Možete mi navesti programe kojima mogu provjeriti brzine,stanje itd.?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Možete mi navesti programe kojima mogu provjeriti brzine,stanje itd.?
- AS SSD i Disk mark za brzinu, a SSD life za zdravlje.
Koja je razlika između ova dva SSDa osim u cijeni? Nekako naginjem da uzmem ovaj EVO. Ako može netko da malo elaborira, njubara sam kad se radi o SSDu pa bi svaki savjet dobrodošao.
http://www.edigital.hr/SSD/Samsung_EVO_Basic_SSD_120GB_SATA3_MZ-7TE120BW_(840_Series_SATA_6Gb/s)-p45424.html
http://www.edigital.hr/SSD/Samsung_Basic_SSD_120GB_SATA3_MZ-7TD120BW_(840_Series_SATA_6Gb/s)-p29830.html

EVO
- Ako nekoga zanima brzina SSDa kod win XP, ja sam isprobao to na Intelu 330 120GB.
- Bilo je odlično (iskorak u brzini boota je još veći nego kod 7 ili 8) iako XP nema TRIM podršku, ali stariji SandForce kontroleri imaju odličan Garbage Collection koji jednim dijelom može zamjeniti TRIM.
- Nešto na što se mora obratit pažnja je partition aligment koji XP neće napravit sam kao win 7 ili 8 (za Vistu ne znam), evo mali tutorijal za to.
http://www.overclock.net/t/1226963/how-to-properly-re-align-your-ssd-hdd-partitions
- Inače sve ostalo je normalno, ja sam XP optimizirao za rad sa SSDom sa programom SSD Fresh.
- Evo, SSD može biti korisna stvar za ubrzanje nekakvih starijih računala, a pogotovo laptopa, kod kojih se ne isplati nekakva druga nadogradnja.
- Pošto XP zauzima par GB nakon instalacije, čak nije potreban ni nekakav SSD većeg kapaciteta, većini je dosta i 60GB prostora.
- Ako nekoga zanima brzina SSDa kod win XP, ja sam isprobao to na Intelu 330 120GB.
- Bilo je odlično (iskorak u brzini boota je još veći nego kod 7 ili 8) iako XP nema TRIM podršku, ali stariji SandForce kontroleri imaju odličan Garbage Collection koji jednim dijelom može zamjeniti TRIM.
- Nešto na što se mora obratit pažnja je partition aligment koji XP neće napravit sam kao win 7 ili 8 (za Vistu ne znam), evo mali tutorijal za to.
http://www.overclock.net/t/1226963/how-to-properly-re-align-your-ssd-hdd-partitions
- Inače sve ostalo je normalno, ja sam XP optimizirao za rad sa SSDom sa programom SSD Fresh.
- Evo, SSD može biti korisna stvar za ubrzanje nekakvih starijih računala, a pogotovo laptopa, kod kojih se ne isplati nekakva druga nadogradnja.
- Pošto XP zauzima par GB nakon instalacije, čak nije potreban ni nekakav SSD većeg kapaciteta, većini je dosta i 60GB prostora.
a kako bi radio ssd na ovoj mojoj prastaroj kanti sa xp-om?
- Meni je radio odlično, imam jedan stariji laptop koji je ispravan (Celeron 1.7, 1GB RAMa i 128mb grafika) i na njemu sam to isprobao, nisam se mogao načudit koliko se brzo pokreće.
- Boot logo XPa vidiš na sekundu, ono gdje piše welcome ni ne vidiš, to preskoči i samo se pojavi desktop, da nisam vidio, ne bi vjerovao.
- Ako imaš recimo neko starije računalo ispravno, pa nećeš ga bacit u smeće zato što nije jako kao današnji strojevi, može biti dovoljno za nekakve manje radnje, pa čak i za youtube (ja na ovome laptopu nemam problema sa youtube-om), internet, bug forum, office pisanje i još ponešto, ima nas starijih koji smo nostalgični za nekim starijim igrama i koje volimo tu i tamo odigrati, a te igre ne rade na win 7 ili 8, a neću na računalo koje ima 7, snimati XP zbog nostalgičnosti, zato imam i stariji stroj koji ima XP već instaliran.
...jeli mora biti sandforce ili mogu i drugi?
- A ne mora, trebaš gledat SSD koji ima dobar Garbage Collection(malo potraži u google koji to imaju, malo review neki potraži), koji će zamjenit TRIM, pošto XP TRIM ne podržava.
Trenutno imam laptop dell 5720 sa 1 TB HDD seagate , sad me zanima da li se isplati za jedno 2 godine maknut taj HDD i strpat neki kvalitetni SSD od 1 TB u laptop.
Trenutno imam laptop dell 5720 sa 1 TB HDD seagate , sad me zanima da li se isplati za jedno 2 godine maknut taj HDD i strpat neki kvalitetni SSD od 1 TB u laptop.
- Zašto ne, taj laptop podržava win 7 i win 8, nećeš imat nikakvih problema i možeš stavit SSD i danas u njega iako imaš garanciju, pazi da nema nikakvu naljepnicu na poklopcu sa zadnje strane, skineš taj poklopac, desno dolje vidiš HDD, skineš šerafe s kojima je pričvršćen i izvadiš ga van, izvadiš ga iz njegove ladice, u ladicu staviš SSD, sve sklopiš natrag i gotov si.
- Ako do nečega dođe da moraš na garanciju, samo vratiš HDD natrag i daš ga na garanciju, kad ga rastavljaš malo pripaziš da ništa ne oštetiš i nemaš brige.
- A ne mora, trebaš gledat SSD koji ima dobar Garbage Collection(malo potraži u google koji to imaju, malo review neki potraži), koji će zamjenit TRIM, pošto XP TRIM ne podržava.
... a moze li win 7 ili 8 na moju kantu pa da tako rijesim trim problem?
... a moze li win 7 ili 8 na moju kantu pa da tako rijesim trim problem?
- Imaš jednojezgreni procesor, tako da teško da bi tu 7 ili 8 radio kako se spada, radio bi, ali sporo.
- Za nekakve male novce bi mogao uzet neki dvojezgreni procesor, novu matičnu i DDR3 RAM memoriju, grafa je manje više OK, napajanje mislim da isto može proći, HDD i DVD ako su SATA isto mogu ostati.
Da li se na SSD mogu instalirati igre sa STEAMA? Da je STEAM instaliran na HDD a igra koju hoću bude na SSD? Znači ne sve igre na SSD nego samo neke. Ostale na HDD.
Da li se na SSD mogu instalirati igre sa STEAMA? Da je STEAM instaliran na HDD a igra koju hoću bude na SSD? Znači ne sve igre na SSD nego samo neke. Ostale na HDD.
Moze!
Moze!
Hehe thx. koji SSD bi bio dobar? Jel se isplati ići iznad 128 GB? mislim cjenovno?
Hehe thx. koji SSD bi bio dobar? Jel se isplati ići iznad 128 GB? mislim cjenovno?
- Ako možeš uzmi si Samsung 840 Evo od 250GB, ako ne onda manji kapacitet, isti SSD.
Da li program CCleaner, može škoditi SSD-u ili se može slobodno koristiti.
Mislim zbog pretraživanja i brisanja da li mu se skraćuje vijek trajanja zbog tog programa.
Ne samo ne radi defrgmantaciju CCleaner ne steti nista.
Još me nešto zanima, koristim Firefox i on sprema podatke pregled web stranica u cashe, podesio sam 350 mb, nakon nekog vremena 6-7 dana očistim ga.
Da li to može smetati ssd-u, jer je to brisanje. Sigurno mu to skraćuje vijek trajanja, ili je možda bolje onda ne brisati taj cashe.
Definitivno planiram kupiti SSD za par mjeseci jedino što me odbija je cijena. Što se tice prostora treba mi najmanje 256 GB jer ce ssd bit u laptopu. Da li se može očekivati značajan pad cijena u narednih 6 mjseci do godinu dana.
Definitivno planiram kupiti SSD za par mjeseci jedino što me odbija je cijena. Što se tice prostora treba mi najmanje 256 GB jer ce ssd bit u laptopu. Da li se može očekivati značajan pad cijena u narednih 6 mjseci do godinu dana.
Nema takvih informacija još, ali osobno ne vjerujem...
Prije ce se neka tvornica opet zapaliti ili potopiti da imaju razloga povecati cijene nego da ce doci do osjetnog pojeftinjenja.
OCZ Vector 128 GB.
Trebam li raditi neke dodatne radnje prilikom clean instalacije Windowsa?
Samo formatiram i to je to ili?
BIOS->AHCI
OCZ Vector 128 GB.
Trebam li raditi neke dodatne radnje prilikom clean instalacije Windowsa?
Samo formatiram i to je to ili?
Tako je.
Ja sam inače radio po ovome: http://www.overclock.net/t/1240779/seans-windows-8-install-optimization-guide-for-ssds-hdds
Koliko SSD boosta brzinu konfe?
Ima li (vidljive) razlike u brzini izmedju npr samsung pro 840 serije od 128gb i nekog drugog za manju cijenu?
Grije li se ssd?