Dakle, imam ruoter preko kojeg se spajam na net i preko kojeg su mi umreženi kompovi i imam LTE 4G usb stick preko kojeg skidam internet.
Kako izabrati da mi se komp na net spaja preko 4G sticka tj da ne koristi LAN vezu za internet.
Dakle, imam ruoter preko kojeg se spajam na net i preko kojeg su mi umreženi kompovi i imam LTE 4G usb stick preko kojeg skidam internet.
Kako izabrati da mi se komp na net spaja preko 4G sticka tj da ne koristi LAN vezu za internet.
otvoriš network centar i na simbol mrežne kartice desni klik i disable
Poanta je u tome da LAN ostane
Ručno konfiguriraj LAN adapter. Postavi statičku ip adresu, bez DNS-a i pobriši default gateway od lan adaptera.
(ovo dolje možda neće biti potrebno)
promijeni default rutu da koristi taj usb stik. (ako već nije automatski navedena u routing tablici)
Naredba "route ... itd. " koju ukucavaš u komandnom promptu. proguglaj za upute kako se koristi ako je nisi nikad koristio do sada. Eventualno postavi metriku na neku nižu vrijednost tj. nižu nego što je na LAN adapteru.
kao što rekoh, ovo možda neće biti potrebno jer si gore podesio LAN sučelje da zna za postojanje samo lokalne mreže, a USB stik će ti vjerojatno automatski podesiti internet pristup.
Hvala... gledao sam još po netu i definitivno nema drugog načina...
Htio sam nešto jednostavnije, sa 2-3 klika (budući da i informatički inferiorne osobe koriste isti komp), ali nema...
Pod pretpostavkom da se te informatički inferiorne osobe ne logiraju na računalo s istim accountom kao i ti - kreiraj im novi account. I koristiš Local Group Policy za definiranje mrežnih konekcija. Ovako na prvu loptu mi pada podašavanje Windows Firewall postavki da propušta samo outbound promet s mrežne kartice na određeni subnet. Taj određeni subnet je, naravno, lokalni subnet na kojemu su ti ostali kompovi. Pretpostavio sam da imaš taj jedan komp za kojega želiš da na net ide preko sticka, ali da može pristupati ostalim kompovima na mreži koji na net idu preko routera.
Uz dvije pretpostavke je teško da ću imati točan odgovor na pitanje.
Daj nam još malo detalja: kako izgleda ta tvoja mreža i što želiš postići?
Mreža je vulgaris - 3 laptopa spojena na wireless a desktop je spojen preko LAN-a.
Desktop uredno koristi LAN pristup internetu, ali želim da ima mogućnost (a, bez previše klikanja i mjenjanje usera i group policyja, jer ipak je to kućni komp) da kada uštekam LTE usb stick u Desktop, da mogu u par klikova postaviti njega kao defaultni izlaz na internet a da mi i dalje radi shareanje preko LANa.
Ono, kao kad si nekoć za vrijeme dial-upa mogao birati defaultni izlaz na net.
Pretpostavljam da ti stvar automatski pokreće nekakav svoj program za spajanje. Pogledaj možeš li editirati autorun datoteku na tom sticku. Ako možeš editirati taj autorun, onda si složiš skriptu da ti s LAN konekcije makne rutu ili samo gateaway pa tek onda podigne taj svoj programčić. Ovo je, naravno, banana za sigurnost, ali ako si kućni korisnik i vjeruješ tom USB sticku, onda mu možeš dopustiti da ti mijenja te postavke. Poigraj se malo s automatskim pokretanjem izvršnih datoteka s USB sticka pa javi.
našao sam neki programčić za izmjenjivanje mrežnih ruta za aplikacije , ali se nisam još uspio pozabaviti sa njim.. javim kad isprobam...