Koji windows na server ?

poruka: 5
|
čitano: 2.552
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Koji windows na server ?

U fazi smo promjene servera u firmi pa me zanima koje windowse staviti na novi server imajući u vidu sljedeće zahtjeve:

- to je data server na koji se lokalno spaja cca 6-7 računala i koriste ga za pohranu podataka

- sve na serveru je sherano ali trebalo bi na neki način onemogućiti userima pristup u sve foldere (to me u biti i najviše muči jer neznam koji windowsi to omogućavaju bez dodatnog softvera).

Dakle USER1 vidi neke foldere, USER2 vidi svoje a ADMIN ili USER3 vide sve.

- na server se mora pristupiti i preko neta (VPN)

Kad sam već u ovoj temi onda da pitam i na koji način riještiti automatski backup određenih foldera sa servera na neki vanjski uređaj ? Mislio sam neki NAS koji bi fizički bio na drugoj lokaciji u odnosu na server ali da sam kroz lokalnu mrežu u određeno vrijeme (noću) backupira neke foldere sa servera. Znam da bi se moglo sa eksternim diskom ali on onda mora biti u istoj prostoriji kao i server tj. nemože vući podatke preko lokalne mreže a to nije opcija. A nije opcija ni da posebno računalo negdje radi backup već bi trebao baš neki samostalni NAS ako uopće postoji takvo nešto ? :)

Hvala!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Koji windows na server ?

Koji Windows na server ?  Pa Windows Server ! :-)

Windows Server 2008, a može i 2003, ako se za njega još može kupiti licenca. Mada se i na klijentsku verziju Windowsa, Win 7 Ultimate, Professional ili sl., može spojiti do 10 korisnika istovremeno, koliko se sjećam, a moguć je i VPN. Broj istovremenih korisnika se može i povećati promjenom postavke u registru.

Opisani zahtjevi za dijeljenjem su jednostavni, rješavaju se dodjelom permissiona, nije potreban nikakav dodatni softver.  

Za backup ja bih uzeo NAS u lokalnoj mreži. Ili RAID 1 (mirroring). 

16 godina
neaktivan
Koji windows na server ?

Za ovakva pitanja imašposeban forum gdje mogu profesionalci ti odgovoriti na pitanja.

Windows Server 2008, mapiraš im foldere samo taj koji smiju viditi, ostale ni ne mapiraš, odnsono mapiraš ih kome trebaju. Guglaj "Map a network drive". Ukoliko imaš vremena se zezati s permisijama, onda možeš dignuti domenu na tome serveru, ili iskreirati korisnike na serveru koji odgovaraju korisničkim imenima na računalim.

Za backup koristi NAS, stavi ga mreži, dodaj feature u Server, Windows backup i nek svaku noć backupira.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Podrazumijeva se da čovjek zna mapirati i "šerati" foldere, ako se bavi sys - administracijom u svojoj firmi. To i klinci znaju :-)

Domena je dobra stvar za malo veće i velike mreže , ali ako je u pitanju samo lokalni file - server za 6 - 7 korisnika (koji si, npr. međusobno ne šalju mailove ili sl.) obična workgroup je sasvim dovoljna.  I najjednostavnije je, ne treba "dizati" domenu, domain controler itd

16 godina
neaktivan

uzmi SBS2011 (u standard ili essential verziji), idealan za manje firmice, sve se radi preko raznih wizzarda, imaš razne opcije opcije za šeranje i backup (što servera što user datoteka na njihovim računalima), ugrađenu podršku za vpn + mogućnost udaljenog pristupa na razna račuunala u mreži

kod mene normalno radi.....(osim usranog apple iJpeg-a)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice