Zanimljiv boot problem

poruka: 7
|
čitano: 2.012
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Zanimljiv boot problem

Ovako...

Sastavio sam racunar delom od novih delom od starih komponenti.
Staro:
HDD od 80GB sa prethodno funkcionalnim XP-om, optika, maticna asus asus m3a78, procesor amd phenom 9550 quad core 2.2 GHz , ram 2x2GB ddr2. 
Novo:
Napajanje 550W, HDD 1TB WD caviar black, optika

Misija: instalirati Windows 7

U BIOS-u sve cita normalno, i optike i hardove (i optike i hardovi su sata i ata), kao i flesh kada ga ubacim. Ali kada treba da zapocne butovanjem, tu krece sex. 

Kada podesim u BIOS-u da butuje sa cd-a, bez obzira na to koja je optika u pitanju, izbacuje mi sledeci tekst "reboot or select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Proverio sam na laptopu, CD je butabilan, bez sumnje. 

Kada podesim da butuje sa flesha, dodje do slike od maticne i tu zaledi. Ako odmah kliknem DEL udje u BIOS, ali ako ne udjem u BIOS odmah, onda zaledi na slici od maticne i ne mogu ga ni preko ctrl+alt+del restartovati, vec moram fizicki na dugme. I za flesh sam proverio na laptopu, butabilan je.

Stavim default vrednosti u BIOSU, probam opet, ali opet ista prica. Resetujem plocu vadjenjem baterije, ali uzalud. 

Pokusam da dignem prethodni sistem sa starog HDD-a, i to daje mali pomak jer postavi pitanje kao da nije pravilno ugasen sistem prilikom poslednjeg gasenja: da li da startuje u safe mode i sl, ili normalno. Ali sta god da odaberem, jednom cijukne i restartuje se sam.

Sugestije?

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Zanimljiv boot problem
Makni taj stari hdd iz konfe mozda je ne funkcionalan ako s njega zelis bootati (bad sectori itd..) stavi taj novi hdd unutra prilikom instalacije podjeli na particije i to je to
Samobor je lepa varoš
11 godina
neaktivan

Iskljucivao sam ide kabl sa maticne ploce i opet ista prica. Nova optika je sata. Cita on sve u biosu najnormalnije, ali nece da buta ni sa jednog izvora. Jedini pomak je sa starog hdd-a, a i tu ne uspeva, racunam zbog toga sto je druga maticna. 

13 godina
protjeran
Zanimljiv boot problem

Imaš li update "najnovijeg" BIOS-a

Provjeri na stranici i je li tvoja memorija podržana.

Inače, provjeri ispravnost memorije na tvom računalu.

Provjeri i ove cake oko napajanja i ostalog. (FAQ)

http://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.10.2013 10:12 (Budokai).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Zanimljiv boot problem

Reseno. Ispostavilo se da je do napajanja, ali mi tek sada nista nije jasno u vezi napajanja.

Danas kada sam pokusao da ga upalim, zavrteo je ventilatore i prekinuo napajanje. Lampica na MB je svetlila. Ubacio sam jedno starije napajanje i butovalo ga je savrseno. S obzirom da sam problematicno napajanje juce kupio (nije neko ali trebalo bi da gura: MS PRO 550w atx p4) poludeo sam. Pre nego sto sam krenuo da ga reklamiram, odlucio sam da mu dam jos jednu sansu, kao pred streljanje, sa instaliranim WIN7. 

NAPAJANJE PRORADILO!?!?!? Bio sam u soku.

Za svaki slucaj iznova instaliram OS i sve radi savrseno.

Zbunjen sam. Siguran sam da je napajanje ranije bilo dobro prikopcano (proverio nekoliko puta), pa mi nije jasno kako sad odjednom radi. IMA LI NEKO IDEJU STA SE DOGODILO?

U svakom slucaju, stavicu celu masinu na stress test pa ako bude problema javljacu. 

Hvala na interesovanju. 

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Zanimljiv boot problem

Napisao sam ti da pročitaš FAQ i tamo ti je sve objašnjeno u svezi tvog problema;

This is probably caused by the power fluctuation on the SATA HDD power wire. Some power supplies come with multiple SATA power connectors on one power wire. With this type of wires, when you hot plug the SATA HDD power, a sudden voltage drop may occur on the SATA power wire due to the additional loading from the newly plugged HDD. Operating system would detect this power instability, and execute the self-protection action (BSOD) to avoid further damage to the HDDs. To work around this issue, please use a separate, dedicated SATA power wire for the HDD with OS. This would avoid the SATA power fluctuation on the HDD with OS when you try to hot plug.

Ako ti baš ne ide ingliš stavi tekst na google prevoditelj (približno, solidno prevede da znaš u čemu je bio problem).

http://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.10.2013 20:35 (Budokai).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Budokai kaže...

Napisao sam ti da pročitaš FAQ i tamo ti je sve objašnjeno u svezi tvog problema;

This is probably caused by the power fluctuation on the SATA HDD power wire. Some power supplies come with multiple SATA power connectors on one power wire. With this type of wires, when you hot plug the SATA HDD power, a sudden voltage drop may occur on the SATA power wire due to the additional loading from the newly plugged HDD. Operating system would detect this power instability, and execute the self-protection action (BSOD) to avoid further damage to the HDDs. To work around this issue, please use a separate, dedicated SATA power wire for the HDD with OS. This would avoid the SATA power fluctuation on the HDD with OS when you try to hot plug.

Ako ti baš ne ide ingliš stavi tekst na google prevoditelj (približno, solidno prevede da znaš u čemu je bio problem).

Jasno, ali isprobavao sam razne kombinacije, ukljucujuci samo staru optiku i stari hdd (ide prikljucak).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice