da unatoč manjoj snazi isporučenoj zvučnicima glasnoća ne bude manja.

KaeR
12 godina
neaktivan
Re: Spajanje zvucnika-razmatranje i pomoc
Zero_X kaže...

Na sve autoradije je dozvoljeno spojiti zvučnike između 4 do 8 ohma opterećenja.

dozvoljeno je spajati i razglasne zvučnike ali kakav je to zvuk onda i kakvo opterećenje za radio..

preko oglasnika kupi radio za  cca 200-300kn koji ipak ima 4x20W i to će bit to.

Kod mene su pojeni u vratima neki pioneer 13cm i otraga  3way ovali 16x24cm sony svi 4 ohma, na radio Pioneer DEH P70  snage 4x27W RMSa.

Sve radi odlično i bez ikakvih distorzija.

bilo koje brand pojačalo sa više snage (bar 2x40W ili 4x40W će koštati 500+kn polovno tako da ne vidim ekonomsku računicu u tome.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice