Win 7 OEM ili Retail

poruka: 256
|
čitano: 55.972
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
RE: Win 7 OEM ili Retail
karakteran kaže...

stvarno sam se potrudio da je uklonim, ali nije išlo, rekli su mi da je to zbog novog laptopa (tada prije više od pola godine bio je nov) jer oni surađuju s microsoftom i hp ima neki modul unutra koji se ne da zavarati, tako su mi barem rekli stručnjaci na forumu, ja se ne razumjem toliko, probao sam sve moguće aktivatore, ali ne sjećam se da je i jedan držao više od 24-48 sati.

možda je i bolje ovako, imati original OS i necrackirani AV (skinut ću MSE), nadam se da će bit sve ok.

Tako je najbolje! Ja nikada nisam imao pirate os. I neslušaj one koji ti budu pljuvali po win 7. Mnogi će ti reći da ostaneš na xp-u jer je kao "bolji". I ja koristim win 7oem, a imao sam i vistu oem.

Ako slučajno pomognem molimo pritisnite gumb hvala.
16 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...
karakteran kaže...

stvarno sam se potrudio da je uklonim, ali nije išlo, rekli su mi da je to zbog novog laptopa (tada prije više od pola godine bio je nov) jer oni surađuju s microsoftom i hp ima neki modul unutra koji se ne da zavarati, tako su mi barem rekli stručnjaci na forumu, ja se ne razumjem toliko, probao sam sve moguće aktivatore, ali ne sjećam se da je i jedan držao više od 24-48 sati.

možda je i bolje ovako, imati original OS i necrackirani AV (skinut ću MSE), nadam se da će bit sve ok.

Tako je najbolje! Ja nikada nisam imao pirate os. I neslušaj one koji ti budu pljuvali po win 7. Mnogi će ti reći da ostaneš na xp-u jer je kao "bolji". I ja koristim win 7oem, a imao sam i vistu oem.

prvi moj kompjuter bio je prije nekih 6 godina, do tada sam išao na internet u centar grada, kasnije i u gradsku knjižnicu, ono platiš godišnju članarinu 50 kn i imaš pravo svaki dan na pola sata, a nekad i dva puta dnevno ako je teta dobra ;)

taj prvi komp bio je kanta da nema veće dobio sam ga besplatno od frenda koji se bavio sastavljanjem nekih polovnjaka i bio je pun virusa sjećam se sa naravno piratskim OS-om mislim win 2000 i još nisam imao adsl, spajao sam se na dial up. spor i lako mu je pucala veza jer je imao koma procesor. riješio sam ga se relativno brzo i kupio dobar polovni pc od brata za jedno 1.300 kn ne sjećam se točno ima tome jedno 5 godina, svarno je bio dobar pc, na njemu sam se prvi puta spojio na dsl, radio je odlično, ali opet je imao crackirane xp, znao se smrznuti, ali se nikad nije rušio. nakon 4 godine korištenja, odlučio sam po prvi puta kupiti novi stroj i rekao trebam laptop jer je prenosiv i praktičan, a hp sam izabrao zbog servisa koji je jedini bio i ostao dostupan u mom gradu. i naravno dao sam zadnju lovu za njega 3.999 kn pa sam ga uzeo bez OS-a jer sam znao da će mi frend stavit xp for free.

sad nakon godine dana xp-a mogu reći da mi se malo prečesto smrzava iako nisam zahtjevan korisnik, a u win 7 sam se zaljubio dok sam ga imao onih 20-ak dana prije božića.

skupit ću 900 kuna i instalirati ga, jako mi se dopao, a radio je glatko ko san...

Let Justice Be Done, Though the Heavens Fall
16 godina
odjavljen
Win 7 OEM ili Retail

Uzmi OEM. Ako krepa matična, nazoveš MS Hrvatska, daš ključ i product ID i oni "skinu" aktivaciju. Samo im lijepo objašniš u čem je problem. Meni su pristali skinut aktivaciju sa Viste koja je bila na laptopu da je instaliram na desktop komp. Samo treba bit fin i pristojan i sve se da riješit.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Uzmi OEM. Ako krepa matična, nazoveš MS Hrvatska, daš ključ i product ID i oni "skinu" aktivaciju. Samo im lijepo objašniš u čem je problem. Meni su pristali skinut aktivaciju sa Viste koja je bila na laptopu da je instaliram na desktop komp. Samo treba bit fin i pristojan i sve se da riješit.

to je još jedan razlog više da se odlučim za original OS. znači ako sam dobro shvatio, matična može riknut i za 5 godina i ja ih mogu nazvati, objasniti im, kupiti drugu matičnu i instalirati i aktivirati taj OEM opet bez problema? iako mi lap nije kupljen s preinstaliranim win 7 nego bez OS-a?

17 godina
neaktivan

Tako sam i ja napravio. Kupio sam OEM verziju, i sad kad sam uzeo novi komp jednostavno sam ih nazvao u MS hrvatska, poslao sam mail sa CDkey naljepnicom (rekao sam doduše da se stari komp pokvario) i skinuli zabranu aktivacije i to je to. Sve radi kako treba.

16 godina
protjeran
mislav_01 kaže...

Tako sam i ja napravio. Kupio sam OEM verziju, i sad kad sam uzeo novi komp jednostavno sam ih nazvao u MS hrvatska, poslao sam mail sa CDkey naljepnicom (rekao sam doduše da se stari komp pokvario) i skinuli zabranu aktivacije i to je to. Sve radi kako treba.

ovo je još bolje ;)

znači rikne mi matična i ne isplati mi se popravljat ili jednostavno kupim drugi laptop jer mi je ovaj prespor, nazovem microsoft i kažem im kao imam kvar i oni mi izađu u susret, skinu aktivaciju i ja OEM opet instaliram na novi stroj? iako nisam kupio lap s predinstaliranim OEM-om, jesam dobro shvatio?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 14:59 (karakteran).
16 godina
odjavljen
karakteran kaže...

ovo je još bolje ;)

znači rikne mi matična i ne isplati mi se popravljat ili jednostavno kupim drugi laptop jer mi je ovaj prespor, nazovem microsoft i kažem im kao imam kvar i oni mi izađu u susret, skinu aktivaciju i ja OEM opet instaliram na novi stroj? iako nisam kupio lap s predinstaliranim OEM-om, jesam dobro shvatio?

Je, dobro si shvatio. Samo im daš cdkey i product ID, objasniš problem (jel, "problem") i oni će skinuti aktivaciju i omogućiti ti da taj OEM instaliraš bilo gdje.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
protjeran

to je odlično, ali imam te nešto za pitat. kako ti mogu poslat pp?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 16:04 (karakteran).
17 godina
neaktivan

Bilo da se radi o sivoj zoni ili nećem trećem, kupovina OEM verzije bez kupovine računala na koji je instalirana je ilegalna radnja. Aktivacija OEM verzije na drugom računalu na način da lažete Microsoft podršci je isto tako ilegalna. Prebacivanje OEM verzije s jednog računala na druge je ilegalno. Znači u nijednoj situaciji OEM licenca se ne može kupiti mimo kupnje računala a da to bude legalno. Sve ovo ste prihvatili kupnjom OEM licence i kada bi se neko zainatio, mogao bi vas potezati po sudu.

Sada kada je to rečeno, i meni je jasno i ja to dobro znam da naši trgovci to rade i uvjeravaju ljude da je to OK. Pa da li se iko pita zašto je OEM licenca jeftinija od Retail licence? Da smo normalna država i da je tržište uređeno, ovakve stvari se ne bi događale.

Možda bi bilo bolje da ako imaš originalni XP kupiš upgrade na Windows 7. Imaj na umu da ne postoji direktan upgrade s XP-a na Windows 7.

FAQ o licenciranju: http://oem.microsoft.com/script/ContentPage.aspx?pageid=552846#faq3

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
16 godina
protjeran
kako se toga nisam ranije sjetio. oko 96,34% privatnih korisnika u hr imaju original XP instalaciju i s lakoćom, te za puno manu cijenu mogu nadograditi svoj OS. puno hvala, zaista vrijedna informacija.
15 godina
karakteran kaže...
kako se toga nisam ranije sjetio. oko 96,34% privatnih korisnika u hr imaju original XP instalaciju i s lakoćom, te za puno manu cijenu mogu nadograditi svoj OS. puno hvala, zaista vrijedna informacija.

Ovdje možeš microsoftove pronaći upute.

16 godina
protjeran
karakteran kaže...

bez ljutnje jel ovo neko pranje savjesti? ili strah od onog gornjeg korisnika?

15 godina
karakteran kaže...
karakteran kaže...

bez ljutnje jel ovo neko pranje savjesti? ili strah od onog gornjeg korisnika?

Ovo nije pranje savjesti niti strah od gornjeg korisnika. Kad sam vidio da želiš nadograditi os odlčučio sam ti u tome pomoći. I usput mislim da sam ti dao pogrešan link za upgrade. Kupnjom oema i keyeva kršimo zakon no kad jednom instaliraš os nitko ne zna je si li ga instalirao kao oem ili retail. Zato nemoj se bojati kupiti oem radi nekog zakona jer ti nitko neće ništa. Zar ti nemaš pravo iskoristiti priliku i proći jeftinije.

16 godina
protjeran

ovakav mi se odgovor više sviđa ;)

imam frenda u utah, možda navrati naredno ljeto, smije li se u hr instalirati win 7 kupljen npr. u americi? to je samo pretpostavka, razmišljam na glas ;) jeftiniji je...

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 23:14 (karakteran).
16 godina

-privatna upotreba nema veze sa zemljopisom. Razlika je što osobno možeš kupiti nešto u inozenstvu i donjeti (uz malo sreće bez carine i PDVa, na software i tehniku nema carine) ali to nema veze s domaćim kupcima, kao ni zakonima i EULAom u vezi tog. Kao npr regije za filmove.

Firma, naprotiv nemože kupiti vani, mora kupiti kod ovlaštenog predstavnika itd.

Također OEM licenca je važeća ako je kupljena kao predisntalirana na računalo (to je inače sponzorirano od MSa, direktan ugovor s proizvođačem računala).

OEM distributer može biti samo MSov partner kao npr MSAN. Na računu mora biti računalo i OS.

Retail licenca je kupljena kao zaseban proizvod.

Licenca (ne OS) ima svoje uvijete korištenja, kršenjem kojih se gubi licenca.

npr Office home&Student verzija, košta 444kn, dok business košta 1.600kn, firma naravno nesmije koristiti Home verziju, jer to licenca brani. Nadalje ista ta licenca dozvoljava Home-useru instalaciju na do tri računala. Dok već rečeno, OEM je uvije vezana uz jedno računalo. itd. itd..

MS-partneri (veći), ne kupuju OS (kao OEM-Retail), nego plačaju licence (biz, pro, ent. itd.), godišnje.

btw. vani je cijena Reatail verzije jako slična cijeni naše OEM verzije, za razliku, prema OEMu MS nema nikakvu odgovornost ili support. OEM je odgovornost proizvođaća-trgovca. Tu se vidi sva perverznost situacije, nakraju ipak MS-Hrvatska daje re-aktivacijski kod.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
protjeran

shvatili su da smo siromašan narod pa nam gledaju kroz prste kako bi ostvarili kakvu takvu zaradu, i guess.

16 godina
karakteran kaže...

shvatili su da smo siromašan narod pa nam gledaju kroz prste kako bi ostvarili kakvu takvu zaradu, i guess.

ne, (vjerojatno nisam dovoljno jasno opisao)... ali naša OEM cijena je skoro jednaka EU-USA Retail cijenama. Koje zbog ambalaže, supporta, kutije, prava aktivacije, itd. itd.. jednostavno uz OEM ništa ne dobiješ, a cijena je skoro ista.

Kao osobni korisnik, radije bi kupio Retail za 199$, nego OEM za 900kn. MS ovako možda i više zarađuje jer nema nikakvih dodatnih troškova. Dok kupac nema nikakva druga (normalna) prava, gleda ga se kao kupca 'niže klase'... opet usporedba s filmovima, kao da nismo u regiji-2, nego npr regija-5 s Kinom.

-Zar naš novac/čovjek ne vrijedi, ili Američki, Švedski, Britanski, Njemački, Rumunjski... vrijedi više?

-btw. Office licenca za Kineske studente košta 3$.

Zarađuju dovoljno dobro. Usporedivo kao telekom operatori dok nema konkurencije.

-a konkurencije nema, samo alternativa.

Upravo zato nitko kao BSA ili MS Hrvatska ne pritišće za neku strogoću, ili inspektori negledaju OEM ili Retail (uopće verzije) važan je samo račun i naljepnica.

Imam osjećaj da za inspektora možeš s jogurta naljepiti poklopac i reči da imaš ''original''. Namigiva dok je licenca nešto drugo.

16 godina
protjeran
Win 7 OEM ili Retail

da ti budem iskren, sudeći po dosad pročitanom na ovom topicu, vjerojatno ću se odlučiti za najjeftinju varijantu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Tacno je. Upravo tako, biti fin i ljubazan i pomalo se praviti mutav

Ovako je meni uspjelo da aktiviram OEM XP SP2 na skroz razliciti hardware tri puta, treci put kada sam pokusao isto lik koji je bio zaduzen za to mi je zatrazio da posaljem racun (scan racuna) preko e-maila da vidi odakle mi je kupljen OS.

Ja sam, kobajagi, ljutito njemu rekao da sam dobio sa PC-om i da je bio na popravak   i "ne znam sta su to dirali" onda sam promptno presao u protunapad i zatrazio sefa  Cool a on verojatno ne zeleci da komplicira stvari mi je jednostavno izdiktirao broj za unos i sada XP veselo kuca na kcerkin Pentium IV ...koji je prije   bio P3

Nego da vas pitam u vezi ovoga (aktivacija XP-a) ..nesto mi nije jasno.

Taj OEM XP SP2 koji imam sam instalirao na prijateljev PC i pritom sam bio 100% siguran da cemo morati krekati Windows kad...gle cuda. Resio sam da se pravim mutav (opet) i pritisnuo Let`s activate Windows over the internet now   i aktivirao se. Naravno, prilikom instalacije sam uneo kljuc koji sam dobio sa CD-om

Kada sam nakon godinu dana isto napravio na drugom PC-u kojeg sam instalirao dogodilo se isto. XP SP2 (OEM, fakat OEM) je bio aktiviran uz zahvalu Microsofta na kraju kao sto i obicno biva.

Malo sam analizirao sve te dogadaje i sjetio sam se da sam prilikom te dvije instalacije u polje (koje nije obavezujuce za unos) za unos imena, prezimena i adresu stanovanja sam uneo istinite podatke kao kada sam prvi put instalirao taj Windows

Jos jednom sam pokusao sve ovo sa "miracle" XP-om ali ovaj put bez unos registracije i nije se hteo aktivirati.

Ko koga tu na zdrav mozak? Jel` da je OEM namjenjen i vezan samo za novi PC i njegov hardware i sa samom "smrcu" kompjutera umire i licenca za XP. Jeli netko imao slicna iskustva?

[edit]

Iz navedenih primera vidi se da se i MS pravi mutav u pogledu privatnosti posto kaze u tom polju (za registraciju) da su podaci tajni i ne utjecu na aktivaciju vec da im pomazi..bla...bla

All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.6.2010 0:17 (Lazarus Long).
16 godina

-nema definiranog broja reaktivacija, ako je prvi unos bio s nekim podatcima i recimo godina dana poslije, ond je ovo vrlo logično ponašanje, tj. da je piratska verzija MS očekuje tisuće aktivacija (s različitim podatcima, dok računala mogu bit slučajno identična), dok za jednu godišnje (na jedan key) predpostavlja da je OK.

Ali stvarnu formulu neznam, osim onih oko MBO i nekoliko reaktivacija 2-3 bez nekih izmjena. Najlogičnije mi je u toj priči vrijeme kao kriterij. Čak i VLK verzije koje dođu na 'crnu listu' neki od updatea i SP redovito gnjave WGAom. To je jedino objašnjeno brojem aktivacija.

Kao i tvoj primjer 'kontra napada' kad posumnja i traži račun. To dosta dobro prolazi. :))

btw, čitava regija je malo čudna zona za software, nije baš jasno kako se distributer OEMa i MS dogovaraju oko broja prodanih kopija.

-mislim o tome, kako je normalno da nitko ne prijavljuje stvarno napravljen promet (zbog poreza). Tko garantira da taj OEM neće instalirati 1000 identičnih PCa koristeći isti key?

Ili kako jedna ''anonimna tvornica duhana iz Rovinja'', koju nećeno spominjati, pošalje šleper robe za izvoz, koji je oslobođen PDVa, ali nekim čudom isti taj šleper završi u ZG... i nije jedan šleper desetine. A država ili u drugom slučaju MS to neznaju?

MS vrlo dobro zna kojilko se verzija OSa trenutno koristi. Trenutno država utjeruje reket za MS, Adobe i Corel, naravno i proračun se tako puni.

17 godina
neaktivan

Ma znam da MS sve zna, suludo je misliti da MS ne zna koliko njihovih produkta jeste aktivno..sto piratskih sto legalnih.

Cudno u mojoj prici je da ta "cudnovata" OEM instalacija je instalirana ama bukvalno na skroz razlicitim stojevima koji nemaji blage veze jedan sa drugim (hardverski)

Mislim da u ovim regionima MS zmiri pomalo...na jedno oko... od njih 100 :))

Inace jeste, reaktivacija je beskonacna sve dok je unutra isti hardware ali ovako??

All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
15 godina
Win 7 OEM ili Retail

Nije briga microsofta tko ima oem i kako ga koristi. On samo želi da netko kupi njegove proizvode i ne želi riskirati jer bi vjerovatno izgubio promet tj. ljudi bi prešli na piratsku verziju. Bilo je stotine istotine slučajeva kad je netko reainstalirao widowse na drugi kompjuter. Samo je nazvao microsoftovu korisničku službu i oni su mu opet reaktivirali oem. Jest da je to na neki način ilegalno no što se može. Kad ti kupiš oem tebe nitko ne pita jeli ti došao predinstaliran na računalo ili si ga ti kupio. Treba se uzeti u obzir da je i to bolje nego kupiti pirat. Ostavite se sada priča da licenca neće vrijediti ako je kupiš u dućanu kao oem. I ja kupujem oem, a microsoft prešutno priznaje takav način prodaj. Osim toga na distributeru je kako će on distributirati licence koje dobije pa neka on snosi krivicu. Mi o licencama ne moramo ništa znati te se možemo praviti glupi.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

imaš pravo ako ćemo logički misliti. u biti kupac nije dužan ništa znati, sve priče o legalnosti treba znati distributer. ako je proizvod u trgovini onda je legalan i MORA služiti svrsi tj. dati se instalirati i normalno raditi.

15 godina
neaktivan
Win 7 OEM ili Retail

Život je puno jednostavniji ako si skineš piratsku verziju, jel? Cool

Come to the dark side, we have cookies windows's

0 0 hvala 0
15 godina
gazz kaže...

Nije. Nemaš microsoftovu podršku i moraš se mučiti sa geniume. Osim toga autor je naglasio da je probao poratsku verziju i da je nije uspio zadržati na kompjuteru.

16 godina
protjeran
gazz kaže...

Nije. Nemaš microsoftovu podršku i moraš se mučiti sa geniume. Osim toga autor je naglasio da je probao poratsku verziju i da je nije uspio zadržati na kompjuteru.

upravo tako. nema šta nisam poduzeo da je zadržim, nema koga nisam kontaktirao i ništa apsolutno ništa nije pomoglo. svi su se čudili.

dakle, vrijeme je za original OEM.

koliko sam shvatio, ako budem ljubazan i nakon eventualnog kvara laptopa s OEM win 7 na njemu, u MS bi mi mogli omogućiti da isti instaliram na neki drugi kompjuter? 

16 godina
odjavljen
karakteran kaže...

koliko sam shvatio, ako budem ljubazan i nakon eventualnog kvara laptopa s OEM win 7 na njemu, u MS bi mi mogli omogućiti da isti instaliram na neki drugi kompjuter? 

Da.

16 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...
karakteran kaže...

Da.

ne budu pravili probleme kaj imam OEM? znat će da ga nisam kupio na računalu jer ću imat kutiju i instalacijski disk, jel tako? kad se kupuje komp s predinstaliranim win 7 nema diska gratis ;) jel tako?

15 godina
karakteran kaže...
Sum_of_all_fears kaže...
karakteran kaže...

Da.

ne budu pravili probleme kaj imam OEM? znat će da ga nisam kupio na računalu jer ću imat kutiju i instalacijski disk, jel tako? kad se kupuje komp s predinstaliranim win 7 nema diska gratis ;) jel tako?

Jest no mislim da neki distributeri prave recovery disc pa ti ga daju. Uglavnom budi ljubazan i neće praviti nikakve probleme.

16 godina
odjavljen
karakteran kaže...

Kutija i disk nemaju veze. Bitni su key i product ID. Kad kupiš lap sa predinstaliranim windowsima, obično dobiješ recovery DVD. Ako se windowsi smrdaju, ubaciš taj DVD i popraviš windowse koristeći njega i recovery particiju na disku. Ako ne dobiješ recovery DVD, dobiješ OEM DVD sa windowsima. Sa HPovim laptopima u 99% slučajeva dobiješ recovery "opremu".

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice