Microsoft 365 - slabe performase, loš proizvod

poruka: 12
|
čitano: 3.924
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Dakle, prešao sam na ovo čudo od proizvoda, a prethodno sam imao Office 2016. Istina je, računalo mi je vremešno (i3-4130), ali sve ostalo radi iznenađujuće dobro - Chrome, GIMP, Inkscape, sve radi gotovo bez trzaja. 

Danas sam jednu tablicu od tisuću redaka kopirao iz excela u word. I čim sam htio pejstati, počeo se vrtijeti krugić, ventilator na procesoru se počeo brže vrtjeti. Prođe 15 sekundi, ok, pejstalo se. Hoću malo oblikovati čelije, svaka operacija traje 20 sekundi uz sve smrznuto u međuvremenu. Mislim ono, katastrofa.

Šta želim reći. Istina, računalo je staro, pa možda i prastaro, ali, što su oni toliko ubacili u proizod koji je doslovno sve to imao što sam ja sad koristio prije 20 godina. I velim sa 2016 bi to radilo bez problema, a sad radi šugavo. Sramota.

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Microsoft 365 - slabe performase, loš proizvod

Taj procesor je star 12 godina. Koliko si mobitela promijenio u međuvremenu?

Problem broj 2 je što Office iz 2016 i ovaj sada nemaju veze jedan sa drugim. Novi office je praktički web aplikacija koja se vrti na desktopu a sve ovo što si nabrojao su "prave" desktop aplikacije. Iduće je pitanje "zašto su to tako napravili?" Pa zato jer nisu ludi da održavaju 2 verzije - ionako im je web primarno, desktop je tu tek toliko. 2016 je vjerojatno zadnji "normalan" Office. Web aplikacije su zahtijevne i za CPU i GPU jer se radi nekoliko translacija, DOM model je ogroman i postane još veći kad ti natovariš 1000 redaka, naravno da taj CPU kojeg pregazi bolji mobitel zamre od takvih radnji. Moderni JS enginei ovise o nekim instrukcijama i performansama procesora koje taj starčić nema. Za 320€ možeš kupiti refurbed HP Mini 800 G6 sa i5 procesorom 10te generacije i 8GB RAMa - i sve će ti raditi kako treba. Ovog je vrijeme pregazilo prije 6-7 godina i smiješno je očekivati da aplikacija iz 2024. radi kako treba na nečem iz 2013.

Uostalom, zašto i dalje ne radiš u 2016? Sve je identično, ništa (bitno) se nije promijenio valjda od doba Office 2007.

P.S. Sad samo rantam, ali kad mi ovako netko dođe sa laptopom/PCjem starim 10-15 godina i uhvati nabrajati da mu ne radi Chrome, Office, nebitno što, mrak mi padne na oči. U tom periodu je vjerojatno promijenio auto, 2 vešmašine, 4-5 mobitela i pitaj boga što ali kramp od PCja koji kad je izašao nije predstavljao nikakve top performanse (vjerojatno je i mehanički disk unutra) mora raditi 10, 20, 30 godina i i dalje pokretati zadnji browser, Autocad i youtube u 4k60fps bez štekanja. Daj se saberite, koji vam je bog. Čak niti cijena nije nikakvo opravdanje jer se taj PC "otplatio" i amortizirao svoju vrijednost još prije 5+ godina.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.9.2025 10:07 (Nuclear_Phoenix).
14 godina

Slažem se sa postom iznad opče ne kužim zakaj si se micao sa Office 2016...

Meni je frend kupio key od Office 2016 Professional Plus i koristim kad trebam nešta natipkati.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!

1 0 hvala 0
14 godina
Sve stoji što je napisano ali naslov je istina, proizvod je sve veće smeće sa svakom nadogradnjom. Na poslu i7 11850H, 32 GB RAM. Tablica od nekih 18500 redova, 8 stupaca, 1 formula u zadnjem stupcu i formating za duplikate ga kolje. Doma hp z620 sa prastarim e5-1650 iz 2012, 16 GB RAM radi 50% brže.

0 0 hvala 0
16 godina

-neznanje.. 365 je web, online, sve što koristi internet danas traži odgovarajuću generaciju čipova, ne samo cpu+ram nego i gpu jer gpu primarno radi sve gui taskove, kao što to danas traže browseri 'samo za surfanje'.. nema samo za surfanje, jer to je multimedija, kodeci, kao što stari tv prijemnik bez dvbt2 nije 'samo za prvi program', nego smeće..

-perfromanse i 365? što je to, benčanje? koliko fps-a? .. pri čemu ne znamo ništa osim da je računalo starije.. npr disk + internet, dvije stvari koje nemaju veze ali imaju.. kao što brzina auta i ispravnost ne ovise samo o autu, nego i o ograničenjima-gužvi, pa tad ne može voziti preko stotke.. usko grlo sasvim nešto drugo.

-office paket, tko ima staro, može koristiti.. to radi kako je radilo.. ne miješati s 365 cloud servisima jer to naprosto nije isto, mada će reklama to sugerirati, gurati.. no to je interes ms-a, ne stvarnost nego interes-reklama.

-soft je u pravilu bahat, tj traži odgovarajuće resurse aktualne generacije računala-hw-a.. ako se želi noviji soft-app-igra-bilo što.. u pravilu treba i noviji hw + ostatak kao internet koji skoro da nema veze s računalom, pri čemu se juzer može praviti naivan no razliku izmđeu npr tv programa preko antene i internet servisa kao netflix razumije-zna-vidi.. i ne čudi se zašto nešto 'zapinje' dok je na prastarom tvu radilo.. onak, loš prigovor iz sasvim pogrešnih kriterija-smisla .. pri čemu je pravilo za soft vrlo jednostavno, postoji za svaki soft, naveden preporučeni hw-requirements-uvjet.. imaš-nemaš.. kao što je za gaming ili bilo koji 'jači' rad, pri čemu danas više te razlike nema kao nekad za office-uredski koji je bio 'samo za rad ili surfanje'.. prošlost, prošlo vrijeme ..

-pogotovo za juzera koji je do sad koristio stariji mso kao 2016.. baš nikakvog razloga za prekid-promjenu nema i može ga nastaviti koristiti dok računalo radi.. no to je soft star desetljeće, odgovarajući generaciji računala dok novi traži gpu+internet a da ne navodimo ostale hw uobičajene jeftikaner mogućnosti..

-post daje primjer za polovno-iskoristivo računalo, 320€.. prošli tjedan kupljeno novo, 16gb-1tb-radeon-laptop... 360€ radi glatko, dvostruko 'jače' od prosjeka unazad desetljeće dok je današnji mobitel-smartphone jači od starijih 'uredskih' računala (bez gpu više klase tad za gaming ili acad..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 1 hvala 0
14 godina
I dalje tvrdim isto,
ispada da mi treba gaming pc za office.

GPU, na poslu RTX A2000 4+16 GB.
Doma quadro K2000 2GB.

Internet na poslu 1/1 Gb
Doma 400/100 Mb.

0 0 hvala 0
17 godina

ihush Microsoft 365 nije samo web, nego uključuje i desktop aplikacije. Drugo, Excel se oduvek bencha. Treće, apsolutno nije neophodno benchati sistem (mada je svakako objektivnije) da bi se moglo govoriti o performansama, odnosno ugodnom radu i gotovo nemogućnosti rada pre i nakon "upgradea".

Web verzije Worda i Excela se mogu koristiti i besplatno.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
16 godina

-da, svakodnevno pun web benčeva office-excela.. pogotovo za tesla gpu važno ili za gamere.

-realnost, stara računala su stara.

-juzer koji ima-koristi mso2016 može ostati na istom.

-sve se može besplatno + pogotovo kućni (dok po isteku 10g nema ni za firme dokazivanja računim i sl.).. odnosno, pitanje koje sam autor teme treba sebi postaviti, zašto.. zašto 365? dok noviji soft ima svoje requirementse ..

-ili što to radi loše? znamo li bilo što o računalu, postavkama? što ako je uzrok nešto deseto, npr disk, antivirus, loša žica.. pa i par dana prekida iz raznih razloga, ratovi, poplave, policijske akcije itd. pa sve što koristi internet može imati problem.

5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

smiješno je očekivati da aplikacija iz 2024. radi kako treba na nečem iz 2013.

Bogme 365 radi na prastarom i7 iz 2010. Ne radim super zahtjevne operacije u Officeu, ali sve radi. Znam, teško je u to vjerovati ali je tako. Jasno, PC je nadograđen SSD-om (treći po redu) prije ohoho godina, kao i RAM. U startu sam imao 8GB, ali sam prije 5-6 godina dokupio još 8GB, pa imam 16GB, što je i danas solidna količina za kućni/uredski rad, jer se kod nas još uvijek prodaju laptopi s 8GB RAM-a.

PC nisam mijenjao jer nisam imao zašto. :-) Nisam nerealni freak koji mora imati sve novo i sve najjače, a već odavno ne igram igrice. PC mijenjam kada većina aplikacija posrne i kada multimedija počne štekati. Taj stari PC radi sa sve više napora, ali radi. Gledao sam mini pc-e, složence iz domaćih IT trgovina... Najradije bih kupio mini pc (npr. https://www.geekompc.com/geekom-a8-mini-pc/). Jer mi ne trebaju RTX grafičke 5xxx i sl.

Ranije sam imao "obični" office, već par godina imam 365 jer koristim login s posla (legalno i dopušteno). Jedini problem je snimanje promjena u dokumentima svih vrsta tzv. delta - razlika između prethodnog i sadašnjeg stanja. Kada je u pitanju rad na dokumentu na Onedriveu, to opterećuje procesor jer Word, Excel, Powerpoint stalno snimaju sve što je novo i neprestano komuniciraju putem internet s cloudom. Ako radim na dokumentu na lokalnom PC-u situacija je bolja. O tom opterećenju procesora pisao sam i u Microsoft Communityju, i nisam jedini kojima ta delta radi probleme, pa i na laptopu starom 2-3 godine s i7 12. generacije, 16GB RAM-a i SSD-om 4. generacije. Tako da nije samo do starog PC-a, do softvera je. I taj poslovni laptop se uspuše u Officeu 365.

I Office ima svu silu problema. Ako više ljudi radi na istom dokumentu, kad tad dođe do problema u strukturi dokumenta, što se ne bi smjelo događati u 2025. Onda moram drugu stranu pitati u čemu radi, da vidim gdje smo.

16 godina
zelenapaprika kaže...
.. Ako više ljudi radi na istom dokumentu, kad tad dođe do problema u strukturi dokumenta, što se ne bi smjelo događati u 2025...

- neprimjeren rad, kolaboracija-verzioning.. nije to baš za svaku mrežu-upotrebu i kad se tome doda onedrive logično imaš problem.. no koristi se jer je dostupno, rekao bi pogrešno što rezultira problemima koje opisuješ.. što čak nije stvar officea, starosti-snage računala nego sve-suma.. nije sve za sve, ne može baš sve, mora se znati što treba, realnost-granica, tad radi ali ne kroz onedrive i sl. riješenja..

12 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Taj procesor je star 12 godina. Koliko si mobitela promijenio u međuvremenu?

Problem broj 2 je što Office iz 2016 i ovaj sada nemaju veze jedan sa drugim. Novi office je praktički web aplikacija koja se vrti na desktopu a sve ovo što si nabrojao su "prave" desktop aplikacije. Iduće je pitanje "zašto su to tako napravili?" Pa zato jer nisu ludi da održavaju 2 verzije - ionako im je web primarno, desktop je tu tek toliko. 2016 je vjerojatno zadnji "normalan" Office. Web aplikacije su zahtijevne i za CPU i GPU jer se radi nekoliko translacija, DOM model je ogroman i postane još veći kad ti natovariš 1000 redaka, naravno da taj CPU kojeg pregazi bolji mobitel zamre od takvih radnji. Moderni JS enginei ovise o nekim instrukcijama i performansama procesora koje taj starčić nema. Za 320€ možeš kupiti refurbed HP Mini 800 G6 sa i5 procesorom 10te generacije i 8GB RAMa - i sve će ti raditi kako treba. Ovog je vrijeme pregazilo prije 6-7 godina i smiješno je očekivati da aplikacija iz 2024. radi kako treba na nečem iz 2013.

Uostalom, zašto i dalje ne radiš u 2016? Sve je identično, ništa (bitno) se nije promijenio valjda od doba Office 2007.

P.S. Sad samo rantam, ali kad mi ovako netko dođe sa laptopom/PCjem starim 10-15 godina i uhvati nabrajati da mu ne radi Chrome, Office, nebitno što, mrak mi padne na oči. U tom periodu je vjerojatno promijenio auto, 2 vešmašine, 4-5 mobitela i pitaj boga što ali kramp od PCja koji kad je izašao nije predstavljao nikakve top performanse (vjerojatno je i mehanički disk unutra) mora raditi 10, 20, 30 godina i i dalje pokretati zadnji browser, Autocad i youtube u 4k60fps bez štekanja. Daj se saberite, koji vam je bog. Čak niti cijena nije nikakvo opravdanje jer se taj PC "otplatio" i amortizirao svoju vrijednost još prije 5+ godina.

To je više poraz software-a, a ne hardware-a. Nekad su sa kalkulatorima na mjesec putovali, a danas procesor odnosno računalo koje bi onda bilo klasificirano kao hiper računalo nije u stanju procesuirati džumbus zvan javascript kao i njihovi engine-i.

Današnji software je užasan, neoptimiziran, spor, loše dizajniran i tako dalje. Mislim razumijemo se o čemu govorim? Puno slabiji procesori su vrtjeli iste tablične programe prije 10-15-20 godina bez problema, dok danas moraš imati 100x jači procesor za software koji nije ni blizu da bi bio 100x bolji ili napredniji.

Lijenost, zarada, odnosno konzumerizam diktiraju činjenicu da ti moraš kupovati hardware da bi pratio software, a ne obrnuto. Ajde ako govorimo o software-u kojem je potrebna sirova procesorska snaga i mnogo računanja. Ali office? Tablice i brojke?! Ajde de.

Nadglednik dina
16 godina
Entry Point kaže...
..

.. Ajde ako govorimo o software-u kojem je potrebna sirova procesorska snaga i mnogo računanja. Ali office? Tablice i brojke?! Ajde de.

-.. a da ekšli ne znamo u čemu je problem, u performansama? -uzrok i mogući razlozi? .. dok office radi čak i 365... :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice