poz! ovako, trazio sam i nesto sam nasao ali mi nije jasno bas.. imam u autu radio roadstar RU-200fm, pise mu maks 28watt(4x7w), ne pise mu koja impedancija je dopustena, ali ja sam spojio posto imam vec u autu zvucnike Sony 30watt 4 ohma 2 komada... radio ima max volume 63, a ako zelim cuti malo bolje onda moram pojacati 55+ a vec na 61 pocne krcat sto je po meni normalno, ali mi nije normalno to pojacivanje, jer sam imao prije radio 4x45 watt i pojacas niti 20 a cuje se jako... i ne osjeti se bass, pa sam razmisljao o sljedecem: imam od kucnog kina woofer 40watt 8 ohma, s kutijom i svime, i sad me zanima bi li ja mogao spojit taj woofer i ostavit taj jedan obican zvucnik? znaci pitanje je: mogu se spojit na 4 ohma radio zvucnici od 4 i 8 ohma na dva izlaza?
i razmisljam o pojacalu pa me zanima ima netko neki prijedlog (uzeo bi s njuskala neko rabljeno)... u papirima od radia pise:
linijski izlaz s pretpojacalo: izlaz...350mV (maks.), impendacija 10kOhma
linijski ulaz s pretpojacalom: izlaz 1000mV (maks)... impedancija 10 kOhma
eto, sad bi zelio malo objasnjenja, ponude i sve ostalo... svaka informacija dobro dosla... hvala veliko!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
dal bi se dogodilo nesto ako spojim 2 zvucnika po 15 10watt (4ohma) i 2 po 35watt (4ohma) na ovaj navedeni radio sa izlazima 4x7watt? moze pregorijeti? molim brzo odgovor. hvala.
hm, moralo bi ipak bolje raditi sa tim zvučnicima, ionako većima radi i ima sličnu snagu (iako na kutiji piše 2x583W )...
vjerojatno je u pitanju slab radio pa se muči da da snagu i zato ode u clipping.
Ali da budeš 100% siguran, probaj te zvulje spojit kod nekog (onako provizorno) ko ima bolji radio novijeg datuma pa da čuješ u čemu je problem.
Na sve autoradije je dozvoljeno spojiti zvučnike između 4 do 8 ohma opterećenja.
Na jedan audio zvučnićki izlaz možeš spojiti dva zvučnika od 4 ohma u seriju što daje 8 ohma.
Kombinacija četiri zvučnika od 4 ohma na jedan izlaz: dva u seriju + dva u seriju i onda ta dva kompleta u paralelu što onda daje ukupno 4 ohma. Moguće su razne kombinacije ali ne smije pasti ispod 2 ohma. Potrebni su izračuni:
SERIJSKI SPOJ:
(ukupni otpor) R=R1+R2+R3...
R1=ZVUČNIK_1 (4 ohm)
R2=ZVUČNIK_2 (4 ohm)
R=4+4
R=8
PARALELNI SPOJ:
(ukupni otpor) 1/R=(1/R1)+(1/R2)+(1/R3)+(1/R4)...
spoj dva zvučnika od 8 ohma u paralelu (ili dvije kombinacije dva zvučnika od 4 ohma spojena u seriju pa onda međusobno u paralelu)
1/R=1/8+1/8 dakle: 0.125+0.125=1/0.25 što daje: R=4 ohma
http://www.bcae1.com/spkrmlti.htm
4x7 W je preslabo pa ništa nečeš postići sa dodavanjem više zvučnika, nabavi jači radio ili pojačalo za bolji zvuk.
ok, hvala na tome.. al trenutno nista od novijeg radija jer je resecija haha.. i samod a jos nesto pitam, kad bi spojio zvucnike 8 ohma, recimo imam u kuci 20w 8 ohma, i da spojim na radio koliko bi se slabije culo od postojecih 35wat 4ohma? zelim pitati ako se spoji 8 ohma dal ce se uvijek slabije cuti od 4 ohma?
(...) ako se spoji 8 ohma dal ce se uvijek slabije cuti od 4 ohma?
Generalno - da, uz pretpostavku iste osjetljivosti zvučnika, jer isto pojačalo (gledano kao naponski izvor) kroz veću impedanciju može "protjerati" manju struju, odnosno isporučiti manju snagu.
Međutim, ukoliko su npr. ti 8-ohmski zvučnici osjetljiviji od prethodno korištenih 4-ohmskih (deklarirano u dB/W), moguće je i da unatoč manjoj snazi isporučenoj zvučnicima glasnoća ne bude manja.
Na sve autoradije je dozvoljeno spojiti zvučnike između 4 do 8 ohma opterećenja.
dozvoljeno je spajati i razglasne zvučnike ali kakav je to zvuk onda i kakvo opterećenje za radio..
preko oglasnika kupi radio za cca 200-300kn koji ipak ima 4x20W i to će bit to.
Kod mene su pojeni u vratima neki pioneer 13cm i otraga 3way ovali 16x24cm sony svi 4 ohma, na radio Pioneer DEH P70 snage 4x27W RMSa.
Sve radi odlično i bez ikakvih distorzija.
bilo koje brand pojačalo sa više snage (bar 2x40W ili 4x40W će koštati 500+kn polovno tako da ne vidim ekonomsku računicu u tome.