Formatiranje diska - win 7

poruka: 11
|
čitano: 6.079
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Windowsi 7 su bili na jednom disku - nazovimo ga disk 1. U komp sam ubacio drugi veci disk - nazovimo ga disk 2.

Isao sam ponovo instalirati windowse na veci disk i prilikom instalacije windowsa formatirao sam disk1 koji ocito nije formatiran. Windowsi ga vide, ali ga ne zele formatirati jer seru da su gore neki sistemsi fajlovi od windowsa.

Kako to na silu formatirati?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Formatiranje diska - win 7
iz linuxa ili specijaliziranog programa kao sto je easeus home edition.
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
16 godina

-umjesto sile je potrebno razumijevanje.

Ako windowsi ne žele formatirati, postoji (dobar) razlog, tj vjerojatno je to boot disk. Jednostavan test, odspoji taj disk i probaj upaliti windowse, ponovi instalaciju dok je priključen samo 'disk-2'. Kasnije dodaš 'disk -1' i formatiraš ga.

-dali si koristio windows disk-manager?

-uvjek možeš formatirati koristeći LiveCD (windows-install, miniPE, Linux... ili neki utils-CD). Možeš instalirati Easus (home) pa barem detaljno vidjeti što se gdje nalazi, zašto ne dozvoljava format itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

sad ga na silu formatirao preko nekog programa. Ja ne vjerujem gluposti windowsa. nakon sto sam ponovo instaliravao windowse bila su ponudena dva diska. OBA SAM FORMATIRAO u tom alatu od windowsa i windowse instalirao na ovaj veci. Na koju j foru imaju pravo si ostaviti na drugom disku fajlove a instalirali su se na potpuno drugom disku.

Naravno nakon formata windowsi se nisu htjeli dic bootmg is missing i to sam rjesio. Al na koju j foru je boot manager ostao zapisan na tom drugom disku.

0 0 hvala 0
16 godina

-na foru, da je uvjek na primarnom, boot disku, na primarnoj particiji.. na foru da je to normalno i da drugačije ni jedan OS ne boota. Jedino što to sakriju od korisnika (često za njegovo dobro).

17 godina
neaktivan

da, ali radi se o drugom disku. Drugom fizickom hard disku. Ako sam ja instalirao windowse na disk1 zasto se dio instalirao na disk2. Sta, da sad iskopcam disk2 windowsi se vise nece htjet podic ???

13 godina
neaktivan
mozes probati. zato sam ja instalirao windows s drugim diskom iskopcanim da izbjegnem ovakve i slicne situacije...
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
16 godina
bokizg kaže...

da, ali radi se o drugom disku. Drugom fizickom hard disku. Ako sam ja instalirao windowse na disk1 zasto se dio instalirao na disk2. Sta, da sad iskopcam disk2 windowsi se vise nece htjet podic ???

-stvar je redosljeda, kako ba BIOS (kontrolor) vidi, pa je disk-1 (stari) bio prvi, bez obzira na koji drugi disk instaliraš OS (ne samo win) boot manager ide na prvi-boot disk, koji ima MBR-primarnu-aktivnu-boot particiju. Nije ništa strašnog ili kompliciranog, dovoljno je npr zamijeniti redosljed diskova na kabelu ili u BIOSu, najsigurnije-najjednostavnije (follproof) je odspojiti višak.

To nije greška windowsa, nego samo nisi znako kako to funkcionira. Idući put znaš i problema nema.

Sedmica defaultno (na praznom disku, bez particija ili ako ih obrišeš), kreira boot particiju od 100MB koju 'sakrije'. Linux (ovisno o distri) defaultno želi kreirati 2-4 particije.. 

Svejedno dali je to particija (volumen) ili fizički disk, za OS nema bitne razlike, osim što za fizički disk imaš mogućnost mijenjanja redosljeda iz BIOSa, dok za logički disk (particiju) to možeš napravit disk-managerima tj sakriti ili aktivirati željenu particiju i sl.

17 godina
neaktivan

tnx

17 godina
neaktivan

pozdrav.izgleda da sam uletio u slijepu ulicu.instalirao sam w7,na jednoj jedinoj particiji c:,i sve bi bilo ok.,ali ta jedina particija je sa w7 popunjena.ostalo je nekih 800mb free.pokušao sam sa instalacijskim dvd-om formatirati particiju,ali kod početka instalacije prekida sve radnje zbog nedostatka prostora na hd.formatirao bi cijelu particiju,probao sam preko biosa,ali isto ne ide,ili neznam.probao i sa kill disk,neide.imam mp msi.hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

riješeno!paragon partition magic riješio problem!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice