EU zabranjuje High-end Grafičke kartice!

poruka: 69
|
čitano: 9.569
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

EU, isto sranje kao i svaka druga unija, kad im dopidzi i postane dosadno, rade s*anja za nas normalne ljude, a po ovome meni će zaplijeniti grafikču karticu jer ne zadovoljava njihov kriterij, nisam im ja kriv, što su oni zadovoljni sa Super Mario i 128MB grafičkom karticom!

Sniping is my job.

0 0 hvala 0
14 godina

@ihush

Nisi me shvatio, protumacio si moj post totalno krivo.

Naravno da su nove generacije energetski efikasnije od starijih, ono sto ja zelim reci jest da jedna HD7970 koja ima 384 bitnu sabirnicu ima TDP 250W dok bi taj isti model sa istom frekvom memorije ali jos sirom sabirnicom tipa 448 bita imao jos veci potrosnju jer tako sirina sabirnice utjece na potrosnju.

Dakle moj point je da sira sabirnica donosi automatski i vecu potrosnju u istoj arhitekturi.

Zasto Nvidia ima manju potrosnju sto se tice Keplera naspram ATI-a?Bas radi toga jer imaju 256 bitnu sabirnicu na GTX680 i mozda eventualno sitno efikasniju arhitekturu.

Potrosnja je spomenuta vec i sam znas zasto, u postu iznad sam objasnio da u istoj arhitekturi povecanje sabirnice dovodi do povecanja memorijske propusnosti na istom taktu koja se mjeri u GB/S a to neizbjezno dovodi do vece potrosnje nego kod iste arhitekture sa uzom sabirnicom.

Sto se tice hinta, zezao sam se naravno :)

iclock2much

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako se i ovo dogodi sigurno će proizvođači kartica smisliti nešto...možda će prodavati underclockane kartice ili staviti mogućnost 4+ Crossfire/SLI na svim modelima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: EU zabranjuje High-end Grafičke kartice!
fade kaže...

Ako se i ovo dogodi sigurno će proizvođači kartica smisliti nešto...možda će prodavati underclockane kartice ili staviti mogućnost 4+ Crossfire/SLI na svim modelima.

Ma napravit će dual bios. Ati to i tako ima već sad, ako na snagu stupi ta neka restrikcija,
sigurno za europu neće praviti nove kartice. Riješit će pravno situaciju time da se ograđuju

od promjene biosa od strane korisnika, a istodobno će imati na stranici link na "unlocked bios"

za taj i taj model uz već spomenutu napomenu.

16 godina
zoharbizo kaže...

..

Naravno da su nove generacije energetski efikasnije od starijih, ono sto ja zelim reci jest da jedna HD7970 koja ima 384 bitnu sabirnicu ima TDP 250W dok bi taj isti model sa istom frekvom memorije ali jos sirom sabirnicom tipa 448 bita imao jos veci potrosnju jer tako sirina sabirnice utjece na potrosnju.

Dakle moj point je da sira sabirnica donosi automatski i vecu potrosnju u istoj arhitekturi.

.. 

...naravno da je (opet) pogrešno. ;-)

Jer, širina sabirnice baš nikako ne utječe na potrošnju. Snaga je ta, tj GPU i RAM (i clockovi na kojima rade), dok je širina sabirnice dimenzionirana prema snazi kartice u suprotnom bi bilo usko grlo. Uopće ne utječe na potrošnju (osim samog TTL signala koji je u elektronici potreban za svaku stazu, zanemarivo). Usporedi potrošnju digitalnih satova, calculatora.. ništa.

VGA s 2GB troši više od identične s 1GB, VGA s jačim GPUom (više jezgri, keša..) također. Tako da je samo 'slučajnost' širina sabirnice. Kao da kažeš da auto s Pirelli gumama troši više (jer ih koristi Ferrari), kao i to da guma troši gorivo. ... više troši teret u gepeku, zategnuta ručna, uzbrdica, stojanje na semaforu, izrada nightrider kruga... nego guma kao prototip kotača. Isto je sa sabirnicom. Ostale komponente troše i u pravilu je potrošnja poveznana sa snagom unutar iste tehnološke generacije. Svaka novija u pravilu snižava napone pa neke midrange kartice daju performanse kao stari top modeli ali s polovicom potrošnje uočljivo kod VGA koje ne traže dodatni VGA power.

Šira sabirnica se zbog cijene izvedbe ne implementira na slabijoj VGA jer je nepotrebna kao što se autoput s deset traka ne radi u zaseoku mrdušidoljnoj. Da postoji ta kombinacija i dalje bi po toj cesti prošao jedan traktor mjesečno. Sabirnica je dakle samo indikator snage-propustnosti koja je potrebna između RAMa i GPUa da bi oboje imali smisla, ne potrošač.

Zašto mogu to tvrditi? Pa recimo koliko troši VGA u idleu? koliko u full loadu-igri? Sabirnica se nije mjenjala, mjenjalo se opterećenje-rad. Dakle potrošač je ?.. nije sabirnica. Inače, OK (ne kritiziram tebe, nego EU ekonomiste i njihove draftove).

S druge strane, zabranili su žarulje, propagiraju štednju (ne rasipanje, nepotrebno, iskoristivost) energije. Tad je logičnije ograničiti PS, gasiti računalo umjesto sleepa, atestirati punjaće-ispravljaće za tisuće uređaja, umjesto toga ti ekonomisti, se odluče na sairnici određivati pravila. Dovoljno da proizvođač deklarira npr umjesto ukupnu širinu po jezgri i sl. pa da recimo prepolovi sabirnicu papirnato.

Zašto tad stati na proizvodu kao VGA kao komponenti, kad isto to možemo primjenit na CPU, RAM, Monitor.. Svi proizvodi (proizvođači) su ravnopravni, osuditi jednu komponentu je na nivou osude proizvođača municije za upucavanje iz oružja ili proizvođača ukrasne drške od slonovače na coltu45...

Ako se želi ograničiti potrošnja, zašto se tad ne ograniči potrošnja, to mi nije nikako jasno? Možda gašenje neonskih reklama po gradovima, možda inzistiranje da pečnice, frižideri i ostali pavi potrošači moraju zadovoljiti AAA klasu. Dali PC troši više ili manje od drugih uređaja kao klima?

-... možda uopće nije problem u VGA, samo patka ili balon.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina

Heh, nije sabirnica to radi cega kartica vise trosi ali povecanje broja stazica direktno utjece na potrosnju, bolje ti preformulirati nemogu.

Dakle vise stazica omogucuje veci protok podataka sto dovodi do vece potrosnje jer se obraduje veci broj podataka i radi se o vecoj kolicini signala.

Sto se tice uskog grla nebih se slozio, Kepler ti je cisti primjer uskog grla po pitanju memorije, sto se vidi u par igara koje su ovisne o visokoj memorijskoj propusnosti.

Zato tu HD7970 ima prednost na GTX680.{#}

iclock2much
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.10.2012 19:44 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
17 godina

I OK, zabrane to... I ljudi će uzeti 2 slabija modela i uparit u crossfire/SLI, i opet smo na istom, čak i gorem... Pa najjače kartice trenutno troše koliko? 200-250W u MAX opterećenju? I nije neka pretjerana potrošnja, a i koliko realno rade dnevno u MAX opterećenju?

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.10.2012 20:55 (lllnuclearlll).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

u tom slučaju RH će naklokat nuklearku krško..ima da reaktor cepa na 5.2ghz uz 1.2v :) i eto struje

ontopic..pa ako imaš recimo napajanje od 850w ono uopće nežvače toliko tu je isto pogreška...ono može tolko dat a i više samo ako imaš s čime nagazit to napajanje..ako imaš neku sirotinju od kompa..ono će davat 150-200w kao da si kupio 300w napajanje..naravno uz drugačiju efikasnost...nije problem što ćemo zgutat više struje, njima je problem što to oni moraju proizvest..e sad koliko kenjaju okoliš elektrane i (elektrane koje vrste) to je već druga priča...sve više vidim da EU živi na GREEN krilima...

osobno mrzim tu ekologiju i gadi mi se...jer su je usrali do bola i zgadili..gdje bi trebala biti jednostavna i preci ljudima u naviku ona je komplicirana, ograničavajuca i još te izuje za lovu...i kad je pratiš, ugrađuješ nešto eco, green bla bla..umjesto da imaš neku olakšicu ne ti još moraš platit za taj razvoj, nakraju te izađe skuplje i dobiš govno od proizvoda..

ima tu nas zaljubljenika u računala..možemo bit sitne ribe..al molio bih svakog tko čita temu da ima na umu neku budućnost..da malo šire uhvati pojam EU..i njihove odluke..ovako sad mala i "beznačajna" najava kasnije može dovest do svega..s druge strane razmisliti da nije već sad dobro što se vataju ovako malih stvari i cjepidlače..šta vrijedi ako će EU bit zeleni kontinet...kad će svijet "uprljat" SAD i druge države..eto im sad teza da im je svijet globalno dvorište..

samo krupno, ništa sitniš
12 godina
neaktivan

To će trajati dok u politiku ne zajaši generacija Y.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice