Windows 98 Backup

poruka: 22
|
čitano: 4.357
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Windows 98 Backup

Ljudi, trebam pomoć!

Trebao bih napraviti backup, odnosno sigurnosnu kopiju diska na kojem se nalazi Win98 prve generacije. Probao sam sa tvorničkim Win98 programom za backup, ali se pokazalo uzalud, zato što nije moguće backup-irati drivere & ostale Windows datoteke koje se koriste dok su Windowsi podignuti...

Pokušao sam Googlati i našao više opcija, kao što su Acronis True Image, ili XX Clone, aplikacije koje mogu spasiti čak i sistemske datoteke, dok se koriste. Ali gle čuda, Acronis True Image je u zadnjoj verziji povukao podršku za Win98 (starija verzija više nije dostupna na internetu), a XX Clone ne prepoznaje moje diskove, kako onaj interni tako i eksterni. Polako ostajem bez ideja, pa vas stoga lijepo molim za pomoć. Je li uopće moguće backup-irati cijelu Win98 particiju, ili sam osuđen na novu instalaciju svaki put kad padne sustav?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Windows 98 Backup
Trekkie4 kaže...

Pokušao sam Googlati i našao više opcija, kao što su Acronis True Image, ili XX Clone, aplikacije koje mogu spasiti čak i sistemske datoteke, dok se koriste. Ali gle čuda, Acronis True Image je u zadnjoj verziji povukao podršku za Win98 (starija verzija više nije dostupna na internetu), a XX Clone ne prepoznaje moje diskove, kako onaj interni tako i eksterni. Polako ostajem bez ideja, pa vas stoga lijepo molim za pomoć. Je li uopće moguće backup-irati cijelu Win98 particiju, ili sam osuđen na novu instalaciju svaki put kad padne sustav?

Izvadi disk van, spremi ga u eksterno kućište, spoji na drugi stroj, i napravi image sa programom koji inače koristiš za izradu preslike diska.

Datotečni sustav je vjerojatno FAT16 ili 32, nisam siguran sa kojom verzijom windowsa 98 je došao FAT32...

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
17 godina
Father_Dougal kaže...
Trekkie4 kaže...

Izvadi disk van, spremi ga u eksterno kućište, spoji na drugi stroj, i napravi image sa programom koji inače koristiš za izradu preslike diska.

Datotečni sustav je vjerojatno FAT16 ili 32, nisam siguran sa kojom verzijom windowsa 98 je došao FAT32...

mislim da je sa win98 se.....

www.apriliabase.com
15 godina
Ne, nego sa prvom edicijom
486 PWNZU! http://www.speedtest.net/result/1456936834.png
13 godina
neaktivan

Koristi FAT32, a u slučaju da je disk 16, Win98 dolazi sa aplikacijom za konverziju 16-32.

Nego, znači to je onda jedini način? OK, hvala. Nekako sam se nadao da postoji jednostavnije rješenje...

16 godina
Trekkie4 kaže...

Koristi FAT32, a u slučaju da je disk 16, Win98 dolazi sa aplikacijom za konverziju 16-32.

Nego, znači to je onda jedini način? OK, hvala. Nekako sam se nadao da postoji jednostavnije rješenje...

-jednostavno? Pa to je jedna od jednostavnijih stvari, ali prvo ne mješati backup i imaging.

-Alata za image (ghost, arconics, pm, ... pa recimo linux-liveCD Clonezilla, svejedno kojim od tih alata radiš kopiju (jer svi podržavaju prastari FAT, npr ghost 6 kojeg imaš na 'svakom' miniPE servisnom CDu.

-image se ne radi tako da na taj OS instaliraš software (može, ali nije to-to..), nego s boot medija (sys-CDi s potrebnim softom) ili na drugom računalu (s potrebnim softom).

Kad imaš potreban alat (i osnovno znanje) to je trivijalan posao, dosadniji od kopiranja floppyja.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Problem je u tome što dotična konfa (stara 15 godina) ne podržava bootanje sa USB medija, odnosno eksternih diskova. Znači, cijeli proces mora biti napravljen iz samih Windowsa, u protivnom nemam kamo spremiti podatke sa diska... (Naime, disk ima kapacitet od 6.4Gb, i samo 400Mb slobodno)

Nego, najvjerojatnije ga budem izvadio i kopirao na nekoj drugoj konfi... Malo je komplicirano, ali se isplati, već sam ionako re-instalirao Win98 5-6 puta u zadnjih mjesec-dva.

17 godina
odjavljen
Father_Dougal kaže...

nisam siguran sa kojom verzijom windowsa 98 je došao FAT32...

Mislim da je došao sa Win 95 OSR2.

On topic -   meni je u to vrijeme najbolje služio norton ghost. Bootao se sa diskete, a imao je mogućnost izrade backupa na drugi disk, na mrežni disk, na drugi komp preko lpt porta (mislim da bi to potrajalo) ili na CD-R/RW (mislim da je mogao izraditi i bootabilni recovery CD). Da si se javio prije pola godine, mogao sam ti napraviti image diskete.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
neaktivan
Sta se tice drivera, probaj nesto od ovoga(ne znam da li radi na 98-ici)
http://www.techsupportalert.com/best-free-windows-driver-backup.htm
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
13 godina
neaktivan

Hvala na trudu, ali ako je suditi po informacijama na web stranici, niti jedan nije kompatibilan sa 98 osim zadnjeg... Ali taj ionako ne radi ono što trebam, backup cijelog diska i svih drivera. (jako je teško naći backup aplikaciju koja radi na win98/SE)

I da, budem još probao sa Nortonom Ghost... Imao sam ga neko vrijeme 2001/2 na drugoj konfi, ali sam ga maknuo.

EDIT

OK, vidim isti problem baš kao i sa Acronis True Image, novi Norton Ghost NE PODRŽAVA 98, barem ako je suditi po onome što sam našao na internetu. Stoga se pitam, gdje nabaviti 10 godina staru verziju koja je kompatibilna sa 95/98/ME generacijom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.5.2012 21:20 (Trekkie4).
17 godina
Trekkie4 kaže...

OK, vidim isti problem baš kao i sa Acronis True Image, novi Norton Ghost NE PODRŽAVA 98, barem ako je suditi po onome što sam našao na internetu. Stoga se pitam, gdje nabaviti 10 godina staru verziju koja je kompatibilna sa 95/98/ME generacijom.

Stara verzija Hiren's boot CDa ga je imala. Bootaš sa CDa i radiš image na USB disk. No obzirom da je stari stroj, moglo bi potrajati obzirom da ima vjerojatno USB 1.1.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
13 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
Trekkie4 kaže...

Stara verzija Hiren's boot CDa ga je imala. Bootaš sa CDa i radiš image na USB disk. No obzirom da je stari stroj, moglo bi potrajati obzirom da ima vjerojatno USB 1.1.

Znači, sve što trebam napraviti je skinuti Hiren's Boot CD, spržiti ga i bootati mini-XP is DOS-a? Ako da, onda super, konačno imam nešto konkretno {#}

17 godina
Trekkie4 kaže...

Znači, sve što trebam napraviti je skinuti Hiren's Boot CD, spržiti ga i bootati mini-XP is DOS-a? Ako da, onda super, konačno imam nešto konkretno {#}

Ne - bootaš samo Ghost, nikakav XP - on će prepoznati diskove, čak i one spojene preko USBa.

Staro u smislu v8 pa na niže.

Imaj na umu da ta verzija CDa na sebi ima tonu ilegalnih programa.

13 godina
neaktivan

Znam, ali Hiren's Boot CD dolazi sa portabilnom verzijom XP-a, što po mom mišljenju čini stvari još jednostavnijima... Naime, bootam XP preko CD-a, učitam neki program (ima ih više) za backupiranje hard drive-a & spremin backup na eksterni hard. Budem probao kad si kupim prazne CD-ove, naime nemam ni jedan slobodan.

I znam, shvatio sam po listi programa koje se mogu naći na CD-u lol. Ali hvala na upozorenju, CD se čini OK, set alata potrebnih svakome tko želi spasiti svoje podatke {#}

17 godina
neaktivan
Windows 98 Backup

Da li je ilegalno ako covjeku ponudim (na p.m) Norton Ghost fajlove za izradu butabilnog floppya?

To su dva filea (pretpotopna!) koji se zovu (vec pogadate) GHOST.EXE

Jedan je read only (sluzi za vracanje imagea) a drugi je write only (za izradu imagea)

Naravno ihush ce mu objasniti zasto je dobro na tom disku staviti mouse.com i mouse.ini {#} 

Imam i 2003 verziju koja ide na floppy. Treba se samo izraditi sistemski disk i nagurati te fajlove. Dalje je lako

[edit]

Evo kako se cika Lazarus natezao sa Windowsima :)) Ovo na slici pejstao sam na sistemski floppy i zatim pokretao autoexec.bat

2003 2003

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.5.2012 22:32 (Lazarus Long).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-image se ne radi tako da na taj OS instaliraš software (može, ali nije to-to..), nego s boot medija (sys-CDi s potrebnim softom)  ili na drugom računalu (s potrebnim softom).

Kad imaš potreban alat (i osnovno znanje) to je trivijalan posao, dosadniji od kopiranja floppyja.. :)

Instalacija imaging programa na Windows 98/98SE nema svrhe posto ovaj nema Shadow Copy za izradu imagea sa zivog Windowsa.

13 godina
neaktivan

OK, ali nisam siguran da razumijem... Kako mi to može pomoći? (sorry, nisam baš na ti sa Win98, da pače odlučio sam im posvetiti pažnju tek nakon godina zanemarivanja)

17 godina
neaktivan
Trekkie4 kaže...

OK, ali nisam siguran da razumijem... Kako mi to može pomoći? (sorry, nisam baš na ti sa Win98, da pače odlučio sam im posvetiti pažnju tek nakon godina zanemarivanja)

Prvo ubacis floppy disk i izradis sistemski disk (Desni klik na floppy i odaberi Properties > Make System Disk)

Zatim ubacis [copy/paste] one fileove (ako ih zelis naravno) na floppy i pokrenes racunalo sa tim diskom i izradis disk/partition image

13 godina
neaktivan

OK, ali gdje dobijem one Ghost datoteke?

I da li na taj način mogu spremiti image svojeg "C" diska na eksterni (USB) disk?

17 godina
neaktivan
Trekkie4 kaže...

I da li na taj način mogu spremiti image svojeg "C" diska na eksterni (USB) disk?

Ovako....

Prvo image stavis na drugu particiju pa zatim kopiras. Nisam siguran da li ce USB raditi pod DOS (na tom floppyu) ali i da budem iskren nikad nisam probao izradivati image sistemske particije i pokusao je smestiti na istu particiju (mada mislim da nece biti problema)

Za ostalo pogledaj si privatne poruke ;)

16 godina
Lazarus Long kaže...

..Naravno ihush ce mu objasniti zasto je dobro na tom disku staviti mouse.com i mouse.ini {#} 

-samo ako ima MS-compatible (dolazio s DOSom6x), inače može i psmouse, jmouse, gmosue, mouse itd.. (ne podržavaju svi npr PS/2 iz COMovskih vremena). Zapravo ako nisu u gotovom Auto/configu većini usara je to kinesko pismo, tad obavezno priložiti i odgovarajući autoxec.bat koji će učitati driver. Ili se koristi neki Clonezilla, miniPE, Hirens..

Trekkie4 kaže...

-nabavi CD s potrebnim alatima (može i floppy ali nije to to, npr zbog klikanja mišem..), to su live-bootabini i nema veze koji je OS u pitanju, jer se kopira disk byte-by-byte. Problem može biti samo u disku na kojeg kopiraš, može i npr mrežno (ghost u DOSu) ali je najpraktičnije priključiti drugi HDD ili taj HDD priključiti na drugo računalo i tad obaviti kloniranje.

-btw, FATovsko kopiranje (image) nije problem ni s npr zipom, jedini nedostatak je MBR-boot.. kojeg se mora ručno napraviti bootabilnim. Pa ako napraviš boot disketu (kad se već Lazo raspis'o..) možeš običnim kopiranjem + sys C: dobiti istu stvar.

-i nikad ne miješaj nazive (termine) backup i image (kopiranje-kloniranje-ghostanje) jer nisu isti, kao što se ne miješa dizel s benzincem. Backupiraju se podatci, ghosta se system (disk/particija).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Hvala na pomoći ljudi, ali sam odlučio probati sa Hiren's CD & Portabilnim XP-om. Već u samom startu ideja se i dalje čini daleko jednostavnijom od vađenja/zamjene tvrdih diskova.

Naime, ovdje nije stvar u jednom vađenju diska, već u tome što bih trebao vaditi hard kod SVAKOG restore-a i/ili backup-a. Moja konfa ima samo običan CD-ROM pogon, znači nema DVD pogon, niti CD pržilicu... A kad sam ga sastavljao, želio sam da bude autentični, onakvog kakav je bio 1998. godine kad sam ga dobio. Tako da JEDINI izvor na koji bi mogao spremiti 6GB image je eksterni disk, koji se spaja USB-om. Pronašao sam drivere za 98, koji su mi omogućili korištenje USB diskova i flash memorija pod 98, ali zato ne rade u DOS-u, stoga mi Ghost baš i ne pomaže previše.

Sad samo trabam naručiti prazne CDove, pa budem javio da li je uspjelo ili ne :-)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice