SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 773.075
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
14 godina
Re: SSD-škola

Sry, u pravu si , post mi je za {#}.

Uglavnom, ubacio ssd u kantu, iskopćao sve ostale HDD, u biosu stavio na aschi, instalirao WIN 7 na ssd, ukopćao ostale hdd, koristio ssd fresh ,

zadnji driveri gore, i upravo prije minutu stavio novi bios. Pa ako ima itko kakvu ideju, bio bih zahvalan.

14 godina
ajeto007 kaže...

Sry, u pravu si , post mi je za {#}.

Uglavnom, ubacio ssd u kantu, iskopćao sve ostale HDD, u biosu stavio na aschi, instalirao WIN 7 na ssd, ukopćao ostale hdd, koristio ssd fresh ,

zadnji driveri gore, i upravo prije minutu stavio novi bios. Pa ako ima itko kakvu ideju, bio bih zahvalan.

Hmmm... drugi SATA kabel?

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opek'o i na peticu puše
14 godina

Promjenio vec 3, isto {#}

14 godina
ajeto007 kaže...

- OK, sad je to bolje, sad se možemo razgovarati.

- Da li je na SSDu zadnji dostupan firmware i da li si s driverima koje si instalirao snimio i ovaj

"AMD Chipset Driver (include chipset \ sata raid driver)", kako piše na stranici tvoje matične.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
14 godina

Sa intelssd tool box-om provjerio i zadnji firmware je gore, također instalirao zadnje drivere za sve komponente na kanti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 16:21 (ajeto007).
14 godina
ajeto007 kaže...

Sa intelssd tool box-om provjerio i zadnji firmware je gore, također instalirao zadnje drivere za sve komponente na kanti.

- Probaj ovako, otiđi u "device manager", pronađi svoj SSD, desni klik na njega pa "properties", zatim odaberi "policies",

stavi kvačicu na "Enable write catching..."

EDIT:

- Intel SSD Toolbox ima opciju "Intel SSD optimizer", probaj to, samo klikni RUN i pričekaj da odradi svoje.

- ponovi test.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ---------- Sva pitanja, nejasnoće, prigovore molim na PM. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 16:29 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
ajeto007 kaže...

- Probaj ovako, otiđi u "device manager", pronađi svoj SSD, desni klik na njega pa "properties", zatim odaberi "policies",

stavi kvačicu na "Enable write catching..."

- ponovi test.

Stavljena je već bila kvačica na enable i ona druga (turn off write cashe). Test je odrađen sa tim postvkama. 

Urađena i optimizacija sa intelssd tool-om.

Evo još jednom probao izvrtjeti test i sada imam error ????

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 16:47 (ajeto007).
14 godina
ajeto007 kaže...

- E sad si napravio sve što si mogao, onu drugu kvačicu koju si stavio makni.

- Ovo je tako zbog sandforce kontrolera i načina po kojem radi AS SSD.

- Napravi benchmark s programom ATTO i vidjet ćeš da će to biti oko 400 MB/s, možda malo više.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 16:52 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
ajeto007 kaže...

- E sad si napravio sve što si mogao, onu drugu kvačicu koju si stavio makni.

- Ovo je tako zbog sandforce kontrolera i načina po kojem radi AS SSD.

- Napravi benchmark s programom ATTO i vidjet ćeš da će to biti oko 400 MB/s, možda malo više.

Koju Kvačicu, sad sam već zbunjen do bola {#}

14 godina
ajeto007 kaže...

Koju Kvačicu, sad sam već zbunjen do bola 

- Ovu na slici.

- Ako je potrebno napravi restart.

- Program ATTO, lijevo imaš veličinu fileova s kojim program radi, od 0.5KB, do 8MB, desno

imaš isto rezultate u KB, podjeli sa 1024 da bi dobio u MB.

- Iz priloženoga budeš vidio da SSD radi brže s velikim fileovima i manjim brojem istih,

nego s malim i s puno njih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 16:58 (Valentin17).
14 godina

Kvačica maknuta, evo sada rezultata sa atto b., ovo jos manje kuzim.

14 godina
ajeto007 kaže...

- Dobro je to, ne zamaraj se više, bolje ne ide, a tako i tako je benchmark jedno, a

rad u windowsu drugo, to nema veze jedno s drugim.

14 godina
Valentin17 kaže...
ajeto007 kaže...

- Dobro je to, ne zamaraj se više, bolje ne ide, a tako i tako je benchmark jedno, a

rad u windowsu drugo, to nema veze jedno s drugim.

Zahvaljujem na trudu i vremenu, sretno.{#}

14 godina
ajeto007 kaže...

Zahvaljujem na trudu i vremenu, sre,tno.{#}

- A eto, ovo je mana sada već starijega (pouzdanijega) Sandforce kontrollera, da si otišao na Samsung 840 Evo, to

bi bilo drugačije, ali bi imao i 2 godine manje garancije, po meni je bolje ovako.

- Ipak benchmark ne znači ništa, SSD si kupio da bi dobio brži OS, vjerujem da si to dobio,

ako želiš to poboljšati, podesi si OS, BIOS, npr. smanji broj programa koji se pokreću s win,

deinstaliraj ono što ti ne treba, fileove kao muzika i sl. makni na HDD, instaliraj sav dostupan update,

u BIOSu uključi ako imaš opcije FAST BOOT ili sl, stavi SSD kao first boot device,

možeš razmislit i o instalaciji win 8.1 pro x64 OSa (linkovi i pomoć na PM), on ima opcije FAST STARTUP i sl.,

pa možda i to pomogne.

EDIT: Ovo ti nisam rekao, zaboravio, ako nisi, spoji SSD na SATA utor s oznakom SATA3_0, zatim redom HDD

na port oznakom SATA3_1 itd. itd., ne vjerujem da će pomoći, ali neka bude, za detalje koji točno port

je taj SATA_0 pogledaj u manual, imaš ga na webu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 17:26 (Valentin17).
14 godina
Valentin17 kaže...
ajeto007 kaže...

- A eto, ovo je mana sada već starijega (pouzdanijega) Sandforce kontrollera, da si otišao na Samsung 840 Evo, to

bi bilo drugačije, ali bi imao i 2 godine manje garancije, po meni je bolje ovako.

- Ipak benchmark ne znači ništa, SSD si kupio da bi dobio brži OS, vjerujem da si to dobio,

ako želiš to poboljšati, podesi si OS, BIOS, npr. smanji broj programa koji se pokreću s win,

deinstaliraj ono što ti ne treba, fileove kao muzika i sl. makni na HDD, instaliraj sav dostupan update,

u BIOSu uključi ako imaš opcije FAST BOOT ili sl, stavi SSD kao first boot device,

možeš razmislit i o instalaciji win 8.1 pro x64 OSa (linkovi i pomoć na PM), on ima opcije FAST STARTUP i sl.,

pa možda i to pomogne.

Win 8 ce još malo pričekati :), a ovih dva dana sam uronio u svijet foruma sa temom ssd-a i optimizacije (zanimljiva štiva), a 5 god. garancije je ipak presudilo.

14 godina
Valentin17 kaže...
ajeto007 kaže...

pa možda i to pomogne.

EDIT: Ovo ti nisam rekao, zaboravio, ako nisi, spoji SSD na SATA utor s oznakom SATA3_0, zatim redom HDD

na port oznakom SATA3_1 itd. itd., ne vjerujem da će pomoći, ali neka bude, za detalje koji točno port

je taj SATA_0 pogledaj u manual, imaš ga na webu.

Hmm, gledao sam, i sad da me ubijes ne znam kako se to gleda (jel sata3_0 prvi sa strane od ploce ili prvi sa vanjske strane prema ploci :), ali idem i jos to prouciti.

14 godina
ajeto007 kaže...

jel sata3_0 prvi sa strane od ploce ili prvi sa vanjske strane prema ploci

- Po onom manualu ovaj port 0 bi trebao biti onaj bliže ploči, odnosno bliže limu za koji je učvršćena ploča,

isprobaj pa vidi jel ima razlike u AS SSD.

- Win 8, a nema u instalaciji neke velike razlike, obrišeš (delete) particiju na kojoj se win i onu system reserved,

zatim na unlocated space kreiraš nove system reserved (veličina 350 MB ako se sijećam dobro) i za install. win.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2014 17:50 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
SSD-škola

AHCI ukljucen,moj laptop ima najnoviju verziju biosa,uradio sam optimizaciju sa SSD fresh programom neznam kako je prije bilo evo slika kako sam sve ovo odradio.Trim radim svakih 7-10dana

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
SSD-škola

Evo podignuo ssd intel od 120gb u libksu kupljen prekp grupne kupnje. Poslje kad dodem doma cu ga stavit u laptop i stavi nove win 8. Eh sad me zanima dal trebam nesto u biosu postelati i kak se onaj fast boot upali ako moze netko pomoci.

0 0 hvala 0
14 godina
omomomomoomm kaže...

Eh sad me zanima dal trebam nesto u biosu postelati i kak se onaj fast boot upali ako moze netko pomoci.

- U BIOSu trebaš postavit SATA mod (ili kako piše već) na AHCI, a za fast boot, čuj, ne znam za ostale, ali ja nisam vidovit,

tako da ne znam koji ti laptop imaš, pa da ti to mogu točno reći, tko zna, možda ti laptop to ni ne podržava,

isto vrijedi za AHCI.

- Daj popuni Moj PC rubriku.

killer223 kaže...

- Probaj napravit secure erase SSDa, pa ponovno snimit OS.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2014 13:19 (Valentin17).
12 godina
SSD-škola

Znaci moram staviti na achi. Aha sorry imam dell inspirion 3521, intel i5

0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

Hvala Valentin i djigibao!

Sve radi savrseno.

Ovo su rezultati:

Jedino mi je cudan acc. time.

Mozda da probam s novim kablom? Malo mi je problem, jer imam uzasam cable management, usko staro kuciste. Pa ako nemoze puno bolje, da bez veze ne kopam.

Prosli put sam malo istekao kabel od DVD-a i trebalo mi je neko vrijeme da skuzim ja hardverski problem :)

EDIT: Intel 520, 120GB, sad cu dodati pod Moj PC.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opek'o i na peticu puše
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2014 13:08 (CyberDemonVZ).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
omomomomoomm kaže...

Znaci moram staviti na achi. Aha sorry imam dell inspirion 3521, intel i5

- Ajde, sad barem znamo o kojem laptopu se radi, ali njegov manual je idiotski, nema uopće pregled opcija nikakvih.

- Prvo, nadogradi si BIOS na najnoviji.

- Ali budem ti ospisao što trebaš tražiti i pogasiti, ovako, pronađi odjeljak BOOT, tamo imaš opciju FAST BOOT, ona je

po početnim postavama već postavljena na ENABLE, to je OK, potraži još opciju SECURE BOOT i ugasi je, isto vrijedi

i za opciju UEFI boot (ili sl.), stavi USB ili DVD kao first boot device, SSD kao second boot device, upali AHCI i započni

instalaciju normalno.

- Kad snimiš win 8, nadogradi firmware SSDa preko Intel SSD toolbox, napravi optimizaciju s SSD fresh, a onda napravi

benchmark s programima AS SSD i ATTO benchmark, stavi slike na forum.

- Ako trebaš pomoć, samo snimi win 8.1 i osposobi internet, instaliraj Teamviewer, pokreni ga i na PM mi pošalji ID i PASS

koji ti pokaže, pa ako želiš mogu ti to sve postaviti osobno.

- ps. imaš PM.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2014 13:14 (Valentin17).
14 godina
CyberDemonVZ kaže...

Hvala Valentin i djigibao!

- Dobro je to, ne diraj ništa. {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2014 13:17 (Valentin17).
12 godina
SSD-škola

Jel ovo šta valja?

nicky.sl
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2014 20:06 (nicky.sl).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
nicky.sl kaže...

Jel ovo šta valja?

- Po meni to je OK. {#}

- Nadam se da si snimio zadnje drivere za svoju ploču i svoj OS s stranice proizvođača ploče, osobito

Intel AHCI/RAID driver i Intel Chipset driver.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2014 20:23 (Valentin17).
12 godina
SSD-škola

Nisam drivere instalira. Ono sta su winsi 8.1 postavili tokom instalacije to sam ostavio. 

Vidicu zadnje drivere od ploce pa kad instaliran vidicu ima li razlike.

nicky.sl
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
nicky.sl kaže...

Nisam drivere instalira.

- Bolje koristit drivere koje proizvođač ima na stranici, ista stvar vrijedi i za grafu.

14 godina
SSD-škola

Pozdrav, upravo kupio Intel 520 120gb ssd, ali sada kada sa Intel Data migration softwareom zelim perbaciti stvari na njega kada dodem do koraka odabira destitantion diska, oba diska su mi nedostupna. Zna li tko u cemu je problem? Napravio sam onu inicijalizaciju i formatirao ga te ga vidim pod my computer.

iPhone 4-iPhone 4s-Nokia N9-Iphone 4s-Sony Xperia S-iPhone 4s-HTC 8x-iPhone 5-Galaxy s3- HTC One- iPhone5- HTC One-iPhone 4s-Sony Xperia Z-Google Nexus 5 i iPhone 5s
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

gamer34

- Bolje si napravi clean install windowsa, u BIOSu ubavezno prebaci SATA mod na AHCI.

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice