Koji OS na staru konfu

poruka: 13
|
čitano: 2.289
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Koji OS na staru konfu

Ovo vec jedno vrijeme planiram pitati, pa sam se sad sjetio napraviti temu.

Doma kod kuce sam prije koji mjesec nasao neki stari komp i zanima me koji bi os stavio na njega da se izvuce najbolje iz nje.

Znaci komp bi sluzio za surfanje i gledanje videa, nista vise te vjerojatno nebi ni imao vise programa na njemu.

Evo specifikacije kompa :

Processor:                            Intel Celeron-1700 (1700.0 MHz)

Motherboard:                           ECS M922 (VIA VT8753 P4X266 + VT8233CF/VT8235)

Memory:                              768 MBytes (Single-Channel)

Hard Drive:                            Hitachi HDS728080PLAT20 (78,533 MBytes (82 GB))

Optical Drive:                          _NEC DVD_RW ND-3520A (DVD+R DL)

Display Adapter:                         Sapphire Radeon 9550

Audio Adapter:                          C-Media CMI8738/C3DX PCI Audio Device

VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Nebih sada instalirao nista na njega jer sam jos na moru, ali kada se vratim htio bih ga staviti u upotrebu.

Znaci sto vi mislite koji os da stavim na njegu windows ili neki linux, znaci jedino sto trazim je da ne steka dok se gledaju npr videi na youtube i slicno. Npr stavio sam na njega bio prije windows xp i npr youtube steka, znam da nije problem u internet conekciji, jer normalno sve radi na ostalim laptopima i racunalima u kuci.

Lopovi,ne kradite!Država ne voli konkurenciju
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Koji OS na staru konfu
probaj naci nekakvu rabljenu sdr memoriju i nakrcaj bar 1.5gb u kantu.. cak bi i neka slabija verzija win7 radila bez problema.. no xp ili ubuntu su preporuke..
Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina
neaktivan
Koji OS na staru konfu

budem probao naci jos rama, ali se cudim kako se na tom racunalu uz windows xp nemoze pokrenuti npr youtube bez stekanja? 

Zato sam i mislio staviti neki drugi os da bar to radi

Lopovi,ne kradite!Država ne voli konkurenciju
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji OS na staru konfu
Što se tiče Linuxa isprobaj preko live cd-a (distribucije s lxde ili xfce DE-om). Meni se kao jako dobar i brz pokazao Puppy.
Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 1
17 godina
MSN kaže...

budem probao naci jos rama, ali se cudim kako se na tom racunalu uz windows xp nemoze pokrenuti npr youtube bez stekanja? 

Zato sam i mislio staviti neki drugi os da bar to radi

To je zbilja čudno. Ako imaš dovoljno vremena, probaj ponovno instalirati XP. Možda je problem softverski, a ne hardverski.

13 godina
Koji OS na staru konfu

Moja preporuka je Linux Puppy.

0 0 hvala 1
14 godina
BMT kaže...

To je zbilja čudno. Ako imaš dovoljno vremena, probaj ponovno instalirati XP. Možda je problem softverski, a ne hardverski.

Ja sam gotovo 100% siguran na toj "pili" XP mora letiti,i ne vidim razloga zasto bi Youtube stekao!

15 godina
neaktivan
MSN kaže...
Znaci sto vi mislite koji os da stavim na njegu windows ili neki linux, znaci jedino sto trazim je da ne steka dok se gledaju npr videi na youtube i slicno. Npr stavio sam na njega bio prije windows xp i npr youtube steka, znam da nije problem u internet conekciji, jer normalno sve radi na ostalim laptopima i racunalima u kuci.
Milka30 kaže...

Ja sam gotovo 100% siguran na toj "pili" XP mora letiti,i ne vidim razloga zasto bi Youtube stekao!

Šteka zato što je Celeron 1700 slaba kanta od procesora, ni na Celeronu 2400 se flash h264 video ne može normalno softverski dekodirati unutar browsera. Situacija je bolja kada se isti video skine pa onda gleda u nekakvom playeru. Na takvom računalu bi trebao moći gledati 360p h264 video unutar browsera (hint: kada koristiš firefox podigni prioritet plugin containeru).

Računaj i na to da h264 video iznad 480p neće ići bez zapinjanja nikako, ni u browseru ni u playeru. Jedina šansa ti je putem akceleriranog dekodiranja na grafičkoj kartici, ali tako stare kartice ne podržavaju akcelerirano h264 dekodiranje.

I sve ovo u biti nema nikakve veze s operacijskim sustavom, nego sa procesorom. Moja preporuka je WinXP, može i Linux, ali nemoj brljati sa novijim inačicama windowsa osim ako ti se baš ne eksperimentira.

Naravno dosta ovisi i o kojem je točno Celeronu riječ, ali ako je to ona generacija koja mislim da je, onda ti svakako vrijedi ovo što sam napisao.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 20:01 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
Koji OS na staru konfu

Moraš uzeti u obzir da, ukoliko instaliraš XP ili neki drugi windows, moraš instalirati i antivirus koji će odnjeti i ono malo preostale snage. Linux se ubio za takvu konfiguraciju i Linux zna kako će joj izvući mast a da ne zašteka. Treba da znaš da Live CD radi znatno sporije nego kada se  instalira na HDD.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Moraš uzeti u obzir da, ukoliko instaliraš XP ili neki drugi windows, moraš instalirati i antivirus koji će odnjeti i ono malo preostale snage.

Ovo što ću sada napisati je kontroverzno i nepopularno na forumu, ali zbilja, za gledanje videa (sa normalnih stranica a ne nekakav opskurni pr0n) i lagano surfanje (opet, po nekakvim normalnim stranicama) antivirus nije potreban. Najsvježija verzija browsera i windows update i deri...

16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
phoenix2003 kaže...

Moraš uzeti u obzir da, ukoliko instaliraš XP ili neki drugi windows, moraš instalirati i antivirus koji će odnjeti i ono malo preostale snage.

Ovo što ću sada napisati je kontroverzno i nepopularno na forumu, ali zbilja, za gledanje videa (sa normalnih stranica a ne nekakav opskurni pr0n) i lagano surfanje (opet, po nekakvim normalnim stranicama) antivirus nije potreban. Najsvježija verzija browsera i windows update i deri...

ma ne treba ni update sistema,izbjegavati internet explorer,i zaboravio si wot ,ali načelno se slažem

15 godina
neaktivan
seneka kaže...

zaboravio si wot ,ali načelno se slažem

Nisam, moj Firefox ima već integriranu sličnu funkcionalnost tako da WOT ne koristim :P Sličnu stvar radi i Chrome, a ne sumnjam da i Opera drži korak...

Imam prilično negativan stav o WOT-u jer je podložan ljudskim hirovima, pa sam čuo svakakve priče o tome kako si webmasteri međusobno downrankaju stranice i slično... možda su predrasude neutemeljene, ipak nisam koristio pa ne znam što da mislim.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 2:12 (rustweaver).
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Imam prilično negativan stav o WOT-u jer je podložan ljudskim hirovima, pa sam čuo svakakve priče o tome kako si webmasteri međusobno downrankaju stranice i slično... možda su predrasude neutemeljene, ipak nisam koristio pa ne znam što da mislim.

znaš i sam da community nije jedini izvor,a ovo s podmetanjem je gotovo irelevantno,za prosjećnog korisnika koji surfa,koristi facebook wot je nasušna potreba
prava opasnost su u biti razni fake-ovi koji ti shebu windowse u sekundi(a tu i nema puno pomoći,nikakav windows update ne pomaže),ako je vidljiv ruši browser preko task managera,a ako nije ajoj,više nisi admin na pc-u..

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.8.2012 2:27 (seneka).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice