Prvi pogleda na Operu 15

poruka: 15
|
čitano: 3.000
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Prvi pogleda na Operu 15

Opera developeri predstavili su danas Opera NEXT 15 (next su alpha i beta verzije za testiranje)

http://my.opera.com/ODIN/blog/2013/05/28/a-first-peek-at-opera-15-for-computers

Specifična je po tome što je bazirana na  Chromiumu i Blinku kao renedering enginu, umjesto dosadašnjeg Presto. Kompatibilnost se sa time poboljšala naravno, ali.... puno mogućnosti iz stare opere je izostavljeno. Mail klijent, Notes, Link, kostumizacija svega i svačega što je bilo poprilično moćna stvar u Operi.... Developeri kažu da će u narednim tjednima vraćati te mogućnosti. koliko će se njih vratiti, ostaje vidjeti.

Sve u svemu, opera korisnici ne dijele oduševljenje, i popriličan ih broj smatra da je ova verzija najobičniji Chrome klonom.

Ako ne ispune obećanje o vraćanju izvornih opera mogućnosti... {#}

za download

http://my.opera.com/desktopteam/blog/opera-next-15-0-released?startidx=0#comments

I'm Afraid of Americans

3 0 hvala 1
17 godina
Prvi pogleda na Operu 15

želio bi samo napomenuti da ono što je do sada implemetirano, radi izvrsno...Speed dial, Stash, discover sa mobilne verzije

I'm Afraid of Americans

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

Evo taman mislio postaviti, kad vidim da vec ima.

Ne znam jos sta da mislim. Nisam je jos instalirao. Po slikama izgleda da nece biti nalik ostalim Chromium klonovima. Izgleda da ce se i Opera sa ovim prebacivanjem na Blink, takodje prebaciti i na brzi ciklus izdavanja novih verzija. Tako da nebi trebali puno cekati na vracanje starih mogucnosti. Opera mail klijent ima posebno, ali nije to to. Ono sto ga je cinilo korisnim je upravo integracija u browseru...

EDIT: Sad surfam iz Opere 15. Sto se mene tice, vec je dovoljno upotrebljiva. Imaju gesture misem, sto mi je osnovno. Vec su i neke vaznije ekstenzije nadogradili za novu Operu. Fali Opera Link. UI je isti, samo sto vise nije podesiv, kao prije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.5.2013 15:46 (Bilal).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

Isprobao je u virtualki, radi stvarno brzo ali ne treba mi još jedan Chrome, jedan već imam na kompu. Jedina razlika je što zatvaranje zadnjeg taba ne gasi browser. Ostajem na 12, izgleda zadnjoj pravoj Operi. Koristim je od 5.12, ali ako do finalne verzije nešto bitno ne promjene ovo bi mogao biti rastanak :-(

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

A kako će Opera korisnici i biti zadovoljni ovom verzijom? Koristili su je zbog njezine unikatnosti nad ostalim browserima a sada se pretvara u drugi Chrome.

Citiram jedan post sa te stranice:

- no option to put tabs on the side
- no sidebar
- absolutely no option to customize UI/buttons 
- no link
- do you even have bookmarks at all?!
- wand doesn't save extra fields (user/pass/save session)
- no M2!?
- no notes?!
- No Personal Information
- no MDI
- no customized shortcuts/mouse gestures?
- no RSS?!?!?!

'I samo mi dozvoli da ja nastavim, da nastavim gdje sam svoju sjenu ostavio' Mel
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.5.2013 16:11 (Aliser).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
Prvi pogleda na Operu 15

da, jako puno stvari fali. meni osobno najviše Notes.

Ali vjerujem da će sada na tjednoj bazi izbacivati nove snapshotove i polako dodavati stare mogućnosti.

Što se tiče brzine, ok je. novi JS engine je puno bolji od starog, što se ponajviiše vidi na fejsu....

I'm Afraid of Americans

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Prvi pogleda na Operu 15

Sviđa mi se - bolji Chrome clon od Firefoxa.

Postoji li način da uvezem TAB-ove iz stare Opere 14 u ovu verziju?

1. RTFM | 2. Use the search button | 3. Respect elders
15 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

Šta se dogodilo sa Operom 13 i 14?

Čini mi se da će se Chrome i Opera sada međusobno kombinirati u neki uberbrowser ali svaki sa svojim brendingom ili da će Opera nestati.

I nadam se da neće uvesti ono što me na chromiumu živcira "keep file","keep anyway".

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.5.2013 21:26 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

Evo citav dan surfam na njoj. Brzina je odlicna, kompatibilnost dobra. Normalno da ne moze jos zamijeniti staru Operu, ali ovo je tek prva javno dostupna verzija na novom enginu. Posto bi sada trebali izbacivati brze nove verzije, vjerujem da ce brzo to sve leci na mjesto. Ali i ovakva je daleko od Chrome klona, kakav su Rockmelt, Comodo, SRWare, Yandex i sl. Ovi sto sam nabrojao su potpuno isti kao Chrome. Opera vec ima dosta toga promjenjenog. Vec su izbacili onu glupost da se gasi kada izgasis zadnji tab. UI je isti kao na staroj Operi, samo bez sidebara i bez mogucnosti customizacije, za sada.

Sto se tice verzije, 13 su preskocili zbog prelaska na novi engine. To su odmah rekli. A posto je 14 za android vec finalna, Opera next, tj. ova je 15. Isto kao sto kod Chrome-a ima Stable, beta i Canary. Ili na Firefoxu beta i nightly.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.5.2013 0:05 (Bilal).

0 0 hvala 0
15 godina
Prvi pogleda na Operu 15

dal vama rade gesture mišem ??
pokušavam ali ne funkcionira, a uključeno je u opcijama 

isto tako smooth srcoll ??

battlelog: dev0lver
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.5.2013 10:34 (matija656).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

Meni rade. Ali nemaju sve kao na staroj Operi. Imaju za gasenje taba, naprijed, nazad, otvaranje novog taba. Nema za otvaranje linka u novom tabu, nema desni klik + scroll za prebacivanje izmedju tabova.

Evo sto sam juce govorio za verzije. Ubacuju i novu verziju Developer: http://my.opera.com/desktopteam/blog/opera-features-and-release-cycle

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Prvi pogleda na Operu 15

Meni niti jedan browser nije usporediv s  Operom, a ovaj Next također. NEMA OPERE

Ima nekakav brži engine i to je to. Ali nedostaju sve mogućnosti i sve ostalo što Operu čini Operom.

Ako to naprave, morat ću koristiti IE.

Ako i rade to, neka ostave ovu Operu koja je korisna, a ne ogoljeni Chrome i nespretni Firefox!

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
chutac kaže...

Meni niti jedan browser nije usporediv s  Operom, a ovaj Next također. NEMA OPERE

Ima nekakav brži engine i to je to. Ali nedostaju sve mogućnosti i sve ostalo što Operu čini Operom.

Ako i rade to, neka ostave ovu Operu koja je korisna, a ne ogoljeni Chrome i nespretni Firefox!

Kažu da će naknadno dodati stvari koje nedostaju.

Problem je u tome što Opera nije samo browser,Opera je kompletan internet suite. Od browsera do torrent klijenta,Opera je sve to.

Ajde vi koji ovo koristite držite nas up to date sa novim verzijama i time šta su sve vratili iz Opere 12 u ovu Operu.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.5.2013 16:07 (g12356).
13 godina
neaktivan
chutac kaže...

Pa normalno. Ni meni ovakva Opera ne moze nikako zamijeniti staru, ali cu pratiti kako ce ovo ici. Nadam se da ce uspjeti prebaciti sve mogucnosti iz stare Opere. Do tada mozemo koristii 12.15. Nema potrebe za IE  {#}

Iskreno, ja bi najradije da se vrate na Presto i otvore kod. Mozda se jos neko odluci da pravi browser na Prestu i da im tako pomognu u razvoju. Tek sad vidim koliko je Presto mocan. Kompatibilan sa svakim mogucim OS-om, najmanje zauzima memorije.

15 godina
Bilal kaže...

Meni rade. Ali nemaju sve kao na staroj Operi. Imaju za gasenje taba, naprijed, nazad, otvaranje novog taba. Nema za otvaranje linka u novom tabu, nema desni klik + scroll za prebacivanje izmedju tabova.

proradile su kad sam stavio operu 12.15, samo verzija 15 ne funkcioniraju, nekad se desi neka gestura ali mimo onoga kako napravim mišem

kad deinstaliram ver 12 prestanu radit u ver 15

isto tako, vidim da nema za podesit home page, malo bezveze da takvu banalnu stvar izostave iz alpha verzije

battlelog: dev0lver
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.5.2013 17:13 (matija656).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice