Win 7 OEM ili Retail

poruka: 256
|
čitano: 55.951
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: Win 7 OEM ili Retail

vjerojatno si u pravu instalacija se prilagođava onom što vidi u sistemu. sada mi te opcije nisu bile ponuđene. samo upgrade i customise.

prilikom instalacije win 7, čim se ubaci disk, koju opciju odabrati da mi formatira C drive tj. izbriše xp? već sam zaboravio.

Let Justice Be Done, Though the Heavens Fall
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 12:48 (karakteran).
16 godina
odjavljen

Kad dođeš do dijela za odabir particija, imat ćeš dolje Create new, Format, Delete. Možeš sa Format samo formatirati particije i zadržati postojeće stanje (veličine i broj particija) ili možeš sa Delete obrisati sve particije i složiti ih ponovo (nove veličine i novi raspored). Ja bi preporučio potpuno brisanje starih i kreiranje novih da bi se izbjegli mogući problemi.

BTW, Windowsi će sami stvoriti particiju od 100mb koju nećeš vidjeti u My Computer. Ona mora biti tamo (tu su najvažniji boot fajlovi).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
protjeran

ja sam sasma zadovoljan s veličinom particija na mom lapu.

C = 97,65 GB (82,31 free)

D = 135,22 GB (102,68 free)

na C su isključivo windowsi i programi koje koristim.

na D je sve ostalo (glazba, filmovi)

igre ne igram. baš nikakve.

da li trebam napraviti nove particije i da li trebam formatirati i D disk?

16 godina
odjavljen

Nisam sad baš siguran kako će Windowsi riješit problem sa ovom malom particijom. Kažeš da na D: imaš podatke koji ti trebaju. Nisam dosad naišao na ovakav slučaj (uvijek sam brisao sve particije i radio nove ili su bila dva diska u pitanju pa bi drugi iskopčao tijekom instalacije). Za svaki slučaj napravi backup D: diska (posudi od nekog prijenosni HDD) i kad budeš instalirao, samo formatiraj C: disk - nek se windowsi sami snalaze za tih 100mb - vjerojatno će "otpiliti" od C: diska.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
protjeran

nismo se razumjeli: ja na D disku nemam ništa bitno. tek pokoji film kojeg mogu izbrisat jer ih imam na DVD-u, a za glazbu i tako nije bitno ima je možda 150-200 MB.

to sve lako stavim na memory stick (4 GB). ovo za snalaženje (100 MB) nisam baš shvatio. ako treba formatirat ću i/ili odabrat opciju da mi složi nove HDD (veličina).

samo reci što treba.

16 godina
odjavljen

A kad nemaš ništa bitno onda briši sve particije (Delete opcija kod particioniranja diskova). Obriši C i D particiju i na tom praznom prostoru napravi nove dvije particije - jednu od 100gb za windowse i programe i jednu od onog što ti ostane (za muziku i filmove). Kada budeš radio te particije, windowsi će te obavijestiti da će stvoriti system reserverd particiju od 100mb i to je ok. Oni će sami "odrezati" od diska koliko im treba i napraviti ovu od 100gb (C:) i drugu od ostatka (D:). Ovako kad govorim izgleda komplicirano a kad dođeš do toga, vrlo je jednostavno i pošto ne moraš ništa ostavljati, nemaš što zabrljati tijekom slaganja particija. Ako nisi siguran u proces instalacije, skini microsoft virtual pc 2007 i u njemu instaliraj sedmicu za vježbu.

16 godina
neaktivan

evo ovdje za svaki slučaj uputstva za instalaciju win 7, slikovito opisana http://www.ic.ims.hr/win7/install-win7.html

16 godina
protjeran

dobra ideja ovo za virtual pc, mogao bih probati.

prvo ću na memory stick prebaciti instalacijske programe koje sam već poskidao s neta i kad se sedmica instalira, samo ću ih sa sticka prebaciti an D disk i instalirati, antivirus prvi. ono malo glazbe i pokoji video, idu na stick također, a filmove ću trajno pobrisati i tako ih imam sve na DVD-ima.

veličina particija koje si mi savjetovao je ok. možda je bolje da te poslušam, da instalacija prođe kako treba.

16 godina
protjeran
robisierra92 kaže...

evo ovdje za svaki slučaj uputstva za instalaciju win 7, slikovito opisana http://www.ic.ims.hr/win7/install-win7.html

evo baš proučavam. thx

edit: nakon pročitanog tutoriala, imam dva pitanja:

1. nigdje ne vidim opciju kreiranja novih particija u početku instalacije

2. nakon završene instalacije kaže da trebam instalirati sve potrebne drivere. zar win 7 sam ne povlači sve potrebne drivere? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 13:47 (karakteran).
16 godina
odjavljen

1. Ima ta opcija (nije baš na početku). U tutorialu, kada klikne na Drive options, vidi se Delete i zasivljeni New. U tutu, ovaj lik je samo formatirao postojeću particiju. Ti ćeš na tom koraku izbrisati obadvije particije sa opcijom Delete i onda napraviti dvije nove.

2. Većinu drivera povuče sama (chipset, grafa, bluetooth) ali npr. printer, skener, TV kartica... - to ćeš morati sam skinuti i instalirati drivere. Ugl, drivere nužne za rad povuče sama a ostale moraš ručno instalirati - bilo download sa stranica proizvođača ili klikanjem po Windows Updateu (tamo sam našao driver za IRda adapter za koji nisam ni znao da ga imam na MBO).

16 godina
protjeran

1. ok, idem sad skinuti onaj virtual program za vježbu i malo bolje pogledati gdje se to točno nalazi kako se to točno radi, pošto mi predstoji generalka.

2. nemam printer, skener, tv karticu, niti IRda adapter (iako nemam pojma što je to), samo svoj laptop koji se ne priključuje nigdje i ni na što, tako da će nadam se win 7 instalirati sve potrebno za normalan rad.

evo upravo završih s prebacivanjem programa, glazbe i videa na memory stick. pripremio sam se unaprijed za potpuno formatiranje i kreiranje dvaju particija malo drugačijeg kapaciteta nego do sada.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 14:02 (karakteran).
16 godina
odjavljen

1. U njemu napravi disk od 10ak GB - bit će ti dovoljno za vježbu, ionako nećeš radit na tom virtual PCju.

2. Onda bi windows trebao sam pokupiti sve drivere. Ako išta bude falilo, to će biti za trackpad ili zvuk. A to se lako kasnije nađe.

ne zaboravi backupirati favorite iz firefoxa/IE/opere ;)

16 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

1. U njemu napravi disk od 10ak GB - bit će ti dovoljno za vježbu, ionako nećeš radit na tom virtual PCju.

2. Onda bi windows trebao sam pokupiti sve drivere. Ako išta bude falilo, to će biti za trackpad ili zvuk. A to se lako kasnije nađe.

ne zaboravi backupirati favorite iz firefoxa/IE/opere ;)

ja sam ipak laik za kompjutere u poređenju s vama.

kako mogu sačuvati favorites iz mog IE8? imam ih preko 20.

16 godina
odjavljen

Ako je još nešto nejasno, samo pitaj.

Favorite backupiraš ovako - otvori IE, File -> Import and Export -> Export to a file - > kvačica na Favorites -> Next, Next, Export. Sad su favoriti spremljeni - prebaci taj file koji si spremio na stick. Da bi ih vratio, opet File - > Import and export - Import - kvačica na Favorites i odabereš di je file. Favoriti vraćeni.

16 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Ako je još nešto nejasno, samo pitaj.

Favorite backupiraš ovako - otvori IE, File -> Import and Export -> Export to a file - > kvačica na Favorites -> Next, Next, Export. Sad su favoriti spremljeni - prebaci taj file koji si spremio na stick. Da bi ih vratio, opet File - > Import and export - Import - kvačica na Favorites i odabereš di je file. Favoriti vraćeni.

zanimljivo.

uspješno sam odradio izvoz i uvoz. barem se nadam da jesam jer samo kod izvoza direktno spremio favorites na memory stick, dok mi se kod izvoza nije vratilo u liniju nego u file koji je kad ga klikneš pokazao drop down menu i dodao microsoftov bookmarks koje nisam imao u favorites bar (x2). izbrisao sam ih, možda je to jer nije bilo previše mjesta u favorites bar koji je ispunjen s oko 70% prostora.

i da, vratio sam bookmarks u favorites bar, a ne u favorites, jel to greška?

edit: instalirao sam operu jer mi IE8 ne čita tko mi je dao thumb up ako ih je više od 5. imam jednu temu na desktopu gdje sam ih dobio 39. ali ova opera je još teža za snalaženje od FF, ne mogu mrdnut. kako da postavim bookmarks na nju kao u IE8. btw, IE8 nije najbolji, ali je daleko najjednostavniji browser. Operu bi trebalo zakonom zabranit, a bome i FF. za to dvoje moraš imat fakultet.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 14:32 (karakteran).
16 godina
odjavljen

Ne koristim IE pa neznam zašto je izmiješao favorite. Lako ih organiziraš kasnije, bitno da su tu.

BTW, FF je odličan browser kad se navikneš na njega.

16 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Ne koristim IE pa neznam zašto je izmiješao favorite. Lako ih organiziraš kasnije, bitno da su tu.

BTW, FF je odličan browser kad se navikneš na njega.

da budem iskren, nije mi jasno kako ih iz one pozicije (drop down menu file) mogu lako organizirat kad nakon instalacije prvi put pokrenem IE8 koji je sastavni dio win 7 (jel ako)?

znalcima je sve lako, znam ;) ali ja nažalost nisam jedan od njih. jer se moraš rodit predodređen da bi znao baratat s FF? geni ili hard drill? fakultet? browser guru?

16 godina
odjavljen

Mislim da u Favorites meniju imaš Ogranize favorites - tamo sa malo copy/pasteanja možeš sve složiti. Snaći ćeš se. Ako ništa, poslat ćeš meni fajl sa favoritima pa ću ih ja posložit.

A što se tiče FFa... Neznam što je u njemu teško/komplicirano. Čak mi je jednostavniji od IEa (+ ima addonove i razne mogućnosti prilagodbe).

16 godina
protjeran

bome komplicirano ovo.

lakše ih je u IE8 složit jednog po jednog pješke, a imam ih 30-ak nego ih organizirat uvozom. btw, kako ih ti možeš složit kad su na mom laptopu? nije mi jasno?

a to za FF neću komentirat, samo ja znam što sam prošao kakav pakao. ne bi dodao u favorites adresu pa da si einstain.

edit: ne mogu instalirati virtual machine na svoj lap, ne znam kako otvoriti file za njegovu lokaciju u set up procesu. probao sam sve živo, instalacija je prošla ok, ali ovaj dodatni wizard me je zaustavio. to će uticati na moju mogućnost da ispunim zacrtano. mislio sam vježbati i uvježbati se, ali sad vidim da ću se iz sigurnosnih razloga morati zadovoljiti vjerojatno samo formatiranjem C diska i instalacijom win 7 na C particiju. sorry.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 15:08 (karakteran).
16 godina
odjavljen

Dodavanje adrese? Ctrl + D

Favorite ti ja mogu organizirat tako da ti meni pošalješ onaj svoj backup, ja ga importam u svoj IE, posložim favorite, exportam (backupiram) i pošaljem ti file nazad koji ti samo importaš natrag. Export - prepravim - import.

Ne kužim problem sa Virtual PCom. Nemožeš ga pokrenuti? Meni je radio na 333mhz celeronu i 192mb rama - pod WinXP SP2 je vrtion Win98.

Ili ne možeš spremiti file di će biti disk? Ako ti je disk od lapa FAT32 (desni klik na neku od particija - propeties - file system?), onda ne možeš stvoriti file veći od 4gb tako da niš od instalacije virtualne Sedmice. BTW, nemaš što zabrljati kod instalacije. Ionako sve particije brišeš i još ti je robisierra dao tutorial. Jedina je razlika što ti klikaš na delete + new a ovaj u tutorialu samo format.

16 godina
protjeran

hm, kada mi ti organiziraš favorites ja ih opet dobijem u jednom fileu i on mi se instalira na favorites bar i imam isto kao kad sam ja uvezao sa svog memory sticka i opet moram mukotrpno otvarati adresu po adresu i dodavati ikonice ili sam nešto krivo shvatio?

točno, ne mogu spremiti file gdje će biti disk. otvara mi my documents, kad kliknem na browse, open, ne trza. napišem novo ime filea, open, opet ne trza. pa nema šanse da se pokrene. btw disk od lapa je NTFS, a daje mi disk veličien 128 MB. idem još malo pogledati tutorial da zapamtim gdje klikam kad sudbina pokuca na vrata.

morat ću odustat od delete i kreiranja novih particija strah me je. prvi puta nisam našao ni format pa mi je instalirao win 7 na C disk, a xp kompresirao i ostavio. zato se bojim da ne zabrljam, lako je vama vi ste prošli sve to 100 x .

16 godina
odjavljen

Onda ništa od tog prtljanja sa favoritima, sad i ja vidim da bi došli na isto. Morat ćeš ih sam složiti - bolje to nego sve ručno upisivati.

A za VPC... Jesi išao ovako: New -> Create a virtual machine -> win7 (i spremiš na D disk - možeš i odma ovo zalijepiti tamo D:\win7.vmc) -> Other OS -> Adjust the RAM (stavi 512) -> New Virtual Disk. Sad tu uneseš veličinu (10000 mb) i to je to. Mora raditi.

16 godina
protjeran

ma favorites imam u glavi manje više, neću se petljati s tim export import prekomplicirano je, lakše je u google utipkat ime site-a pa kad nađe kliknem na prvi rezultat i add. i to je to. ostale ću si zapisat (upad u router i sl.).

idem sad probat kako si rekao za virtual machine. sljedit ću tvoje upute bespogovorno. javim se za dve minute. thx.

edit: nema šanse.

edit2: zanemari sliku, evo izbrljo sam nešto. kako sada instalirati win 7 ništa ne kužim majke mi. odakle mi win 7? s instalacijskog diska? a gdje je on? u konikomu?

edit3: jel mogu ja to sve izbrisat? ono zbog čega sam instalirao ovaj program nema na vidiku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 15:48 (karakteran).
16 godina
odjavljen

Pa možeš koristiti piratsku Sedmicu za ovo (nju imaš, jel tako?). Evo tutorial kako se radi sa Virtual PCom.

16 godina
protjeran

da si mi rekao prije, ne bih ovo sve radio. nemam lažnjak, odavno sam ga bacio.

idem sad deinstalirati vpc i otići na youtube da vidim kako se instalira win 7, ali po do sad viđenom nema jasnih instrukcija kako od dva tvrda diska napraviti također dva tvrda diska s drugačijim kapacitetom (veličinom).

tako da mi se čini da ću odustat od preporučene instalacije, preopasno je, a kvalitetnih uputa nigdje.

tebi puno hvala.

16 godina
odjavljen

Eh sad mi kažeš da nemaš pirata :/

Ako imaš negdje Vistu i ona može poslužit (imaju istu instalaciju).

16 godina
protjeran

nemam. nemam ni od xp-a.

nit znam što je to napraviti sliku diska, to savjetuju nakon (ili prije?) instalacije. ništa nemam.

jedino me zabrinjava što neću moći izvesti instalaciju kako si mi savjetovao.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 16:22 (karakteran).
16 godina
odjavljen

Moći ćeš je izvest tako 100%

Slika diska (disk image) je "preslika" stanja na disku nakon instalacije - služi brzom vraćanju friških windowsa i podešenja (za manje od 20min) na novi disk i slične fore. uglavnom - nepotrebno.

17 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Moći ćeš je izvest tako 100%

Slika diska (disk image) je "preslika" stanja na disku nakon instalacije - služi brzom vraćanju friških windowsa i podešenja (za manje od 20min) na novi disk i slične fore. uglavnom - nepotrebno.

najveća GLUPOST KOJU PROČITAH na ovom forumu. a kad imaš 60 gb softvera na sistem disku,image zauzima oko 40 gb i vraćanje acronisom za 1 sat spašava sve ??????? a aktivacija svakog od tih legalnih softvera traži objašnjenja na engleskom,slanje i dokazivanje orignala,faksom u strane zemlje... nekoliko dana posla. nemaju baš svi samo cod ili warcraft na kompu ;)

Z
16 godina
protjeran

ja sam siguran da si ti siguran kako ćeš ti svaku instalaciju sigurno privesti kraju.

ali meni nije jasno kako možeš biti siguran, da ću ja prilikom instalacije izbrisati postojeće particije, kreirti nove i uspješno dovršiti instalaciju, kad nigdje, ali ama baš nigdje nema korisnog tutoriala. a volio bih. sve za moju bebu, moj hp.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice