Za sve Nijemce 50mbit internet, a kod nas ni VDSL

poruka: 10
|
čitano: 1.792
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Naletio na ovaj članak gdje piše da Njemačka svim svojim građanima planira osigurati brzinu interneta od barem 50 Mbps, dok u našoj sprdex državi gdje smo svi "predaleko od centrale" ne možemo dobiti niti obični VDSL, a ovi koji žive u udaljenijim mjestima su u još gorem položaju i imaju ČAK 1Mbps :D

Mi smo zaista takva zaostala jadna država da je to strašno, ali glavno da naši telekom operateri zadovoljno trljaju ruke u milijunima eura zarade bez da adekvatno ulažu u infrastrukturu, a da ne krenemo o službama za korisnike prepunim jadnih studenata koji nemaju pojma o ničemu što ih pitaš. 

1 0 hvala 0
14 godina

A što očekuješ od države u kojoj se samo rotiraju na vlasti Esdepenjare i Kradezeovci? Lažu, kradu, obmanjuju, podmeću ali nema veze, bit će bolje kako to kažu Hrvati.

---Life is ours, we live it our way---
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: Za sve Nijemce 50mbit internet, a kod nas ni V
Jesper kaže...

Naletio na ovaj članak gdje piše da Njemačka svim svojim građanima planira osigurati brzinu interneta od barem 50 Mbps, dok u našoj sprdex državi gdje smo svi "predaleko od centrale" ne možemo dobiti niti obični VDSL, a ovi koji žive u udaljenijim mjestima su u još gorem položaju i imaju ČAK 1Mbps :D

Mi smo zaista takva zaostala jadna država da je to strašno, ali glavno da naši telekom operateri zadovoljno trljaju ruke u milijunima eura zarade bez da adekvatno ulažu u infrastrukturu, a da ne krenemo o službama za korisnike prepunim jadnih studenata koji nemaju pojma o ničemu što ih pitaš. 

Tako ti to ide u pokradenoj banana državi, zato i imamo premalo Centrala pa je 60% korisnika predaleko od centrale=VDSL samo na vrbi sviralo.Takva je situacija i u mojem slučaju, 2.2km udaljenost od centrale to fakat nije puno, ali je osjetno predaleko za VDSL i moš se fučkat.

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
16 godina
rambox kaže...

* * * 

Tako ti to ide u pokradenoj banana državi, zato i imamo premalo Centrala pa je 60% korisnika predaleko od centrale=VDSL samo na vrbi sviralo.Takva je situacija i u mojem slučaju, 2.2km udaljenost od centrale to fakat nije puno, ali je osjetno predaleko za VDSL i moš se fučkat.

Pa zar ne bi trebao da bude neki optički prsten ili nešto slično. Ja sam od centrale udaljen sigurno nekh 7-8 km, ali prvo spajanje na optiku sa bakra udaljeno je cca 500 m, pa imam 10/2 Mbps za 75 kuna, naravno sve flat rate.

Izgleda da biti bana država je nešto loše, ali biti totalna banana država (kao što je BiH) je nekako dobro. Divlji ISPO-vi počeli su se širiti kao karcinom (a u gradovima Kablovski ISPO-ovi preko optike već nude 200/100 Mbps tako da je to 'stislo' malo glavnog telecoma u federaciji pa su doslovce do svakog sela, do svake šupe i štale na svakom brdu doveli doveli aDSL i ostavili alkatren crijevo za buduću FTTH optiku do doma.

Because anything Korea does, Japan does it better.
16 godina
Envy kaže...
rambox kaže...

* * * 

Pa zar ne bi trebao da bude neki optički prsten ili nešto slično. Ja sam od centrale udaljen sigurno nekh 7-8 km, ali prvo spajanje na optiku sa bakra udaljeno je cca 500 m, pa imam 10/2 Mbps za 75 kuna, naravno sve flat rate.

Izgleda da biti bana država je nešto loše, ali biti totalna banana država (kao što je BiH) je nekako dobro. Divlji ISPO-vi počeli su se širiti kao karcinom (a u gradovima Kablovski ISPO-ovi preko optike već nude 200/100 Mbps tako da je to 'stislo' malo glavnog telecoma u federaciji pa su doslovce do svakog sela, do svake šupe i štale na svakom brdu doveli doveli aDSL i ostavili alkatren crijevo za buduću FTTH optiku do doma.

Ja sam 2 km udaljen od centrale pa imam 5 a kako ti mozes imat 10/2 sa tolikom udaljenoscu? Jedino ako imate malo korisnika na toj centrali...

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
11 godina
neaktivan

Sta se zalite? To ste vi stari prdezi birali i svake godine birate iste ljude.

2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Kod nas je problem vrlo jednostavan.. Umjesto da se hebeni DTK ostavio u rukama T-Coma, mi smo ih prisilili da infrastrukturu (DTK) dijele sa ostalima. Kako ostali ne ulažu prebijene lipe u razvoj i popravke, imamo situaciju takva kakva je. Da je to ostalo kod njih, imali bi neko vrijeme veće cijene, pa bi se neki drugi operater pojavio sa svojom infrastrukturom (boljom!) i sad bi imali 50/10 svi, a ne nas 3% koji su unutar 1.5 km od malobrojnih centrala,

A da ne govorimo o tome da HAC, HŽ, Vodovod, HEP i JANAF imaju svoju optiku koja nije iskorištena ni 5% a ide do svakog sela i kuće kroz cijelu državu. Da to HAKOM uzme pod svoj nadzor i da mogućnost operaterima da zakupe bar dio, sad bi svaki od operatera imao mogućnost ponuditi FTTC - jedini trošak vlastite infrastrukture bi im bile male "centralice" po kvartovima koje se slože za smiješnu cifru (u odnosu na pravu centralu sa 12 + DSLAMa, 12 + MSANa i svom silom popratne opreme (Cisco routeri i switchevi, optički konverteri, skupi UPSovi i klimatizacija).

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Vijest je bila u njihovim medijima još prije tjedan dana.

U nekim komentarima otpisana kao prazna priča političara.

0 0 hvala 0
16 godina

Evo ja sam u Norveskoj. I mogu reci da je kod nas net dosta bolji nego ovdje izvan vecih gradova. I lte je ovdje katastrofa pogotovo. Na lte mi max brzina na punom signalu oko 30mb/s max. Dok mi je na tmobileu u hr 75.

Battlefield is the Best, fuck the rest!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Fake_Alert kaže...
* * *

Ja sam 2 km udaljen od centrale pa imam 5 a kako ti mozes imat 10/2 sa tolikom udaljenoscu? Jedino ako imate malo korisnika na toj centrali...

Jednostavno: Centrala u našem riječniku ili bolje rečeno to je zapravo Router koji protura sve od POTS-a i ISDN-a, preko VoIP i VoD-a te PPPoE i xDSL-a optikom, a do svakog čvora optike (ja sam do prvog udaljen nekih cca 500 metara) ima max 1,5 km udaljenosti. Stoga kada je optika u pitanju uopće je nebitno koliki broj kosrisnika je u pitanju. (postoje naravno limiti ali kada je Balkan u pitanju limiti su samo zapravo uređaji)

U zgradama sa cca 50-tak stanova tj. neka 12 spratnica zahtjeva dva Swticha spojeni sa optikom. Cijela Tuzla (grad sa 120.000 stanovnika) sa Sarajevom (grad oko 600.000 stanovnika) spojena je sa optičkom paricom sa 12 prstenova u istoj u kojoj je samo jedan iskorišten i u kome se nalazi 96 optičkih parica i od tih 96 njih samo 4 se trenutno upotrebljavaju da povežu ta dva grada.

Ako te zanimaju mrežne tehnologije moja iskrena preporuka je da upišeš Cisco CCENT ili CCNA (R&S) kurs, ima da naučiš koliko nisi ni sanjao.

l.p.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice