Windows 8 vs. stari XP particeje problem

poruka: 9
|
čitano: 1.900
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Windows 8 vs. stari XP particije problem

Pozdrav svima, problem je sljedeće naravi:

- na malo starji komp sa instaliranim XP-om (koji je zatrpan sa svakakvim glupostima i sporo radi) sam odlučio probati staviti Win8

- instalirao sam Windows 8 na novokreiranoj particiji

- sve je prošlo dobro, Win8 dobro radi i zadovoljan sam, e sad;

- naravno, ostao je dual boot, WinXP je ostao instaliran na primarnoj particiji koju ne mogu pobrisati ili bar formatirati iz Win8 (probao sam i sa raznim softwareima)

- što se tiće prostora nije toliko problem jer sam resizao particije, ali svejeno bih se htio riješiti WinXP u potpunosti i postaviti particiju gdje mi je Win8 da bude primarna

Particiju bih vjerovatno mogao pobrisati kad pokrenem instalaciju Win8, ali koliko sam čitao malo o tome, navodno XP radi boot pošto je na primarnoj particiji, te ako pobrišem tu primarnu, neće mi htjeti bootati Win8.

Ili se varam? Dakle sada, kad pokrenem komp, boota Win8 i tamo me pita da li želim u 8-icu ili prije instalirani OS, ako odaberem ovo drugo, onda resetira komp i pokreće XP.

Ima li neki elegantan način da particiju gdje je Win8 postavim kao primarnu? Ili me čeka ponovna insalacija 8-ice na pravu particiju i kopiranje hrpu podataka (komp je od staraca pa mora biti sve kak je bilo:)) ?

Hvala puno na vašem vremenu.

BTW, Win8 koliko se čini radi bolje na starim kompovima od XP-a.

http://bambytalica.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.10.2013 10:41 (PaoloDP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Windows 8 vs. stari XP particije problem
PaoloDP kaže...

..Ima li neki elegantan način da particiju gdje je Win8 postavim kao primarnu? ..

.. 

BTW, Win8 koliko se čini radi bolje na starim kompovima od XP-a.

- potrebno je nešto predznanja, nije potrebno.. jednostavno ostavi tu particiju (jer bi je inače defaultno win7-8 kreirao kao 100-500MB za boot). Samo je resizaj na tu veličinu (npr Easeusom), pobriši sve winXP stvari, samo ostaviš fileove za boot Osmice.

Kao i mnoge druge stvari, poželjno je imati liveboot medij (miniPE ili linux..) kojima se to obavi bez problema (tj bez ograničenja koje ti nameće aktivan OS). Nakon promjene je često potreban chkdsk (SID).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru, mislim da negdje imam live Linux CD ako si na to mislio.. to bi pomoglo? Mislim može se s time to riješiti iz Linux GUI-a? Ili iz command linea?

Negdje sam pročitao da je primarna particija na početku diska, te nije poželjno imati aktivne Windowse bilo gdje drugdje nego na toj particiji. 

16 godina
PaoloDP kaže...

Hvala na odgovoru, mislim da negdje imam live Linux CD ako si na to mislio.. to bi pomoglo? Mislim može se s time to riješiti iz Linux GUI-a? Ili iz command linea?

Negdje sam pročitao da je primarna particija na početku diska, te nije poželjno imati aktivne Windowse bilo gdje drugdje nego na toj particiji. 

-ili si pročitao gluposti (svega ima na netu) ili si pomiješao-pogrešno razumio... (skratimo priču).

-primarna particija, obavezna za boot, jedna na jednom disku, kojeg se u BIOsu odredi za boot... može ih biti više (do 4) dok se aktivna-primarna označava u MBRu.. aktivna primarna je boot.

standard, ograničenje na 4 primarne paritcije, rješenje, jedna primarna (za boot) i extended koja nema ograničenja za logičke particije tj logičke diskove... osim starih ograničenja koja vuku od SCSIja.. do 16 po disku ili ingliš abecede 26 slova pod win...

-linuxom može (OS je sporedan kad se govori o particijama), ali pitanje koju distru i koje alate imaš. Gparted je dovoljan. Problem je što nemaš npr chkdsk ali to obaviš kasnije... ljepše je imati živiWinOS zbog takvih sitnica/utilsa/terminologije.. inače je svejdno.

brzine, početak diska je najbrži za seek time, koji prema rubu pada, zato se vanjski dio diska koristi za 'storage'.. tj normalan redosljed koji će optimalno koristiti fizičke karakteristike, boot (mali od npr 500MB dovoljno 100MB), OS particija dimenzionirana za konkretan OS npr XP može 10GB, Seven 40-60.. linux bezbroj kombinacija, dok se ostalo kao juzer fileovi (mydoc..) postavlja iza.. do kraja. I to je to.

edit: i novi fičer, GPT-UEFI-sec.boot... koji to sve mijenja i nije podržan na većini sistema (noviji hw i Osmica, ubuntu..), tako da njih za sad nećemo utrpavati u priču o diskovima i bootanju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.10.2013 11:23 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
 Samo je resizaj na tu veličinu (npr Easeusom), pobriši sve winXP stvari, samo ostaviš fileove za boot Osmice.

Ovo, pobriši sve XP stvari; da li XP kao OS mora ostati aktivan? U smislu, da radi. Ili su za boot dovoljni samo ti fileovi u folderima u kojima sad jesu. I koji su to ti boot filevi koji moraju ostati? Mislim, znam za onaj boot file u windowsima gdje se podešava boot. Treba li što još ostati? Ili to taj software Easeus može odraditi. 

16 godina

-cilj je ukloniti XP i slobodan prostor dodijeliti drugom OSu? Ne brišeš ništa s roota osim foldera; Programs, Document, Windows.. i ponekog za kojeg znaš što je. Ostalo predpostavi da su boot fileovi Osmice... tj ne diraš (recimo hidden, jedini koji se može obrisati je XPov pagefile ako je tamo). Taj disk je (već sad) boot disk. Jedino još u boot meniu treba izbaciti uklonjen OS, bcdeditorom, npr EasyBCD, ali nije obavezno, sporedno.. pa čak možeš iskopirati XPove recovery/CMD fileove za slučaj problema...

edit: naravno, da bi mogao resizati-shrinkati (smanijti) trenutnu XP particiju, prvo moraš obrisati fileove, bez tog bi bio ograničen na trenutnu zauzetost diska.

-particion managerima jednostavno resizaš particije, ovisno što sve od opcija neki utils nudi. S Livea je to jednostavno (nema ograničenja), dok iz win8 možeš probati njegovim disk managerom.. ili easeusom...

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.10.2013 12:13 (ihush).
14 godina
neaktivan

Ok, sad mi je već jasnije. Znam za resize-anje, to sam već napravio jednom, a za izbacivanje XP-a, ako se ne varam, prilikom bootanja 8-ice kada pita koji OS želim pokrenuti, ima neki checkbox ili slično u stilu "uvijek pokreni to..". Dobro, probat ću tako, iako ne vidim da u root direktoriju ima nešto takvog karaktera.. u biti, možda i ima, nisam niti gledao poslije instalacije 8-ice.

OK ihush, puno ti hvala, znao sam da je najpametnije postavit pitanje na ovom forumu jer se tu uvijek nađe neki profić :)

16 godina
PaoloDP kaže...

.. iako ne vidim da u root direktoriju ima nešto takvog karaktera.... 

-nema. bcdedit (googlaj boot win vista-seven-osam..) nije isto kao 2000-xp ntloader i boot.ini.. Kao i ostali 'pravi' boot manageri...

edit, eh, da inače sam slastičar/sladoledar... ne profić ITa. Hobi mi je naganjanje (čuvanje?) ovaca, još od Jacine poduzetničke kampanje...

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.10.2013 12:26 (ihush).
14 godina
neaktivan

Hah, nisam niti mislio da se profesionalno baviš s time, ali evo, bar si me nasmijao! :D

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice