Win XP Pro s 32 na 64 bita

poruka: 16
|
čitano: 8.539
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

kratko i nejasno:

Može li se postojeći Win XP Pro 32-bit (s u međuvremenu dodanim SP3 i redovito ažuriran) bezbolno nadograditi na 64-bitnu verziju? Ne želim, ako ne moram, formatirati disk i ponovo sve unedogled intalirati i prtljati. Želim kupiti originalan CD (oko 1200 ćn). Hoće li i u 64-bit verziji sve dotadašnje (32-bitno) raditi bez "pitanja"? Na pitanje "zbog čega bih to želio instalirati?!?", odgovor je: otvaram mnoštvo programa istodobno i imam 4 GB RAM (trenutačno uzaludno, jer ovaj kuži samo do 3,5 i buni se ako istodobno pokrenem i Word i Photoshop i WMP11 i Torrent i Steam i Freehand i InternetExplorer 7 i još ponešto - primjerice, rječnik s CD-a). Procesor je Intel Core2 duo, E 4500, 2,2 GHz.

Zahvaljujem te se štujem s bilježenjem :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moraš "clean install".

Navodno 64 bitni XP nisu baš dobri!?

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2008 17:48 (vjeko).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Win XP Pro s 32 na 64 bita

ja imam 64 bitne xp  već koji mjesec i sve šljaka dobro, samo što mi the witcher smrzne komp totalno kad ga upalim i samo reset pomaže, neznam zašto....

ugl. nikakvih problema nisam imao s driverima ni s bilo čim

17 godina
neaktivan

Koliko sam ja uspio shvatiti čitajući razne recenzije i čitajući svakakve teme po ovom forumu Vista 64bit je puno bolji izbor od 64 bitnog XP-a. Al eto ako se javi netko tko ima iskustva s tim nek se javiSmijeh

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 1.8GHz; ASUS EN7300GT SILENT @ 500/930; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17";
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ajar kaže...

Može li se postojeći Win XP Pro 32-bit (s u međuvremenu dodanim SP3 i redovito ažuriran) bezbolno nadograditi na 64-bitnu verziju? Ne želim, ako ne moram, formatirati disk i ponovo sve unedogled intalirati i prtljati. Želim kupiti originalan CD (oko 1200 ćn). Hoće li i u 64-bit verziji sve dotadašnje (32-bitno) raditi bez "pitanja"

Imam particije i samo sam morao formatirati particiju sa winsima, sve drugo je ostalo netaknuto. Sve što sam imao instalirano na drugim diskovima radilo je bez problema, ....
Kad instaliraš 32 bitnu aplikaciju samo ti se ubaci u ''Program Files (x86)''
17 godina
neaktivan

Ja imam Vistu Ultimate 64bit instalranu i nemam nikakvih problema sa njom,sve do sada radi odlično i stabilno duže vrijeme,što se tiče xp 32bit neznam dali će ti upalit zbog sp3 jer xp 64bit koristi servis pack od windows servera 2003 i ima za sada samo sp2 skinuti!A i mislim da ti upgrade ne bi ni upalio tj napravi si svakako image Acronisom 9 pa se onda igraj sa time!

pobrkao sam svoje namjere sa svojim mogućnostima...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Također vista ultimate 64bit i radi uredno.

Samo updatove uredno skidat i pazit kaj instaliraš.

Naravno ako onda bi trebao stavit original.

Nemoraš ultimate uzet pošto je skup.

Imaš i home premium koji nije puno slabiji od ultimate a dost jeftiniji.

XP 64bit sam vec svašta cuo.

Isprobao ga nisam ali cujem dosta lošeg.

A i ako ideš kupovat OS kupi rađe vistu nego XP

C2D E8400@4050mhz@H2O,Asus P5Q Deluxe,Mushkin Redline 2x2gb@1000mhz 5-5-5-15 Gigabyte radeon HD 3870@H2O,WD320gb+WD640gb-AAKS
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja također vozim Vistu Home premium 64, nemam nikih problema sve je super,  sa 8 GB rama i quadom na 3.6GHz sve radi jako  brzo.

Najbolji OS koji sam ikad imo.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kada prelaziš sa XP-a x86 na XP x64 ili Vistu x64 moraš raditi čistu instalaciju, dakle formatiranje sistemske patricije i ponovno instaliranje svih programa, jer nadogradnja nije moguća.

Windows XP x64 je zapravo Windows Server 2003 koji je prerađen tako da korisnik ima osjećaj da radi na XP-u. Vidjet ćeš kad budeš radio update da skida zakrpe od Windows Servera 2003.

Mnogi programi koji pri svome radu ulaze dublje u operativni sustav (na primjer neki antivirusi) ne rade na XP x64, ali imaju verziju koja radi na Visti x64.

Windowse XP X64 možeš zamisliti kao neželjeno dijete s kojim proizvođači softvera ne vole imati posla, jer im se ne isplati previše zato što taj OS nije puno zastupljen na računalima. Za razliku od toga Vistu x64 jednako podržavaju kao i 32 bitnu Vistu.

Prije nego kreneš u kupovinu i instaliranje XP-a X64 provjeri postoje li driveri za taj OS za sve komponente koje misliš koristiti na računalu, kao i rade li programi koje koristiš na XP-u X64. Naišao sam u nekoliko slučajeva da programi rade na 32 bitnoj Visti i XP-u i na 64 bitnoj Visti, ali ne i na 64 bitnom XP-u. Moraš provjeriti na stranicama proizvođača softvera kojega koristiš koji su OS-evi podržani.

U Visti isti serijski broj možeš koristiti i za 32 i za 64 bitnu verziju. Bez obzira koju kupiš, možeš kasnije prijeći na drugu bitnost. Kod XP-a je drugačije - licenca za 32 bitni ne vrijedi za 64 bitni i obrnuto.

Nekakav nasljednik Windowsa XP X64 bi bila Vista Business x64. Njena cijena u OEM izdanju je oko 1100 kuna. A ako ti ne treba Bitlocker, nego bi više volio imati u sklopu Viste Windows Media Centar možeš kupiti Vistu Home Premium OEM x64 za 900 kuna. Vista Ultimate OEM dođe oko 1500 kuna, retail verzije su od 2000 do 3000 kuna.

Moj savjet ti je da ideš na Vistu x64, a ne na Windowse XP x64. Bolja je i po mogućnostima i po hardverskoj i softverskoj podršci.

Ako nisi do sada radio na Visti možeš skinuti Microsoft Windows Vista 30-Day Eval VHD. Ne trebaš je instalirati. Radi se o virtualnom hard disku, a da bi ga koristio moraš najprije na računalu imati Microsoft Virtual PC ili Microsoft Virtual Server. Oba su besplatna.

Ne vozi brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

malo je nejasno kaj želiš, iz slijedećeg razloga: XP 64-bit nikada nisu bili u slobodnoj prodaji, kada su izašli dozvoljeno je legalnim korisnicima 32-bitnih da zamijene instalacijski CD sa onim od 64-bitnih (svojevrsni upgrade), te su eventualno bili plasirani u OEM izvedbi (predinstalirani na komp) i prodavani velikim tvrtkama. da li daklem govoriš o prelasku na Vistu 64-bit? druga stvar, dosad kaj sam uspio nać na netu, izgleda da ne možeš napravit izravni upgrade sa 32-bitnih XP-a na 64-bitnu Vistu. možeš samo sa Viste 32-bit bez problema preć na Vistu 64-bit (koristiš istu licencu, nije nikako vezana uz arhitekturu).

kaj se tiče prijelaza na 64-bita, clean install kao što je već rečeno je jedina opcija. jedino što ti može pomoći/olakšati prijelaz je migracija postavki Windowsa i dijela software-a na 64-bitne Windowse (Windows Easy Transfer ili tak nekak). ali sav software ćeš morati iznova instalirati. što se tiče uporabe 64-bitnih Windowsa, jedini ozbiljniji prigovor na koji ćeš bilo gdje naić (i bez obzira kaj je prošlo skoro 2 godine od izlaska Viste) je nedostatak nativnog 64-bitnog software-a. zasada je većina 32-bitnog software-a prilagođena u novijim verzijama da se bez nekih većih problema vrte na Visti, ali i dalje se izvađaju pod WOW64 emulatorom. samo po sebi to nije nikakav problem, iako izgleda da dolazi do stanovitog (ali relativno nezamjetnog, 5-10%) pada performansi, te su i dalje prisutna memorijska ograničenja u tom software-u (maksimalna alokacija od 2 GB RAM-a po aplikaciji). dakle, imat ćeš memorijsku komociju i stabilnost koju nude 64 bita, ali dokle god nećeš nabavit 64-bitni software, nećeš u potpunosti moć iskoristit novu arhitekturu. osobno, čini mi se da ćeš ipak na taj način uspjet izbjeć neugodne situacije oko istodobnog otvaranja svih tih aplikacija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

ovo mi je dalo misliti. xp 64-bit postoji u slobodnoj prodaji (mikronis, primjerice) no ako već moram učiniti instalaciju iznova, možda je ipak mudrije oplesti s vistom 64. pričekat ću da se xp ponovo zblesira (ide to periodično), načiniti backup svega pa...pomozi bože.

hvala, narode Osmijeh

17 godina
neaktivan
Ajar kaže...

... xp 64-bit postoji u slobodnoj prodaji (mikronis, primjerice)...

u pravu si, upravo sam provjerio. iako je samo OEM licenca, što bi značilo samo uz novo računalo; sreća pa su naši trgovci fleksibilni Smijeh
16 godina
neaktivan

Bolje je ostati na 32-bit windows iako imate 64 bitni procesor jer 32-bitni imaju podršku za sve aplikacije i igre, dok za 64- bitne windowse nema dovoljno kompatibilnih igra i aplikacija.

[IMG]http://i35.tinypic.com/9px8y0.jpg[/IMG]
16 godina
neaktivan

Pitanej na one koji koriste xp pro 64:

Koji SP koristite? i dal je kaj bolje sa SP 2 u odnosu na 1*

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vista 32 na 64 bita

Bok svima

zanima me mogu li staviti 64 bitnu verziju viste (sada imam 32) na laptop (Vista bussines), instalacija se nalazi na hard disku, samo nemogu doći do tog koraka da me pita da mogu birati koju ću verziju. Pokušavao sam preko recoverija, ali nažalost mi nije uspjelo.

Dosta mi je hitno. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Vista 32 na 64 bita
Sicily kaže...

Bok svima

zanima me mogu li staviti 64 bitnu verziju viste (sada imam 32) na laptop (Vista bussines), instalacija se nalazi na hard disku, samo nemogu doći  do tog koraka da me pita da mogu birati koju ću verziju. Pokušavao sam preko recoverija, ali nažalost mi nije uspjelo.

Dosta mi je hitno.

Vista x64 je 64-bitni program i ne možeš njenu instalaciju pokrenuti iz 32-bitne Viste, iz jednostavnog razloga što 64 bitni programi ne rade na 32 bitnom operativnom sustavu. 
Ako želiš prijeći sa 32-bitne verzije Viste na 64-bitnu, morat ćeš napraviti čistu instalacaiju (nije moguć upgrade), a to znači da ti treba bootabilni DVD na kojem se nalazi 64 bitna Vista. Serijski broj od 32 bitne Viste vrijedi i za 64 bitnu.
Prije nego kreneš u instalaciju Viste x64, napravi backup svojih podataka i provjeri imaš li 64 bitne drivere za sve računalne komponente, pošto na 64 bitnom operativnom sustavu ne možeš koristiti 32 bitne drivere.
Također ćeš morati nanovo instalirati sve programe.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice