Pozz ekipa znam da već imam sličnu temu sad sam rješio onaj problem sa Windows XP što je pokazivalo da ne rade one aplikacije , sad da vas pitam imam doista čudan problem naime imam sad instaliran i windows7 i windows xp i recimo sad kad palim laptop, i kad me pita koji OS izaberem ja prije toga moram otići u bios i promjeniti u postavkama nešto hard diska da ako hoću windows yp moram odabrati ide ,ako ne odaberem resatuje mi se neće ući čim promjenim u ide xp se normalno pali ali mi ne radi onda windows 7 kad to promjenim na ACHI onda windows 7 radi a ovaj ne ,u čemu je problem ako netko zna kako to riješiti ili ima link do nekog tutorijala.Hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa nije valjda da nitko neznamprije na ovome forumu bilo naroda koji su bili voljni pomoći sad ništa
-problem je s driverima, u XP instaliraj SATA drivere, restartaj i tek tad u BIOSu postavi na SATA...
googlaj za how to sata driver on xp after install... recimo ovako.
btw, nisi se pridržavao uputa kod instlacije, trebao si imati SATA driver kod instalacije XPa ili ostaviti kontroler u IDE modu za Seven..
-problem je s driverima, u XP instaliraj SATA drivere, restartaj i tek tad u BIOSu postavi na SATA...
googlaj za how to sata driver on xp after install... recimo ovako.
btw, nisi se pridržavao uputa kod instlacije, trebao si imati SATA driver kod instalacije XPa ili ostaviti kontroler u IDE modu za Seven..
Pa napakon netko hvala puno,pa mogu lis sad obrisati oba dva sistema i onda to uraditi šta prvo da sinstaliram xp ili windows 7 znao sam da trebam nekakve drivere ali kako misliš u bios jer kao čitao sam ako hoću da instaliram xp moram samo ovo promjeniti sa ACHI na SATA možeš li mi moli mte objasniti to bolje da nešto ne pogrješim?
- XP (normalan install) nema drivere za novije chipsetove, pa nemože koristiti disk u nekom od SATA modova kao AHCI. Rješenje je prebaciti u IDE kompatabilan mod ili imati drivere.
Driveri mogu biti na disketi tzv. F6 driveri, na početku instalacije nakratko piše na ekranu ... pres F6.. ili možeš slipstremati driver na CD (integrirati ga).
Za početnika je lakši put postaviti kontroler u IDE mod, instalirati XP, instalirati Seven.. (sedmica je novija i ima oba drivera, inače je pravilo isto ali može i s USBa instalirati driver. To XP nemože).
Time gubiš neke prednosti AHCIja ali većinom nepotrebno, dok je brzina zanemarivo različita.
Greška u prvom pokušaju je redosljed OSova (uvjek ide od starijeg prema novijem) i nesmiju se mijenjati bitne postavke BIOSa.
Jednom ga podesiš i to je to...
edit:
pošto već imaš instalirene OSove, možeš samo ponoviti instalaciju tj reinstall, npr XPa s driverima. Ali ne dirati BIOS (za tu kombinaciju postaviš AHCI kao za Sedmicu)
- XP (normalan install) nema drivere za novije chipsetove, pa nemože koristiti disk u nekom od SATA modova kao AHCI. Rješenje je prebaciti u IDE kompatabilan mod ili imati drivere.
Driveri mogu biti na disketi tzv. F6 driveri, na početku instalacije nakratko piše na ekranu ... pres F6.. ili možeš slipstremati driver na CD (integrirati ga).
Za početnika je lakši put postaviti kontroler u IDE mod, instalirati XP, instalirati Seven.. (sedmica je novija i ima oba drivera, inače je pravilo isto ali može i s USBa instalirati driver. To XP nemože).
Time gubiš neke prednosti AHCIja ali većinom nepotrebno, dok je brzina zanemarivo različita.
Greška u prvom pokušaju je redosljed OSova (uvjek ide od starijeg prema novijem) i nesmiju se mijenjati bitne postavke BIOSa.
Jednom ga podesiš i to je to...
edit:
pošto već imaš instalirene OSove, možeš samo ponoviti instalaciju tj reinstall, npr XPa s driverima. Ali ne dirati BIOS (za tu kombinaciju postaviš AHCI kao za Sedmicu)
Ok hvala ti ali možeš li mi objasniti zašto mi se ovo dešava kad prebacim u ACHI onda nornamlo se pali windows 7 čim prebacim u IDE nama se ruši a windows xp normalno radi,da li će onda sve normalno raditi kad prebacim u AHCI i kad instaliram ponovo oba dva OS-A,ali napominjem da na ovome laptopu nemogu XP instalirati dok ne prebacim u IDE .Hvala
(pročitaj ponovo...)
-nisi mogao instalirati XP jer nisi imao drivere za SATA kontroler, prebacivanjem u IDE mod si problem zaobišao, ali zeznuo Sedmicu jer je instalirana pod SATA-AHCIjem (i kao zaštita od umnožavanja kopija windowsa).
-Kad imaš odgovarajući driver, možeš instalirati svaki OS. Svaki OS mora imati driver da bi prepoznao uređaje, HDD (kontroler - chipset) mora prepoznati za vrijeme instalacije, sve ostalo može poslje.
Da si instalirao Sedmicu pod IDE modom, tog problema nebi bilo (nebi morao mijenjati u BIOSu).
Ako želiš pod SATA-AHCI modom instalirati XP, moraš imati driver. Na disketi (F6 - txt - DOS driver) ili integrirati ga na InstallCD.
(pročitaj ponovo...)
-nisi mogao instalirati XP jer nisi imao drivere za SATA kontroler, prebacivanjem u IDE mod si problem zaobišao, ali zeznuo Sedmicu jer je instalirana pod SATA-AHCIjem (i kao zaštita od umnožavanja kopija windowsa).
-Kad imaš odgovarajući driver, možeš instalirati svaki OS. Svaki OS mora imati driver da bi prepoznao uređaje, HDD (kontroler - chipset) mora prepoznati za vrijeme instalacije, sve ostalo može poslje.
Da si instalirao Sedmicu pod IDE modom, tog problema nebi bilo (nebi morao mijenjati u BIOSu).
Ako želiš pod SATA-AHCI modom instalirati XP, moraš imati driver. Na disketi (F6 - txt - DOS driver) ili integrirati ga na InstallCD.
Gdje da nađem odgovarajuć driver izvini što ti dosađujem oko toga ali želim napraviti kako treba sad mi je jasnije znači te SATA drivere moram ili na disketu ili na cd po što laptop nema mjesta za disketu ond na obični cd od 700mb i samo staviti ili ih trebam montirati kao ISO sliku na cd-u?
- drivere pronađi na stranicama proizvođača.. točan model i OS.
- pošto nemaš disketu, možeš jedino slipstreamati driver na CD (dodati instalaciji). Za to je program nLite.. (pronađi temu, sve je objašnjeno).
Za početnika je ipak bolje (jednostavnije) rješenje ostati na IDE modu.
XP si već tak instalirao može i ponovo (sve od početka, prvo XP pa Sedmica) ili samo napravi reinstall Sedmice (BIOS podešen za XP tj IDE compatible mod).
- drivere pronađi na stranicama proizvođača.. točan model i OS.
- pošto nemaš disketu, možeš jedino slipstreamati driver na CD (dodati instalaciji). Za to je program nLite.. (pronađi temu, sve je objašnjeno).
Za početnika je ipak bolje (jednostavnije) rješenje ostati na IDE modu.
XP si već tak instalirao može i ponovo (sve od početka, prvo XP pa Sedmica) ili samo napravi reinstall Sedmice (BIOS podešen za XP tj IDE compatible mod).
A da te pitam kad mi dođe do onoga koraka hoću li praviti particije kako to da razdjelim hard disk od 320GB da napravim jednu particiju na koju ću instalirati Windows XP a ovu drugu ostaviti za ne particiranu i onda kad budem instalirao windows 7 da onda od ove druge napravim particiju?
-particije su 'pipljavo' pitanje...
Osvisi o previše faktora da bi postojao jedan (jedini) odgovor.
npr. tvoja situacija: 320GB (to je 297Gib) XP i Seven..
Pošto Sedmica 'želi' skrivenu boot particiju praktično je napraviti jednu na vrijeme, tj pripremiti se na 'pametan' raspored da bi kasnije bilo lakše održavanje.
- napraviš npr Primary-Boot (Active) particiju od 512MB. Neće služiti ničemu osim za boot svih OSEva koje instaliraš (možda i par linux distri ili 3xSeven.. itd..)
- napraviš extended particiju od ostatka diska.
- u extended napraviš jednu particiju za XP, recimo 32GB je dovoljno za prosječnog korsinika. (računamo na još... ali kasnije).
- napraviš još jednu za Sedmicu, recimo 40-80GB (bolje više 80-120).
Tako si potrošio polovicu diska. Ostatak nek bude radni disk-particija, koju ćeš korstiti iz svih OSeva (ili shrinkati kad zatrebaš mjesto za novi OS..).
Taj radni dio diska korisit kako ti odgovara, npr tu mogu biti instalirane igre, downloadsi i sl..
Te particije možeš napraviti nekim alatom prije instalacije windowsa, ali nemoraš. Napraviš u samoj instalaciji.
Započneš XPom, s boot i XP particijom, dodaš sedmicu i na karaju radni...
Razlog da to napravišš prije instalacije je redosljed 'slova' koje diskovi dobiju. Da bi svi diskovi bili posloženi i prikazani trebaju biti kreirani prije (za vrijeme) instlacije... To se može i kasnije prilagoditi ali ne za sve diskove.
-dobro je imati LiveCD (linux ili MiniPE) za takve potrebe. Kao i za rješavanje problema. Većina linux distri ima pripremljen LiveCD, windowsi su teži za nabaviti...
edit: ako nemaš (ili nemožeš nabaviti) LiveCD, može ovako:
-zapoćneš insralaciju XPa i kreiraš particije (kao gornji primjer)... i tad prekineš instalaciju s F3-exit... restartaš i nastaviš instalaciju. Tako će optički disk dobiti posljednje slovo i svi diskovi će biti jednako prikazani pod wiondowsima (osim skrivenog boota u sedmici).
-particije su 'pipljavo' pitanje...
Osvisi o previše faktora da bi postojao jedan (jedini) odgovor.
npr. tvoja situacija: 320GB (to je 297Gib) XP i Seven..
Pošto Sedmica 'želi' skrivenu boot particiju praktično je napraviti jednu na vrijeme, tj pripremiti se na 'pametan' raspored da bi kasnije bilo lakše održavanje.
- napraviš npr Primary-Boot (Active) particiju od 512MB. Neće služiti ničemu osim za boot svih OSEva koje instaliraš (možda i par linux distri ili 3xSeven.. itd..)
- napraviš extended particiju od ostatka diska.
- u extended napraviš jednu particiju za XP, recimo 32GB je dovoljno za prosječnog korsinika. (računamo na još... ali kasnije).
- napraviš još jednu za Sedmicu, recimo 40-80GB (bolje više 80-120).
Tako si potrošio polovicu diska. Ostatak nek bude radni disk-particija, koju ćeš korstiti iz svih OSeva (ili shrinkati kad zatrebaš mjesto za novi OS..).
Taj radni dio diska korisit kako ti odgovara, npr tu mogu biti instalirane igre, downloadsi i sl..
Te particije možeš napraviti nekim alatom prije instalacije windowsa, ali nemoraš. Napraviš u samoj instalaciji.
Započneš XPom, s boot i XP particijom, dodaš sedmicu i na karaju radni...
Razlog da to napravišš prije instalacije je redosljed 'slova' koje diskovi dobiju. Da bi svi diskovi bili posloženi i prikazani trebaju biti kreirani prije (za vrijeme) instlacije... To se može i kasnije prilagoditi ali ne za sve diskove.
-dobro je imati LiveCD (linux ili MiniPE) za takve potrebe. Kao i za rješavanje problema. Većina linux distri ima pripremljen LiveCD, windowsi su teži za nabaviti...
edit: ako nemaš (ili nemožeš nabaviti) LiveCD, može ovako:
-zapoćneš insralaciju XPa i kreiraš particije (kao gornji primjer)... i tad prekineš instalaciju s F3-exit... restartaš i nastaviš instalaciju. Tako će optički disk dobiti posljednje slovo i svi diskovi će biti jednako prikazani pod wiondowsima (osim skrivenog boota u sedmici).
Ok znači za XP napravim jednu za boot od 512mb a onda ostatak raspodjelim tj na xp stavim još 32GB zua programe i ostale bezvezarije a za windows 7 od 80-120GB jel tako ?