hvala svima na pomoci uzimam 2 crucial-a m4 64gb pa cu ih u raid pokrenut
Zasto? Onda ti nece raditi trim,a raid sa ssd diskovima ti je nepotreban.
hvala svima na pomoci uzimam 2 crucial-a m4 64gb pa cu ih u raid pokrenut
Zasto? Onda ti nece raditi trim,a raid sa ssd diskovima ti je nepotreban.
kako sad nece trim raditi stio nema trim suport za raid ?
ako netko moze objasniti TRIM nesto znam o njemu i vidim da ima SMART dali je to ista stvar ili nesto totalno drugo
ako netko moze objasniti TRIM nesto znam o njemu i vidim da ima SMART dali je to ista stvar ili nesto totalno drugo
TRIM je komanda koja omogucava OS-u,u ovom slucaju windowsu 7 da posalje informaciju SSD-u koji blokovi vise nisu u upotrebi i koje je moguce interno obrisati.
Sto je vise memorijskih blokova zauzeto smanjuju se performanse,tj.read/write. Da pojednostavim. Recimo,kad obrises neku datoteku u windowsima,ona nije obrisana iz bloka na SSD-u,nego je i dalje tamo stoga win 7 mora poslati komandu da je ssd i interno obrise i oslobodi blok za novo zapisivanje. Svako to zapisivanje i brisanje smanjuje trajnost celije koje imaju deklarirano vrijeme trajanja,ali to je vec neka druga priča :)
SMART je sasvim druga stvar i zaduzen je za informacije o ispravnosti diska. Raid je nepotreban iz tog razloga jer SSD ima bandwith sasvim dovoljan za svakodnevni rad i povecanje istog neces ni primjetiti (jer je bitan access time,4k i iops),ali ce ti se smanjiti sigurnost podataka jer je jedna datoteka podjeljena i zapisana na dva diska.
imam pitanje vezano za rame i ssd.
imam 64 bitne windows 7 enterprise i 4 giga rama, sad neradi mi 4 giga nego tocno 3 giga rama ako netko zna razlog rado bi cuo.
MBO je asrock m3a770de
imam pitanje vezano za rame i ssd.
imam 64 bitne windows 7 enterprise i 4 giga rama, sad neradi mi 4 giga nego tocno 3 giga rama ako netko zna razlog rado bi cuo.
MBO je asrock m3a770de
probaj izvaditi ram i vratiti... ako je 4x1 možda neki ram ili utor ne radi
rijesio sam problem hvala