Windows 7 - blokiranje, rušenje i drugi simptomi

poruka: 19
|
čitano: 9.873
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Nakon 4 godine besprijekornog rada, windowsi 7 su počeli zezati. Dakle, nakon što je PC 2mjeseca stajao van uporabe, spojio sam ga na LCD tv i startao i onda su počeli problemi. 

Isprva mi uopće nije slao signal putem HDMI-a. Komp se vrti, ali nema slike ni zvuka, a jedna od 2 DVD jedinica ne reagira (očito ne dobiva napajanje). Nakon nekoliko pokušaja restartanja, uspio sam na ekranu dobiti i sliku i zvuk, no i dalje je bilo dosta problema:

-USB portovi za čitanje vanjske memorije nekad rade, nekad ne (jednom izbaci da se driver nije uspješno instalirao, drugi put ga uredno instalira i sve radi normalno). Tipkovnica na USB-u uredno radi, problem je samo kod čitanja vanjske memorije (externi HD).

-jedna od dvije DVD jedinice jednom uredno radi, drugi put ne dobiva napajanje

-CPU odjednom počne raditi na 80-90%snage (uglavnom na System Idle Process i svchost.exe), te se nakon nekog vremena ili smrzne ekran, ili se sruše windowsi.

-TV se ugasi sam od sebe (u trenutku kad se podignu windowsi)

-Windowsi se zblokiraju prilikom gašenja (moram ga ugasiti na dugmetu na kučištu).

Zatim sam napravio čistu reinstalaciju windowsa sa formatiranjem particije, otvorio sam kučište i usisao prašinu usisivačem (nemam kompresor). Ništa se nije promijenilo...sve isto...

Napravio sam test RAM-a i nije pronađena nikakva greška.

Konfiguracija:

AMD Athlon, 64x2 5600+, 2,9Ghz

4,0Gb RAM-a

64 bitni Windowsi 7 Ultimate

matična Asrock K10N78FullHD-hSLI R3.0 s integriranom grafičkom

HD 600Gb

Svaka sugestija i prijedlog su dobro došli!

e, te digitalije!
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2011 17:55 (driblitribli).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hehe, nitko se ne usudi ništa napisat?! Zar se nikom nije nešto slično dogodilo? No dobro, danas sam od nekoga dobio hint da bi moglo bit nešto na matičnoj. Tipa problem s nekakvim kontaktom ili tako nešto, obzirom da su svi simptomi u neposrednoj vezi s matičnom. U svakom slučaju, sutra ću rastaviti sve komponente, pročistiti sve kontakte, pa ćemo vidjeti hoće li biti šta bolje... Ako ne bude nikakvog napretka, morat će strojček na servis... 

e, te digitalije!
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Windows 7 - blokiranje, rušenje i drugi simpto

Pokušaj prvo ažurirati sve moguće drivere koje imaš na računalu.
Pretpostavljam da su Windowsi orginalni, tako da tu sigurno nije problem :)

Pokušaj se dokopati druge matične i provjeriti radi li ona ispravno sa svim komponentama...

Lako je moguće ili da su neispravni driveri, ili da je matična otkazala

SilvioS, Windows Desktop Consumer MVP
15 godina
neaktivan

Rastavio sve komponente, dealjno očistio i provjerio sve spojeve i sve složio natrag.

Sad kad ga upalim uredno mi ugasi tv (stavi ga na stand by). Prije je to samo nekad radio, sad je to redovito... Znači taman kad se podignu windowsi i kad se treba prikazat login prozor, tv se ugasi. Očito je matična otišla... ne razumijem šta to ode na matičnoj da počne radit takve probleme iz čistog mira?!.

Na žalost nemam ispravnu matičnu da mogu sam dijagnosticirat problem, tako da će morat na servis.

Crvena lampica na kučištu koja pokazuje aktivnost procesora gotovo non stop radi... ccc... Kako bi ga sad kroz prozor šviknuo! Samo me još ovo malo zdravog razuma priječi!

e, te digitalije!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SilvioS kaže...

Pokušaj prvo ažurirati sve moguće drivere koje imaš na računalu.
Pretpostavljam da su Windowsi orginalni, tako da tu sigurno nije problem :)

Pokušaj se dokopati druge matične i provjeriti radi li ona ispravno sa svim komponentama...

Lako je moguće ili da su neispravni driveri, ili da je matična otkazala

Windowsi nisu problem. Radili su besprijekorno 3 godine, tako da vjerujem da je problem hardverski. Hvala.

e, te digitalije!
16 godina
neaktivan
Provjerio bih napajanje. Ako je moguće posudi negdje za test.
15 godina
neaktivan
ivo_svetrice kaže...
Provjerio bih napajanje. Ako je moguće posudi negdje za test.

E da, i na to sam posumnjao. Imam jedno prastaro napajanje, jedino ne znam koja je wataža. To ću još ispitat prije servisa. Moguće je da nestabilni napon radi probleme. To bi moglo uzrokovat gašenje tv-a preko HDMI/DVI ulaza ako tv ima nekakvu zaštitu koja ga automatski gasi kad dođe do nekakvih oscilacija u naponu. 

Hvala lijepa na hintu, svakako ću to ispitat.

e, te digitalije!
16 godina
neaktivan

Probaj poisključiti sa napajanja oba dva DVD-a PCI i PCIE kartice (ako imaš), ext. diskove, sve osim osnovnog za rad (cpu, disk, grafa).

Možda neki od tih uređaja rade probleme.

Ako nije nešto od onog gore ili napajanje ond je vrlo vjrojatno je MBO.{#}

15 godina
neaktivan

Napravio... Sve sam otpojio osim najnužnijeg za rad. Sad se tv ne gasi, ali mi ne radi ni jedan USB port na računalu. Ne prepoznaje ni tipkovnicu ni miša. Napravio sam restart nekoliko puta i uvijek isto. 

Odoh u servis dok ga nisam šviknuo kroz prozor....

e, te digitalije!
15 godina
neaktivan

Nakon što smo isprobali drugo napajanje, ustanovili smo da je ipak problem u matičnoj. Napravljen je još posljednji pokušaj spašavanje matične - grijanje vrućim zrakom - neuspješno....

Kupio novu matičnu, ugradio i sve radi. Ipak nije prošlo bez 500kn investicije...Smeće Asrockovo - trajala je 4 godine, a nije bog zna šta puno ni radila! 

Hvala svima na savjetima i pomoći!

Može lock. 

e, te digitalije!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da li je moguće da je windows 7 login password blokiran? Naime, laptop mi je bio na servisu 2 mjeseca a ja sam umeđuvremenu zaboravio password...na kraju sam se sjetio ali ne prihvata ga... 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam jedno pitanje i trebao bih pomoc ili barem savijet :)

Ovako imam windowse 7 Home Premium ( creckirane ) i nakon 7 mijeseci rada po prvi put danas mi se windowse nemogu upalit.
Naime danas kada sam izstekao mis iz racunala i ponovno ga vratio nije reagirao, onda sam isprobao tipkovnicu - ni ona nije radila. (sve se bilo prikljuceno i pod napajanjem racuanla). Kada sam restartao kompjuter mi kaze "Starting Windows" i tako vec 2 sata.

Molim vas za pomoc

P.S. 100% nije stvar u kompjuteru jer je kompjuter cudoviste i to kupljeno 23.12.2011. a 24.12 su stavljeni windowsi

Hvala! :)

EDIT : moja konfiguracija je : CPU : i5 2500k

MBO: ASRock Extreme 3 Gen 3

Napajanje : Corsair TX 750

GPU: AMD Sapphire 6950

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.6.2012 20:27 (BloodyShit92).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
BloodyShit92 kaže...

Kada sam restartao kompjuter mi kaze "Starting Windows" i tako vec 2 sata.

Možeš li preko safe moda ući (F8 prilikom paljenja)

- pokušao si repair windowsa?

Moguće da ti HDD radi probleme, disk možeš provjeriti sa nekim od bootabilni cd-a npr: Hiren's boot cd.

14 godina
neaktivan
mario1990 kaže...
BloodyShit92 kaže...

Moguće da ti HDD radi probleme, disk možeš provjeriti sa nekim od bootabilni cd-a npr: Hiren's boot cd.

Prvo od svega Hvala na odgovoru!

Jesam probo sam repair windowsa ali opet isto :P u safe modu nisam probavo ali mislim da bi bilo isto.

HDD mi ima 320 giga 7200rmp tako da mislim da nije u njemu stvar je inace radi bezprjekorno.

BTW napocetcku nisam napisao da nisam radio "safely remove hardware" kada sam mis i tipkovnicu istekavo.

P.S. u UEFI- u mi neradi ni mis ni tipkovnica ali je pod naponom.

sad sam ga iskljucio iz struje i iskljucio sam napajanje pa cemo vidjet sta ce bit ujutro.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 0:02 (BloodyShit92).
14 godina
neaktivan
BloodyShit92 kaže...
mario1990 kaže...
BloodyShit92 kaže...

Prvo od svega Hvala na odgovoru!

Jesam probo sam repair windowsa ali opet isto :P u safe modu nisam probavo ali mislim da bi bilo isto.

HDD mi ima 320 giga 7200rmp tako da mislim da nije u njemu stvar je inace radi bezprjekorno.

BTW napocetcku nisam napisao da nisam radio "safely remove hardware" kada sam mis i tipkovnicu istekavo.

P.S. u UEFI- u mi radi i mis i tipkovnica i pod naponom su.

sad sam ga iskljucio iz struje i iskljucio sam napajanje pa cemo vidjet sta ce bit ujutro.

Napravio sam u safe modu opet isto :P

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 12:47 (BloodyShit92).
15 godina
neaktivan

Ne pomaže repair, ne možeš u safe mode..{#} 

- kad si pokušao repair jel prođe bez problema ili baca neku grešku?

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
mario1990 kaže...

Ne pomaže repair, ne možeš u safe mode..{#} 

- kad si pokušao repair jel prođe bez problema ili baca neku grešku?

kako kada...

Nekada me trazi da napravim detaljniji repair a nekada bez problema a nekada ni ne dode do toga nego ide sve normalno i onda pocne ono starting windows i samo to stoji

maloprije su mi se dignuli windowsi ali mi mis nije radio i nijedan usb - to sigurno nije stvar u maticnoj ni u portovima jer dobiva napon i radi u UEFI

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 15:40 (BloodyShit92).
15 godina
neaktivan

maloprije su mi se dignuli windowsi ali mi mis nije radio i nijedan usb - to sigurno nije stvar u maticnoj ni u portovima jer dobiva napon i radi u UEFI

Bootaj linux live cd, pa vidi da li rade.

13 godina
neaktivan
BloodyShit92 kaže...

Imam jedno pitanje i trebao bih pomoc ili barem savijet :)

Ovako imam windowse 7 Home Premium ( creckirane ) i nakon 7 mijeseci rada po prvi put danas mi se windowse nemogu upalit.
Naime danas kada sam izstekao mis iz racunala i ponovno ga vratio nije reagirao, onda sam isprobao tipkovnicu - ni ona nije radila. (sve se bilo prikljuceno i pod napajanjem racuanla). Kada sam restartao kompjuter mi kaze "Starting Windows" i tako vec 2 sata.

Molim vas za pomoc

Ovdje se moze dignosticirati 3 moguca uzroka greske; 1. memorija (izvadi, pregledaj i ponovo ubaci mozda nije "dobro sjela") 2. HDD- Ovakove greske pri bootanju javljaju se kod neispravnog diska, istestirati disk i potom ako je ispravan instaliranje OS-a. 3.Instalirati OS prije testiranja diska (ima smisla vremenski je krace) jer mozda je bila ostecena samo stara instalacija. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice