Ja kupio prije koji dan WP. Savršen je s obziroom da sam prešao sa starog android-a.
Microsoft bi trebao razmisliti o ključevima za Windows uz svaki kupljeni WP.
ovaj link što je na top komentaru. ako se scrolla na dno vidi se i zašto je tako. Dakle, osim što su popljuvali lumije u članku na dnu još zalijepe reklamu za samsunga i applea. Dok god budu i sami novinari navijali za određene brendove nema tu baš pomaka. Inače imam HTC 8S i najbolji mob za koji sam dao 400kn na njuškalu, a prije toga sam imao xperiu za koju sam pljuno teško zarađenih 3k kuna(kroz tarifu naravno). Odsad pa nadalje svi mobiteli će mi bit na Windows platformi. Jest Iphone dobar al ne za 6k kuna...Isto vrijedi iza Samsunga Galaxy. U zadnje vrijeme ili nisam čuo dobre vijesti o Windows Phonu ili nisam uopće čuo ništa o razvoju istih...
Microsoft bi trebao razmisliti o ključevima za Windows uz svaki kupljeni WP.
ja predlažem još i 3 kg neretvanskih mandarina.
Ja sam potpuno ozbiljan. Ja i onako razmišljam da pređem na WP a još kad bi dobio uz Lumiu dobio ključ ne bih razmišljao ni sekundu više. Pazite, oni koji planiraju kupiti ključ oni će ga i kupiti ali moramo imati na umu koliki je broj pirata, koji nikada neće kupiti ključ, a koji će kupiti smartphone. Netko bi sada rekao da neće nikada kupiti ni ključ ni Lumia-u ali to bi bilo neozbiljno.
Možemo provesti i malu anketu sa pitanjem:
Da li biste kupili Microsoft smartphone kada bi sa njim dobili ključ za Windows OS?
26 | Da; |
---|---|
13 | Ne; |
Ja sam onda anti-pirat. Imam ključ kojeg nikad nisam koristio. I ne bi kupio MS Lumiu iz jednog razloga. Želim otključan bootloader i 'custom' ROM na telefonu.
Zašto bi MS davao besplatno ključeve za svoj OS? Takvo što ne daje ni Apple ni Google.
Otkako su smanjili prostor na OneDriveu, i to masovno (sa 30 na 5GB), razmišljam da odem s WP na neku od vodećih platforma gdje mi nije ogroman problem pronaći aplikaciju koju trebam.
Ma kada izadje windows 10 mobile i kad ljudi navale na lumia 950 xl biti ce veci postotak na trzistu
Ma kada izadje windows 10 mobile i kad ljudi navale na lumia 950 xl biti ce veci postotak na trzistu
uh, uh .. u SAD-u će ju nuditi npr. samo AT&T. Ostali 650$. Pitanje gdje i kada ćeš ju moći nabaviti i dok se to posloži, ode blagdansko razdoblje i prilika za prodajom.
http://www.winbeta.org/news/what-kind-of-a-windows-10-mobile-launch-is-this-anyway
poznajem čak trojicu s WP iskustvom. prvi ga je poslije dva mjeseca natezanja sa softverom doslovce bacio u smeće (ne može ovo, ne može ono ...) i kupio androidaša. drugi ga je izgubio tijekom šetnje s cuckom i nije se niti potrudio pronaći ga (cit.: k'o ga jebe. neka lumia. falabogu da sam je se riješio) već je nabavio androidaša (neki LG) a treći je po struci programer (tvrdoglaviji od ostale dvojice) i veli da još bori s njime no rabi ga samo bez sim-a i s wi-fi-jem, dok telefonira sa xperie (android). kaže da je najbitinje (njemu valjda) na WP zaključano do neprobojnosti ali neće on majci ... eto. usput, poznajem i samo jednoga s iphoneom i to 3G, koji radi već 7,5 godina uredno i bez problema. nitko koga poznajem, a ima androidičara, se ne žali ni na što, osim (jasno) na trajanje punjenja baterije. ja i dalje derem s nokiom ashom i baterija je poslije tjedan dana tek napola ispražnjena. internet i igre imam na PC-u a slikam s canonom. la vita e bella
Daj mi znati koji vrag ljudima treba na telefonu da moraju neka otključavanja, custom ROM-ove, mogućnost izbacivanja warp jezgre i slične pizdarije.
Mobitel mi služi da mogu nazvati nekoga, napisati poruku, prosurfati po netu, sinkronizirati zilijun i jednu glupost sa kompanijinog i privatnog Exchangea, fotoaparat, navigacija, music player, fitness tracker i da do tih informacija mogu doći instantno (odnosno da je OS fluidan).
Jel iOS ima to? Ima
Jel WP ima to? Ima (i na jeftinjacima)
Jel Andoid ima to? Ima, doduše moraš točno pogađati mobitel, jer 90% njih su sranje s responzivnošću.
Tako da ovo - kupio pa bacio jer mu se nije dalo zahebavat s WP... S čime točno? Jer ja mogu u lice reći da malo kenja.
Čovjek objasnio!!
Daj mi znati koji vrag ljudima treba na telefonu da moraju neka otključavanja, custom ROM-ove, mogućnost izbacivanja warp jezgre i slične pizdarije.
Mobitel mi služi da mogu nazvati nekoga, napisati poruku, prosurfati po netu, sinkronizirati zilijun i jednu glupost sa kompanijinog i privatnog Exchangea, fotoaparat, navigacija, music player, fitness tracker i da do tih informacija mogu doći instantno (odnosno da je OS fluidan).
Jel iOS ima to? Ima
Jel WP ima to? Ima (i na jeftinjacima)
Jel Andoid ima to? Ima, doduše moraš točno pogađati mobitel, jer 90% njih su sranje s responzivnošću.
Tako da ovo - kupio pa bacio jer mu se nije dalo zahebavat s WP... S čime točno? Jer ja mogu u lice reći da malo kenja.
Još samo da dodam da većina potrošača razlikuje ove platforme po izgledu ikona i broju megapixela senzora glavne kamere.
Koristim Z1 compact(5.0) i ponekad Lumiu 640 i mogu reći da razlike nema.
Niti jednom nisam pomislio da nešto fali u OS-u, pače, više mi paše nego Android.
Rekao sam nikad više WP, ali samo zato jer je WP7 bio teško sranje. 640 mi je promjenila mišljenje i mislim da će mi 950 biti novi mobitel, a Sony, Google i bugovi s baterijom nek se jebu.
Zašto bi MS davao besplatno ključeve za svoj OS? Takvo što ne daje ni Apple ni Google.
...
Pa ne bi bio baš besplatno. Morao bi kupiti njihov smartphone. Ako imaš proizvod koji se baš i ne prodaje i proizvod kojim možeš smanjiti udio konkurencije u određenim dijelovima svijeta (Indija, Kina, Europa), prodajom tih proizvoda "u paketu" dobio bi povećanje prodaje svojih smartphone-a i potvrdu ili povećanje udjela svog OS-a na tržištu.
Ja sam imao S3 koji je puno štekao,malware,bloatware i 30% fake appova sigurno na Store. Sa Windows Phone sam prezadovoljan pogotovo kad izađe 10 ,nije meni do appova već mi phone služi za poruke,surfanje i zvati nekoga i poneku igru i Instagram,a ne za sranja kao Snapchat i ostalo. Jednom Android i nikad više ;)
Jedan moj profesor je imao neku Nokiu Lumiu (ne znam koji model) i kada smo ga pitali kakva mu je, rekao je da to cigla i da s njom ne može raditi neke stvari koje je prije radio s Android-om (ne sjećam se što je točno rekao, ali spomenu je nešto s USB-om i datotekama). Također je spomenuo da je to uzalud bačen novac.
Ja recimo nemam ništa protiv ni jednog OS-a, ali priznajem više volim Android nego WP. Kada već pričate o tome kakvo je Android smeće onda bi bilo lijepo od vas da napišete točno što vam se ne sviđa, što to WP ima bolje od Androida.
Ja preferiram Android zbog jednostavnosti, može se customizirati po želji, brdo aplikacija (što besplatnih, što komercijalnih), brdo proizvođača i još mnogo toga.
poneku igru i Instagram,a ne za sranja kao Snapchat i ostalo.
Isto sranje drugo pakovanje.
Što meni osobno ne paše na Androidu?
Činjenica da se updateovi uglavnom odnose na Nexuse. Ja recimo sam s Xperiom imao samo mogućnosti jednog updejta i onda ga možeš komotno držat ko Nokiu 3310. Baterija se trošila nenormalno, pogotovo nakon updatea. Fluidnost mu je pala čim se natovarila pola od 1Gb memorija, što kod 512RAM-a na WINPhonu nije slučaj. Kod WINPhone-a sumnjam da će svaki 6-12 mjeseci izbacivat ogromne updateove(barem su dosad bili strpljivi i samo manje nadogradnje-moj je izašao 2012 i dalje se na njemu vrti praktički isti OS), i nema naknadne modifikacije sustava, npr. svaki Android se skoro u potpunosti razlikuje (sučelje, fluidnost, stabilnost). Android je ok ako ćeš pljunut 2 soma kuna da ti drži par godina. Meni je kao korisniku najvažnija stabilnost i da kad stisnem tipku za zvat ne čekam 3 sekunde da krene zvat,jer pomislim da nije prihvatio pa stisnem ponovo, pa si prekinem poziv, pa stisnem ponovo i tak u nedogled. Ja sam osobno imao izuzetno negativno iskustvo sa Androidom s obzirom koliko sam dao za mobitel. Koliko god neki programer pljuje po WP, mene to nezanima, jer ja koristim za svoje pare mob koji meni radi u skladu s očekivanjima. Isto tako, sumnjam da će neko uzet WP ako mu Android super radi.
Jedina moja zamjerka na Androidu (i razlog prelaska) je što je beskoristan na jeftinim mobitelima.
A što se jednostavnosti tiče stvarno nevidim gdje je bilokoj mobilni OS kompliciran.
Realno, Microsoftov najveći problem je privlačenje novih korisnika na platformu. I sebe sam smatrao android power userom, počevši od HTC Heroa davne 2010. na kojemu sam promijenio sigurno 15-ak romova(od modificiranog stock "Donut" 1.6 do ICS 4.0) pa do ZTE Blade 3 iz kojega sam izvukao svaki atom snage.
Kupio sam Lumiu 640 prije skoro dva mjeseca i tvrdim da radi brzinom o kojoj bilo koji Android u tome cijenovnom rangu može samo sanjati. Sve potrebne aplikacije su tu, npr. Youtube za kojega ne postoji službena aplikacija već par koje su sigurno bolje od Android verzije (nema šanse da sam jedini kojemu aplikacija nakon novog videa prestane otvarati videozapise ili neki sličan bug. Mytube podržava spremanje videozapisa za offline gledanje i puštanje glazbe u pozadini ili sa zaključanim zaslonom). Iskreno, jedino što mi fali je Swiftkey tipkovnica, ali i tvornička je vrlo dobra.
Još jedan problem je što je posljednji flagship Lumia 930 koji je izašao sredinom 2014., nadam se da će lumia 950 to promijeniti.
Kome fale custom romovi i root, postoji insider preview ako želite isprobati nove verzije softvera prije ostalih ili interop unlock/hack koji radi slično kao root.
@Marko Nisam je reko da je Google kriv, nego govorim o onom Androidu koji sam JA platio a ne koji je Google izdao. Znam osobno par ljudi koji su naveliko uzimali one kineze sa 8 jezgara sa warp pogonom (i teleportacija mu isto dođe u paketu) . I nakon godine dana počeo gubit signal, SMS ne prima i sl. Al bitno da je imao 100 jezgara i 100 senzora koje ionako 99% ljudi ne koristi i to za 700kn preko E-baya(Naravno,nov tvornički zapakiran). Nema šanse da će mi Android(od proizvođača ne Cyanogen) od 100 evrića radit isto dobro ko i WP za iste pare. To je točno da postoje dobri Androidi, ali kao što sam već naveo, ne u cjenovnom rangu koji mene privlači. Neću ja sad započinjat svađe što je bolje, kao što se to događa na Apple temama. Ja samo kažem da sam za malo para uzeo jako dobar mobitel i to nije izoliran slučaj. Na njuškalu ih na tone ima za 100 eura koji su stvarno dobri mobiteli. Ne odlični,ali dobri. Ne pada mi napamet da uzimam bilo kojeg kineza jer support je uglavnom za njih smiješan. Osobno sam popravljao kineski tablet koji je kao bio dobar, i tvrtka koja ga je proizvodila doslovno ne postoji na internetu niti Google izbacuje adresu ni telefon ni ništ. Ako mi neš šteka na WP znam točno gdje se obratit. Još jednom, svako hvali svoje kljuse, ja sam samo komentirao da nije u redu da se reklamira isključivo jedan brend eto zato jer je cool a druge ko šiša, isti je problem i sa Linuxom(ali to je za drugu temu). Osobno bi bio najsretniji kad bi svi proizvodili mob do 1000kn koji će na 3 platforme radi identično dobro, ali to je još ideal koji teško da će se ispuniti.
A šta ti vridi hardwer kad ti je software u kujcu, a Andro to je. Štekanje, zapinjanje, usporavanje do bola i gomila drugih sra..a te korištenje raznoraznih čistača i koječega za ubrzavanje sustava e toga mi je pun k. Toga nema na WP-u bez obzira koliko aplikacija instalirao i prozora otvorio. WP je uvik jednako brz. Mrzim kad netko nešto žestoko blati a da to sam nije nikada proba a to ovdje radi gomila ljudi.

Moja majka ima već godinu i pol HTC Desire 610 na kojem nije nikada pokretano nikakvo čišćenje ni ništa pa mobitel radi bez problema, ne blokira.
Većina vas je, kad je išla kupit Android mobitel, kupila neki jeftinjak u Konzumu, Tisku ili što ja znam gdje sve ne. Brendovi poput Vivax-a, MeanIt-a na primjer su smeće (imam njihov tablet, bio par mjeseci ugašen u kutiji i sad neće bootat Android nego stoji crn ekran) i nije ni čudo da blokiraju. To su kikiriki mobiteli.
wp nije "brz kao prvog dana". barem meni. možda vama koji ga ne koristite intezivno.
meni se na l730 ds odmah nakon 2. mjeseca korištenja počeli javljati tamni zasloni sekundu-dvije kada palim whatsapp, viber, galeriju slika, kontakte, outlook, kalendar... isto tako kad je u pitanju multitasking - "resuming..." zasloni su postali normala.
soft reset ne pomaže, hard da opet nakon mjesec - mjesec i pol ista pjesma - znači nije do samog mobitela.
wp se definitivno isplati u cjenovnom rangu do 2000kn. od 2k na dalje android ima odlične modele.