- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
koji je best buy ssd trenutno da ima 200gb+. trenutno imam u vidu sasmung evo i hyper x...
Samsung Evo najisplativiji a gledaš još Vertex450, Toshiba, Intel 530 a HyperX zaobilazi jer krepavaju dosta, mom frendu već dva otkazala.
Imate kakva uputstva za podešavanje i povećanje performansi nekakvim tweakovima u Windowsima?Koristit ću Windows 8.
Trebam li još nešto uraditi osim ovih uputa na link-u? Još neki tweak-ovi/linkovi sa uputama?
Da li ću moći koristiti AHCI pošto mi sada boot-a sa RAID 0 diska?
Imam Asus P5W DH deluxe MBO, na Intelovom controler-u je RAID 0 i imam još jedan slobodan SATA port, na koji bi stavio SSD.
Da li je moguće, da boota sa SSD-a umjesto RAID-a, ako su na istom controleru?
Ako ne, da li će mi Silicon Image-ov prepoznati RAID 0 (2 diska u Raid polju), ako HDD-ove samo prebacim na drugi controler-u
ili trebam nešto posebno odraditi vezano na fizičko premještanje RAID-a sa jednog na drugi controler?
Imam problem s brzinom otvaranja foldera na SSD-u i na "tvrdim" diskovima, nakon što obavim podešavanje SSD-a po ovom tutorialu.
Dakle, kad "pravim" novi folder prije podešavanja po tom tutorialu nakon svježe instalacije windowsa, folder "stvorim" u tren oka, dok nakon svih tih manipulacija koje tut... zahtijeva, otvaranje novog foldera se uspori.
Koja od opcija u tom manualu mi to čini ?
Isto se dešava i na SSd-u i na tvrdim diskovima.
Hvala !
- Ja bih ti preporučio da ako možeš, vratiš sistem unatrag preko System restorea, ako ne znaš kako da to sve vratiš, ostaje reinstall OSa.
- Podešavanje OSa za rad s SSDom je najbolje napravit s programom SSD Fresh free.
- Ja bih ti preporučio da ako možeš, vratiš sistem unatrag preko System restorea, ako ne znaš kako da to sve vratiš, ostaje reinstall OSa.
- Podešavanje OSa za rad s SSDom je najbolje napravit s programom SSD Fresh free.
Hm...hvala ti svakako.
Od kad sam kupio taj SSD; OCZ Vertex 3 120 GB nisam posjećivao ovu temu pa mi je dosta toga promaklo, a i taj program.
Sys restore ni nemam, jer je u tom "mome" tutorialu, pod obavezno isključiti na SSD-u Sys restore !?
Pa, mogao bih sutra srušiti Win 7, nemam svejedno što pametnije raditi
Svakako, još jednom hvala.
Instalirao sam taj program i nekako mi ima malo opcija.
U tutorialu za kojega sam stavio link postoji;
-disable drive indexing
-turn off pagefile
-turn off windows write-cashe buffer flushing
-TURN OFF WINDOWS WRITE-CACHE BUFFER FLUSHING
-DISABLE PREFETCH AND SUPERFETCH.
-DISABLE WINDOWS SEARCH AND SUPERFETCH.
-ENABLE FASTER BOOT THROUGH MSCONFIG
-TURN OFF MULTI-BOOT SELECTION.
-DECREASE SHUTDOWN TIME.
-DISABLE ‘CLEARPAGEFILEATSHUTDOWN’
-AND ‘LARGESYSTEMCACHE‘.
-NTFS MEMORY USAGE & NTFS DISABLE NAME CREATION.
Osim toga, tu je i gašenje defragmentacije, hibernacije, recycle bina itd ... ???
Jedna od tih opcija mi je i usporila otvaranje "novog" foldera ?
Volio bih znati koja ?
New text document otvori super-brzo.
- Samo ti njega stavi na max. performance, kupio si ga da ubrzaš sustav, tako da...
- Probaj vraćat te postave jednu po jednu unatrag, dok se stanje ne popravi.
- Lako u google možeš pronaći koja je početna postava za pojedino podešenje, ako već ne znaš sam koje podešenje je bilo na početku.
- Kreni po ovome popisu odotraga.
- Probaj vraćat te postave jednu po jednu unatrag, dok se stanje ne popravi.
- Lako u google možeš pronaći koja je početna postava za pojedino podešenje, ako već ne znaš sam koje podešenje je bilo na početku.
- Kreni po ovome popisu odotraga.
To sam sinoć i pomislio napraviti.
Kad sam zadnji put radio reinstall winsa pa podešenje po tom tutorialu, sjetio sam se tog problema s folderom i do pred kraj podešavanja SSD-a folder se brzo otvarao, no poslije sam zaboravio na to i na kraju se ponovo usporilo "stvaranje" novog foldera.
Ne znam jesam li dobro objasnio; Gotovi folderi se brzo otvaraju no, sporo se takoreći "stvara" NOVI folder, kad ga zaželim napraviti.
Znam za svaku stavku kakva je bila na defaultu jer, ako piše u tutorialu; podesi npr za Prefetcher Value data s 3 na 0, vratim na 3 itd...
- Upravo tako, kao što sam rekao, probavaj stavku po stavku vraćat unatrag, nakon svake promjene budeš morao radit restart, da bi računalo prihvatilo promjenu.
Neznam da li sam poruku postao u pravu temu, zanima me da li je kako moguce napraviti da ssd od 32gb bude neka vrsta cache memorije za hdd od 320gb? Znam da intelova platforma omogućava ovo (http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/smart-response-technology.html), no zanima me da li se nesto slično može napraviti i na amd platformi?
Kupio sam notebook Lenovo G510 koji dolazi s ovim hibridnim diskom: "Seagate ST1000LM014-1EJ164". Zanima me koja je normalna radna temperatura, windows 8.1 je friško instaliran, radna temp harda je 40-42 stupnja. Jel to ok?
Kupio sam notebook Lenovo G510 koji dolazi s ovim hibridnim diskom: "Seagate ST1000LM014-1EJ164". Zanima me koja je normalna radna temperatura, windows 8.1 je friško instaliran, radna temp harda je 40-42 stupnja. Jel to ok?
Ok je, nemaš brige.
Ja sam svoj SSD bacio malo na testiranje, riječ je o OCZ agility 4 brzina bi mu trebala biti [barem tako piše na službenim stranicama] do č/p 400 MB/s
Kod mene je riječ o dosta slabijim tj. duplo manjim deklariranim brzinama.
Obavio sam prvi test, i izbacio mi je neki rezultat. Normalan rad je imao komp, muzika na spotify, chrome s par tabova, i bacio mi je rezultate na slika1, i onda sam krenuo na drugi odmah poslje toga. I roknuo mi je BSOD čim sam kliknuo na start.
Restartao sam komp, i onda sam napravio novi test, na čisto podignutim windowsima. Bez ikakvih aplikacija pokrenutih u pozadini. Slika 2
Optimizaciju sam napravio s SSD Fresh.
Model matične je ASRock B75M-GL R2.0, i SSD je priključen na 6Gb sata priključak.
Pa sad me zanima ako netko ima takav model, do kuda njemu ideu brzine, i jel ide ovo brže.
1. Novi bios na maticnu.
2. Novi firmware na SDD.
3. Zadnji driver od Intela za cipset kao i zadnji driver za Sata kontroler.
Onda testiraj i vidjeti ces.
1. Novi bios na maticnu.
2. Novi firmware na SDD.
3. Zadnji driver od Intela za cipset kao i zadnji driver za Sata kontroler.
Onda testiraj i vidjeti ces.
update firmware, možda ili hoće izbrisati sve podatke s diska?
Sad sam provjerio da imam 1.4xx a postoji 1.5, pa ne bi bilo loše to napraviti.
- Nema druge, moraš ići na YES, ako imaš kakve bitne podatke, makni ih sa SSDa.
- Ovo je upozorenje, ali ne bi trebali podaci nestati sa SSDa nakon nadogradnje firmwarea.
I dalje izgleda kao da je spojen na SATA II. Provjeri jesi li sigurno spojio na SATA III.
Provjeri jesi li sigurno spojio na SATA III.
- "Slika govori 1000 riječi".
Ja sam svoj SSD bacio malo na testiranje, riječ je o OCZ agility 4 brzina bi mu trebala biti [barem tako piše na službenim stranicama] do č/p 400 MB/s
Ne volim biti party pooper ali ...
... i oni su mjerili performanse ATTO-om
Usput, da li ti je bio uključen AHCI u BIOS-u, prije instalacije OS-a ?
Ne volim biti party pooper ali ...
Usput, da li ti je bio uključen AHCI u BIOS-u, prije instalacije OS-a ?
Istina, nisam razmišljao o tome da je to 60GB model i da je asinhroni flash a vjerojatno popunjen preko 50%.
Brzine su uredu. :)
Tu je negdje oko 50% popunjen [29GB Free], sata 3 spojen na matičnoj, ahci uključen, piše i na slici.
Ma prestao sam se baviti s tim, napravio sam što sam mogao, update svega, i dalje sve isto. Pa sad i ovako radi dobro, a dok radi dobro, bolje više ništa ne dirati i mrdati.
A ove brzine sam gledao na službenoj stranici, a moguće je da je i manje.
EDIT:
Evo i atto test.
Recimo da je brzina 250/150
Možeš još nešto probati - optimizacija tj trimm diska. Pokreni disk defragmenter, onaj od Windowsa (ako imaš 8 ili 8.1, 7 nema tu mogućnost) i u njemu označi SSD te klikni na Optimize. Nakon toga testiraj opet.
Možeš još nešto probati - optimizacija tj trimm diska. Pokreni disk defragmenter, onaj od Windowsa (ako imaš 8 ili 8.1, 7 nema tu mogućnost) i u njemu označi SSD te klikni na Optimize. Nakon toga testiraj opet.
Imam 8, i napravio sam to danas prije nego sam radio testove, baš kad sam gledao jel mi automatski defrag ugašen.
Što ti SSD Life Free kaže za SSD, u kakvom je stanju?
Što ti SSD Life Free kaže za SSD, u kakvom je stanju?
99%, i sve super
Onda je to to, imaš brzine koje imaš, malo su veće nego prije i eto...