Pitanje o switchevima

poruka: 10
|
čitano: 5.131
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Pitanje o switchevima

Nemam iskustva sa switchevima, pa me zanima sljedeča situacija. Kada bih imao veliki broj računala (recimo 40), i kada bih nabavio 2 24-portna switcha, na svaki switch spojim 20 računala i ta 2 switcha na 1 router, router na internet. Da li bi ta računala dobila automatske IP postavke od DHCP-a i da li bi se mogla spojiti u 1 workgroup, iako su po 20 računala na 2 switcha? 

Dux Croatorum
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Pitanje o switchevima

Da.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Pitanje o switchevima
Da ne objasnjavam sta je naj obicniji switch i kak radi.
Uglavnom, pasivna je komponenta mreze, tako da DHCP od rutera u koji je spojen dodjeljuje IP i daje izlaz na net.
Samo za tu namijenu bi ja preporucio da ubacis neki mikrotik između switcha i operaterovog modema.
Prebacis operaterev modem/router u bridge i da ti PPPoE, dhcp i ostalo odrađuje mikrotik.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
17 godina
PC - stručnjak kaže...
Da ne objasnjavam sta je naj obicniji switch i kak radi.
Uglavnom, pasivna je komponenta mreze,

Samo mala digresija - switch je aktivna, ne pasivna komponenta.

13 godina
neaktivan
Ok da, mislio sam na nest drugo sto se tice vrasta switcheva.
Pa se krivo izrazio
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
10 godina
neaktivan

Bolje bi ti bilo da spojiš dva switca zajedno i onda samo jedan od njih (bilo koji) prema routeru.

17 godina
Pitanje o switchevima

postoje i 48-portni switchevi.... :)

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Možda ima dva ormarića u dvije različite sobe sa 24 portnim patch panelom :)

16 godina
DuxCro kaže...

Nemam iskustva sa switchevima, pa me zanima sljedeča situacija. Kada bih imao veliki broj računala (recimo 40), i kada bih nabavio 2 24-portna switcha, na svaki switch spojim 20 računala i ta 2 switcha na 1 router, router na internet. Da li bi ta računala dobila automatske IP postavke od DHCP-a i da li bi se mogla spojiti u 1 workgroup, iako su po 20 računala na 2 switcha? 

- ovisi koji router-frimware ISPa.. npr neki firewallaju LAN portove (ne vide se računala, preko wlan radi).. kad imaš svoju opremu nema problema. (jedna WG..)

- možeš swicheve stakirati.. ponekad čak postoji označen port ili je to prvi..

- poželjno je isprsiti se malo, GbE + 'jači' kao neki smart, može dosta ubrzati promet-transfer (a ponekad ne vidiš nikakvu razliku, ovisi o ostatku uređaja na mreži-gužva..)

- btw, generalno je odgovor na pitanja, DA. Kutija kao router ima i switch, sve to su samo dijelovi neke kutije s jednom ili više funkcija, različitog broja portova i softwarea. O softu ovise mogućnosti, o portovima samo fizičko spajanje... teoretski nema veće razlike.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
Pitanje o switchevima

Isto koliko može biti jedonostavno suprotno tome bože biti i komplicirano.

Jer ustvari možeš konfigurirati i switch i svaki njegov port pojedinačno..

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice