SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 771.551
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
17 godina
Re: SSD-škola
d666sermek kaže...

evo ljudi, nabavil i ja SSD :D
Vertex3 60GB
jel ovo sve u normali ili bi moglo jos brze? pitam da znam dalje postupat... hehe

hvala! 

Mali ti je Seq. write, jel ti disk u AHCI modu?

Stavi SSD Fresh i SSD Life pa pogledaj u njima jel sve ok. I daj vamo Screenshoote...

Twitter: @191x7
13 godina
SSD-škola

disk je u AHCI

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
d666sermek kaže...

disk je u AHCI

Kako si ga u 6700 sati uspio upalit/ugasit 1200 puta? sta to radis, restartiras ga svako pola sata xd.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
Pokusavam vec 3 sata instalirat win7 na ssd, ali mi nikako nece bootat s usba. Usb je bootabilan i u biosu je postavljen prioritet na usb, i first boot device je isto usb-fdd..sve je kako treba, bar inace nisam imao problema s bootanjem, sad odjednom nece nikako. Stvarno ne kuzim u cemu je problem..ssd je formatiran pa nemogu pokrenut instalaciju iz winsa...a ako idem preko harda bootat pa u winsima instaliravat na ssd onda nemogu upaliti ahci mod jer se hdd hoce bootat samo dok je podtavljen na ide. Kada bi hdd bootao u ahci modu onda mi komp zasteka na windows logu i restarta se...

Pomoc bilo kakva hitno mi je :S
Windows Phone FTW
15 godina
neaktivan
DommY kaže...
Pokusavam vec 3 sata instalirat win7 na ssd, ali mi nikako nece bootat s usba. Usb je bootabilan i u biosu je postavljen prioritet na usb, i first boot device je isto usb-fdd..sve je kako treba, bar inace nisam imao problema s bootanjem, sad odjednom nece nikako. Stvarno ne kuzim u cemu je problem..ssd je formatiran pa nemogu pokrenut instalaciju iz winsa...a ako idem preko harda bootat pa u winsima instaliravat na ssd onda nemogu upaliti ahci mod jer se hdd hoce bootat samo dok je podtavljen na ide. Kada bi hdd bootao u ahci modu onda mi komp zasteka na windows logu i restarta se...

Ištekaj HDD i pokušaj samo sa SSD-om

16 godina
Wuk19 kaže...
DommY kaže...

Ištekaj HDD i pokušaj samo sa SSD-om

Probao sam to odmah na početku...isto je :S

Windows Phone FTW
17 godina
SSD-škola

A da jednostavno instaliraš s DVD-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

WIN 7 se ne mobu s usb 3.0  istalirati :D

16 godina
191x7 kaže...

Hmm...pretpostavljam da bi bilo isto, nemam dvd i neznam kako napravit bootable disc. No nije ni bitno.

Uspio sam instalirat windowse ali nisam uspio staviti u ahci mode prije instalacije, dakle na ssd uz hdd sam instalirao win7 x64 ali na IDE, ne na AHCI. Dal je to problem?

I cudno mi to da se brze boota na IDE nego u AHCI. Kad je IDE treba mu oko 30-33sec kad je na AHCI onda 40+sec, nekad i minuta!

Skinuo sam ssd fresh i optimizirao, 2min posla ako sam dobro radio..evo slika becha pa dal je to uredu?

jasamja kaže...

Ako meni govoris...ja nemam usb 3.0, preko 2.0 sam instaliravao..

bench bench
Windows Phone FTW
15 godina
neaktivan
DommY kaže...
191x7 kaže...

Hmm...pretpostavljam da bi bilo isto, nemam dvd i neznam kako napravit bootable disc. No nije ni bitno.

Uspio sam instalirat windowse ali nisam uspio staviti u ahci mode prije instalacije, dakle na ssd uz hdd sam instalirao win7 x64 ali na IDE, ne na AHCI. Dal je to problem?

I cudno mi to da se brze boota na IDE nego u AHCI. Kad je IDE treba mu oko 30-33sec kad je na AHCI onda 40+sec, nekad i minuta!

Skinuo sam ssd fresh i optimizirao, 2min posla ako sam dobro radio..evo slika becha pa dal je to uredu?

jasamja kaže...

Ako meni govoris...ja nemam usb 3.0, preko 2.0 sam instaliravao..

Te brzine korespondiraju SATA 2 priključku, ako tvoja matična ima SATA 3 uštekaj u njega. Vertex 4 bez problema ide preko 450MB/s, za SATA 2 je ok

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.4.2013 20:27 (Wuk19).
16 godina
SSD-škola

Znači ispod 30 sekunda nemoze ic?

Imam sata 2 maticnu...

nije mi jasno kako boota brze u IDE nego u AHCI..

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
athlon64 kaže...

Kako si ga u 6700 sati uspio upalit/ugasit 1200 puta? sta to radis, restartiras ga svako pola sata xd.

uopce nevazno za pitanje koje sam postavil :S
i dalje je na 100% i dalje pise "9 years remaining" i to ovim tempom s 1200 restarta... nigdje nisam procital da ga restartanje degradire ikaj vise nek samo pisanje/citanje s njega...

trazio sam samo pokoji savjet/INFO dali su brzine ok ili bi trebalo ici brze ??

konfa je pod moj PC (radi kako i pise), MBO ima sve sata3 6gb/s portove, diskovi su u AHCI i takav rezultat +/- 3 bodova je bio u 5 testova zaredom

dakle, molim pomoc/savjet/info, a ne sprdacinu... hvala!

15 godina
neaktivan
DommY kaže...

Znači ispod 30 sekunda nemoze ic?

Imam sata 2 maticnu...

nije mi jasno kako boota brze u IDE nego u AHCI..

Problem vrlo vjerovatno leži u tome što je AHCI mod izveden nakon instalacije OS-a.

16 godina
Mislis da bi islo puno brze da instaliram win u ahci modu? Mislim na boot time, a i ostalo naravno..
Windows Phone FTW
15 godina
neaktivan
d666sermek kaže...
athlon64 kaže...

uopce nevazno za pitanje koje sam postavil :S
i dalje je na 100% i dalje pise "9 years remaining" i to ovim tempom s 1200 restarta... nigdje nisam procital da ga restartanje degradire ikaj vise nek samo pisanje/citanje s njega...

trazio sam samo pokoji savjet/INFO dali su brzine ok ili bi trebalo ici brze ??

konfa je pod moj PC (radi kako i pise), MBO ima sve sata3 6gb/s portove, diskovi su u AHCI i takav rezultat +/- 3 bodova je bio u 5 testova zaredom

dakle, molim pomoc/savjet/info, a ne sprdacinu... hvala!

Prema ATTO testu brzine su OK, no treba znati da svaki test(benchmark) koristi određeni uzorak zapisa za testiranje, ATTO koristi sekvencijalni zapis i sukladno tomu vaš SSD(SandForce kontroler) ima brzine koje su određene specifikacijama, dok CDM po default načinu testiranja koristi random zapis koji vaš kontroler(SSD) ne može obraditi brzo, AS-SSD koristi mix podatake za zapis. U prilog tome ide i što je vaš SSD popunjen podacima, kakvima to ne znam.

Što se tiče Health statusa:

Ukoliko WMI ne pada sa korištenjem, problem vrlo vjerovatno dolazi od FW-a(Intel 330 serija je imala problem sa time).

Što se tiče visokog broja paljenja/resetiranja:

Problemi do kojeg može dovesti učestalo resetiranje jest loši zapis podataka na SSD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2013 15:32 (Wuk19).
16 godina
DommY kaže...
Mislis da bi islo puno brze da instaliram win u ahci modu? Mislim na boot time, a i ostalo naravno..

Čekaj, ti si instalirao Windowse dok ti je SSD bio u IDE modu i onda naknadno prebacuješ na AHCI pa se čudiš zašto je sporo? Pa meni nije jasno kako ti uopće boota...

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
16 godina
DamageHigh kaže...
DommY kaže...

Čekaj, ti si instalirao Windowse dok ti je SSD bio u IDE modu i onda naknadno prebacuješ na AHCI pa se čudiš zašto je sporo? Pa meni nije jasno kako ti uopće boota...

Da....pa ima tutoriala vidim da su ljudi to radili, pa zasto bi ja imao problema onda?

Boota brze u IDE nego u AHCI...a naravno da jos uvijek pokusavam instairat u AHCI modu, ali nemogu jer mi nece bootat s USB-a...

Opet 30 sec jevaljda uredu za ssd, jos je sata 2...ocekivao sam oko 20 sec al sta ej tu je...:)

Windows Phone FTW
13 godina
neaktivan
SSD-škola

Eto ukratko, kupit ću gaming PC i sad me zanima dali da uzmem SSD i koliko?

Jel se isplati kupiti SSD samo za igre ili ne?

Hvala!

Battlelog: Login_HR
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...
DommY kaže...

Pretpostavljam da je promijenio parametre u registry-u.

DommY izjasni se!

15 godina
neaktivan
Bruno_K!ng kaže...

Eto ukratko, kupit ću gaming PC i sad me zanima dali da uzmem SSD i koliko?

Jel se isplati kupiti SSD samo za igre ili ne?

Hvala!

Za igre NE NE i Ne, barem ja tako gledam. Za OS i programe da.

Kapacite od 120-128GB> gledaj

Za igre neki jeftini tipa Samsung 840(TLC) 128GB

OS- naveo sam u prvom postu ove teme

17 godina
Wuk19 kaže...

Za igre NE NE i Ne, barem ja tako gledam. Za OS i programe da.

Da, da i da sta se mene tice! {#}

Steam profile: Virty
17 godina
DommY kaže...
Opet 30 sec jevaljda uredu za ssd, jos je sata 2...ocekivao sam oko 20 sec al sta ej tu je...:)

30 sec brojeno od kad stisnes start na kucistu ili...?

Valjda znas da ne mozes ubrzat ocitavanje s maticne tj.BIOS, SSD pocinje od Starting Windows (mozda malo prije)

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao | Imam problema s laptopom HP 6715 - Crni ekran? - POMOC!
16 godina
Wuk19 kaže...
DamageHigh kaže...
DommY kaže...

Pretpostavljam da je promijenio parametre u registry-u.

DommY izjasni se!

Jesam. Dakle ponavljam, win7 je instaliran na SSD dok je u BIOS-u bio postavljen IDE Legacy mod. Nakon instalacije izmenio sam nešto u registryu i onda otišao u BIOS i promjenio u AHCI. Nakon promjene IDE -> AHCI mod, boot time je porasao s 30sec na preko 40sekunda, dakle na IDE mi je bootalo cca 10 sekunda brze.

Sada idem probat instalirati opet win7 ali cu najprije staviti u AHCI mod pa cemo vidjet dal ce biti kakvih promjena.

djigibao kaže...
DommY kaže...

30 sec brojeno od kad stisnes start na kucistu ili...?

Valjda znas da ne mozes ubrzat ocitavanje s maticne tj.BIOS, SSD pocinje od Starting Windows (mozda malo prije)

Da, tako je. Nisam to znao ..nisam ni razmisljao o tome..

Znaci SSD pocinje radit svoje tek na windows logo-u..hah...mozda se moze updateat bios na mojoj maticnoj pa bi bilo brze? 

Windows Phone FTW
15 godina
neaktivan
Virty kaže...

Objasni kolegi zbog čega mu se isplati kupiti SSD samo za igre.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2013 19:48 (Wuk19).
17 godina
Wuk19 kaže...
Virty kaže...

Ako igru instalira na SSD:

- Brže mu ulazi u igru.

- Puno su kraća vremena učitavanja (mape, dijelova mape, objekata).

- Brži je izlazak iz igre.

17 godina
191x7 kaže...
Wuk19 kaže...
Virty kaže...

Ako igru instalira na SSD:

- Brže mu ulazi u igru.

- Puno su kraća vremena učitavanja (mape, dijelova mape, objekata).

- Brži je izlazak iz igre.

I da se nadoda da su ta vremena krača barem 3x  nego na hdd. A kod nekih igra se neke mape loadiraju po 1:30 npr stari crysis

A i sama instalacija igre na ssd kratko traje a znamo da danas igre imaju više od 10gb

Meni je jako korisno u online gamingu jer npr server učita mapu a ja dođem prvi na mapu jer kod mene na ssd to krače traje pa mogu uzeti npr oružje koje je limitirano na par igrača

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2013 20:18 (Patrick_cro).
17 godina
Wuk19 kaže...
Virty kaže...

Kolege su me preduhitrile, upravo to sta su napisali.

Koristim ga za OS te za igre, i znatno mi je ugodnije igrat kako SP tako i MP/MMO igre.

Nije da se bez toga ne moze, ali kad se covjek navikne, zlata vrijedi {#}

15 godina
neaktivan
SSD-škola

Moram reći iako znam šta SSD-ovi poboljšavaju da mi se najviše dojmio odgovor kolege Patrick_cro-a

"Meni je jako korisno u online gamingu jer npr server učita mapu a ja dođem prvi na mapu jer kod mene na ssd to krače traje pa mogu uzeti npr oružje koje je limitirano na par igrača"

Prije je prevagu imao tip spajanja na internet(modem,ISDN,ADSL)

Kolegi ako ima novaca neka kupi SSD samo za igre, ali šteta bi bila neimati ga za OS. 

Svoj odgovor sam dao na temelju njegovog pitanja "Jel se isplati kupiti SSD samo za igre ili ne?". To je vrlo skupa investicija samo za igre.

Kolega neka napiše koje igre planira igrati i sa kojim budgetom raspolaže za cijelu konfiguraciju. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2013 21:35 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD-škola

Ljudi kupuju svakojake vrlo skupe stvari za PC, da ne pricam i puno skuplje od danasnjih cijena SSD-ova.

Ako si moze priustiti SSD pa bio on samo za igre, samo naprijed, ionako kosta kao "prosjecna" VGA kartica.

A u svakom slucaju, na SSD moze stavit i OS i igre, ako bas zeli.

Na kraju krajeva, danas kad neko kupuje "gaming pc" kao kolega, bezveze mi je da u toj konfiguraciji nema SSD-a....

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
SSD-škola

Ma mislim ga uzet zbog BF3 jer sam čuo da se mape puno brže učitavaju.....

Battlelog: Login_HR
Moj PC  
1 1 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice