Firefox 13 beta

poruka: 17
|
čitano: 2.358
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Firefox 13 beta

Mozila (Mozilla) je izdala novu nadogradnju na beta kanalu za Fajerfoks (Firefox) koja nosi brojnu oznaku „13″ .

Ova nadogradnja donosi ubrzanja, poboljšanja i promene u izgledu:

Izmenjen izgled početne stranice

• Novi izgled početne stranice omogućava brz pristup beleškama (bookmarks) , istoriji, opcijama, podešavanjima, dodacima, prijemima i usklađivanju (sinhronizaciji) .

Brzo biranje

• Dugo očekivano „brzo biranje“ (speed dial)  koje je bilo moguće preko dodataka je sada dostupno i u Fajerfoksu.
  • Sličice (sajtove) možete pomerati na koje god mesto Vi želite te ih možete prikačiti (zaključati) .
  • Povlačenjem zabeleški (bookmarks) na postojeće sličice možete sami postaviti sajtove koje želite.
  • Ukoliko želite da „doterate“ izgled brzog biranja, preporučujem Vam isprobate ova dva (1 i 2) stila za brzo biranje.
  • Ako želite da isključite brzo biranje to ćete uraditi pritiskom na ikonicu brzog biranja (gore desno u uglu) .

Spidi (SPDY)

• Spidi protokol koji je razvio Gugl (Google)  donosi brža učitavanja sajtova koji koriste ovaj protokol (Guglova pošta, Tviter, Jutub i drugi Guglovi servisi) .

Glatko pomeranje (smooth scrolling)

• Ova opcija je sada uključena kao podrazumevana. Stranice će se sada glađe pomerati i imaćete bolji doživljaj (pogotovo kod čitanja) .

Brže pokretanje

• Kartice koje budu obnovljene prilikom pokretanja Fajerfoksa se neće automatski učitavati. One će se učitati tek kada Vi izaberete karticu.

Življi, brži, lakši

• „Ispod haube“ Fajerfoksa se dosta radilo pa je sa time Fajerfoks sada još brži, življi (odzivniji) i lakši nego pre.

Vraćanje Fajerfoksa na podrazumevano stanje

• Da li Vam Fajerfoks pravi problema? Ne reaguje, blokira ili se ruši?
    Dobili ste savet da napravite „čistu instalaciju“ ili da isprobate fajerfoks u novom profilu kako bi rešili te probleme?
  • Jednostavnim kratkim koracima to i uradite kada ste u nevolji: upišite about:support u adresnu traku (URL bar) i odaberite "Reset Firefox" .

Programeri sve bogatiji sa alatima

• Mozila se potrudila da olakša rad programerima i da napravi alate za njih u Fajerfoksu kao zamenu za odlični Fajerbag (Firebug) dodatak.
    U ovoj nadogradnji Fajerfoks je dobio 72 ukupnih poboljšanja na programerskim alatima.

Zainteresovani ste za betu? Preuzmite je sa sajta Mozile.

Ne zaboravite da proverite Vaše priključke!

Brzo biranje Brzo biranje
Početna strana Početna strana
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.5.2012 15:45 (icecold).

5 0 hvala 4
17 godina
Re: Firefox 13 beta
mogo si barem pisat Firefox...
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
15 godina
neaktivan
Mitch kaže...

Pusti čovjeka neka piše materinjim jezikom. Ako ti je toliko stalo do hrvatskog književnog jezika onda ga barem piši gramatički točno. Radije raspravljaj o vijesti nego o tome kako je napisana.

S druge strane, mene su malo zbunili "jezičci" dok se nisam sjetio da je release log na engleskom spominjao tabove. {#}

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
neaktivan
Firefox 13 beta

Super, od četvrtice, izgled je skoro pa isti.

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Mitch kaže...

Pusti čovjeka neka piše materinjim jezikom. Ako ti je toliko stalo do hrvatskog književnog jezika onda ga barem piši gramatički točno. Radije raspravljaj o vijesti nego o tome kako je napisana.

S druge strane, mene su malo zbunili "jezičci" dok se nisam sjetio da je release log na engleskom spominjao tabove. {#}

http://www.bug.hr/forum/topic/ideje-sugestije-prijava-problema-pomoc-vezi/nazi-grammar/149002.aspx

16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Sređeno. :) Kartica je prevod za tab na hrvatskom. :)

17 godina
rustweaver kaže...
Mitch kaže...

Ne radi se o tome, niti grammaru, fajerfoks me asocira na druge stvari te ga ne povezujem sa Firefox.

što se tiče topica, mislim da je speed dial prekasno došao..

15 godina
neaktivan

Propustio si bit mog ispravka koji je imao za cilj pokazati kako ni onaj koji se žali nije savršen, osim toga na forumu sam puno dulje od tebe pa me ne moraš podsjećati na granice dobrog ukusa. Ali eto i Mitch se u međuvremenu javio pa smo to razjasnili ;)

@Mitch, ja speed dial ne volim ni u jednoj kombinaciji. Nisam ga volio u Operi, ne volim ga ni u Firefoxu. Awesome bar mi je 10x bolja stvar, da ne spominjem da lakše izlazi na kraj sa puno većim izborom linkova od speed diala.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.5.2012 17:00 (rustweaver).
17 godina
Jos uvijek cekamo browser koji ce implementirati sve najbolje iz svakog browsera. Dugo cemo cekat po svemu sudeci.
Rockmelt je dosta blizu.
13 godina
neaktivan

Po meni najbolji preglednik.

14 godina
protjeran
Firefox 13 beta

Konačno je razlika "opipljiva" u odnosu na prethodnu verziju.

0 0 hvala 0
17 godina
Firefox 13 beta

brzo biranje "ukrali" od crome

kradem mine iz minskog polja
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
dery kaže...

Ajde sad se pitaj od koga je Chrome to ukrao...

15 godina
neaktivan
razorst3 kaže...
dery kaže...

Ajde sad se pitaj od koga je Chrome to ukrao...

HINT: odgovor je u mom prethodnom postu. :)

14 godina
protjeran
dery kaže...

Veoma je slično, ali nije tako efikasno kao u Chromeu.

16 godina
neaktivan
Firefox 13 beta

Mozila ukrala ideju? Ne bih rekao.

Ako je neko imao dobru ideju, šta je tu loše ako neko drugi prilagodi na svoj način i iskoristi je?
Hvala Bogu pa da i ovakve stvari ne patentiraju.

Svaki veb pregledač (Internet preglednik) je doprineo razvoju veba, a su najviše doprineli korisnicima upravo zbog toga što su jedni od drugih koristili ideje i prilagođavali ih na svoj način, te poboljšavali ugođaj korisnicima.

Operi može da bude samo drago što su drugi iskoristili njihove ideje na svoj način, jer to znači da je njihova ideja bila dobra i olakšala korišćenje veb pregledača milionima korisnika.

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice