Free DOS laptop došao s Win 7 HP

poruka: 6
|
čitano: 5.198
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Evo od redovnog čitača foruma, postajem aktivni sudionik

Ne znam da li se netko susretao s ovakvim "problemom"?

Naime nakanio sam kupiti free dos laptop i to sam učinio. Međutim kada sam ga raspakirao i pokrenuo shvaatio sam da ima instalirane Windowse 7 Home Premium. Ono što me zanima, da li se nešto promijenilo u definiciji free dos računala u zadnjih 4 godine (tada sam zadnji put kupovao free dos računalo) ili mi se samo posrećilo.

Inače, nisam dobio instalacijski CD nego ću sam morati napraviti back-up.

Kako su mi planovi malo poremećeni imam par pitanja pa molim stručnjake da mi daju odgovor.

1. čitao sam na par mjesta da je serijski instalirane windowse najbolje odmah ponovno instalirati. Za sada mi ovi funkcioniraju skroz OK. Da li ima netko nešto za reći na ovu temu?

2. Lap je došao s 2 particije. 1. s win 7 i 180 GB, a 2. s 320. Ono što bih ja napravio je ostavio jednu particiju za win i MS office, drugu particiju za programe, i treću za multimediju. Druga opcija je da ostavim 2 particije, jednu za win i programe, a drugu za multimediju. U slučaju 1. opcije (3 particije) jel dosta za win 7 HP i office 60 GB, za sve ostale programe 100 GB na drugoj particiji i ostalo za multimediju na trećoj particiji?

U drugom slučaju ostavio bih 150 GB za win 7 HP i sve ostale programe.

Koja vam se opcija čini boljom?

3. Da li se može smanjiti veličina particije s windowsima bez da je formatiram i deinstaliram windowse?

4. S obzirom da je laptop novi, da li treba što raditi u BIOSu?

Hvala svima na pomoći

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Free DOS laptop došao s Win 7 HP

-pošto ti se izgleda posrečilo.. ostavi postojeće windowse, ako aktivacija normalno prolazi, napravi samo recovery i backupiraj install particiju. S originalnim-licencnim OSom ćeš imati daleko manje problema pa i kod reklamacije...

Nakon što napraviš potrebne backupove (i počistiš nepotrebne dodatke koje obično utrpaju), samo resizaj particije po svojoj želji (pazi, do 4 primarne particije, za više moraš kreirati extended, win ne nudi izbor, koristi Easeus za to), na kraju isključi driveletter install particije (nepotrebno je pod windowsima).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Što je driveletter install particija?????? Di se to nalazi? Ja vidim samo 2 particije?

0 0 hvala 0
16 godina

vidiš li install particiju? Tad u diskmanageru možeš ukloniti 'slovo' (drive letter, npr D:, E: F: ..) Tad u win.exploreru tog diska nema (isključen) pa je siguran npr od brisanja, smeća, virusa...

Ako je particija skrivena (hidden) tad je OS ne vidi, možeš je vidjeti samo odgovarajućim alatima (spomenut Easeus i sl.)

Ovisno kako je pripremljena instalacija, windowsi obično kreiraju i skrivenu boot particiju od 100MB (isključeno slovo), dok se installl particije u pravilu skrivaju ali HP na novijim serijama ostavlja tu particiju... problem jer često korisnici pobrišu neznajući što je to... Zato prvo napravi backup pa nakon toga je svejedno, možeš i obrisati. Samo je šteta izgubiti originalnu instalaciju u kojoj su i svi potrebni driveri...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Pitanje? Ima li laptop CoA naljepnicu (ono gdje pise product key)? Ako ima, onda s tim mozes na taj laptop (re)instaliravat windowse bez problema. Ono sto moras znati je da danas vise nitko ne daje instalacijske medije, vec se sama instalacija nalazi na "skrivenoj" particiji na disku.

1. Ovo najvise ovisi o dodatnim programima koji dolaze uz laptop. Neki proizvodjaci stavljaju toliko puno nepotrebnih programa da je isplatljivije reinstalirati windows nego raditi uninstall za svaki program.

2. i 3. Sto se tice particija, tu nema previse filozofiranje, napravi kako ti je draze, 2 ili 3 particije. I da, naravno da se C: particija moze smanjiti.

4. Ako sve radi kako treba, onda ne.

The owls are not what they seem.
13 godina
neaktivan

Ima naljepnicu s product key-om ispod. i naljepnicu Win 7 ispod tipkovnice. Ma čudno mi je to jer je laptop io dos free i još sam u dućanu pitao jel dos free i tip mi rekao da je.

Ok, sada mi je jasno što činiti.

Prvo backup, pa onda podesiti particije kako hoću.

thx svima.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice