10 godišnja recenzija MacOSX

poruka: 3
|
čitano: 826
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Tko bi rekao da je prošlo više od 10 godina od pojave OSX-a :)

Jako zanimljiv tekst , smatram da će bit zanimljiv svim ljubiteljima računalnih tehnologija :

http://arstechnica.com/apple/news/2011/05/mac-os-x-revisited.ars/
I'm from Hollywood

1 0 hvala 3
14 godina
neaktivan
Re: 10 godišnja recenzija MacOSX

Nema boljeg OS-a od mac osX ali kada je u pitanju gaming windowsi su bolji.

15 godina
neaktivan
Upoznao sam se s Windowsima od verzije 95 do aktualne 7, sa Mac OS-om sam se sasvim slučajno susreo prilikom nabave jednog raritetnog SE 30 Mac-a iz 87-e godine, jednostavno nisam vjerovao da je Apple to imao davne 1987 ( toćnije 1984 sa prvom verzijom Mac-a, ali tu verziju nisam nikada imao prilike vidjet tako da ne znam koliko je ova vezija iz 1987 bila unaprijeđena s obzirom na onu prvu ), po meni taj Mac OS iz te pradavne 1987 je u mnogo ćem daleko bolji od Windowsa 95, nešto jednostavno nevjerojatno je da taj relikt iz prošlosti na tako "oskudnim" HW ( Motorola 68000 i 1 MB rama + 10 MB SCSI disk ) resursima tjerao tako dobar OS, naravno Amigaši bi se ovjde mogli nać uvrijeđenima iz razloga što Amiga OS je u svoje vrijeme bio Star Trek za MS Win3.11 , naime amigu nisam imao , tek dosta kasnije sam se susreo s njom čisto iz znatiželje, ali ono što sam vidio i usporedio s onim što sam ja doživio sa Windowsima je isto u meni ostavio osječaj začuđenja i pitanja kako ?

Mislim da si ovdje u pravu , jer popularnost Windowsa mislim da je dobrim djelom zaslužna industrija igri, posebno što u svoje vrijeme 95-te počeli popularizirat DirectX api, a Apple se gombao sa implementacijom OpenGL-a , te odustajanjem razvijao svoj 3D API od kojeg su isto odustali, koji jednostavno nije mogao parirat DX-u , naravno sjetimo se i Glide-a i pojave prvih 3D ubrzivača, a sjetimo se da tada nije bilo pravih gamerskih konzola koje bi otežale put windowsima prema gamerima, i tako po meni jedno s drugim PC sa Windowsima je postao sinonim za kućnu zabavu, sjetimo se i dobrih game kontrolera koji su u to vrijeme , toćnije dvije-tri godine kasnije dolazili od strane Microsofta popularni SideWinderi ( imam još uvijek jedan kod kuće sa priključkom na game port :) )

Ali ljepota jednostavnosti , inovativnosti i nevjerojatne stabilnosti su usprkos tom manjku kod Macova godinama držali Mac tu negdje po strani , prižajući svojim korisnicima nevjerojatno iskustvo u jednostavnosi i lakoći u rada, naravno nisu ni Macovi bili što god, čak štoviše, ako se tkom sjeća izlaska popularne serije G4 powerbookova , onda prvo što će mu past na pamet jest spektakularna vijest da USA Army zabranjuje prodaju šire palete G4 Macova izvan SAD-a zbog nevjerojatne snage uređaja i latentnoj opasnosti ako G4 strojevi uđu u krive ruke i počnu se koristiti u svrhe protiv SAD-a. koja reklama da ju možeš samo sanjat :) , naravno prijašnji G3 je redizajnirao način kako Mac treba izgledat , od stolnog Maca do prijenosnog Mac-a . Prelaskom na X86 arhitekturu, mislim da je došlo do planetarne popularizacije Mac-a , broj prodanih komada u zadnje dvije godine je impresivan.

I'm from Hollywood

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice