LibreOffice sada ima preko 1000 developera

poruka: 90
|
čitano: 6.676
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: LibreOffice sada ima preko 1000 developera
Entry Point kaže...

Opet priča o više desktop environmenta i kako to jako smeta. Dakle gledano i ocijenjeno kroz prizmu windowsa, sve što nije jedno nije dobro. Sama zamisao o standardizaciji desktopa ponišava sam smisao linux-a, opensource-a, pa čak i slobodnog tržišta. A onda govore linuxašima da su komunisti.

Dakle, to je sama bit linuxa, da mi odaberemo, promijenimo, napravimo sami. Nek bude desktopa 10000 što se mene tiče, jer super, barem imam odabir. A ono što svi jedan-dan-u-virtualki "linuksaši" ne shvaćaju da su tih 100000 distri u biti 3 distre sa max 3 različita packet managera.

I tako dalje. Koga briga, jer samo ljudi koji ne koriste linux govore takve gluposti.

A to je samo 98.5% desktop korisnika.

15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Pa nije lib od jučer. To stoji već poprilično vremena tako, svi ga koriste i svima je "normalno" da to tako "funkcionira".

Ako je nešto besplatno i slobodno, što se ne smije kritizirati?

Nije poanta onoga što je hrvooje htio reći.
Poanta je:
1)Ne sviđa ti se/ne radi, a ti nemaš vremena ili volje: Napravi koliko možeš sa librarijem a zatim napravi bug report.
2)(I ovo nemožeš napravit ako nije open source)Ne sviđa ti se/ne radi, a ti imaš vremena ili volje: Skini njihov git repozitorij, popravi ono što je loše i commitaj patch.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Znaš koja je briga? Nekog tko to hoće koristiti i raditi nešto ozbiljno, a ne provesti pola dana tvikajući sustav da radi bar odokativno kako treba.

Hrpa DEova i packet managera je vrh ledene sante. Vidim da ste svi odjebali primjer sa početka pa onda odustajem od daljnje rasprave (a riječ je o sasvim lijepom primjeru kako u praksi open source završi). Vi samo dajte po svoje...

Godinama radim ozbiljno u linux-u i sa linux based sistemima, kao i open source rješenjima. Živim od toga.

Koristim Ubuntu i ne sjećam se zadnji puta kada sam trebao pola dana tvikati da bi radilo odokativno. Uvijek koristim najnoviju verziju i zadnjih X godina nikada nisam imao problema sa apgrejdom i slično. Jedino ako mi gnome tema nije bila kompatibilna sa novom verzijom gnome-a, ali to je sad stabilno zadnjih par verzija.

Tvoj primjer je raspravljen. Loš library. Koji ne predstavlja opensource niti zajednicu, nego samo još jedan proizvod koji nije napravljeni kako spada. To nije odlika open source-a, niti je closed source savršen bez aplikaciija i library-a koji ne rade kako treba.

Ako bi do primjera, možemo navesti stotine briljantnih opensource projekta. I što sada? Nitko to ne spominje niti baca nekom na nos. Tebi je kriv cijeli svijet i cijela zajednica zato jer ti nešto nije radilo. 

Eto ako želiš da je situacija bolja, popravi lib, baci contrib ekipi i nitko sretniji od ljudi koji ga koriste i tebe. Ili koristi drugo rješenje. Imaš izbora (see what I did there).

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.11.2015 17:21 (Entry Point).
12 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Godinama radim ozbiljno u linux-u i sa linux based sistemima, kao i open source rješenjima. Živim od toga.

Sto god to znacilo...

Ali ocito ne radis sa desktop developmentom, koji je najveca rak rana (Linux) open sourcea. Od 2012. koristim GTK na Linuxu i radi se o apsolutno najnekonzistentnijoj platformi ikad, o cemu sam pisao ne jednom ovdje. Svaki WM/DM ima svoje sheme i odluke o (ne)postivanju GTK funkcija, i to u 99% slucajeva zbog neznanja ili ljenosti autora istih. Tako da ako "ozbiljan rad u Linuxu", pogotovo sto se tice desktopa, moze biti samo restringiran na "ozbiljan rad na tocno odredjenoj distribuciji s tocno odredjenim komponentama". Sve ostalo je prljava (i dokumentirana!) laz.

http://www.pci-z.com/
11 godina
bbanelli kaže...
Entry Point kaže...

Sto god to znacilo...

Ali ocito ne radis sa desktop developmentom, koji je najveca rak rana (Linux) open sourcea. Od 2012. koristim GTK na Linuxu i radi se o apsolutno najnekonzistentnijoj platformi ikad, o cemu sam pisao ne jednom ovdje. Svaki WM/DM ima svoje sheme i odluke o (ne)postivanju GTK funkcija, i to u 99% slucajeva zbog neznanja ili ljenosti autora istih. Tako da ako "ozbiljan rad u Linuxu", pogotovo sto se tice desktopa, moze biti samo restringiran na "ozbiljan rad na tocno odredjenoj distribuciji s tocno odredjenim komponentama". Sve ostalo je prljava (i dokumentirana!) laz.

Ne govorimo o programiranju aplikacija, nego korištenju sustava.

A što se toga tiče, meni se vidi kako sve relativno dobro funkcionira s obzirom da nije bilo nikakvih smjernica za programiranje. Naravno to i dalje ovisi o pojednincu da li će koristiti smjernice, ali  Unity (Ubuntu), Gnome i KDE danas imaju smjernice kako raditi aplikacije za te sustave. Na tebi je da li ćeš ih pratiti. Isto vrijedi i za novije verzije windowsa.

Da, slažem se da pisanje cross DE/WM aplikacija može biti noćna mora, to je istina. Tu je većinom problem KDE i GTK (ostali većinom koriste GTK libove), te problem što neki nisu još prešli na GTK3 itd. 

Samomrzeći hrvat
14 godina
neaktivan

Godinama koristim Open i Libre Office i sve sto mogu reci je da je to jedno gofno od aplikacije.

Iz verzije u verziju se mijenja sucelje, dodaju mogucnosti... no najosnovnije greske se ne ispravljaju. Imam dio teksta u boldu kojeg oznacim i idem napisati nesto drugo a on umjesto da novi tekst ostavi formatiran kako je bio ranije izmisli neku glupost pa ga umjesto bolda stavi u italic i sa drugom velicinom fonta. O nelogicnostima prilikom obicnog copy/paste izmedju dva LO dokumenta necu ni pricati. Sacuvaj me boze pokusati prebaciti dio neke brojcane liste u neku drugu. Od 100 pokusaja on ce 101 put napraviti nesto po svome sto nikakve logike nema dok ce ti MS Office uglavnom procitati misli i ubaciti tocno onako kako zelis.

U verziji 5 LO je podigao raspadanje prikaza fontova na novu razinu. U globalu, mislim da je Wordstar bio puno bolji i pouzdaniji od LO. 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Ne govorimo o programiranju aplikacija, nego korištenju sustava.

A što se toga tiče, meni se vidi kako sve relativno dobro funkcionira s obzirom da nije bilo nikakvih smjernica za programiranje. Naravno to i dalje ovisi o pojednincu da li će koristiti smjernice, ali  Unity (Ubuntu), Gnome i KDE danas imaju smjernice kako raditi aplikacije za te sustave. Na tebi je da li ćeš ih pratiti. Isto vrijedi i za novije verzije windowsa.

Da, slažem se da pisanje cross DE/WM aplikacija može biti noćna mora, to je istina. Tu je većinom problem KDE i GTK (ostali većinom koriste GTK libove), te problem što neki nisu još prešli na GTK3 itd. 

Ups, onda sam te krivo skuzio, moja isprika, mislio sam da pricas o development okolini a ne o cisto korisnickoj.

Lijepo si sam rekao - ti koristis Ubuntu gdje stvari donekle rade kako spada. No i sam Ubuntu sa default DE-ovima zna imati nekonzistentnosti, od banalnih pa do operativnih nocnih mora, sto cjelu platformu jednostavno cini smijesnom i neozbiljnom. Uzrok te neozbiljnosti upravo i jest open source, odnosno cinjenica da svaki badza preko Googla moze napraviti "svoju" distribuciju/DE/WE, sto se u debeloj vecini svodi na copy paste tudjeg koda bez razumijevanja i minimalnog mijenjanja necega sto obicno otvori sareni prozor ali potrga sve ostalo.

I sada ti objasni korisniku kojemu si pruzio aplikaciju i podrsku za Linux zasto na njegovom izboru sarenog sucelja stvari ne rade kako su zamisljenje i isprogramirane. Takvih stvari nema na OS X-u, a pogotovo ne u Windows okruzenju.

16 godina
odjavljen
bbanelli kaže...
Lijepo si sam rekao - ti koristis Ubuntu gdje stvari donekle rade kako spada. No i sam Ubuntu sa default DE-ovima zna imati nekonzistentnosti, od banalnih pa do operativnih nocnih mora, sto cjelu platformu jednostavno cini smijesnom i neozbiljnom. Uzrok te neozbiljnosti upravo i jest open source, odnosno cinjenica da svaki badza preko Googla moze napraviti "svoju" distribuciju/DE/WE, sto se u debeloj vecini svodi na copy paste tudjeg koda bez razumijevanja i minimalnog mijenjanja necega sto obicno otvori sareni prozor ali potrga sve ostalo.

O ovom ja pričam cijelo vrijeme ali ja sam "vikend-linuksaš" koji ga je vidio jedino u VMu.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
12 godina
protjeran
Al najbitnije u cjeloj priči je to da na razvoju radi 1000 razvijatelja. Kog opce briga da li je njihov uradak kvalitetan i upotrebljiv u nekoj ozbiljnoj situaciji. 🏁

0 0 hvala 0
17 godina
bbanelli kaže...

Ups, onda sam te krivo skuzio, moja isprika, mislio sam da pricas o development okolini a ne o cisto korisnickoj.

I sada ti objasni korisniku kojemu si pruzio aplikaciju i podrsku za Linux zasto na njegovom izboru sarenog sucelja stvari ne rade kako su zamisljenje i isprogramirane. Takvih stvari nema na OS X-u, a pogotovo ne u Windows okruzenju.

Zašto bi ti morao pokriti rješenje svakog 'badže' s DistroWatcha? 

Ako se radi ugovor valjda bi prvo morao razjasniti termine Linux (kernel), GNU/Linux distribucija (OS). Daješ podršku za određenu distribuciju s WM/DE, za ostale ne garantiraš i to je to. Pređi na Qt :)

@bunkermax

Sve ovisi s kojim si datotekama radio? Meni se slično dešavalo i sa MS Officeom i to raznim verzijama i raznim verzijama dokumentata. LO nije do koljena MSO, ali sasvim uredno radi kad je u svom formatu. 

Manje je bitan broj 1000 u toj priči, ali je više bitan PR i da se priča o tome. Znači neka izbacuju kojekakve brojke i nek se čuje za njih. I pozitivno je što privlače iskusnije, tog Jan Iversena, senior developera iz Apache Software Foundation sa strašću za vođenjem. Da nije pisalo 1000 g123456 ne bi prenio vijest, ja je ne bi pročitao, ne bi tog Jana dodao na twitter i ne bi skužio da mi živi blizu tetke u Švedskoj. Mislim, ako nešto platiš, prosipaš žuč, ako ne valja to je razumljivo. Ako si našao osušeni drek na cesti pa nećeš ga odnijeti kući. Ostavi ga tamo nek leži, ako ti se ne sviđa :)

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.12.2015 15:33 (hrvooje).
12 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Zašto bi ti morao pokriti rješenje svakog 'badže' s DistroWatcha? 

Ako se radi ugovor valjda bi prvo morao razjasniti termine Linux (kernel), GNU/Linux distribucija (OS). Daješ podršku za određenu distribuciju s WM/DE, za ostale ne garantiraš i to je to. Pređi na Qt :)

Vidim da nisi bas u vezi s realnim sektorom i korisnicima kao i pruzanjem podrske istima. :)

Njima nesto radi na Linuxu. Ako im takvo nesto radi na Windowsima, radi im od XP do 10 bez ikakvih pitanja. Ovdje na "Linuxu" imas problem, jer korisnika ne interesira sto ti imas kernele, distribucije, WM/DE, paketi, solucije, preturbacije, bifurkacije i ostale velike rijeci pod zajednickim nazivom - diletantizam. I dok je tako, nema kriticne mase za razvoj na Linux desktopu.

Ukratko, kako da ti to objasnim najplasticnije - korisnik je "glup", u smislu da ga takve stvari najmanje interesiraju "sitnice" koje spominjes. Pa hajde, okreni se oko sebe, imas ljude koji ce komotno nasipati dizel u benzinac i reci - pa to je gorivo. Eh. :D

Na kraju krajeva, LTS traje 3 godine. Extended Windows support traje 10. Go figure.

Ne zelim placati licencu za QT, ne nudi mi nista sto ne mogu odraditi s GTK-om a nisam siromasniji za 350$ * broj developera mjesecno + krivulja ucenja i napustanje golemog code basea kojeg vec imam. Pazi, pricamo o GTK, koji je ziv, zdrav i cak relativno suvisli produkt, sam za sebe (ako oduzmes neke sitnice popud thread safe operacija i tak... ali i preko toga se moze prijeci sigurno i kvalitetno, samo duze traje).

16 godina
hrvooje kaže...

. Da nije pisalo 1000 g123456 ne bi prenio vijest,..

-zapravo dezinformaciju.. i tak to krene, linux = slučajnost, opet. :)

btw, miješaš geeka-nooba, juzera i ITjca.. kriterije. Točno koliko i pogrešno.

čisto banalno, internet poslovno bankarstvo (to mi je već poštapalica) i support za Šteficu. Radi? Ili kućni Perica, gaming pa i SteamOS.. ono, radi i sve se gameri trgaju.

Mogu ja-ti biti između Štefice&Perice.. ali vjeruj, to je sizifizam.. pa GOTO početna rečenica.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
protjeran

@hrvoje

Kompa dragi, ja vec godinama pokusavam uz linux progurati i LO korisnicima koje uspijem prebaciti da rade na linuxu. To su sve obrtnici ili mini firme ( soboslikari , metalci, pr detektivi, odvj uredi i sl.. ) . Moj motiv je cisto financijske prirode. No nazalost svaki od njih je prije ili posle imao neki show sa LO nakon cega sam im uglavio free web ms office. Nemogu oni birati kakav dokument ce dobiti i ja nemam adekvatan odgovor na kuknjavu da im se otvoreni dokument deformirao do zone neupotrebljivosti. Jos sam i sretan ako ostanu na linuxu pa da im nemoram jos i win instalirati i pogubiti smjenu na nadogradnje, backup, defragmentaciju, iso sistemske particije... Te osobe nisu informaticari i u njihovim ocima sam ja krivac jer sam im postavio LO u kojem se neki njima bitan dokument nije otvorio. I ja tada mogu samo ici linijom manjeg otpora inace ispadam iz igre. A tog (detektiva , limara, molera ) zaboli taki za pojmove open cloused source i sl. MORA RADITI UVJEK I SVUGDJE U SVIM OKOLNOSTIMA i to je jedini kriterij.

3 0 hvala 0
15 godina
bbanelli kaže...

Vidim da nisi bas u vezi s realnim sektorom i korisnicima kao i pruzanjem podrske istima. :)

Njima nesto radi na Linuxu. Ako im takvo nesto radi na Windowsima, radi im od XP do 10 bez ikakvih pitanja. Ovdje na "Linuxu" imas problem, jer korisnika ne interesira sto ti imas kernele, distribucije, WM/DE, paketi, solucije, preturbacije, bifurkacije i ostale velike rijeci pod zajednickim nazivom - diletantizam. I dok je tako, nema kriticne mase za razvoj na Linux desktopu.

Ukratko, kako da ti to objasnim najplasticnije - korisnik je "glup", u smislu da ga takve stvari najmanje interesiraju "sitnice" koje spominjes. Pa hajde, okreni se oko sebe, imas ljude koji ce komotno nasipati dizel u benzinac i reci - pa to je gorivo. Eh. :D

Na kraju krajeva, LTS traje 3 godine. Extended Windows support traje 10. Go figure.

Nekako mi se čini da ti miješaš stvari. Ubuntu LTS od verzije 12.04 traje 5 godina. Od kada to korisnici bjesomučno instaliraju nove nadogradnje bilo kojeg OS-a? Nevezano za Linux. Istina je da to mogu ali ne poznam niti jednog regular usera koji to radi. A ako to i radi, bez da se informirao o posljedicama  ili da mu to nije odradio netko tko zna što radi, tko mu je kriv. Da li bi kod Windowsa rezultat bio bolji. Ček, ček,... pa tek od Windows 8 si mogao nadograditi bezbolno na iduću generaciju (iskreno stvar je potpuno profunkcionirala tek sa 10-kom i radi savršeno i za svaku pohvalu) dok kod Linuxa to imaš još od.... (zaboravih od kada, tako ti je sa senior građanima kad zaborave uzeti ginko).

ihush kaže...

-zapravo dezinformaciju.. i tak to krene, linux = slučajnost, opet. :)

btw, miješaš geeka-nooba, juzera i ITjca.. kriterije. Točno koliko i pogrešno.

čisto banalno, internet poslovno bankarstvo (to mi je već poštapalica) i support za Šteficu. Radi? Ili kućni Perica, gaming pa i SteamOS.. ono, radi i sve se gameri trgaju.

Mogu ja-ti biti između Štefice&Perice.. ali vjeruj, to je sizifizam.. pa GOTO početna rečenica.

Daj se malo informiraj ili uzmi duplu dozu Antisklerina ili Ginko-a. Poslovno bankarstvo radi pod Linuxom. Barem nama koji koristimo poslovno bankarstvo od Zagrebačke banke.

BlueMax kaže...

Godinama koristim Open i Libre Office i sve sto mogu reci je da je to jedno gofno od aplikacije.

Iz verzije u verziju se mijenja sucelje, dodaju mogucnosti... no najosnovnije greske se ne ispravljaju. Imam dio teksta u boldu kojeg oznacim i idem napisati nesto drugo a on umjesto da novi tekst ostavi formatiran kako je bio ranije izmisli neku glupost pa ga umjesto bolda stavi u italic i sa drugom velicinom fonta. O nelogicnostima prilikom obicnog copy/paste izmedju dva LO dokumenta necu ni pricati. Sacuvaj me boze pokusati prebaciti dio neke brojcane liste u neku drugu. Od 100 pokusaja on ce 101 put napraviti nesto po svome sto nikakve logike nema dok ce ti MS Office uglavnom procitati misli i ubaciti tocno onako kako zelis.

U verziji 5 LO je podigao raspadanje prikaza fontova na novu razinu. U globalu, mislim da je Wordstar bio puno bolji i pouzdaniji od LO. 

Ja se bavim projektiranjem i koristim LO (prije OO) a ponekad i MS Office (kad klijenti tako zahtijevaju). Naslovna strana projekta je zadanog formata koji je nastao korištenjem OO 3.x (točnu verziju ne znam). Uredno sam ju migrirao iz verzije u verziju čak sam ju eksportirao u doc format i malo popeglao (hedere i footere) tako da sada izgledaju identično. U projektima imam scanirane dokumente, tabele, dijagrame i formule. Formule su razlog zbog kojeg mi je LO/OO draži od MS Officea. Ne kužim da je MS ostavio pisanje formula toliko rudimentarnim i da ne možeš manipulirati njima kako poželiš.

Specifikacije pišem u calcu i prebacujem u Excel. Spasio sam se onog dana kada sam odbacio uređivanja hedera i istog prebacio u prve redove (koje ponavljam na svakoj stranici). Želim da mi u footeru bude horizontalna linija ispod koje piše broj stranica s jedne strane i još neki tekst s druge strane. U Excelu se mogu ubiti da dobijem tu horizontalnu liniju (samo kemijanjem i ubacivanjem slike) dok u calcu istu dobijem s tri klika miša (korištenjem Bordera). Pa zar je tako teško to riješiti?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...
..

Daj se malo informiraj ili uzmi duplu dozu Antisklerina ili Ginko-a. Poslovno bankarstvo radi pod Linuxom. Barem nama koji koristimo poslovno bankarstvo od Zagrebačke banke.

..

moj propust.. nisam napomenuo konkrtne distre, nema 'izbora' .. ono što se provlači u temama kao OS-DE.. distra. + Poslovno čitač, stikić nema problema + kad.. prije 10g, 5g.. tek od 'jučer' i to stidljivo. Ubuntu+RH. U kontekstu izbora platforme... pa i moguće korištenje LO na win. Podrazumijeva se, banking oduvijek radi na MSu, pa čak od DOSa i modema.. i radit će. Za usporedbu, ni OSX nije bajan.. spoljednje što sam vidio od supporta je bilo, kontaktirati banku, ...?

17 godina
neaktivan
bbanelli kaže...
...

Ne zelim placati licencu za QT, ne nudi mi nista sto ne mogu odraditi s GTK-om a nisam siromasniji za 350$ * broj developera mjesecno + krivulja ucenja i napustanje golemog code basea kojeg vec imam. Pazi, pricamo o GTK, koji je ziv, zdrav i cak relativno suvisli produkt, sam za sebe (ako oduzmes neke sitnice popud thread safe operacija i tak... ali i preko toga se moze prijeci sigurno i kvalitetno, samo duze traje).

Ne znam koji su ti zahtjevi, ali Qt mozes koristiti s LGPL licencom osim ako zelis staticko linkanje i mogucnost da ne stavis u About da je aplikacija radena Qt-om.

Ostalo su sasvim legitimni razlozi i slazem se.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Don kihot je jos povijesno pozitivan. Tragedija je npr matija gubec koji krene sa open source slobodarskom spikom a igra zavrsi sa tisucama mrtvih i sa jos manjim seljackim pravima nego prije pobune.

I politika i biznis su ostvarenje moguceg u pravo vrijeme pod pravim okolnostima. Uzalud sav idealizam ako padne kiša i smoči barut.

Kud bas star trek...hehhheeee.. Pa kaj ti to nelici na totalitarnu mjesavinu komunizma i fasizma bez imalo osobne kreativne slobode gdje je svd podredjeno zajednici a regulirano je sve od oblacenja preko ophodjenja pa do razmnozavanja vrste... A kad naleti Borg onda su federaciji kao saveznici dobri i najveci svemirski ološi i gusari... 😊

Tvoji "manageri" uglavnom ukenjaju. Pogledaj ko vodi ili je osnovao Linux, Microsoft, Intel, Apple, Oracle - manageri ili geekovi/tech vizionari? Veliki manager Balmer skoro je unistio Microsoft, sad ga spasava Nadela koji je cisti inzenjer - i to tako da sve open sourcea i otvara. 

Manageri su dobri jedino ako su izasli iz poslovne domene kojom upravljaju - ekonomistima ne bih dao da vode pekaru, a kamoli bilo kakav odjel u bilo kakvoj IT firmi. 

I btw. open source i free soft je na svemu oko nas i apsolutno dominira. Open source kod uglavnom je ljepse napisan, i zato redovito propadaju razni "frameworci" i "metodologije" korporacija (ko se vise sjeca pustih IBM-ovim i Oracleovih apexa i gluparija), a uspjevaju Jave, Linuxi, PHP-i, Springovi i slicna ekipa. Sve se danas temelji na njima - od tvog smart televizora, telefona do weba. Korporacije sa customizacijama koje izvode njihovi "placeni i motivirani" developeri uglavnom proizvode sranja i bloat - pogledaj samo kako Samsung ukenja Android ili koliko govana Lenovo uvali na prosjecan laptop. Novi Thinkpad sam prije mjesec dana pregazio zvog njihovog smeca.

17 godina
bunkermax kaže...
Nemogu oni birati kakav dokument ce dobiti i ja nemam adekvatan odgovor na kuknjavu da im se otvoreni dokument deformirao do zone neupotrebljivosti.
Te osobe nisu informaticari i u njihovim ocima sam ja krivac jer sam im postavio LO u kojem se neki njima bitan dokument nije otvorio.

Ovo je upravo i razlog zašto GNU/Linux ima problema na desktopu, ali to nema veze s opensourceom, nego sa datostima desktop dijela tržišta.

@bbanelli

Ne znam, meni je Draftsight uredno radio i pod Xubuntu-om i pod Cinnamon Mint-om i pod Gnome3 Suse-om (dakle, sve GTK3) u dosta velikom periodu i na dosta ozbiljnim projektima. Ne znam što bi točno neki program trebao raditi da mu paket manager radi problem...

Ono što je realan problem je ova gore kompatibilnost o kojoj se priča, a to ne znaju samo korisnici, nego i proizvođači, zato i mijenjaju standarde formata svako malo.

Ostavite se opensourcea kao problema, jer to nema veze s mozgom. Da ima, ne bi ljudi vrtili WAMP...

Gledam te!
12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Nekako mi se čini da ti miješaš stvari. Ubuntu LTS od verzije 12.04 traje 5 godina. Od kada to korisnici bjesomučno instaliraju nove nadogradnje bilo kojeg OS-a? Nevezano za Linux. Istina je da to mogu ali ne poznam niti jednog regular usera koji to radi. A ako to i radi, bez da se informirao o posljedicama  ili da mu to nije odradio netko tko zna što radi, tko mu je kriv. Da li bi kod Windowsa rezultat bio bolji. Ček, ček,... pa tek od Windows 8 si mogao nadograditi bezbolno na iduću generaciju (iskreno stvar je potpuno profunkcionirala tek sa 10-kom i radi savršeno i za svaku pohvalu) dok kod Linuxa to imaš još od.... (zaboravih od kada, tako ti je sa senior građanima kad zaborave uzeti ginko).

Thx, nisam znao da je od 12.04 LTS 5 godina. Takodjer, primjetio da nisam pricao o problematici nadogradnje OS-a, nego o povlacenju kompatibilnosti API-ja. Da zelim biti zlocest, rekao bih ti da je Linux bio predmet diskusije sacice ugojenih dugobradih geekova dok si pisao aplikacije za NT4 koje mogu raditi na 10-tki. Imas moj primjer negdje po Internetima, da ne lijepim jedno te iste stvari stalno.

U konkretnim slucajevima korisnika iz USA, dogadjale su se promjene tema koje bi jednostavno ignorirale neke postavke vezane za boje, titlebar a da ne pricam menije. Onda imas disgruntled korisnika koji arlauce "meni ne radi", a nakon malo kopanja shvatis da mu ne radi jer se eto odlucio poigrati s temama da mu ostatak OS-a "ljepse izgleda".

1domagoj1 kaže...

Ne znam koji su ti zahtjevi, ali Qt mozes koristiti s LGPL licencom osim ako zelis staticko linkanje i mogucnost da ne stavis u About da je aplikacija radena Qt-om.

Ako radim stand-alone aplikaciju, LGPL licenca me i dalje obvezuje objaviti izvorni kod, zar ne?

Veliki Brat kaže...

@bbanelli

Ne znam, meni je Draftsight uredno radio i pod Xubuntu-om i pod Cinnamon Mint-om i pod Gnome3 Suse-om (dakle, sve GTK3) u dosta velikom periodu i na dosta ozbiljnim projektima. Ne znam što bi točno neki program trebao raditi da mu paket manager radi problem...

Ono što je realan problem je ova gore kompatibilnost o kojoj se priča, a to ne znaju samo korisnici, nego i proizvođači, zato i mijenjaju standarde formata svako malo.

Ostavite se opensourcea kao problema, jer to nema veze s mozgom. Da ima, ne bi ljudi vrtili WAMP...

Mislim da gotovo ne postoji GTK funkcija za widget/objekt koja na svojem dokumentacije na navodi parafraziran "YMMV according to a user’s exact configuration". Nije tesko odsurfati do developerske dokumentacije i pogledati sam ako meni ne vjerujes, uz to sto implementacija poslovicno bude jos kompleksnija.

Nisam siguran postoji li i jedan open-source projekt koji je o(p)stao bez nekog vida komercijalne odrzivosti. Sto je i logicno, jer nema besplatnog rucka. Nigdje. Osnovni problem zagovaratelja je njihovo nepoznavanje istog, a ti koji za njega najvise njurgaju ne samo da nikada u zivotu nisu napravili nekakav doprinos toj sceni, nego vjerojatno nemaju znanja i vjestina da isto urade. Dakle, u sustini se to svede na jebivjetre koji bi kruha preko pogace. Zaboravljajuci da programer jede, jeb^h^h^h... jel, i tako dalje...

Drugim rijecima, smatram da je FLOSS samo jedan od modaliteta poslovnog koncipiranje izrade i distribucije softvera, s ipak nesto vise mana nego sto ih ima proprietary softver. Osobno mi je operativno uglavnom svejedno hoce li neki komad softvera (pricam o gotovom proizvodu) ili knjiznica za koristenje biti otvorenog koda ili ne, obzirom da novcem nastojim honorirati i jedan i drugi tip. Jasno je da je za razvoj to jedna sasvim drugacija i slozenija prica...

17 godina
neaktivan
bbanelli kaže...
Ako radim stand-alone aplikaciju, LGPL licenca me i dalje obvezuje objaviti izvorni kod, zar ne?

Samo ono sto je licencirano LGPL-om, a to je Qt. Zato ono da s LGPL Qt-om ne mozes staticki linkati vec samo dinamicki (.dll ili .so).

Paragraf 5. LGPL 2.1:

"A program that contains no derivative of any portion of the Library, but is designed to work with the Library by being compiled or linked with it, is called a "work that uses the Library". Such a work, in isolation, is not a derivative work of the Library, and therefore falls outside the scope of this License."

EDIT: Uostalom, stvar je analogna s GTK+-om koji je takoder LGPL. Kako radis s njim, isto i s LGPL Qt-om.

U principu, kako ja to vidim, GTK+ se ovako razvio i odrzao cisto jer Trolltech nije dao Qt pod LGPL-om vec iskljucivo GPL-om ili komercijalnom licencom ako pises vlasnicki kod. Tako da je hrpa developera/firmi radije uzela GTK+ nego podosta skupe Qt licence. Od Nokijinog preuzimanja i mijenjanja licence na LGPL Qt je pun pogodak. Da je to napravljeno od starta, pitanje je bi li GTK+ postojao u obliku u kojem postoji danas (i bi li uopce postojao). S tim da imaj na umu da je GTK+ GUI framework, Qt je application framework sa citavom paletom modula i addonova (threading, I/O, razni containeri, networking, multimedia, SQL...)

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.12.2015 22:52 (1domagoj1).
15 godina
bbanelli kaže...

Thx, nisam znao da je od 12.04 LTS 5 godina. Takodjer, primjetio da nisam pricao o problematici nadogradnje OS-a, nego o povlacenju kompatibilnosti API-ja. Da zelim biti zlocest, rekao bih ti da je Linux bio predmet diskusije sacice ugojenih dugobradih geekova dok si pisao aplikacije za NT4 koje mogu raditi na 10-tki. Imas moj primjer negdje po Internetima, da ne lijepim jedno te iste stvari stalno.

U konkretnim slucajevima korisnika iz USA, dogadjale su se promjene tema koje bi jednostavno ignorirale neke postavke vezane za boje, titlebar a da ne pricam menije. Onda imas disgruntled korisnika koji arlauce "meni ne radi", a nakon malo kopanja shvatis da mu ne radi jer se eto odlucio poigrati s temama da mu ostatak OS-a "ljepse izgleda".

Ne znam kakve ti korisnike susrećeš ali u mom slučaju (ured sa 8 zaposlenih) nije dozvoljen nikakvo instaliranje softvera ili nadograđivanje sustava (mimo službenih kanala), toliko sam rigidan da ne dozvoljavam nikakvo instaliranje softvera na računala. Za novotarijski softver postoji laptop (katica za sve) na kojem se nešto isprobava. Tek kada prođe pomnu analizu može postati kandidat za instalaciju na računalo. Jedino što dozvolim to je promjena wallpapera ali i to treba biti provjereno. Bilo koji (novi OS) ti dozvoljava ograničavanje prava krajnjeg korisnika i ne vidim razloga da isti bude Administrator i da cijelo vrijeme radi kao Administrator a pojma nema da svojim neznanjem može teško oštetiti OS. Ne vidim tu neku razliku među modernim OS-evima. Korisnik treba biti korisnik a nikako Administrator. Njegovo je korištenje računala tijekom rada. Svo ostalo je u domeni nekog drugog. Ovo je jedini ispravni model.

12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
bbanelli kaže...

Samo ono sto je licencirano LGPL-om, a to je Qt. Zato ono da s LGPL Qt-om ne mozes staticki linkati vec samo dinamicki (.dll ili .so).

Paragraf 5. LGPL 2.1:

"A program that contains no derivative of any portion of the Library, but is designed to work with the Library by being compiled or linked with it, is called a "work that uses the Library". Such a work, in isolation, is not a derivative work of the Library, and therefore falls outside the scope of this License."

EDIT: Uostalom, stvar je analogna s GTK+-om koji je takoder LGPL. Kako radis s njim, isto i s LGPL Qt-om.

U principu, kako ja to vidim, GTK+ se ovako razvio i odrzao cisto jer Trolltech nije dao Qt pod LGPL-om vec GPL-om + komercijalna licenca ako pises vlasnicki kod. Od Nokijinog preuzimanja i mijenjanja licence na LGPL stvari se lagano mijenjaju. No da je to napravljeno od starta, pitanje je bi li GTK+ postojao u obliku u kojem postoji danas.

Prekasno palim veceras, sad je sve jasno, thx za objasnjenje. ;) No i dalje mi se ne vdija Qt. :D

mario.L_hr kaže...

Ne znam kakve ti korisnike susrećeš ali u mom slučaju (ured sa 8 zaposlenih) nije dozvoljen nikakvo instaliranje softvera ili nadograđivanje sustava (mimo službenih kanala), toliko sam rigidan da ne dozvoljavam nikakvo instaliranje softvera na računala. Za novotarijski softver postoji laptop (katica za sve) na kojem se nešto isprobava. Tek kada prođe pomnu analizu može postati kandidat za instalaciju na računalo. Jedino što dozvolim to je promjena wallpapera ali i to treba biti provjereno. Bilo koji (novi OS) ti dozvoljava ograničavanje prava krajnjeg korisnika i ne vidim razloga da isti bude Administrator i da cijelo vrijeme radi kao Administrator a pojma nema da svojim neznanjem može teško oštetiti OS. Ne vidim tu neku razliku među modernim OS-evima. Korisnik treba biti korisnik a nikako Administrator. Njegovo je korištenje računala tijekom rada. Svo ostalo je u domeni nekog drugog. Ovo je jedini ispravni model.

Klijent ima 500njak djelatnika po BYOD modelu. Preduvjeti su Intel procesor, Ubuntu 12.04+ distribucija i jos par nekakvih detalja i sitnica nebitnih za raspravu. Dakle, tvoj ured sa osam zaposlenika, moj ured sa pet zaposlenika ili neki ured s 1.500 zaposlenika jednostavno padaju u vodu. Iako se apsolutno slazem sa svime sto si rekao, sve to pada u vodu ako nemas standardiziranu platformu. Sto Linux nije, a ogromne "zasluge" za to snosi FLOSS kojime se vodi.

U sustini, ja se ne zalim jer sve to bude placeno. Problem je samo u nekoj larpurlartistickoj sujeti da neke stvari ne rade, iako bi trebale.

12 godina
protjeran
@funat

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
@funat

Svaki dan svaki stanovnik ove planete ima neku mega ideju. 😊

No put od ideje nekog ing ili geeka do upotrebljivog i profitabilnog artikla je vrlo dug i najcesce vodi kroz gomilu bankara i raznih managera ( od marketinskih do politickih ) . Super ideja u glavi genijalca je samo solidan pocetak.

I mladih decki koji igraju vrhunski nogomet je na milione a pogodi ko od njih moze napraviti zvijezde. Geek ? Jok. Dobar manager uz dobrog trenera.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bbanelli kaže...

Prekasno palim veceras, sad je sve jasno, thx za objasnjenje. ;) No i dalje mi se ne vdija Qt. :D

Ee, to je vec druga stvar za neku drugu temu. ;)

16 godina
mario.L_hr kaže...
..Ovo je jedini ispravni model.

- jedini ispravni model, .. je onaj koji radi. Ako možeš birati OK. Ako ovisiš o trećim appsima koji diktiraju win (za clijent juzera) tad si na win, jer treća strana ne proizvodi lin-osx... sad nešto ima online/browserastog ali tek začetak i česta ovisnost o ostatku MS platforme dal .net, Outlook, .. xml (i onaj promašeni banking..) kao i bilo koji domaći knjig.soft..

Nije MS izbor, nema izbora. Što je tad ispravni model? LO? .. LOL, jer mi je MSO zapravo đabe.. i implicitan, ne samo jedna stvar, sve, biz kompletan koji se vrti po firmicama već 20-30 godina.. pa i iz DOSa.

sad sam skužio dvije iste/paralelne teme.. i opet 'tipical linux' situacija. :))

17 godina
bbanelli kaže...

Mislim da gotovo ne postoji GTK funkcija za widget/objekt koja na svojem dokumentacije na navodi parafraziran "YMMV according to a user’s exact configuration". Nije tesko odsurfati do developerske dokumentacije i pogledati sam ako meni ne vjerujes, uz to sto implementacija poslovicno bude jos kompleksnija.

smatram da je FLOSS samo jedan od modaliteta poslovnog koncipiranje izrade i distribucije softvera, s ipak nesto vise mana nego sto ih ima proprietary softver.

Ne bih znao za development (nisam ni pisao iz perspektive developera, nego korisnika) ali i kod zatvorenog koda imaš istu ogradu - svaka licenca ti ne prodaje softver, nego ga daje na korištenje, no najbitnije: izričito se ograđuje i ne garantira ispravno funkcioniranje softvera na tvom računalu (također postavlja i minimalne zahtjeve, pa mnogi softver nije podržavao XP još i dok je isti bio službeno podržan od MS-a).

No da se vratimo na ideju softvera koji radi na različitim distrama, ima ga i to puno i to vrlo kompleksnog. Ne kažem daje to lak posao, ali bome nije niti nemoguć.

Što se poslovanja tiče, možemo slobodno povući paralelu s glazbenom industrijom, gdje jedni zagovaraju autorska prava i žele si osigurati egzistenciju na temelju njih, dok drugi tvrde da bi glazbenici trebali zarađivati od koncerata. Redhatu ide sasvim dobro koliko sam vidio, iako proizvode tone otvorenog koda.

Gledam te!
17 godina
bbanelli kaže...

Da li se možeš pomiriti sa tom boldanom situacijom ili ipak misliš pa to nije uredu, ljudi bi morali znati razliku između goriva, ako žele voziti. Realan sektor? Jednom sam pola sata preko telefona pokušavao riješiti problem čudnog ponašanja računala, da bi na kraju otišao do klijenta i maknio notes sa ctrl tipke. Jasan je meni realan sektor.

Samo odakle tom realnom sektoru 'Linux', razni DE-ovi, WM-ovi, skinovi? To mi smrdi na masne bradonje, a ne realni sektor.

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.12.2015 7:03 (hrvooje).
17 godina
neaktivan

RedHat je najmanji primjer - Google, Facebook i po novom Microsoft otvaraju hrpu toga. Kod i tako odavno nije toliko bitan - vec podaci korisnika i poslovni model. A to sto IBM zatvara svoje smece od Webspherea ili Oracle mora kupiti MySQL da bi ga unistio - to je njihov problem.

Pogledajte big data/nosql industriju - open source. Cloud (OpenStack, OpenNebula, OpenShift) - open source. Skriptni jezici (svi) - open source. Devops i automatizacije - sveeeeeeeeeeee je open source. Cloud virtualizacija - Xen, KVM - open source, telefonija - Asterisk - open source. 

Kog vise briga za CruiseControl ako ima Jenkins - ko vise pored Gita gleda TFS? Nitko normalan.

Sve pociva na open sourceu. Samo mali tanasnji vrh sante leda - uglavnom smece od koda prepuno rupa zvano korisnicke ili enterprise aplikacije - je closed. Ali i u enterprise svijetu nagrade odnosi JBoss - pogadjate - open source. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...

sad sam skužio dvije iste/paralelne teme.. i opet 'tipical linux' situacija. :))

Klasični fork upakiran u novi DE.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice