SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 765.710
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
13 godina
Re: SSD-škola
ivanm75 kaže...
DarioGTI kaže...

Probaj SSD spojiti na neki drugi SATA3 port. Tvoja ploča ima Intel-ov i ASMedia kontroler, možda je sada baš na ovom ASMedia, pa kada bude spojen na Intel, proradi kako treba.

probat ću, tnx.

samo ne znam po čem se onda intel hvali kao najbolji a sporiji je od recimo samsunga..

Hvali se kako je pouzdan disk,što može dokazati i sa 5-ogodišnjim jamstvom mada i Samsung nudi ali eto.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2013 23:01 (darijoman).
15 godina
neaktivan
SSD-škola

ma to je samo stvar brenda i marketinga

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
thaar kaže...

ma to je samo stvar brenda i marketinga

A čuj ne može ni bez marketinga proči,ima i toga.

Meni su osobno dragi oba brenda( Intel,Samsung) i imam njihove proizvode i zadovoljan sam.

13 godina
SSD-škola

evo probao sam, na prvobitnom portu brzina je bila 470/170 a na ostala dva 380/130, znači da je ipak uštekan u intelov port pošto daje najbolje rezultate..

a što se tiče samsunga, meni je drag, imam praktički sve od njega doma od tehnike, tv, kućno kino, tablet, dva smartphonea, itd.. mislim da je samsung kupio seagate, pa otud brand za diskove.

al eto ovdje je pretegnuo intel, čisto zbog garancije. a imam i intelov procesor gore makar je to sporedno..

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Koji tablet imaš ?

Da i kod mene je CPU i SSD od Intela ja prezadovoljan{#}

13 godina
SSD-škola

samsung galaxy tab 3, 10.1 16GB ali wifi..  P5210

http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_tab_3_10_1_p5210-5478.php

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
SSD-škola

Pozdrav ekipa!

Može mi netko reći koja je razlika između Samsung EVO Basic i EVO Desktop linije diskova?

0 0 hvala 0
17 godina
thaar kaže...

preporuča se da ištekaš sve ostale hard diskove prije instalacije na ssd, kada dovršiš inst opet ih spojiš. valjda da se nebi kreirao boot sec na hdd-u

Nije ih potrebno ištekati, dovoljno ih je "disejblirati" u biosu.

Nikad problema.

Xbox Live: Muskarcina | Steam: Virty |
13 godina
Leryan kaže...

Pozdrav ekipa!

Može mi netko reći koja je razlika između Samsung EVO Basic i EVO Desktop linije diskova?

basic sadrži samo disk i ništa više, pogodan za laptope za koji ti ne treba ništa osim diska..

a desktop kit sadrži ovo sa slike, instalacijski dvd, adapter sa 3.5 na 2.5 inca, sata 3 kabel, ali ovo je i kabel za migraciju čini mi se..

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2013 13:32 (ivanm75).
15 godina
ivanm75 kaže...
Leryan kaže...

Pozdrav ekipa!

basic sadrži samo disk i ništa više, pogodan za laptope za koji ti ne treba ništa osim diska..

a desktop kit sadrži ovo sa slike, instalacijski dvd, adapter sa 3.5 na 2.5 inca, sata 3 kabel, ali ovo je i kabel za migraciju čini mi se..

I za sada su to najisplativiji diskovi?

13 godina
SSD-škola

taj s kitom je 100kn skuplji, kabel je 20kn, kosač 40kn, program skineš s neta a ovaj kabel za migraciju ako trebaš isto 30kn..

dakle isplati se uzet taj desktop kit, ali rijetko ga ima kod nas..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

- To ovisi s čime raspolažeš kod kuće.

- Primjerice, novija kućišta ("bolja", opremljenija) imaju podršku za 2.5" diskove, znači ne trebaš adapter.

- SATA kabele ljudi već imaju po doma (primjerice ja imam 8 komada, dobio sa pločama. :D

- Kabel za migraciju-bolje radit clean install OSa, a ne migraciju postojećeg OSa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2013 8:11 (Valentin17).

6 0 hvala 2
16 godina
SSD-škola

Razmišljam da nešto(neki jeftini SSD od 120GB) ubacim u jedan PC koji mora biti na XPu zbog nekih prastarih programa(plugini za AutoCAD 14 napravljeni po narudžbi '98) pa neki veći upgrade ploče/procesora baš i nije poželjan zbog OEM OSa, a sada su u njemu Phenom X3(1. gen) i 4GB RAMa na nekoj OEM matičnoj za koju nisam siguran ima li uopće i SATA2. Ima li to ikakvog smisla?

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 0:46 (power_user).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Probaj pa vidi...pa nam javi...mislim da bi se isplatilo.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos | PRODAJEM HUAWEI U8650 = 400kn!!!
15 godina
neaktivan
power_user kaže...

Razmišljam da nešto(neki jeftini SSD od 120GB) ubacim u jedan PC koji mora biti na XPu zbog nekih prastarih programa(plugini za AutoCAD 14 napravljeni po narudžbi '98) pa neki veći upgrade ploče/procesora baš i nije poželjan zbog OEM OSa, a sada su u njemu Phenom X3(1. gen) i 4GB RAMa na nekoj OEM matičnoj za koju nisam siguran ima li uopće i SATA2. Ima li to ikakvog smisla?

mislim da ti čisto zbog autocada ima smisla, a i os ce ti sigurno bit brži nego na magnetskom disku iako je sata 2 port na ploči

16 godina
thaar kaže...
power_user kaže...

mislim da ti čisto zbog autocada ima smisla, a i os ce ti sigurno bit brži nego na magnetskom disku iako je sata 2 port na ploči

Ma brži će biti sigurno, samo ne znam koliko. Uzet ću jedan Kingston V300 pa ću javiti, i ovako moram promjeniti disk jer proizvodi neke čudne zvukove, a na njemu nema ni 50GB popunjeno.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
14 godina
SSD-škola

power_user

- Windows XP bude dobio još veći "boost" nego što bi dobio win 7 (isprobano osobno).

- Iako XP nema podrške za TRIM, SSD diskovi imaju tzv. "garbage collection" koji zamjenjuje TRIM.

- E sad neki SSD diskovi imaju bolji "garabage collection" od drugih, kod Kingstona je to riješeno dosta dobro i nećeš imat problema.

- Ukoliko matična ploča podržava AHCI, svakako ga treba upalit u BIOSu, da bi iskorak u brzini SSDa bio još veći. :D

- Isto je potrebno (ako matična podržava AHCI, AHCI BIOS-ON), AHCI drivere integrirat u instalacijski medij (Nlite), u protivnom kod instalacije bude "iskakao" BSOD (BLUE SCREEN).

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.12.2013 11:22 (Valentin17).

0 0 hvala 0
17 godina
ivanm75 kaže...

evo probao sam, na prvobitnom portu brzina je bila 470/170 a na ostala dva 380/130, znači da je ipak uštekan u intelov port pošto daje najbolje rezultate..

I moja ima intel i asmedia portove, i evo mjerenja brzine na Samsung EVO 840 120GB. Pogodi koji rezultat pripada kojem portu :)

Intel vs ASMedia Intel vs ASMedia
Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.12.2013 17:25 (Elles D.).
13 godina
SSD-škola

ovo je ogromna razlika, koji benchmark koristiš?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD-škola

Službeni samsungov alat - Samsung Magician.

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
SSD-škola

ovaj alat mi daje najbolje rezultate..

http://www.attotech.com/disk-benchmark/

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
SSD-škola

sad mi nekaj nije jasno.. imam intelov 530 ssd i instalirao sam intelov ssd toolbox.. u njemu sve optimiziram i kad idem u ssd fresh pokaže mi da disejblam prefetch..

kad optimiziram sa intelovim toolboxom on mi kaže da superfetch  i prefetch treba enablead u windows 8..

ko sad tu koga, koga da slušam? {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

ivanm75

- Ako tako ispada, onda se svakako drži programa proizvođača, znači gledaj Intel SSD Toolbox.

- Pokreni Intel SSD toolbox i kod prefetch/superfetch klikni TUNE. :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.12.2013 21:12 (Valentin17).

0 0 hvala 1
13 godina
SSD-škola

radi se o tome da imam windows 8 a ova se pravila iz programčića SSDfresh valjda odnose na win 7..

http://superuser.com/questions/655777/should-i-enable-or-disable-prefetch-superfetch-with-my-new-ssd

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.12.2013 21:59 (ivanm75).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Matozan kaže...
roby27 kaže...
emerik kaže...

Imate kakva uputstva za podešavanje i povećanje performansi nekakvim tweakovima u Windowsima?Koristit ću Windows 8.

http://pcpractic.rs/strana/ssd-podesavanje

Trebam li još nešto uraditi osim ovih uputa na link-u? Još neki tweak-ovi/linkovi sa uputama?

Da li ću moći koristiti AHCI pošto mi sada boot-a sa RAID 0 diska?

Imam Asus P5W DH deluxe MBO, na Intelovom controler-u je RAID 0 i imam još jedan slobodan SATA port, na koji bi stavio SSD.

Da li je moguće, da boota sa SSD-a umjesto RAID-a, ako su na istom controleru?

Ako ne, da li će mi Silicon Image-ov prepoznati RAID 0 (2 diska u Raid polju), ako HDD-ove samo prebacim na drugi controler-u

ili trebam nešto posebno odraditi vezano na fizičko premještanje RAID-a sa jednog na drugi controler?

BUMP

Ovaj tjedan sam na godišnjem, pa idem napokon ugraditi SSD i dignuti Win 8.1.

Može odgovor na gore navedena pitanja?

Ima li gdje kakav dobar tutorial što i kako od Windowsa maknuti na HDD, mislim  na User (sa My Documents/Downloads/Pictures, itd.), Pagefile/Swapfile, Program Files

(da automatski kod instalacije bilo kojeg programa ponudi putanju na Program files (x86) na HDD-u, itd.?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
11 godina
neaktivan
SSD-škola

Pozdrav!

Zanima me isplati li se ici na SSD sa ovim pc-om jer mislim da je hdd pri kraju.
Npr. dok igram bilo sto random se pojavljuje onaj trrrrrrrrr zvuk po par sekundi i za to vrijeme fps dropa na 10...
Ploca je Asus P5PL2 pa me zanima vrijedi li kupiti neki ssd do 600-700kn.

Na SSD-u bi bio OS(Win 7) i dvije-tri igre.
Hvala {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 17:37 (tomato233).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
SSD-škola

tomato233

- Možeš si uzet Kingston V300 120GB SSD.

- Svakako prije ugradnje SSDa nadogradio BIOS matične na najnoviji.

- Optimizaciju OS napravi sa SSD Fresh.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------

0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Jel ima nesto jeftinije sa vecim kapacitetom a manjom brzinom mozda?... jer je na maticnoj, koliko ja znam, sata 2 konektor pa nebi ostvario punu brzinu.

14 godina
SSD-škola

tomato233

- Nema ništa, jeftinije imaš taj SSD u kapacitetu od 60GB.

- Kod SSDa najveći udio u cijeni ima sami kapacitet.

- Za veći kapacitet treba izdvojit više novaca, KLIK i KLIK.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2014 19:29 (Valentin17).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SSD-škola

imam matičnu ploču asrock G41C-GS, kako da upalim AHCI u biosu? Nigdi ne mogu naći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice