SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 771.300
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
17 godina
neaktivan
Re: SSD-škola
zvonac kaže...

Pa dobro performanse tokom vremena koristenja na EVU ne padaju odnosno nije bitno jel pun il prazan, jel sam u pravu?

A 70TB sigurno nebum napunil u 3-4god. kolko i planiram imat taj disk..

A PRO je skuplji 700tinjak kn od EVA, pitanje je dal vrijedi te novce..

Aha ti misliš na veće kapacitete, a da razlika u cijeni se poveća..

Ma dobro, iskreno mislim da ne bi pogriješio s EVO.

13 godina
gumiflex kaže...

Pozdrav! Jedno donekle možda i off-topic pitanje a možda i ne: friško sam kupio i ugradio SSD Adata SD550 120GB, dobro proučio uputstva iz početka ovog threada i postupio prema preporukama. Instalirao sam friški Win 7, optimizirao SSD aplikacijom od proizvođača, i sad mi komp jest brži osim što svako malo zablokira. :-(  Znači, kad radi brz je, ali svako toliko se na nekoliko sekundi zablokira. Pritom se na zaglavlju prozora programa koji je u tom momentu otvoren zna pojaviti "Not responding", ali ne baš svaki put. O čemo bi se tu moglo raditi? Sa starim HDD-om koliko god natovaren i spor bio nikad se nije takvo što događalo. Ovo izgleda kao da komp mora "razmisliti", kursor se pomiče ali sve ostalo stoji. osim toga, ne downloadira web stranice do kraja već prikaže samo html. Na Facebooku većinu fotki na zidu ne prikazuje. Kad upišem u Google pojam za pretraživanje pojavi se poruka da veza nije sigurna i ne dozvoljava mi da idem na tu stranicu. Ono, WTF?, rezultati pretraživanja? No kad kliknem refresh prikaže stranicu. Nadalje, ne prikazuje mi Youtube filmove (stalno pokazuje error!). I tako, sto nekih sitnica otkako sam stavio SSD. Ima li tko ideju što bi moglo biti uzrok? Instalirao sam gomilu puta Win 7 "from the scratch"  i nikad nisam imao ovakve probleme. Jedina razlika sad je što imam WIn7 na SSD-u. Je li moguće da neka od postavki za optimizaciju izaziva takvo ponašanje? Hvala!

ovako ja sam imao problem da sam na laptopu instalirao Win10(AHCI) preko Win8(IDE) jer su oni na win 7 instalirani koji je bio na win xp

dakle to je ovako:

(svi na IDE)WinXP Win7 Win8 - i sada sam u biosu prebacio na AHCI i na to sam instalirao Win10

svako toliko mi je desetka zaštekala, svako malo blokira, not responding itd. surfao sam i tražio rješenja pa sam naletio na tekst da se treba poigrati s postavkama AHCI - IDE u biosu, što mi je bilo logično jer sam prijašnje verzije sve vrtio na IDE.... 2 minute posla prebacio sam u biosu na IDE pričekao da Win10 sam instalira potrebne drajvere i sada sve leti. leti. leti. bez štekanja.....

evo nadam se da sam ti pomogao.

12 godina
neaktivan
djigibao kaže...
SSD nema veze s tim.
Jesi instalirao sve drivere i sve Windows updejte?

Jesam, updatirao se nekoliko dana. Valjda zato što imam neku stariju verziju Win7. Kakogod, kad je završilo to beskonačno updatiranje, ništa se nije promijenilo. Zato sam danas stavio Win10, da vidim hoće li biti promjene. Nešto malo je bolje, ali i dalje ima mušica. Npr. komp se više ne zablokirava, ali internet da. Po par minuta nemam interneta pa onda neko vrijeme imam. Čudno. Laptop mi  radi sasvim dobro, kao i inače, znači nije do veze već do PC-a. Samo pokušavam skužiti ima li to veze sa SSD-om.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 23:29 (gumiflex).
12 godina
neaktivan
dar01 kaže...

ovako ja sam imao problem da sam na laptopu instalirao Win10(AHCI) preko Win8(IDE) jer su oni na win 7 instalirani koji je bio na win xp

dakle to je ovako:

(svi na IDE)WinXP Win7 Win8 - i sada sam u biosu prebacio na AHCI i na to sam instalirao Win10

svako toliko mi je desetka zaštekala, svako malo blokira, not responding itd. surfao sam i tražio rješenja pa sam naletio na tekst da se treba poigrati s postavkama AHCI - IDE u biosu, što mi je bilo logično jer sam prijašnje verzije sve vrtio na IDE.... 2 minute posla prebacio sam u biosu na IDE pričekao da Win10 sam instalira potrebne drajvere i sada sve leti. leti. leti. bez štekanja.....

evo nadam se da sam ti pomogao.

Hvala, ali ja nisam radio upgrade već čistu instalaciju Win7. Prije instralacije sam ištekao ostale HDD-ove i ostavio samo SSD, a u BIOSu sam podesio na AHCI.

15 godina

ako želite prebaciti na AHCI, a prije je bilo IDE morate pri prvom pokretanju ući u safe mode i dalje će normalno raditi

nemam za potpis
16 godina
SSD-škola

Zašto je preporuka power plan staviti na High performance?
Ja sam trenutno na Balanced, a za koji dan ubacujem SSD u komp pa da znam.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SSD-škola

POZZ, Malo glupo pitanje. Instalirao sam win 8.1 na ssd, asci mode, istekao sam bio HDD i CD ROM prije instaliranja. 

Nakon sto je win bio instaliran, spojio HDD i CD ROM , u biosu su ocitani al u windowsu ih nema. Znam da je neka banalna stvar al nemogu se sjetit.

0 0 hvala 0
17 godina
Djozaa kaže...

POZZ, Malo glupo pitanje. Instalirao sam win 8.1 na ssd, asci mode, istekao sam bio HDD i CD ROM prije instaliranja. 

Nakon sto je win bio instaliran, spojio HDD i CD ROM , u biosu su ocitani al u windowsu ih nema. Znam da je neka banalna stvar al nemogu se sjetit.

disk management -> provjeri da li je disku, odnosno particijama na tom disku pridijeljena slovna oznaka (D, E, F...). Možda to fali i optičkom

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.10.2015 20:29 (denix).
15 godina
neaktivan

Hej, nakon par Windows updatea došao je CD , nakon sta sam sa CD instaliro drivere za matičnu došao i drugi disk u diskmngmnt. Heh

10 godina
neaktivan
SSD-škola

Pitanje je vec postavljeno prije ali me zanima da li se sto promjenilo u meduvremenu,hvala,unaprijed

Pozdrav dali netko moze objasniti dali je potrebno kod kupovine novog ssd recimo samsung 850 pro i ugradnje istog u pc potrebno raditi sljedece:

-Isključivanje ili smanjenje zauzeća "Hibernacije" - oslobađanje prostora

-Isključivanje "indeksiranja diska"(eng. drive indexing) -trajnost

-Isključivanje "defregmentacije" - trajnost

-Provjera i uključivanje "TRIM" funkcije

-Postavljanje "AHCI" način rada - performanse

-Odspojit ostale diskove iz matične ploče osim SSD-a.

-Isključivanje ili smanjenje ili relokacija "Page file-a" - prostor, trajnost

-Isključivanje ili smanjenje "System Protection-a" - prostor

-Isključivanje "Write Caching-a" - prostor

-Isključivanje "Prefetch i Superfetch" - trajnost 

-Jer ako se rade neke od tih stvari navodno ssd-u drasticno padaju performanse pa ako neko moze pojasniti koje od tih stavki je najbolje napraviti,unaprijed hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Barracuda727 kaže...

Pitanje je vec postavljeno prije ali me zanima da li se sto promjenilo u meduvremenu,hvala,unaprijed

Pozdrav dali netko moze objasniti dali je potrebno kod kupovine novog ssd recimo samsung 850 pro i ugradnje istog u pc potrebno raditi sljedece:

-Jer ako se rade neke od tih stvari navodno ssd-u drasticno padaju performanse pa ako neko moze pojasniti koje od tih stavki je najbolje napraviti,unaprijed hvala.

ahci obavezno, trim ti je već uključen ako koristiš windows 8 ili 10, defragmentacija bi trebala isto biti isključena po defaultu, a za ostalo ako kupiš samsung 850 pro imaš aplikaciju u kojoj sve to lijepo imaš objašnjeno i prema tome podesiš ;)

nemam za potpis
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.10.2015 19:49 (tenac).
14 godina
odjavljen
SSD-škola

Mišljenje o ovom SSDu, dal vrijedi tih para, koliko će mi trajati SSD(samo će C particija(aka sustav i programi) biti na SSDu), dali ima veze što mi je RAM na 1333 MHz(dal može on primiti toliku količinu podataka, recimo kod boota sustava) ?

0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

Ekipa,ovak na 840 pro koji je na sata II aktivirao sam rapid mode,brzine su višestruko se povečale,dali je to moguće?

rapid

nonrapid

EDIT
I magician mi maltene isto pokaže. Sad ću probati na samom ssd-u obavit kopiranje 4 iso filea po 2.5gb lupim ss.Auf to mi sad papa rama mnogo.Brzina je višlja i u stvarnosti.

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2015 17:01 (kruskar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dex.pwn kaže...

Mišljenje o ovom SSDu, dal vrijedi tih para, koliko će mi trajati SSD(samo će C particija(aka sustav i programi) biti na SSDu), dali ima veze što mi je RAM na 1333 MHz(dal može on primiti toliku količinu podataka, recimo kod boota sustava) ?

Ako hoces mozes proci jeftinije kupnjom Patriot Blast.

Ssd ce ti trajat toliko koliko kaze carobna kugla.

Bold???

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
odjavljen
djigibao kaže...
Dex.pwn kaže...

Ako hoces mozes proci jeftinije kupnjom Patriot Blast.

Ssd ce ti trajat toliko koliko kaze carobna kugla.

Bold???

Pa ne znam dal RAM na toj brzini može primiti nekih 400 MB po sekundi

15 godina
kruskar kaže...

Ekipa,ovak na 840 pro koji je na sata II aktivirao sam rapid mode,brzine su višestruko se povečale,dali je to moguće?

rapid

nonrapid

EDIT
I magician mi maltene isto pokaže. Sad ću probati na samom ssd-u obavit kopiranje 4 iso filea po 2.5gb lupim ss.Auf to mi sad papa rama mnogo.Brzina je višlja i u stvarnosti.

Rapid mode radi tako da najčešće korištene podatke predučitava (pretpostavljam da odma nakon bootanja windowsa) u ram memoriju (do 1 gb) i onda te podatke čitaš iz rama pa je brzina zbog toga višestruko veća. Više možeš vidjeti na ovom linku http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/downloads/document/Samsung_SSD_Rapid_Mode_Whitepaper_EN.pdf. Uglavnom, iz mog iskustva se isplati imati uključen rapid mode, posebno ako imaš ssd spojen na sata2. Ako radiš s puno aplikacija jako se osjeti poboljšanje, neznam kako je kod kopiranja.

nemam za potpis
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2015 21:03 (tenac).
14 godina
tenac kaže...
kruskar kaže...

rapid

nonrapid

EDIT

Rapid mode radi tako da najčešće korištene podatke predučitava (pretpostavljam da odma nakon bootanja windowsa) u ram memoriju (do 1 gb) i onda te podatke čitaš iz rama pa je brzina zbog toga višestruko veća. Više možeš vidjeti na ovom linku http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/downloads/document/Samsung_SSD_Rapid_Mode_Whitepaper_EN.pdf. Uglavnom, iz mog iskustva se isplati imati uključen rapid mode, posebno ako imaš ssd spojen na sata2. Ako radiš s puno aplikacija jako se osjeti poboljšanje, neznam kako je kod kopiranja.

Preko 20% ako ne i preko 50% brže mi radi FL Studio i ostali programi za glazbu a i video.

Imaju u tom postu ss-ovi kopiranja,do čak 1.15gb/s

Boot sistema za sigurnih 5 sekundi je brži.

12 godina
tenac kaže...
Barracuda727 kaže...

ahci obavezno, trim ti je već uključen ako koristiš windows 8 ili 10, defragmentacija bi trebala isto biti isključena po defaultu, a za ostalo ako kupiš samsung 850 pro imaš aplikaciju u kojoj sve to lijepo imaš objašnjeno i prema tome podesiš ;)

da me ubiješ gdje sam čitao, ali negdje jesam čitao detaljno objašnjenje, s konzultacijama ekipe iz ms-a i nekoliko proizvođača ssd-a, oko svih tih pizharija, naravno na novim winsima od 8, 8.1 i 10

ti winsi prepoznaju ssd i navodno su jako dobro podešeni, pa čak i famoznu defragmentaciju ostavljaju uključenu, ali na neki način drukčiju i puno rjeđe nego na hdd-u i uglavnom je zaključak da to treba ostaviti kako jest i pustiti os da vodi računa + obaviti optimizaciju softverom od proizvođača ssd-a

12 godina
Dex.pwn kaže...

rastegni se 100kn ako mozes http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=ignite+ssd

14 godina
odjavljen
roby27 kaže...
Dex.pwn kaže...

Trebalo bi biti sve s jedne trgovine(Links)... Valjda će doterat nove SSDove dok ja ne budem uzimo

15 godina
Dex.pwn kaže...
roby27 kaže...
Dex.pwn kaže...

Trebalo bi biti sve s jedne trgovine(Links)... Valjda će doterat nove SSDove dok ja ne budem uzimo

mislim da ti je samsung evo 850 najbolja opcija u linksu

nemam za potpis
16 godina
SSD-škola
Jel se briše SSD s nadrogradnjom firmwera, trenutno mi je sistem gore a vidim da ima nadogradnja.. ?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
tenac kaže...
Dex.pwn kaže...
roby27 kaže...
Dex.pwn kaže...

Ovo

15 godina
neaktivan
SSD-škola

zašto mi ovo izbaci nakon testa i šta mu to znači

dnl
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 15:27 (roki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Dex.pwn kaže...
tenac kaže...
Dex.pwn kaže...
roby27 kaže...
Dex.pwn kaže...

Ovo

da

nemam za potpis
15 godina
neaktivan
SSD-škola

dali je potrebno gasiti hiberfil.sys prilikom postavljanja SSD-a

dnl
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SSD-škola
Danas sam na Patriot Blast 120gb instalirao win7 i sad vidim da imam dostupno 111gb i da je 100mb System Reserved. Jel to ok (fali mi 9gb)?

0 0 hvala 0
14 godina
tintin kaže...
Danas sam na Patriot Blast 120gb instalirao win7 i sad vidim da imam dostupno 111gb i da je 100mb System Reserved. Jel to ok (fali mi 9gb)?

Jep sve je okee.

Ja na 840 128gb imam 119.24gb

10 godina
neaktivan
SSD-škola

Da li postoji neki nacin da se System Reserved prebaci ili nekako premjesti sa hdd-a na ssd a da se ne stavljam ponovo windowse, jer prilikom instalacije windowsa su bili prikljuceni oba i windows je stavljen na ssd ali je na hdd stavljen  System Reserved od 100 MB,sve je radeno na laptopu,e sad posto sam mjenjao stari hdd u laptopu novim, nemoze mi vise napraviti boot, (pa sam ponovo morao vratiti stari hard),posto je System Reserved stavljen na stari hdd,pa me zanima dal se to moze nakako napraviti u disk managementu,ili negdje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Probaj s nekim programom za kloniranje diskova.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice