CANBUS dekoder problem

poruka: 10
|
čitano: 1.349
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
CANBUS dekoder problem

Haugh svima,

imam Opel Astru K Sports Tourer 2018. 1.6 CDTI 81 kW s originalnim Navi 900 IntelliLink sustavom.

Automobil koristi GM LAN/CAN-Bus komunikaciju, a na instrument ploči ima mali crno-bijeli monokromatski ekran.

Ugradio sam aftermarket Android multimediju koja koristi CANBUS dekoder:

P/N: G-RZ-GM59
SW: V0015
HW: GM-GD7L-0107

Na naljepnici dekodera navedeni su brojni GM modeli (Buick, Chevrolet, Opel itd.), ali Astra K nije navedena.

Problem su komande na volanu. S originalnim radiom sve su radile normalno, a s novom multimedijom ne rade.

Zanimljivo je da CANBUS dekoder ipak komunicira s automobilom. Uspio sam dobiti: reakciju na žmigavce, zvučni signal dekodera kod žmigavaca, reakciju na parkirne senzore, gašenje multimedije nakon otvaranja vrata.

Ali komande na volanu i dalje ne rade.

U tvorničkim postavkama multimedije pokušavao sam gotovo dva dana različite proizvođače i modele vozila (Buick, Chevrolet, GM, Opel itd.).

Posebno je zanimljivo da se u prvoj RAISE CANBUS opciji Astra K uopće ne pojavljuje. Ako odaberem drugog proizvođača, tada se u izborniku pojavi Astra K, ali ni taj profil ne omogućuje komande na volanu.

Uz to mi se tijekom eksperimentiranja pojavila ikona automatske klime na ekranu (pomična je ikona, klikom na nju otvara mi menu dvoozonske klime, grijanja sjedala...), iako moja Astra nema automatsku klimu. Sada je više ne mogu ukloniti.

Pitanje je:

Može li se G-RZ-GM59 (HW GM-GD7L-0107, SW V0015) firmwareom ili drugim CANBUS konfiguracijskim paketom nadograditi tako da pravilno podržava Opel Astru K?

Ili je ovaj hardver jednostavno nekompatibilan s Astra K te je potreban drugi CANBUS dekoder?

Ako netko ima iskustva baš s G-RZ-GM59 / GM-GD7L-0107 i Astrom K, zanima me postoji li odgovarajući firmware, konfiguracijska datoteka ili točan CANBUS profil koji treba odabrati.

Ne bih više želio nasumično isprobavati profile jer sam već dobio djelomičnu i očito pogrešnu komunikaciju s automobilom.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: CANBUS dekoder problem
Milka30 kaže...

Haugh svima,

imam Opel Astru K Sports Tourer 2018. 1.6 CDTI 81 kW s originalnim Navi 900 IntelliLink sustavom.

Automobil koristi GM LAN/CAN-Bus komunikaciju, a na instrument ploči ima mali crno-bijeli monokromatski ekran.

Ugradio sam aftermarket Android multimediju koja koristi CANBUS dekoder:

P/N: G-RZ-GM59
SW: V0015
HW: GM-GD7L-0107

Na naljepnici dekodera navedeni su brojni GM modeli (Buick, Chevrolet, Opel itd.), ali Astra K nije navedena.

Problem su komande na volanu. S originalnim radiom sve su radile normalno, a s novom multimedijom ne rade.

Zanimljivo je da CANBUS dekoder ipak komunicira s automobilom. Uspio sam dobiti: reakciju na žmigavce, zvučni signal dekodera kod žmigavaca, reakciju na parkirne senzore, gašenje multimedije nakon otvaranja vrata.

Ali komande na volanu i dalje ne rade.

U tvorničkim postavkama multimedije pokušavao sam gotovo dva dana različite proizvođače i modele vozila (Buick, Chevrolet, GM, Opel itd.).

Posebno je zanimljivo da se u prvoj RAISE CANBUS opciji Astra K uopće ne pojavljuje. Ako odaberem drugog proizvođača, tada se u izborniku pojavi Astra K, ali ni taj profil ne omogućuje komande na volanu.

Uz to mi se tijekom eksperimentiranja pojavila ikona automatske klime na ekranu (pomična je ikona, klikom na nju otvara mi menu dvoozonske klime, grijanja sjedala...), iako moja Astra nema automatsku klimu. Sada je više ne mogu ukloniti.

Pitanje je:

Može li se G-RZ-GM59 (HW GM-GD7L-0107, SW V0015) firmwareom ili drugim CANBUS konfiguracijskim paketom nadograditi tako da pravilno podržava Opel Astru K?

Ili je ovaj hardver jednostavno nekompatibilan s Astra K te je potreban drugi CANBUS dekoder?

Ako netko ima iskustva baš s G-RZ-GM59 / GM-GD7L-0107 i Astrom K, zanima me postoji li odgovarajući firmware, konfiguracijska datoteka ili točan CANBUS profil koji treba odabrati.

Ne bih više želio nasumično isprobavati profile jer sam već dobio djelomičnu i očito pogrešnu komunikaciju s automobilom.

a postoji li kao opcija Vauxhall Astra K? Meni se čini da si nabavio krivi dekoder jer ako tražim dekoder za astru K nudi se G-RZ-OP61 a ne GM59.

15 godina
jozef kaže...

a postoji li kao opcija Vauxhall Astra K? Meni se čini da si nabavio krivi dekoder jer ako tražim dekoder za astru K nudi se G-RZ-OP61 a ne GM59.

Ako odaberem proizvođaća, koji je po naljepnici RAISE, onda mi ne uopće ne nudi opcija Vauxall, samo pod Opel imam Astra G, J, Insignia, Mokka..... Postoje svi modeli do 2025 g, osim Astre K. Uz pomoć Geminia sam na njegovu preporuku odabirao modele koji imaju istu elektroniku kao i Astra K (Insignia, Buick, GM...) Ništa nije pomoglo.

Odabrao sam drugoga proizvođaća (iako naljepnica na dekoderu piše da je RAISE), dobijam odmah opciju Astra K, s dodatnim opcijama paketa opreme...no i to ne pomaže.

Multimediju sam kupio od HR prodavača (internet trgovina), koja je isključivo pravljena za Astru K (Konektori, maska....)

Pošto je zaista teško "izguglati" ovaj problem, pitao sam Geminija i GPT-a, obojica se sležu da bi taj dekoder trebao raditi na Astri K.

16 godina
Milka30 kaže...
jozef kaže...

Ako odaberem proizvođaća, koji je po naljepnici RAISE, onda mi ne uopće ne nudi opcija Vauxall, samo pod Opel imam Astra G, J, Insignia, Mokka..... Postoje svi modeli do 2025 g, osim Astre K. Uz pomoć Geminia sam na njegovu preporuku odabirao modele koji imaju istu elektroniku kao i Astra K (Insignia, Buick, GM...) Ništa nije pomoglo.

Odabrao sam drugoga proizvođaća (iako naljepnica na dekoderu piše da je RAISE), dobijam odmah opciju Astra K, s dodatnim opcijama paketa opreme...no i to ne pomaže.

Multimediju sam kupio od HR prodavača (internet trgovina), koja je isključivo pravljena za Astru K (Konektori, maska....)

Pošto je zaista teško "izguglati" ovaj problem, pitao sam Geminija i GPT-a, obojica se sležu da bi taj dekoder trebao raditi na Astri K.

na Aliexpressu ima za kupit i jedan i drugi. Tamo piše da je GM59 za Chevy, Buick... i stariju Insigniu
za OP61 stoji da je za Mokku, Crossland, Astru J i K... 
Imaš dvije opcije: naručiti drugi can dekoder ili vratiti uređaj prodavatelju u roku od 14 dana i tražiti povrat pa kupiti drugi. Uvijek postoji mogućnost i da je dekoder kojeg imaš dobar model ali neispravan. Meni se vjerojatno ne bi dalo sad raskopavat kokpit ponovo i ostavio bih ovako i samo uštekao novi dekoder kad dođe od Kineza u nadi da će SWC proraditi.
Kad stišćeš tipke na volanu ne događa se baš ništa?

15 godina
jozef kaže...

na Aliexpressu ima za kupit i jedan i drugi. Tamo piše da je GM59 za Chevy, Buick... i stariju Insigniu
za OP61 stoji da je za Mokku, Crossland, Astru J i K... 
Imaš dvije opcije: naručiti drugi can dekoder ili vratiti uređaj prodavatelju u roku od 14 dana i tražiti povrat pa kupiti drugi. Uvijek postoji mogućnost i da je dekoder kojeg imaš dobar model ali neispravan. Meni se vjerojatno ne bi dalo sad raskopavat kokpit ponovo i ostavio bih ovako i samo uštekao novi dekoder kad dođe od Kineza u nadi da će SWC proraditi.
Kad stišćeš tipke na volanu ne događa se baš ništa?

Vjeruj mi da ne želim ponovo sve raskopavati i to mi je zadnja opcija.

Ne događa se baš ništa kada stišćem tipke na volanu, što je meni osobno problem, jer dosta putujem i ne želim tražiti po ekranu next song ili javljanje na mobitel dok vozim. Isto tako zakinut sam i za postavke samoga alarma, zaključavanja, parkirnih senzora, palenja rasvjete prilikom ulaska (finese određenih postavki)...

Sutra ću nazvati trgovca i trežiti novi dekoder!

17 godina
Prošli tjedan sam se dobrih par dana zajebavao s istim problemom na Ford focusu 2012. Na kraju smo vratili to smeće… probao sam sve profile, sve mogućnosti no tipke na volanu nisu radile. Pola tipki na tom uređaju nije radilo niti sam uopće dobio neku detekciju da ima signala. Prošao kroz sve logove, debugao i opet ništa. Ali hej, barem sam se dobro posvađao s starim jer je opet išao naručivati tehničku opremu bez da se konzultira samnom xD
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Blade18 kaže...
Prošli tjedan sam se dobrih par dana zajebavao s istim problemom na Ford focusu 2012. Na kraju smo vratili to smeće… probao sam sve profile, sve mogućnosti no tipke na volanu nisu radile. Pola tipki na tom uređaju nije radilo niti sam uopće dobio neku detekciju da ima signala. Prošao kroz sve logove, debugao i opet ništa. Ali hej, barem sam se dobro posvađao s starim jer je opet išao naručivati tehničku opremu bez da se konzultira samnom xD

Ah gle, ne bih ja uopće niti razmišljao o "Temu multimediji" da mi nije riknuo ekran na mojoj originalnoj.

400 Eurića za zamjenu ekrana, naspram ove za 200, jasno ti je sve!

Sama multimedia je fluidna, brza, zvuk fantastičan, android auto, rikverc kamera, veći ekran...daleko bolja od originala, tako da se ne kajem i da kupim novi dekoder.

Imao sam od kupnje auta problem s senzorom za kišu (radi kada on hoće ili uopće ne radi), čak i nakon kalibracije senzora nije radio pravilno. Ne znam zašto, niti kakve veze to ima s dekoderom, nakon ugradnje ove nove multimedije senzor za kišu je proradio pravilno, ali izgleda da se sustav za upozorenja frontalnoga sudara malo pobrkao, jer je postao preosjetljiv i prečesto detektira nešto što meni nije vidljivo.

Logično gledajući dekoder komunicira s autom, samo ga treba pravilno podesiti da sve radi 100%

17 godina

-imaš klasičan problem nedovoljnog znanja-informacija-brzopletosti i posljedice-greške .. moguće i veći problemi, jer izgleda ideš u ovo bez ikakvog iskustva :) ne kao kritika nego upozorenje..

-tj jasno je da si već na starom imao neki dekoder.. i tad se to ne dira. (točka) osim kad znaš što radiš... jer sve je povezano, elektronika-ecu.. rad motora itd. za sad možemo reći da imaš sreće što je samo problem tipke na volanu.. :)

-nekoliko načina.. nabavi pravi-odgovarajući dekoder.. ili teoretski, spojiš mob i downloadaš config.. no u ovoj branši autoind nije baš da se trude to olakšati.

-dok postoji stari dekoder, može biti problem, za svaki model imaš upute kako se isključuje, koja žica se reže-prekida itd.. ili će kao posljedica biti zbunjivanje ecu-logike pa i pražnjenje akumulatora i sl.

-svaki uređaj osim normalnih podešavanja ima i tvornički-servisni meni, 1234-6666-8888.. traži-pronađi.. i tamo možeš možda sve podesiti, npr ručno definirati tipke na volanu.. ali, prvo bi trebao biti siguran da nećeš napraviti problem upravljanju auta-ecu.. tj znati što sa starim dekoderom, nešto što je bolje prepustiti majstoru, ali naravno pravom koji je certificiran za taj brand, ne divljaku.. pri čemu te oba mogu zavaljati pričom i možda stvarno sve možeš sam jeftinije bez njih.. no znanje je ponekad skupo-vrijedno, u odnosu na moguće posljedice-probleme pa to nije preporučljivo za učenje-isprobavanje.. dok se na kraju priče može pojaviti scenarij da si bacio polovicu novca i da ćeš na kraju platiti skuplji servis, ukupno duplo.. ili imaš sreće i prošao si jeftinije.. a ako imaš sreće igraj loto, lakše je .. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...

-imaš klasičan problem nedovoljnog znanja....

Stari moj 100% si u pravu i tu nema dileme.

Ne bih ja niti prčkao po tome da nemam barem nešto znanja o elektronici (a imam - doduše, old school znanja, ali je znanje).

Problem je u tome što majstori traže 200 Eura za ruke, a zašto da im dam ako mogu sam?

I uradio sam sve sam, ugradio komplet sve (i kameru), sada mi je ostao samo taj softwareski dio - za kojega priznajem nemam baš iskustva u tome području (jer ja to gledam kao klasični OS, te pokušavam primijeniti klasične metode otklanjanju kvara - što sam naučio da je pogrešno).

U Opelovom servisu mi traže 80 eura odmah u startu za dijagnostiku, pa tek onda popravak.

U slučaju senzora za kišu 80 Eura dijagnostika, 60 Eura kalibracija i opet ne radi! U slučaju Ekrana 80 Eura dijagnostika, 200 Eura ekran, oko 150 Eura rad (minimalno).

JBG meni je to puno.
Stari dekoder je ustvari tzv. Silverbox i on se vadi potpuno, jer više nema funkciju.

Sada kada je sve spojeno, zamjena dekodera traje 5 sekundi i to nije problem.

No što ako netko zna i kaže mi "Hej pa na tome dekoderu moraš odabrati Peugeot/207/Standard", ili "evo ti patch da update toga dekodera"

17 godina
Milka30 kaže...
..

Stari dekoder je ustvari tzv. Silverbox i on se vadi potpuno, jer više nema funkciju.

..

-vidiš i to je vrlo važan podatak koji nisi naveo.. + auto nije pc, mada je sve to 'isto-slično', biz jednostavno nije naviknut da bilo što daje korsniku.. pogotovo kad to skupo naplaćuje i zato ne možeš očekivati da će ti soft biti lako dostupan ili da postoje službene upute, naprotiv biz radi suprotno..

-konkretniji odgovor ti može dati samo netko s istim autom i dekoderom, sve ostalo je na ćoravo, a tad je svaki savjet, pa i 100% dobar-točan potrebno uzeti s rezervom.. jer kako ćeš prije nego nešto probaš-napraviš znati hoće li biti ok ili problem, koji s autom može biti x-puta skuplji i opasniji, ako ti podivlja elektronika i zato je podatak o dekoderu vrlo važan.. itd.

-naravno, može se, ekšli nije nešto strašno.. ali nikad žuriti, 'tri put mjeri, jednom reži..' tj svaku info-uputu koju dobiješ online prvo provjeri s raznih izvora i uz ostala znanja koja imaš tad odlučiš, pri čemu je rizik i odluka i dalje tvoja.. tj nastavak ovakvih tema često nije happyend, računala-auti.. bilo što..

-koliko juzera na forumu je s takvim autom i da su to sami radili.. ili su otišli u servis pa ti ništa drugo ni ne mogu preporučiti, odnosno, kod kupnje si trebao paziti na dekoder, tj da sad kupuješ znao bi..

-primijetio sam jedan post, dobar, koji ti kaže da na aliexpressu kupiš dekoder (ne znam ima li negdje drugdje..) spojiš, radi.. ili u mom postu, uđeš u servisni meni i učitaš config, naravno ako postoji.. google će znati, mobač za hotspot itd. + rekonfiguracija tipki na volanu, rutinska stvar za android tj nalazi se u većini autoradija praktički isti soft.. pa je 99% i u tvojem slučaju, samo moraš potražiti kao i kod za servis-meni ulaz..

-na nekoliko auta sam ugradio radio-dekoder.. čak za stvari koje nisu ni na kraj pameti, npr octavia prikazuje otvorena vrata i gepek.. ali sam za svaku kupnju provjeravao višestruko, jer.. to je tako. usputno i okvir-maskica pa i cijene svega, od par eura do par stotina za istu stvar ili još smješnije komplet može biti jeftniji nego jedan dio kao okvir-maska.. pa se ne isplati zaletavati-pogriješiti odnosno ako pogriješim bacio sam par sto eura i 'naučio' :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice