- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Postoje eksterna kućišta za hard diskove, koja se potom spajaju putem USB, Firewire ili eSATA priključka.
Koji je disk (IDE ili SATA)?
I što znači cijeli komp je riknuo?
Koliko otprilike koštaju ta eksterna kućišta?
Hvala na linku, i jel mogu kako provjeriti hard dal radi da se on slučajno nije pokvario?
otvori kučište i upali PC, dobro slušaj zvuke HDDa... sve neobično šklocanje je znak da disk odlazi, ako se uopće ne zavrti (možeš ga držati u ruci) onda je gotovo...
-to je samo osnovno, radi-neradi i dali ima ''nade''.
Hvala na linku, i jel mogu kako provjeriti hard dal radi da se on slučajno nije pokvario?
Upališ komp i tijekom POST-a ispiše ti koje I/O komponente prepoznaje.
Skoro svaka matična ima kombinaciju biiipanja i led lampica kojom dijagnosticira određene osnovne sistemske kvarove. Poslušaj zvukove i provjeri u manualu od matične što znače. Led-ice obično možeš vidjeti kad otvoriš kućište (ako ih matična ima).
Nakon toga ti kreće bootanje sistema sa diska. Ako krepa na ovom dijelu (Ne prepoznaje system disk ili nešto sl.) onda ti je problem u disku.
Upikni jedan bootabilni CD (npr. za instalaciju Windoza) i rebootaj stroj. Ako podigne setup, znači da ti je komp više manje upotrebljiv.
Imaš gomilu alata koji su bootabilni (jedan primjer ti je u postu iznad) s kojim dijagnosticiraš/popravljaš greške na sistemu.
Npr:
ne trebaš kučište. imaš adapter kabel u chipoteci sam ja kupio 12 kuna..
ne trebaš kučište. imaš adapter kabel u chipoteci sam ja kupio 12 kuna..
Taj adapter o kojem pises: ATA ili SATA? Kako ide napajanje? Imas sliku ili link gdje se vidi kako to tocno izgleda? Trazima takvo nesto za kupiti u Zg, ali preko weba ne mogu nista naci... Thx!