Stavljanje hdd-a u pc dok je pc na sleepu?

poruka: 40
|
čitano: 11.451
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Imam jedno malo glupo pitanje ,donekle me teoretski zanima donekle me zanima jer moram ubacit jedan hdd u pc a ne zelim ga restartirat i gubit svih 50 tabova u chromeu xd. Da li mogu stavit pc na sleep i dok je na sleepu stavit 2TB wd greena unutra? Ako sata power kabeli ne dobivaju napon dok je pc na sleepu to bi se trebalo moć uradit?

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.6.2012 20:09 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

itko ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Iskopčaj pc iz struje kad si u chromu.... uštekaj hdd i kad se ponovno boota pc pokreni chrome i onda klikni na restore i vratiti će ti se svi tabovi

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Re: Stavljanje hdd-a u pc dok je pc na sleepu?
Zonitron kaže...

Iskopčaj pc iz struje kad si u chromu.... uštekaj hdd i kad se ponovno boota pc pokreni chrome i onda klikni na restore i vratiti će ti se svi tabovi

da znam,ako ga force shutdownam ostat ce mi tabovi, Al me zanimalo da li se u sleepu moze ceprkat po hardware-u :)

14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
Zonitron kaže...

da znam,ako ga force shutdownam ostat ce mi tabovi, Al me zanimalo da li se u sleepu moze ceprkat po hardware-u :)

U stara vremena, kad su se HDDovi kapčali na molex i ata100, frend i ja se glupirali i dok je komp bio upaljen, dakle na desktopu sve jel, prikljucili, zmrzo se na nekih 10 sekundi i hdd je radio, mislim da je bio windows98.

Probaj, pa vidi šta se dogodi. :p

16 godina
athlon64 kaže...
Zonitron kaže...

Nije preporucljivo, vrijedniji ti je PC od tabova, bolje nemoj pokusavati, jer ako sprzis plocu, HDD ili nesto drugo... ne bi valjalo...

EDIT:

Ja sam tako jednom htio da ukljucim HDD dok je bio upaljen, samo zasijeva u prikljucku i ugasi se komp, ja power button vise puta ne moze, prepao sam se da sam sprzio sta, iskljucim komp iz struje, pa ga ukljucim i upali se, i od tada necu da pokusajem nista dok je pod naponom, sto je sigurno, sigurno je

http://www.speedtest.net/result/1987106167.png
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.6.2012 10:17 (Haker_x).
17 godina
neaktivan

Pa možeš uštekavat Greena dok komp radi, tome i služi hot swap. Samo provjeri jel ti u BIOSu ima kakvih postavki za njega, ako ne onda je automatski uključen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nemoj pokušavati, može završiti sprženim uređajima.Sam data kabel neće napraviti ništa, no spajanje molexa na živo, može spržiti i taj hdd i ostale uređaje spojene na taj 'ogranak' napajanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kao sto ti rekose, SATA podrzava hot swap tako da ga mozes ukljuciti i dok ti komp radi. Teoretski, osobno nisam nikad pokusavao.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Branimir82 kaže...

Nemoj pokušavati, može završiti sprženim uređajima.Sam data kabel neće napraviti ništa, no spajanje molexa na živo, može spržiti i taj hdd i ostale uređaje spojene na taj 'ogranak' napajanja.

To se moglo i meni desiti, kad sam ukljucivao puce i zasijeva iz prikljucnog mjesta ali sreca nije nista izgorilo, zato vise nista ne ukljucujem pod naponom :D

A puno vise mu vrijede komponente nego tabovi...

http://www.speedtest.net/result/1987106167.png
17 godina
neaktivan

Ja sam pokušao i radi normalo kao kad USB stick uštekavaš..ali malo je zeznuto naponski SATA uštekavat jer ako ga malo ukoso uštekaš moglo bi bit svega.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Dobro i ja sam jedan put spalio cd room ustekavajuci ga u molex dok je pc radio.Al to je druga stvar.Na sleepu sata kabeli nebi trebali ni dobivat napon? Dakle ne govorim ja o upaljenom pc-u nego dok je na sleepu!

EDIT: ma ovo mora uspjet  s obzirom da mi se diskovi ne vrte kad je pc na sleepu. A to znači da sata kabeli ne dobivaju napon jer bi se inace diskovi vrtili. A ako sata kabeli ne dobivaju napon onda je isto stavljam li hdd dok je pc na sleepu ili dok je ugašen. Logika :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.6.2012 10:36 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj, jedino bi windowsi mogli odbit probudit se jer im je iznenada spojen novi hardware dok su spavali.. ako probaš javi rezultat. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Mirko935 kaže...
Kao sto ti rekose, SATA podrzava hot swap tako da ga mozes ukljuciti i dok ti komp radi. Teoretski, osobno nisam nikad pokusavao.

-zašto onda daješ (rizične) savjete? Savjetuj ono što znaš, pogotovo ako postoji ovakav rizik od pregaranja.

-1) HotSwap tomu služi, naravno ako je aktivan (BIOS) tj. ako hardware podržava, npr IDE-kontroler. Neki (sad većina) kontroleri podržavaju ali ne svi.

-2) SATA je tip priključka, konektor. Standardi su nešto drugo. U BIOSu mora postojati opcija, piše u svakom manualu MBO, čitati jer to ovisi o kontroleru. Svaka MBO to ima označeno kao mogućnost, kao i npr RAID-AHCI-itd.. i sys.req. za PSU (Amperi po railu) u suprotnom se to NE RADI.

... (RTFM) !

-3) HDD se može priključiti, njemu neče biti ništa (bez obzira na generaciju-standarde), problem može nastati samom OSu ili kao kvar pregaranje MBO-kontroler..

-sam razlog (čuvanja tabova) je toliko bezvezan, da nema razloga experimentirati, ali ako to vlasnika veseli možda preživi... s druge strane, ako to namjerava raditi više puta, postoji docking, USB i sl. ili par sekundi za power-off-on.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Penryn kaže...

Probaj, jedino bi windowsi mogli odbit probudit se jer im je iznenada spojen novi hardware dok su spavali.. ako probaš javi rezultat. {#}

opet nema smisla jer mi je sad taj hdd u externom kucistu spojen preko e-sata pa kad ga se upali windowsi se ne bune i ako je spojen tokom sleep-a :) , probat cu kasnije.

14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Imam jedno malo glupo pitanje ,donekle me teoretski zanima donekle me zanima jer moram ubacit jedan hdd u pc a ne zelim ga restartirat i gubit svih 50 tabova u chromeu xd. Da li mogu stavit pc na sleep i dok je na sleepu stavit 2TB wd greena unutra? Ako sata power kabeli ne dobivaju napon dok je pc na sleepu to bi se trebalo moć uradit?

U postavkama Chromea oznaci "nastavi gdje sam stao" (vidi screenshot)

Tako ne gubis tabove ni gasenjem chromea ni gasenjem cijelog racunala. Otvaranje kucista pod naponom nikako nije preporuceno ma sto mijenjao jer mozes sprzizi sve.

15 godina
BlueMax kaže...
athlon64 kaže...

Tako ne gubis tabove ni gasenjem chromea ni gasenjem cijelog racunala. Otvaranje kucista pod naponom nikako nije preporuceno ma sto mijenjao jer mozes sprzizi sve.

da,to mi je označeno već, al ako imam 5 prozora sa po 10 tabova hoce li zapamtit svih 5?

14 godina
neaktivan

Nemoj dirati ništa oko HW-a dok je pod naponom, jedan krivi korak i ode komponenta. Što se 50 tabova tiče, zapšiši urlove na papir i ponovo upisuj. :-)

Senaid
15 godina
royalhero kaže...

Što se 50 tabova tiče, zapšiši urlove na papir i ponovo upisuj. :-)

Hahahah ,funny ;) 

(cijela poanta koju pukusavam provjerit je da sata konektori dok je pc na sleepu nisu pod naponom).

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.6.2012 11:01 (athlon64).
14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
(cijela poanta koju pukusavam provjerit je da sata konektori dok je pc na sleepu nisu pod naponom).

Imaš li voltmetar?

Senaid
16 godina

Ja mislim da to nije dobro radit pod naponom,jer vrijedniji je komp od hdda zato bolje ti je iskljuci, a svaki web preglednik podrzava opciju restore sesion,i jos nesto zamisli sad da nestane struje i sta onda s tabovima zato bolje iskljuci komp dok prckas po hardveru..

Softwer

2 0 hvala 0
15 godina
royalhero kaže...
athlon64 kaže...

Imaš li voltmetar?

Fuck,nemam xd,a mogli smo doznat :)

Softwer kaže...

Ja mislim da to nije dobro radit pod naponom,jer vrijedniji je komp od hdda zato bolje ti je iskljuci, a svaki web preglednik podrzava opciju restore sesion,i jos nesto zamisli sad da nestane struje i sta onda s tabovima zato bolje iskljuci komp dok prckas po hardveru..

Ma naravno,ugasit cu ga, pa tu mi je 2TB podataka za koje još nemam backup al me zanimalo u teoriji.

14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Ja mislim da jesu. Googlat ćemo, neam sad živaca. {#}

Senaid
15 godina
royalhero kaže...
athlon64 kaže...

Ja mislim da jesu. Googlat ćemo, neam sad živaca. {#}

a meni je "dev" test za sat vremena, kasnije camo vidit :P

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.6.2012 11:18 (athlon64).
17 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
BlueMax kaže...

da,to mi je označeno već, al ako imam 5 prozora sa po 10 tabova hoce li zapamtit svih 5?

Desni klik mišem na bilo koji tab, odaberi Bookmark all tabs... (tipk. kratica Ctrl+Shift+D; istu opciju i kraticu ima i Firefox). Bookmarke svakog prozora stavi u zasebni bookmark folder. Nakon restarta, desni klik na određeni bookmark folder i odaberi Open all bookmarks ili Open all bookmarks in new window.

Za organizaciju hrpe tabova Firefox ima Tab Groups (iznimno korisna mogućnost, a grupe ostaju sačuvane pri gašenju Firefoxa); Chrome ima ekstenzije koje pružaju slične mogućnosti - potraži u Chrome Storeu tab groups, (tab) panorama ili tab candy (Panorama i Tab Candy su nazivi pod kojima je Tab Groups mogućnost bila poznata dok je bila u razvoju).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
ako imaš vistu ili 7, odeš na hibernate i komp će ti se fizički ugasiti, ali kad ga upališ windowsi će nastaviti tamo di su stali...
16 godina
neaktivan
@ihush: Ne dajem (rizicne) savjete, samo prenosim informacije. Zato sam i napisao da bi teoretski trebalo funkcionirati, ali nisam probao pa mu zato ne mogu dati konkretniji savjet. Ne vidim gdje je tu problem.

I da sam doma, da, procitao bih manual i probao sam funkcionira li to, sto cisto iz znatizelje, sto zato da mozda kolegi mogu reci nesto pametno. Pred nekih godinu dana sam i imao namjeru probati to, no imao sam samo jedan disk u kompu. Kasnije sam, jbg, zaboravio na to.
17 godina
Mirko935 kaže...
@ihush: Ne dajem (rizicne) savjete, samo prenosim informacije. Zato sam i napisao da bi teoretski trebalo funkcionirati, ali nisam probao pa mu zato ne mogu dati konkretniji savjet. Ne vidim gdje je tu problem.

I da sam doma, da, procitao bih manual i probao sam funkcionira li to, sto cisto iz znatizelje, sto zato da mozda kolegi mogu reci nesto pametno. Pred nekih godinu dana sam i imao namjeru probati to, no imao sam samo jedan disk u kompu. Kasnije sam, jbg, zaboravio na to.

-sve 5 za trud, ali:

-kad je nešto rizično, kao što je ovo, jer je moguče uništiti PC-OS... takvi se savjeti ne daju, tj. obavezno se da savjet da se to NE radi.

-dok je 'SATA' dio netočan:

Mirko935 kaže...

- SATA ne podržava HotSwap, SATA je konektor.

- Kontroler može podržavati HotSwap i to je naznačeno za svaku MBO (kao i RAID, AHCI... ), korsnik mora podesiti (barem provjeriti) dali je npr uključen AHCI jer je to preduvije na većini kontrolera za HotSwap... ponavljam, ali je ponavljanje majka mudrosti i to sve piše za konkretnu MBO u manualu. eSATA je po logici stvari (osim ak oje neki proizvođač nelogično napravio) sigurno predviđen za HotSwap ili HotPlug.. btw, HotSwap je naziv iz starijih vremena, SCSI HDDovi, serveri.. jer je bilo važno zamjeniti neispravan disk (zato swap) koji btw nisu SATA, može i PATA / SCSI što nema skoro nikakve veze s konketorom nego standardima i opcijama samog kontrolera. To naravno ima veze i s cijenom.

- noviji naziv bi (trebo biti) hotplug, kao plug'n'play.. ali je i hotswap OK.

- uz svaku hotswap uputu je i napomena za PSU (napajanje), tako da tih par sintica zajedno određuju što se može a što ne.

- nigdje se ne govori o sleepu-standbyju i sl, jer ili radi ili ne radi. Rizično je posalti OS u npr hybernate i prikapčati.. ali tko želi rizikovati može. Savjet, NE.

! RTFM.

-svaki HDD se može uključiti dok PC radi, jer za nejega razlike nema (identično paljenju PCa), razlika je za PC-(kontroler + OS) i to nema baš nikakve veze s konektorom. Jednako kao što npr PATA-HDD-na-USBadapter možeš najnormalnije uključiti i isključiti jer sam USB (standard) podrazumjeva 'hotswap' i OS vidi disk kao izmjenjivi. Disk koji je spojen na IDE, OS ne vidi kao izmjenjiv disk osim ako mu to kontrelor ne kaže.. pa su zato mogući ozbiljni problemi. IDE-na-USB je cijenom cca 100kn, docking cca 150kn (do 400kn), svatko tko to treba češće preporučljivo za kupiti i tako izbjeći sve probleme... ili ugasiti PC.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Na ovom linku nalazi se korisni program (HotSwap!), preduvjeti za korištenje hot swapa i informacije o hot swapu diskova pod Windowsima (u FAQ-u). Primjerice, navedeno je da se Windowsi mogu srušiti ukoliko se priključuje disk putem konektora koji se nalazi na istom naponskom kabelu kao i sistemski disk.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zahvaljujem na objasnjenju i slazem se u potpunosti, ali pretpostavljao sam da je dovoljno jasno sta znaci da je nesto teoretski moguce; da meni netko takvo nesto kaze, sigurno bih provjerio tocno iz nekog pouzdanog izvora za moj slucaj (u ovom slucaju upute od maticne, faq iste na netu itd.). Mozda ja malo previse racunam na zdrav razum kod drugih ljudi. :)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice