Win10 na hardveru samo za Win10?

poruka: 19
|
čitano: 4.015
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Hardware samo za Win10?

Da bi OEM-i dobili naljepnicu 'Designed for Windows' za Windows 8 morali su imati UEFI firmware i secure boot opciju koju su korisnici mogli ili isključiti ili uključiti. Sa Win10 Microsoft dozvoljava OEM-ima da ne postave opciju da korisnik isključuje secure boot. Dakle, po novom OEM-i mogu napraviti hardware samo za Win10 ako to žele. Microsoft je o ovome govorio na WinHEC hardware konferenciji. Na Arstechnicain upit o ovome još se nisu izjasnili službeno.

http://arstechnica.com/information-technology/2015/03/windows-10-to-make-the-secure-boot-alt-os-lock-out-a-reality/

There is no job like cron job!

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ne znaci to da ce samo Windows 10 moc gore, to znaci da neces ni pod razno moc instalirat nista starije od Windows 8, ili Linux... Sa  ovime ce imat problem samo Linux juzeri...

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.4.2015 1:06 (skyhawk10).

0 0 hvala 0
17 godina

Uostalom, postoje i Linux distribucije koje već imaju podršku za secure boot - kupili su licence i to je to. No BSDovi, mislim da oni neće raditi.

Problem sa linuxom je taj što bi sve za džabe :) a neke stvari se očito moraju platiti. No dobili su povlaštene cijene.

Secure boot je inače odlična stvarčica kad se gleda sa stajališta računalne sigurnosti.

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
Moj PC  
3 2 hvala 0
17 godina
Re: Win10 na hardveru samo za Win10?
Father_Dougal kaže...

Uostalom, postoje i Linux distribucije koje već imaju podršku za secure boot - kupili su licence i to je to. No BSDovi, mislim da oni neće raditi.

Problem sa linuxom je taj što bi sve za džabe :) a neke stvari se očito moraju platiti. No dobili su povlaštene cijene.

Secure boot je inače odlična stvarčica kad se gleda sa stajališta računalne sigurnosti.

Je, super je stvar s gledišta računalne sigurnosti. Samo postoji jedan problem: zašto ja moram kupovati ključ od drugog proizvođača softvera (Microsoft) da bi istalirao svoj softver na OEM hardver? Nešto mi u toj jednadžbi smrdi

17 godina
hrvooje kaže...

Je, super je stvar s gledišta računalne sigurnosti. Samo postoji jedan problem: zašto ja moram kupovati ključ od drugog proizvođača softvera (Microsoft) da bi istalirao svoj softver na OEM hardver? Nešto mi u toj jednadžbi smrdi

Kupi laptop / računalo bez OSa. Nitko te ne tjera da kupuješ laptop sa OSom.

Da, nema ih puno u ponudi, no danas skoro svaki proizvođač nudi laptope sa nekim Linuxom ili FreeDOSom.

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
17 godina

Lako meni za mene, naravno da ću prije kupnje provjeriti da li je moguće isključiti security boot. Pitanje glasi, ako sam ja proizvođač npr. OpenSuse Linux distribucije, zašto od Microsofta moram kupovati ključ, kad je proizvođač laptopa netko treći.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Iskreno sumnjam da ce bilo koji OEM zakljucat tu opciju na svojem prijenosniku, eventualno mozda pokoji kao "exkluzivu" za neki "posebni" model(na primjer ultra super duper skupi gaming prijenosnik)... A i kao sto je vec napisano, neke Linux distre imaju podrsku za "secure boot",a u buducnosti bi to trebalo bit normalno i kod Linuxa... Odgovor na tvoje pitanje je jednostavno; MS je vlasnik licence za svoj OS i secure boot, i on daje uvijete pod kojima neki OEM moze koristit licencu za OS, a u ovom slucaju, uvijet je "secure boot"...  Ne mozes kupit kljuc kod OEM-a, ako je vlasnik licence MS...

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa kao što se kaže, ovo je stvar OEM-a hoće li to uključiti. Ti uređaji svakako dolaze sa instaliranim OS-om. Kod mobitela svi dolaze sa zaključanim bootloaderom, pa se niko ne ljuti...

0 0 hvala 0
17 godina
Bilal kaže...

Pa kao što se kaže, ovo je stvar OEM-a hoće li to uključiti. Ti uređaji svakako dolaze sa instaliranim OS-om. Kod mobitela svi dolaze sa zaključanim bootloaderom, pa se niko ne ljuti...

odakle ti to da se nitko ne ljuti? mobitele štite telekomi čije bi impulse trebao trošit, jer si dobio uređaj jeftinije. uostalom, dobro pazim da kupim sa otključanim bootloaderom

15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Problem je da u BSD-u i u tome da custom kerneli neće raditi.Osim toga do sada sam mogao bilošta instalirati međutim sada to postaje luksuz.

hrvooje kaže...
Father_Dougal kaže...

Istina,trebalo bi se napraviti idnustrijsku organizaciju za certificiranje Secure boot ključeva,a ne da to radi netko krajnje nepovjerljiv poput MS-a.

Father_Dougal kaže...
hrvooje kaže...

Kupi laptop / računalo bez OSa. Nitko te ne tjera da kupuješ laptop sa OSom.

Da, nema ih puno u ponudi, no danas skoro svaki proizvođač nudi laptope sa nekim Linuxom ili FreeDOSom.

Kao što je kjolega rekao,lako nama tu na bug forumu ali što sa Ivekima i Šteficama?Oni će od Linuxa odustati,a to MS-u ide na ruku.

skyhawk10 kaže...

Iskreno sumnjam da ce bilo koji OEM zakljucat tu opciju na svojem prijenosniku, eventualno mozda pokoji kao "exkluzivu" za neki "posebni" model(na primjer ultra super duper skupi gaming prijenosnik)... A i kao sto je vec napisano, neke Linux distre imaju podrsku za "secure boot",a u buducnosti bi to trebalo bit normalno i kod Linuxa... Odgovor na tvoje pitanje je jednostavno; MS je vlasnik licence za svoj OS i secure boot, i on daje uvijete pod kojima neki OEM moze koristit licencu za OS, a u ovom slucaju, uvijet je "secure boot"...  Ne mozes kupit kljuc kod OEM-a, ako je vlasnik licence MS...

Ako i jedan napravi,to je jedan previše.

Bilal kaže...

Ne dolaze svi mobiteli sa zaključanim boot loaderom a ljudi se itekako ljute.Došlo je do toga da neke tvrtke svoje mobitele posebnu ostiču da imaju otključani boot loader.
Znači kao što sam ptije rekao,ono što je do sada bilo podrazumijevano da je boot loader otključan odjednom postaje luksuz.Ne hvala.Osim toga,taj security feature je Linuxu kompletno nepotreban.POtreban je MS-u,umjesto da kako bi englezi rekli "Fix your shit!" oni idu dalje graditi zlatni kavez.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
13 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Bilal kaže...

odakle ti to da se nitko ne ljuti? mobitele štite telekomi čije bi impulse trebao trošit, jer si dobio uređaj jeftinije. uostalom, dobro pazim da kupim sa otključanim bootloaderom

Pa onda dobro pazi i na kupovinu laptopa i sl. sa Win 10. Postoji razlog zašto OEM-i prodaju sa instaliranim Windowsom - da ih lakše prodaju. Njihova stvar hoće li dozvoliti instaliranje svačega. Treba to i servisirati. Oni bi sad trebali davati na te uređaje garanciju, a da korisnik može svašta instalirati tamo. Mislim da bi promjena OS-a na korisnikovu odogovornost svakako trebala poništiti garanciju.

A što se tiče telekoma, ja baš ovdje kod nas ne vidim da ti prodaju mobitele jeftinije. Samo što ti ih daju na rate. A skuplji su poprilično od mobitela u slobodnoj prodaji. Još u ove druge možeš ubaciti bilo koju karticu, dok u ove iz telekoma možeš ubaciti samo njihovu karticu...

15 godina
neaktivan
Bilal kaže...
hrvooje kaže...
Bilal kaže...

Pa onda dobro pazi i na kupovinu laptopa i sl. sa Win 10. Postoji razlog zašto OEM-i prodaju sa instaliranim Windowsom - da ih lakše prodaju. Njihova stvar hoće li dozvoliti instaliranje svačega. Treba to i servisirati. Oni bi sad trebali davati na te uređaje garanciju, a da korisnik može svašta instalirati tamo. Mislim da bi promjena OS-a na korisnikovu odogovornost svakako trebala poništiti garanciju.

A što se tiče telekoma, ja baš ovdje kod nas ne vidim da ti prodaju mobitele jeftinije. Samo što ti ih daju na rate. A skuplji su poprilično od mobitela u slobodnoj prodaji. Još u ove druge možeš ubaciti bilo koju karticu, dok u ove iz telekoma možeš ubaciti samo njihovu karticu...

Ti bi sada još i na to oduzimao garanciju?Stojiš li ti na strani masovnog kapitala ili običnih potrošača?
Boli njih ona stvar što je na njemu instalirano,oni imaju garanciju na hardver a za softver ih uopće nije briga.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
17 godina
Bilal kaže...

Mislim da je ovo boldano jedna od većih izrečenih gluposti ovih dana. Znači, računalo ne smijem nadogradit, niti napraviti downgrade. U tri godine garancije ne bi smio promijeniti OS. Baš me zanima kako bi Microsoft reagirao na to, da im proizvođači zabranjuju nadogradnju. 

11 godina

Secure boot je apsolutno beskoristan u smislu sigurnosti, te je samo još jedna ucjena i očajni pokušaj da microsoft kontrolira proizvođače hardware-a.

Ako je gornje istina onda to spada u antitrust-ovsku domenu i sigurno je za reviziju agencija za zaštitu potrošača. Kao što su tužbe išle MS, Google-u i sličnima od strane EU-a za povlaštene položaje njihovog software-a u njihovim OS-ima.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
3 1 hvala 0
12 godina
protjeran

Nema razloga za paniku.  Linux nije siroče pa da ovisi o hirovima moćnika. Ako netko nije upoznat, mega kompanije  ( ibm, intel, Google..... ) ulažu stotine miliona usd godišnje u razvoj linuxa i pratećeg hardvera ( linux je u stotinama uređaja koji nas okružuju i koji lete svemirom),  tako da nebu tu neke teže frke..

Linux foundation je prošlu godinu težio oko 22  milmilijardi usd i to se nemože zaobilaziti.

I sam microsoft ima novčanu korist od linuxa-androida ( patenti)  a linux giganti  ( cannonical, suse)  uspješno surađuju sa microsoftom i njima uefi nije nikakav bauk već unazad godinu dana...

Samo relax 

:-)

2 0 hvala 0
16 godina
Entry Point kaže...

Secure boot je apsolutno beskoristan u smislu sigurnosti, te je samo još jedna ucjena i očajni pokušaj da microsoft kontrolira proizvođače hardware-a.

Ako je gornje istina onda to spada u antitrust-ovsku domenu i sigurno je za reviziju agencija za zaštitu potrošača. Kao što su tužbe išle MS, Google-u i sličnima od strane EU-a za povlaštene položaje njihovog software-a u njihovim OS-ima.

-da.

Sec.boot je 'gluparija' koja formalno postoji zbog korisnika, realno zbog interesa. Kad je potrebna sigurnost, postoji već odavno... šteta što se UEFI/GPT i nove điđe utapaju u interesima (vlasnici) umjesto u korisnosti (korisnik).

Već par godina MS nije pljucnuo za globu, vrijeme je.. ali jako teško dokazivo + interesi. S druge strane, proizvođači se uvijek dogovaraju (i oko dozvoljenih stvari, kao dio poslovanja) tako da ovisi o 'želji' EK da dokaže takav dogovor. Lobiji možda prevagnu jer nije sam MS u igri.

@hrvooje, ne kupuješ ti kao korisnik key, to je kupio OEM i tebi preprodao, tako da primjedba ne stoji, tj možeš se žaliti samo prema OEMu. Ako već kupuješ OEM HW tad si ti 'sukrivac' tj prihvatio si uvijete po viđeno-prodano principu (notebukić na polici s win.. i time pristaješ upravo na to).

- nastavak ključa, OpenSuse.. iz jednakog razloga zašto kad kupiš bilo koji CD-jewel case platiš Philipsu/Sonyju zbog puke oznake npr CD-DVD.. opet, na kupuješ ti nego proizvođač (BIOSa OEM PCa). Ti ga dobiješ free ili platiš kompletan proizvod (ne dio), kupuješ računalo sa softwareom, ne komponente ili golo računalo. Razlikuj te sitnice..

@ Bilal, garancija? LOL (ili za plakati). Garancija se odnosi na HW, dok (ni jedan proizvođač za sad osim zatvorenih sistema) ne daje nikakvu garanciju na SW. Tako da SW nije dio garancije, nit može biti, nit može utjecati. Tvoja izjava je promašena npr kranji korisnik SMIJE modificirati soft/postavke itd., čak smije prodati uređaj (mali oglasnik itd..) ne baviti se trgovinom (za što bi morao biti ovlašteni distributer). Jednako se taj zakon/pravilo odnosi na PC-mob-konzole.. čekout.

@ bunkermax, .. nije MSu u ovom protivnik linux, više stariji win. Pitanje je više dali se neke soft opcije smiju tako povezivati, direktno s interesima i time korisničkom izboru kako će uređaj koristiti. Po toj analogiji je npr i otključavanje mobitela (sad obveza, u nekim zemljama odavno, u nekima je zabranjeno zaključavanje itd..). Linux je tu sporedan kao riječ/OS. Interesi i ograničenja. EK to može/mora... dali želi?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Bilal kaže...
hrvooje kaže...
Bilal kaže...

Ti bi sada još i na to oduzimao garanciju?Stojiš li ti na strani masovnog kapitala ili običnih potrošača?
Boli njih ona stvar što je na njemu instalirano,oni imaju garanciju na hardver a za softver ih uopće nije briga.

Jeli? A što ga onda instaliraju ikako? Pogledaj na stranici svakog proizvođača. Svaki ima drivere za OS koji dolazi sa uređajem. I sad korisnik instalira neki ljevi OS i onda se žali proizvođaču što mu nešto ne radi...

17 godina
Bilal kaže...

Jeli? A što ga onda instaliraju ikako? Pogledaj na stranici svakog proizvođača. Svaki ima drivere za OS koji dolazi sa uređajem. I sad korisnik instalira neki ljevi OS i onda se žali proizvođaču što mu nešto ne radi...

I proizvođač mu kaže da ne podržava lijevi OS, nego desni. I korisnik vrati desni OS. I ostvari garanciju ako je greška u hardveru. 

13 godina
neaktivan

Nepropisno korištenje bilo kojeg uređaja poništava garanciju. Proizvođač ti ipak daje podršku, update, drivere za taj OS koji ti je i došao instaliran na uređaju. Ako ti hoćeš da koristiš neki drugi koji nije u potpunosti kompatibilan sa tim hardverom, onda je to nepropisno korištenje.

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice