SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 773.078
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
15 godina
neaktivan
Re: SSD-škola
Comfort kaže...

ok hvala puno na odgovoru !!

Još jedno pitanje: prije SSD sam imao W7 (običan disk) i na njemu sam igrao neke pucačine (MW3 i Bad company2)pa bih si sad htio to prebaciti (spremljene dijelove igrice) na nove W8.1 ... s ćime da samo to "izvadim" !?

Hvala

najbolje bi ti bilo da samo savegame-ove backupaš (copy/paste) na neki usb ili drugu particiju a igre reinst. kasnije kad reinstaliraš samo sejvove vratiš di im je misto ugl u  my documents ili appdata (skriveni folder)

16 godina
SSD-škola

Imam ocz vertex3 60gb i neki wd podijeljen na 2 particije i kako je proslo par godina ssd se napunio i  pocelo mi je opasno faliti prostora. Sjecam se da sam imao par stotina mb slobodno na ssd-u, ugasio sam comp i sutra dan primijetio da mi se oslobodilo oko 10 gb prostora sa ssd-a i prebacilo na tu slobodnu particiju na hdd-u. Vidio zauzece na hdd-u ali podaci su bili nevidljivi. Znaci nisam nista ja brisao, prebacivao itd, sve samo. U tom trenutku mi je to godilo. Sada sam pobrisao par stvari sa ssd-a i imao slobodno oko 10 gb na njemu kad maloprije gledam oni podaci sa hdd-a se vratili nazad na ssd i opet imam par giga prostora. Jel zna neko radi cega se ovo desava, jel se moze to prebacivanje rucno odradit ili ima li neka opcija da se to ugasi?

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.4.2014 0:49 (esko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
esko kaže...

Imam ocz vertex3 60gb i neki wd podijeljen na 2 particije i kako je proslo par godina ssd se napunio i  pocelo mi je opasno faliti prostora... Jel zna neko radi cega se ovo desava, jel se moze to prebacivanje rucno odradit ili ima li neka opcija da se to ugasi?

Probaj si osloboditi dodatni prostor uz ove savjete. Na sredini linkane stranice (pod naslovom "Free up extra drive space") imaš upute za isključivanje hibernacije i system restore pa isključi ako imaš uključeno. To će ti osloboditi dosta GB prostora. Probaj i druge opcije koje su tu navedene pa je moguće da riješiš svoj problem.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
16 godina

Da oslobodilo se 13-14 gb :D. Hvala

16 godina
SSD-škola

Imam Samsung EVO SSD od 240 GB i nakon 7-8 mjeseci korištenja sam uočio pad brzine sustava.Da li postoji neki drugi način osim Secure Erasea i instalacije friških Windowsa da ubrzam računalo?

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
emerik kaže...

Da li postoji neki drugi način osim Secure Erasea i instalacije friških Windowsa da ubrzam računalo?

- Tako da očistiš nepotrebno smeće s CCleanerom, proskeniraš s Malwarebytes antimalware free, ComboFix,

Hitman pro, AdwCleaner, obrišeš programe i igre koji ti ne trebaju, programe koje koristiš nadogradiš na

novije verzije (ukoliko postoje).

- Samo se drži dalje od tzv. tune up programa i sve bude ok.

Drži se majstore. :DDDD
16 godina

Imam jedan ssd 120 gb kingston hyperx i kupio sam još jedan isti takav..

dal ih se isplati i kak se točno spaja/konfigurir u RAID 0?

16 godina
neaktivan
SSD-škola

Nabavio sam danas Kingston 120GB hyperx, za 400kn. Mislim da je ok ponuda.

I sad sam roknuo windowse da ga testiram kako ide preko kompa, i evo rezultati na 6Gb sata, prvo sam ga htjeo na full testirati.

A kupio sam ga za stariji laptop, gdje ću ga ubaciti umjesto optike preko ladice.

E sad jesu ove brzine ok za njega, ili to može ipak ići na više malo?

A na laptopu ću kad sredim sve istestirati, znam da neću moći dobiti niti približno ovako. Ali nadam se da će se makar komp ubrzati. Jer se sad vrti win na paralelnom od 100Gb.

Matična Matična
Đuro#2155
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
SSD-škola

Isti gore SSD na laptopu je koma, puno je sporiji od običnog ATA harda. Ne znam što je tako u banani. Sve šteka totalno, a u laptop je samo ssd instaliran. 

SSD je spojen preko ladice umjesto optike. 

Laptop je packard bell mx65, t2050, 3gb ddr2, win 8

Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 3:32 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SSD-škola

Ssd se stavlja na mjesto hdd-a a hdd umjesto optike,probaj tako i ako laptop ima ahci mod ukljuci ga u biosu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
skrba kaže...

Ssd se stavlja na mjesto hdd-a a hdd umjesto optike

- To ne bi trebalo imati veze, ali je sve moguće. {#}

Drži se majstore. :DDDD
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 10:36 (Valentin17).
16 godina
neaktivan
skrba kaže...

Ssd se stavlja na mjesto hdd-a a hdd umjesto optike,probaj tako i ako laptop ima ahci mod ukljuci ga u biosu.

Valentin17 kaže...
skrba kaže...

Ssd se stavlja na mjesto hdd-a a hdd umjesto optike

- To ne bi trebalo imati veze, ali je sve moguće. {#}

Dečki moji, ne ide sata na ata :)
Napisao sam gore da je primarni hard ATA, ali imam pretvarač preko kojeg sam i to probao, ali s tim da hard ne stane unutra s tim pretvaračom, viri nekih 1.5cm, ali sam samo probu radio, malo je brži. Umjesto 22MB pisanja, imao je 28 {#}

Nemam pojma što se događa, znači obični hard mi je puno brži nego ssd, na njemu sve totalno šteka. A nemam druge opcije nego staviti na mjesto optike. Jer samo tako dobijem sata upad.

Na kompu mi radi normalno, bar mislim da radi normalno :)

A što se tiče ahci ,  eh evo slike biosa. Biti će da je ipak malo zastario. 

Sad sam preko starog harda, jer preko ssda je nemoguće nešto raditi. Presporo mi je sve.  

Ali opet mi nije jasno zašto ne razvija brzinu pa makar kao HARD, ili makar responzivnost. Ovako se ponaša kao da sam na SD kartici instalirao sve. 

Ljudi trpaju u stare kante, starije od ovoga i radi sve super. Dok eto kod mene banana. 

EDIT:

za bios sam prilično siguran da imam zadnji update, negdje sam našao na netu, podrške nema više za ovaj laptop odavno. Drivere imam samo za vistu :) Iako dobro sve radi i za 7, i 8.

Ali morati ću kopati malo što ne radi, ako ne proradi, onda ću prodati ssd, kad mi ničemu ne služi onda. A dva komada u PC mi ne treba.  

SSD u laptop, preko optike SSD u laptop, preko optike
SSD na PC 6Gb Sata SSD na PC 6Gb Sata
Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 11:42 (Franjo15).
16 godina
neaktivan
SSD-škola

Evo da se javim kakvo je moje stanje s SSDom u laptopu. 

0 bodova, probao sam s 2 SSDa, 7, 8, 8.1 clean install, pa instal na normalni hard gdje sve normalno radi pa cloniranje istog na oba SSD, ali eto ništa od toga. 

tako da ništa od poboljšavanja notebooka s SSD. 

U igri je bio kingston hyperx120gb i vertex 4 ocz, u laptopu dual t2050, 3Gb ddr3, Intel 945PM Express, i SSD sam probao terati preko ladice umjesto optike, i s pretvaračem s pata na sata. Jer u laptopu je paralelni hard. 

Ali niti u jednoj kombinaciji nije radilo kako treba, brzine su bile ispod prosjeka  i običnog harda (s klonom duplo sporije brzine bile iz ne znam kojeg razloga), sustav je konstantno štekao i zamrzavao se po par sekundi. I na oba SSDa je bilo isto. 

Problem je u ipak zastarjelom hardwareu. 

Baš mi žao što neće, jer sam baš mislio da će letiti s SSD. Izgubio sam brdo vremena s ovim. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Evo da se javim kakvo je moje stanje s SSDom u laptopu. 

0 bodova, probao sam s 2 SSDa, 7, 8, 8.1 clean install, pa instal na normalni hard gdje sve normalno radi pa cloniranje istog na oba SSD, ali eto ništa od toga. 

tako da ništa od poboljšavanja notebooka s SSD. 

U igri je bio kingston hyperx120gb i vertex 4 ocz, u laptopu dual t2050, 3Gb ddr3, Intel 945PM Express, i SSD sam probao terati preko ladice umjesto optike, i s pretvaračem s pata na sata. Jer u laptopu je paralelni hard. 

Ali niti u jednoj kombinaciji nije radilo kako treba, brzine su bile ispod prosjeka  i običnog harda (s klonom duplo sporije brzine bile iz ne znam kojeg razloga), sustav je konstantno štekao i zamrzavao se po par sekundi. I na oba SSDa je bilo isto. 

Problem je u ipak zastarjelom hardwareu. 

Baš mi žao što neće, jer sam baš mislio da će letiti s SSD. Izgubio sam brdo vremena s ovim. 

Ne znam jesi li pokušao odgovor dobiti od proizvođača samoga laptopa, možda imaju odgovor.

16 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...

Ne znam jesi li pokušao odgovor dobiti od proizvođača samoga laptopa, možda imaju odgovor.

Ma nema niti smisla tražiti neki upit, taj laptop je kupljen 2007/2008. i davno je podrška za tako nešto završila, i još je taj packard bell 2 puta preprodan od tada :)

Jednostavno ne ide preko tih utora ssd i mogu se slikati. Probao sam s dva različita ssda i sve kombinacije sam probao, od svih normalnih sustava, nisam eto probao vistu i xp, a nema mi niti smisla kad niti jedan od njih niti ne bih koristio. Na 7 bi i prešao da radi sve ok, ali na svim os-ovima je isto.

Eto završena priča, probao ne ide i to je to.  

Đuro#2155
12 godina
SSD-škola

jedno pitanje, ovih dana trebale bi mi stići nove komponente - proc, matična i ram

problem je što trenutno ssd držim na staroj ploči 775 koja nema ahci, sa 32-bitnim winsima i sve radi super, s očekivanim brzinama obzirom na starost komponenti

zanima me na koji način je najbolje formatirati i pripremiti disk za novu instalaciju 64-bitnih winsa i kako prebaciti ssd u ahci na novoj 1550 ploči kad je trenutno u ide

molim znalce da me upozore što prije čega treba napraviti, da li prvo format, ili u biosu prebaciti na ahci pa onda format, format tijekom instalacije winsa ili ranije (treba li uopće format ili samo pri instalaciji dati da prebriše staru instalaciju), može li se  izvesti u biosu (nisam nikad dosad radio s novim biosom pa može i tu koji savjet), dakle cijeli postupak ako imate živaca za odgovorit jer ne želim nešto zahebati pa da moram sve iznova 

dakle stare su komponente pod moj pc, a nove koje očekujem za koji dan su intel i5-4590, asus h97m-plus i 2×4 giga kingston hyperx fury

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

picajzla0707

- Na tome računalu u kojem je sad SSD bootaj Parted Magic i napravi Secure Erase SSDa, tutorijal.

- Zatim ga spojiš na novu ploču, prije nove instalacije win s novim hardwerom uđeš

u BIOS i upališ AHCI, dalje instalacija win ide normalno.

- Nakon Secure Erase-a SSD je potpuno prazan, kao iz tvornice, treba kreirat particije itd. itd.

2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
SSD-škola

Poz, zanime me koliko bi me dosao rabljeni / novi SSD od 80 GB , stavio bi samo Windows na njega i programe ostale na HDD

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Valentin17 kaže...

picajzla0707

- Na tome računalu u kojem je sad SSD bootaj Parted Magic i napravi Secure Erase SSDa, tutorijal.

- Zatim ga spojiš na novu ploču, prije nove instalacije win s novim hardwerom uđeš

u BIOS i upališ AHCI, dalje instalacija win ide normalno.

- Nakon Secure Erase-a SSD je potpuno prazan, kao iz tvornice, treba kreirat particije itd. itd.

fala puno na odgovoru

17 godina
neaktivan
Cromar kaže...

Poz, zanime me koliko bi me dosao rabljeni / novi SSD od 80 GB , stavio bi samo Windows na njega i programe ostale na HDD

1. Nije baš preporučljivo kupovati rabljeni SSD.

2. Koliko znam nema SSD-a od 80GB nego od 60 i 120 npr. Preporučam ti od 120 jer nisu skupi.

Evo trenutni best-buy:

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=samsung+840+evo

12 godina
neaktivan
SSD-škola

Pozdrav,kupujem SSD(vjerojatno cu uzet Samsung EVO Basic 250GB) i zanimaju me neke stvari.Trenutno imam 2 HDD-a.Jedan od 500GB koji koristim za filmove,slike i drugi od 1TB kojeg sam podijelio u 2 particije.Prva(C:)ima 200gb i na njoj mi je Windows,a druga(E:) ostatak(priblizno 800gb) i na njoj su igrice i neki programi.Sad kad kupim SSD htio bih na njega instalirati Windows i neke igre.Moja pitanja su:

1) Da li mogu samo ubaciti Windows instalacijski DVD,izbrisati particiju od 200gb(kasnije je pridružiti onoj od 800gb) i instalirati Windows na SSD?Ili trebam napraviti jos neke stvari npr. onu particiju "System reserved" od 100-300mb ili onaj Secure Erase?

2) Da li cu morati reinstalirati igre iako necu formatirati onu particiju od 800gb(E:)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SSD-škola

1.) Instalacija, uz formatiranje particije od 200GB (nije ni neophodno, ali je jednostavnije). Sve ostalo ide samo.

2.) Prema mojem iskustvu ne, trebale bi raditi, ali moraš "ručno" naći ikone za pokretanje u mapama gdje su instalirane igre.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
SSD-škola

jedno pitanje, nakon kupovine nove ploče i proca formatirao sam ssd, nabavio 64.bitne windowse 7, podesio postavke prema  i ovo je rezultat za intel 520, jel ovo ok i nije li mi seq. read malo prenizak

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ok,hvala.To sam si i mislio.

12 godina
neaktivan

Pa na stranici od Intela piše da je Seq. Read 550 MB/s i Seq. Write 500 MB/s što znači da ti je malo prenizak.Jesi ga samo formatirao ili si napravio Secure Erase?Možda ti je MOBO namješten na IDE.Trebao bi biti na AHCI.

12 godina
cistamlaka kaže...

Pa na stranici od Intela piše da je Seq. Read 550 MB/s i Seq. Write 500 MB/s što znači da ti je malo prenizak.Jesi ga samo formatirao ili si napravio Secure Erase?Možda ti je MOBO namješten na IDE.Trebao bi biti na AHCI.

na ahci je, nisam napravio secure erase jer mi to intel toolbox nije dozvolio obzirom da su na njemu bili stari windowsi, a onaj program koji su mi ovdje preporučili (mislim partedmagic ili nešto slično) nisam uspio snimiti na cd za butanje jer mi je stara prža crkla

pa jel može biti do toga da je format toliko lošije rješenje od secure erase?

15 godina
neaktivan
SSD-škola

Read prenizak?

A tek Write?

...Or I get something wrong...

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
picajzla0707 kaže...
cistamlaka kaže...

na ahci je, nisam napravio secure erase jer mi to intel toolbox nije dozvolio obzirom da su na njemu bili stari windowsi, a onaj program koji su mi ovdje preporučili (mislim partedmagic ili nešto slično) nisam uspio snimiti na cd za butanje jer mi je stara prža crkla

Pojasni malo ovo boldano.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
12 godina
neaktivan

Pogledaj ovo http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/how-to-secure-erase-ssd/80731.aspx

Piše da Secure Erase briše sve i vraća tvornički deklarirane brzine.Ako nemaš pržilice stavi ga na USB

12 godina
djigibao kaže...
picajzla0707 kaže...
cistamlaka kaže...

Pojasni malo ovo boldano.

trenutno sam na poslu i to sam pokušao prije par dana pa se iskreno niti ne sjećam najbolje, no mislim da nije htio odraditi secure erase jer je boot disk zbog čega sam tražio savjet ovdje i preporučili mi parted magic boot cd, no eto stara pata pržilica crkla i od općeg nestrpljenja da isprobam nove komponente to odradio klasičnim formatom (a mogao sam novu sata pržilicu ubaciti i na staru ploču i napraviti boot cd, samo tko bi se toga sjetio, hehe)

manje važno sada to boldano, jel doista secure erase toliko bitan za brzine da format u instalaciji winsa to ne može zamijeniti

godo: mislio sam na write, a napisao read {#}

EDIT: ok, malo sam pročitao o secure erase pa su mi neke stvari jasnije, no sad stvarno nemam volje sve iznova, pa ćemo secure erase odgoditi za neko vrijeme dok ne uhvatim vremena i živaca za novi reinstall winsa, a pretpostavljam da mi pad brzine ipak neće toliko smetati u svakodnevnom radu

hvala svima

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 10:34 (picajzla0707).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice