Windows 11 - općenito izdvojena tema

poruka: 1.213
|
čitano: 745.280
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - problemi
17 godina
Re: Windows 11 clear

ima, IoT verzija-licenca.. sam win os je isti-jedan, razlika je u kanalu distribucije (nedostupno juzerima ali google nađe)

+ bez dodatnog smeća-bloat..

+ duži support 2032-33.. za obje aktualane verzije 10-11 za ltsc ..

+ za sve platforme, uključivo arm

+ bez lažnog uvjeta kao tpm-sec.. tj podržava, ali ne uvjetuje (jer je namjenjeno raznim uređajima koji to nemaju..).

u radu jednako kao npr pro verzija npr users applet, .. sve je to jedan isti os, razlika je samo licenca-dostupnost.

-pošto je to različit SKU, namjerno ms otežavanje, .. ne dozvoljava upgrade-zamjenu s appsima, samo bez appsa.. pa ako netko upgradea.. ili pronađe način koji bi uštedio vrijeme podešavanja kao za clean bilo bi poželjno da to javi u temi.. :)

+ ako netko misli na 'one' modificirane verzije.. bolje zaobići, malware ili pitanje što je sve ubijeno-onemogućeno.. win je dobar os, dok ga 'majstori' ne ubiju.. ne radi ms baš sve loše, tj ne miješati ms-kompaniju-politiku-gluposti-silovanja i os.. mada to rade kroz os.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.1.2026 14:32 (ihush).
17 godina

Win10 Pro se može nadograditi bez gubitka podataka, treba najprije modificirati Registry i odmah (bez restarta) pokrenuti setup.exe sa mountanog .iso imagea.

17 godina
Mladen kaže...

Win10 Pro se može nadograditi bez gubitka podataka, treba najprije modificirati Registry i odmah (bez restarta) pokrenuti setup.exe sa mountanog .iso imagea.

-ali ne za ltsc.. support, mada tad nije jasno do kad će supportati-ažurirati.. tj ovisi o licenci, dok institucije to plaćaju godišnje-paušal itd..

-ako je cilj ltsc tad mora clean tj može bez appsa.. i za sad nemam 'fix' koji to zaobilazi.. opet zbog različitog SKU-a, načina licenciranja, koji je hardkodiran u installu.. ms zna kako zaštititi .. :)

+ nije problem gubitak podataka.. može, radi.. nego apps-postavke-sve... pravi upgrade, ne kao clean..

-pa ako je netko ipak uspio, našao način.. :)) ..

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2026 15:37 (ihush).
14 godina
Windows 11 - općenito

enterprise ima sve što treba za osnovni rad

bez puno dodataka

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Windows 11 - općenito
Dal je sigurno pisati važan tekst u online verziiji Worda?

Rečeno mi je da imam orginal Office 365, ali i dalje me traži da platim...

Dok online, iz Edgea sve radi ok.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Armor kaže...
Dal je sigurno pisati važan tekst u online verziiji Worda?

Rečeno mi je da imam orginal Office 365, ali i dalje me traži da platim...

Dok online, iz Edgea sve radi ok.

-ne postoji 'originalni' (ili lažni, pirat..) mso365.. jer je to online servis, usluga.. plaćaš-imaš..

16 godina
Windows 11 - općenito

pozz 

Šogorica otkupila od firme službeni Dell Latitude 3520 2021g.

Informatičari su maknuli windows i kad ga upalim mogu u bios,stavim boot sa bootabilnog sticka i sve je ok dok ne dođe do dijela kad biram gdje da ga inst,pokazuje particiju od 14gb na pola zauzetu i još jednu malu od nezz kolko mb.Te particije ne mogu izbrisati niti ništa,javlja mi ovu poruku :setup does not support configuration of or installation to disk connected through a usb or ieee 1394

Inače ssd koji je u laptopu je od 512gb.

U  opcijama biosa odaberem ahci mode pod storage ali se stalno vraća na RAID iako spremim postavke i to mislim da je glavni problem.

Bios sam vratio na default,nije zaključan,isključio secure boot i ništa.Nikako da mi pokaže cijeli disk ili dio particije da formatiram i install windowsa.

Ima ko kakvu ideju i savjet?Po googlu ne nalazim ništa pametno kad mi ne želi spremiti AHCI opciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

samo malo, u UEFIu, pod Storage prebaciš na AHCI - jel klikneš dolje na Apply pa Save & Exit ?

Drugo, da nemaš možda NVMe a ne SATA M.2 SSD - tada ti AHCI postavka ne igra ulogu...

ako je to, trebaš drivere za Intel RST VMD Managed Controller

skini paket Intel RST drivera za taj laptop (traži po STagu) i raspakiraj gai pronađi VMD folder i stavi ga na USB s instalacijom Windowsa, pa pokreni instalaciju i kad dođe do tog zaslona s diksovima, imaš dolje "Load drivers" i dovedi ga do tog VMD drivera ...

treće - koje Windowse želiš instalirati? Otkuda si ih skinuo?

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2026 14:27 (Stric_Jura).
17 godina

-učitaj defautlne postvke biosa, reset, brisanje enrolanih keyeva itd..

-bootaj win-install stikić, do prvog menija .. može i tamo gdje vidiš disk... shift+f10 (cmd).. utipkaj diskpart (enter).. list disk, secelct disk 0 (ili koji broj..) pazi!! ... clean. exit, exit.. nastavi.

edit: ... i da, ovo što pita stricjura.. koji win, od kud.. i kako je napravljen, univerzalni ili izabran mod, gpt-mbr.. u bootu, odmah od paljenja, stiskati boot-meni tipku, za odgovarajući bootmod ovisno što se želi.. vjerojatno uefi-gpt.. no ovisi o svim ostalim povezanim postavkama i kako je stikić napravljen.. dva moda, kompatibilnost + sec sranja..

.. + naravno driveri .. tj ako tad nema pristupa disku, tad nema drivera.. no disk vidiš pa to ne bi trebalo biti stvar drivera nego zaštite i bootmoda a sve zajedno mora biti odgovarajuće podešeno od biosa i ovisno o tome napravljen stikić, mctoolom ili rufusom.. univerzalni 'superfloppy' kojem moraš izabrati bootmod ili imaš 50% šanse da je dobar-pogrešan ili rufusom u kojem konkretno to odrediš no tad ostalo mora biti sukladno, bios + disk + driver.. bilo što različito, nema pristupa .. jednako kao kad nema drivera ili secboot zaštita..

edit: .. taj dio priče je isti za sve oseve, winver.. win10-11.. pa i 7-8, lin..

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2026 11:25 (ihush).
16 godina

Malo poslije kak sam napisao post sam našao na youtubu  isti problem i upravo je bilo to kako ste napisali.

Trebalo je skinuti Intel RST drivere i staviti na stick te kod dijela instalacije gdje pokaže diskove inst taj driver gdje mi je pokazalo unnalocated drive kojeg sakm onda formatirao i inst windowse.

Već nisam dugo inst windowse i ovo mi je bilo komplicirano,previše je tog "novog" GPT,MBR,AHCI i koješta:D

Nisam više  u toku s tehnikom ko prije.

Hvala na pomoći!

12 godina
Windows 11 - općenito

Može li netko objasniti što će se u praksi dogoditi kad u lipnju ove godine isteknu Microsoftovi certifikati za Secure boot. Čitao sam nešto o tome, pitao i umjetnu inteligenciju, ali i dalje mi nije baš sto posto jasno. Pretpostavljam da će se sve riješiti kroz update, ali što će biti sa starijim pločama na koje smo stavili Win 11 kroz trikove. Također, recimo ako netko hipotetski ne dozvoljava nikakve update i nije niša ažurirao zadnje 3 godine hoće li se njemu bootati računalo nakon što ti certifikati isteknu?

0 0 hvala 0
17 godina
CVET2 kaže...

Može li netko objasniti što će se u praksi dogoditi kad u lipnju ove godine isteknu Microsoftovi certifikati za Secure boot. Čitao sam nešto o tome, pitao i umjetnu inteligenciju, ali i dalje mi nije baš sto posto jasno. Pretpostavljam da će se sve riješiti kroz update, ali što će biti sa starijim pločama na koje smo stavili Win 11 kroz trikove. Također, recimo ako netko hipotetski ne dozvoljava nikakve update i nije niša ažurirao zadnje 3 godine hoće li se njemu bootati računalo nakon što ti certifikati isteknu?

-nema odgovora, s razlogom ni ai-google.. nemaju odgovor, jer glavni u tome, ms, tako iznosi najave, mutno-nikakvo.. lažno.

-tmp i secboot + ostali uefi fičeri.. nisu uopće dio osa, nisu nešto o čemu ovisi rad osa, appsa.. trenutno za primjer samo igra online kroz punkbuster i takve zaštite traži tpm2.0 i secboot, zbog kontrole tj onemogućavanja instaliranja hakiranih drivera, čitera... no to s osom nema nikakve veze, to je stvar kontrole i online servisa, kao što može biti npr banka ili netflix, pri čemu nije važan os-računalo klijenta, može biti bilo što, win-lin-mac-razno... kao za telefoniju, razgovor telefonom, nije važno koji tel imaš, no kao za npr banking, moraš imati smartphone, ali to nije stvar telefonije nego drugih servisa-usluga kao npr fotić..

-ms, najave.. kako čitavo vrijeme ms govori, prijeti.. da računala-os koji ne zadovoljava lažne-izmišljenje kriterije tpm i sec neće dobijati ažuriranja.. laž, dobija... istina, može sutra prestati dobijati, no jednako može pasti asteroid i zbrisati nas kompletno ili možemo dobiti jackpot.. za sad to radi, neovisno win10-11, tj mada je win10 mrtav, za obične juzere-licence, nije za ltsc koji ima support do 2032.. dok nove licence imaju jamčen support 24-36mj, home-pro, što će reć, ako danas aktiviraš 11-home, već 2028me možeš ostati bez supporta, kao što ga nakon tog možeš beskonačno dobijati ili kad ms odluči ugasiti.. kao i za stari-mrtav win10, gdje su eu juzeri dobili produženi support godinu dana, što će reć, nije stvar winver nego države-lokacije, ugovora kojeg ms sklopi s regijom za koju izdaje verzije-licence.. tj nije stvar u verziji koju vidiš na win nego u licenci, ugovoru prema ms-u.. pa je nekome support već ugašen, nekom traje.. i podsjetnik, za xp se desetljeće produljivalo.. tj to je ono što ms ne želi, no jedno su želje, drugo je priča-marketnig-najave a treće stvarnost-stanje.. i zato odgovora nema, jer ga ni sam ms ne zna ili ne daje.. dok lažno prijeti, tjera, čak i đabe.. 

-nekad prije.. win-pc se koristio poslovno za banking.. knjigovodsvo, računi, .. zato je morao imati ažuriranja, naravno i certifikat, po sličnoj-istoj shemi kao što je sama bankovna kartica koja ima rok trajanja i izdaje se nova.. dok imamo novu nema problema.. a kad nove nema.. tj danas više taj dio posla ne rade win-pc, računala.. danas to radi mobitel, kao token.. tj danas je taj problem prebačen na mobitele, smartphone.. dok ubijaju-gase pc support win, mada postoje i lin-ubuntu i macos.. no to tek nitko nije koristio..

-juzer koji danas ne koristi win certifikate nema ni problem s prestankom ažuriranja.. no možda će zato morati kupiti novi mobač..

-juzer koji želi npr gaming, mora zadovoljiti tpm2.0 i secboot, da bi mu radio punkbuster-zaštita, tj da bi mogao instalirati i pokrenuti igru, ući na službeni server.. pri čemu je svejedno-isto, win10 ili 11.. tj taj dio nije ovisan o osu, .. no ako sutra gaming industrija prestane supportati win10, recimo clientskim dijelom za gaming, punkbuster, ulaz.. tad ostaje samo 11 ili sutra idući.. tj to sve ovisi o trećim stranama kao npr browser-chrome ili ff do kad će te firme izdavati verziju-ažuriranja za win10.. tj ono zašto je stvarno neki os mrtav, xp-7.. kad se soft više za njega ne radi, ne ažurira a kad je to takav soft da bez ažuriranja ne radi ili počne gubljenje kompatibilnosti, najlakše vidljivo s browserom koji tad počne s problemima prikaza ili stari tv prijemnici koji su prvo morali biti zamjenjeni s dvbt, kasnije t2-hevc i ako nemaš, nema slike.. tj ono zbog čega imaš računalo ili tv.. dok zatvoren sustav, neki interni, recimo upravljanje cnc strojem, može jednako raditi dok se ne raspadne, jer ne ovisi o npr browseru ili takvom ažuriranju bilo msa ili treće strane.. tj sve ovisi o korisniku i appsima koje on koristi.. nove apps traže novo, većinom nove apps traže nešto online, npr mso365.. pri čemu je čak sve za obične kućne juzere đabe.. mso ili googledocsi.. super za juzere, no moraju imati novo, internet, liniju-browser.. ovise o browseru, ne o osu.. a browser se radi za verziju osa.. kao gorivo za auto, pa ako ga više nema..

-što tad da kao odgovor da ai-čapt-google? .. što hoće ili neće raditi? računala? .. računala s tim nemaju skoro ništa, kao stari tv.. on samo prikazuje sliku-sadržaj.. no tog signala-sadržaja više nema i tad je beskoristan, no može i dalje raditi jednako kao do sad, beskonačno, npr ako posotji tv odašiljač po starom standardu ili ako gleda vhs kasete... :) ..tj ovisi o načinu korištenja, uslugama-sustavu.. mobitel ovisi o odašiljačima-signalu.. svi ovisimo o struji, nema struje, nema ničeg.. što od tog može juzer, eliminirati-spriječiti... npr imati baterije-autonomiju, no opet to što bi njemu računalo radilo ne znači ništa, jer mora raditi i ostatku tj mora raditi strana koja daje sadržaj, tv kuće ili banke, sustav, internet-centrale... ako oni ne rade jer nema struje, ne možeš ništa, ne ovisi o tebi, ovisi o sustavu a sustavi stalno evoluiraju, mijenjaju se, nadograđuju.. ono što danas radi, možda će raditi i sutra, možda neće.. ne samo zbog kvara, nego i supporta a to nije samo održavanje ažuriranjima nego sustav-sve, druga strana koja daje-porizvodi kompatibilan sadržaj i postavlja uvjete, pa ako sutra npr netflix zatraži tpm tad ćeš ga morati imati ili nema slike.. gaming je počeo.. nema veze s win-ver.. ima na način dok soft-apps-support postoji a to je treća strana, ne sam ms ili izbor juzera, dok se sve mijenja, pa i ono što je bilo recimo obećano, trajno, free.. propadne firma, kupi drugi vlasnik i ukine-ugasi.. razni servisi kao vpn, email i sl. .. čak možda s lažnim obećavanjima i planom da upravo tako prevare korisnike, tj da ih prvo navuku na neki sustav a tad promjene uvjete.. a tad više nemaš izbor, moraš..

-zašto.. biz-interes, sve dok biz-profit odlučuje, on će to raditi u svom interesu, logično i legitimno.. tj nelogično je kao korisnik očekivati da je suprotna strana osim slatkoriječivih reklama istih interesa, jer su naprosto suprotni.. tj ono što kao korisnik plaćam želim da je jeftinije ili đabe, dok biz koji to naplaćuje želi suprotno.. sve ostalo-različito od tog je laž ili reklama, zabluda..

-biz strana želi da stalno plaćamo sve moguće usluge, proizvode, da stalno kupujemo novo.. žele to proizvođači, žele trgovci, banke, država jer ubire porez.. žele svi, dostavljači.. jedino ne želi korisnik koji plaća ceh.. no dok ima novca, dok plaća.. zato i ima plaću, tj da je sve đabe, da se ništa ne plaća.. tad ničeg ne bi ni bilo, jer nitko ne bi radio đabe.. zato je dobro da plaćamo, jer tad postoji ponuda, no ne biramo mi, bira biz.. a reklama mada govori da je u našem interesu, nije, ne smije biti, mora biti u interesu biz strane.. pa tako ms gura lažne uvjete za win11, čime tjera juzere na bacanje starih računala i kupnju novih.. mada sve radi, čak i ažuriranja, za koje lažno prijeti da neće raditi.. barem za sad, činjenice..

-tj svi koji imaju relaxanu instalaciju, bez tpm-sec.. ažuriranja rade normalno, tj za ažuriranje je to isti os, win10 ili 11.. a ovisno o licenci, ltsc dobija nadogradnje, dok home-pro od prošle godine ovisno o dijelu svijeta gase, nema.. ili ako kao juzer produžiš, pa čak ako želiš možeš platiti produženi support direktno ms-u.. što će reć, nije stvar u winver, nego u licenci i plaćanju.. a najmanje ima veze s tpm čipom, mada je on postavljen kao uvjet, lažan, jer s osom nema veze, u samoj installer proceduri, kao uvjet koji može biti dodan ili uklonjen.. 

-najgori, najgluplji dio te priče.. IoT, tj uređaji koji nisu pc, koji nemaju bios fičere, resurse-mogućnosti, npr tv, kiosk, tablet.. možda intel cpu možda arm.. a win radi, supprota, pa ista winver pod iot licencom ne traži te uvjete, lažne, jednako kao što ne traži kad po uputama ms-a isključiš ili izradom rufusa.. tj iot verzija-licenca, je ista, jer je to jedan jedini-isti os, no uvjeti su različiti i povezani s licencom, no kao direktna oem verzija nije dostupna juzeru na tržištu.. pa je tako običan juzer ne može pribaviti i instalirati.. tj može, google-internet.. i to nije piraterija, nema hack-cracka, legitimno za korisnika, .. takva verzija, isti os, iste mogućnosti, rade iste apps.. ima support ltsc desetljeće i nema lažne uvjete tpm-sec.. radi... bilo 10 ili 11 oznaka, isto, jer je ekšli isti os, uz izmjene izgleda menija i sl...

-sažetak.. nije stvar u broju, winver, jer i win10 može trajati duže, 2032.. nije stvar ni u broju-oznaci, nego u regiji, eu, ugovori-licence msa i države pa eu ima produženo i to za obične home-pro juzere-licence, za druge licence ni nema problema, tj ent-ltsc su desetljeće, odvojeno.. 

-stvarnost, za korisnika.. može vječno nešto raditi, može sutra prestati.. juzer koristi appse-usluge, o tome što koristi ovisi odgovor, ako je takvo koritšenje koje konstantno ovisi o drugoj strani, tad se mora konstantno ažurirati, usklađivati-kompatibilnost.. ako ne ovisi o tome, tad je teoretski vječno.. a sve više je ovisno, online, vs nekadašnjih internih-zatvorenih sustava, npr multiplayer vs single.. kućni-interno ili online.. i tad ovisiš o npr browseru.. dok on radi, do tad radi.. kad njega nema, .. tad je os mrtav za tu namjenu no to je za online usluge, gaming-banking.. ne za ono što može raditi interno-neovisno ..

-teoretski.. ako računalo nije na mreži, internetu.. tad recimo neće dobiti virus-malware.. prerežemo žicu-mrežu, tad nam ni ažuriranje antivirusa nije važno, nije potrebno.. no tad bi se buonio os, svi appsi, jer danas svi traže internet, od trenutka instalacije.. tako da odgovor koliko nešto može trajati, raditi, ovisi o tome kako je apps napravljena, kakve uvjete ima u samoj instalaciji ili provjeri kao zaštita od čitera u gamingu.. a to nije stvar osa, jer os je ipak samo os, osnovni dio, no jednako je to i cpu ili mbo, nemaš, ne radi, nema struje, ne radi.. nemaš os ili driver ili neku apps.. nema što raditi, jer hw bez sw je beskoristan a os je samo dio lanca koji nešto recimo spaja.. ne na način da uvjetuje-odlučuje nego spaja, kao što to recimo radi zidna sklopka za upaliti-ugasiti svjetlo.. pri tome sklopka ne uvjetuje žarulju, struju, kad ćemo što paliti-gasiti.. sklopka je samo jedan dio lanca korištenja.. os nešto slično tj po kriteriju važnosti važnije je imati struju nego os, jer struja je jedna hepova iz dalekovoda, dok os možemo birati, promijeniti, winver ili macos-lin-android.. pri čemu će i dalje uređaj raditi isto, slično-jednako, browser-player.. ovisi što proizvođač napravi i što ta apps traži, ne ja kao juzer ili os kao jedna od karika lanca.. tj bez drivera je bilo koja komponenta komad plastike, beskorisno.. tek s driverom postaje korisno, npr printer.. a dirver se radi za verziju osa, kompatibilnost.. pri čemu je sporedno za korištenje imaš li pogrešan os ili pogrešan driver, kao da imaš pogrešnu tintu ili papir.. rezultat nema printanja jer za funkcionalan sustav moraš imati sve dijelove lanca.

-os je samo os.. ostalo su izmišljeni-lažni uvjeti, pa i prijetnje, interes biz strane, silovanje-tjeranje na nešto, kao što je to bilo sa startmenijem win8 koji je primjeren mobitelima ali ne desktop računalu.. itd. a zašto to ms tako radi.. ne zna nitko, ni bgates, ni čapt.. onak, možda se sutra predomisle, možda su ljudi gušteri pa imaju plan, možda su u šumici.. i svaki odgovor je jednako točan osim što su neki manje-više vjerojatni :) ..

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - problemi
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice