NVMe preko PCI-E na staru matičnu i linux

poruka: 14
|
čitano: 1.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Pozdrav, dakle radi se o maticnoj Gigabyte 990XA-UD3, starija mrcina, ali radi odlicno pa što nebi radila do izlaska nove GTA VI 

Ugl da ne kupujem još jedan spori SSD (stari lagano krepaje) probao bi preci na NVMe, znaci trebao bi adapter da ide preko PCI-E ulaza. uglavnom zanima dali ce to raditi glatko bez nekih naštimavanja ili cu imati zafrkancije sa biosom i driverima? Kao što spomenuh u naslovu odmah bi stavljao čistu instalaciju linuxa mint, što mi je vec novi izazov pa da se ne moram još i sa ostalim zafrkavati.

konkretno gledam ove kombinacije:

kontroler: https://www.hgspot.hr/kontroler-icy-box-ib-pci208-pci-e-3-0-x4-m-2-ssd-nvme

NVMe: https://www.hgspot.hr/ssd-disk-512-gb-kingston-kc600-msata-sata-iii-3d-tlc-nand-skc600ms-512g?sort=price_asc

(ili uložiti u neki od ova 2  kontrolera https://www.hgspot.hr/kontroler-icy-box-ib-pci208-hs-pci-e-4-0-x4-m-2-ssd-nvme-hladnjak ili https://www.hgspot.hr/kontroler-icy-box-ib-pci214m2-hsl-pci-e-4-0-x4-m-2-ssd-nvme-hladnjak )

ili ovako nešto

kontroler: https://www.protis.hr/products/details/pcie-adapter-for-m2-pcie-drives-drive-m2-pcie-host-pcie-x4-card/119981

NVMe: https://www.protis.hr/products/details/patriot-p300--solid-state-drive--128-gb--pci-express-30-x4-nvme/176523

1 0 hvala 0
17 godina
Re: NVMe preko PCI-E na staru matičnu i linux

Otkuda si?

Imam adapter viška, a mogu naći i SSD da probaš ako si iz ZG.

Inače, ne vidim zašto ne bi radilo... 

Gledam te!
13 godina

Matična ti mora imati podršku biosa (Supports NVMe Configuration)da radi nvme preko pcie tako je bilo kod mene morao sam drugi bios staviti naravno druga matična je bila Z77 Extreme4.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ovisi što misliš da će raditi ..

-može kao storage, ne kao boot.. tj za boot moraš imati support u biosu ili kontroler koji ima hw-čip-rom koji bi to radio..

-drugi moguć problem su performanse-brzina, trim, pa i stabilnost-kvaliteta.. a usko grlo je već stara mbo-chipset koji ne može progurati više pa do tog da ovisi koliko slobodnih staza pci imaš, koji pciex je slobodan-zauzet itd.

-s biosom i driverima nema problema ili podešavanja.. bios pošto nema m2-nvme s tim nema ništa a driver je u win interno.. upališ-radi.. problem je samo što nema boot i moguća brzina ovisno o klasi-čipu i ostatku računala.. tj kao glavni-boot disk mora ostati neki stari-drugi..

.. kupnja kontrolera-adaptera + nvme.. vs normalnog ssd-2.5inča.. ('disk') .. ovisno o brzini može biti dobro-loše, može biti brže od sata, može biti sporije.. tj sata ima brzinu do 600, može biti sata i tad dijeli resurse i ograničenje sata kontrolera staro, nema smisla, čak skuplje i nema u ponudi.. i normalan nvme.. memorije i diskovi-ssd su poskupili, duplo.. pa je moguće svašta naći po cjenicima, stare i nove cijene .. ne isplati se, pogotovo ne disk manjeg kapaciteta jer uz kontroler-adapter plaćaš duplu cijenu diska a performanse mogu biti bolje-lošije tj znaš tek kad probaš, dok na reklami svi rade super..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Meni ga nije uopće prepoznalo dok nisam stavio bios koji je za to predviđen

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Brate, iz Vinkovaca sam, malo daleko ali hvala ti ko velikom bratu 

Ostali hvala na korisnim odgovorima. zahvaljujuci njima dobio sam ideju šta da pitam AI 

Po njegovom odgovoru trebam modificirati bios a to mi se ipak ne da 

malo sam pregledao šta imam na diskovima i izgleda cu uspjeti osloboditi jedan SSD i zaj*ti ove što su dignili cijene 

ugl ako nekoga zanima, evo šta on kaže:

Matična ploča Gigabyte GA-990FXA-UD3 (sve revizije osim "Ultra") ne podržava izvorno (nativno) podizanje sustava (bootanje) s NVMe SSD-a putem PCI-E adaptera, jer njezin BIOS ne sadrži potrebne NVMe upravljačke programe. 
Ipak, NVMe disk se može koristiti na sljedeće načine:
1. Korištenje kao sekundarni disk (Skladište podataka)
Ako NVMe SSD ugradite putem PCI-E adaptera, on će u operacijskom sustavu (Windows 10/11) raditi normalno kao dodatni disk za pohranu podataka ili igre. 
   Brzina: Radit će brzinom PCI-E 2.0 standarda (maksimalno oko 1600-2000 MB/s), što je sporije od maksimalnih brzina modernih NVMe diskova, ali i dalje znatno brže od standardnog SATA SSD-a. 
2. Kako omogućiti bootanje (neslužbene metode)
Da biste Windows pokretali izravno s NVMe diska na ovoj ploči, morate koristiti jednu od dvije napredne metode:
   Clover ili rEFInd Bootloader: Ovo je najsigurnija metoda. Na mali USB stick ili postojeći SATA disk instalirate bootloader (npr. Clover) koji učitava NVMe driver prije pokretanja Windowsa. Računalo se prvo "boota" s USB-a, a zatim on prebacuje kontrolu na NVMe SSD.
   Modificirani BIOS: Možete "ubaciti" NVMe modul u originalni BIOS datoteku pomoću alata kao što je MMTool ili UEFITool i zatim je bljesnuti (flashati) na matičnu ploču.
     Upozorenje: Ova metoda nosi rizik od trajnog oštećenja matične ploče (bricking) i preporučuje se samo iskusnim korisnicima. 
Napomena za GA-990FXA-UD3 Ultra: Ova specifična revizija ploče (Ultra) jedina ima ugrađen M.2 utor i tvorničku podršku za NVMe boot. Ako imate običnu UD3 (rev 1.x, 3.x, 4.x), vrijede gore navedena ograničenja.

0 0 hvala 0
16 godina

-važno.. čovjek (koji ima resurse, znanje, alat..) može sve, bilo što.. no prosječan korisnik to nema.

-ona osoba koja to sve može napraviti, ne otvara temu-pitanje, jer zna.. tj takva osoba može otvoriti temu pod nazivom 'howto..' :)

-bios, flashanje modificiranog biosa.. rizično, 99% će juzer napraviti 'ciglu'.. tj opet, onaj tko zna, tko to radi, ima iskustva, može... kao i to da nitko nije bezgriješan, ne uspije svaki put, tj ni majstor nije 100% dok je prosječan juzer na šansi ispod 1% čak ako pribavi sve potrebne alate i googla znanje.. tj teoretski kao postati neurogirurg googlajući ili bilo koji posao za koji treba znanje-iskustvo..

-stara mbo, platforma.. je stara, svakih par godina dođe novo-važno kao promjena, chipset-propustnost.. npr gen2-3-4 i nova gen5..

-par gen razlike je neusporedivo, tj ono kad staro ako radi opet bacamo.. tj čak ako se kupi neki 'jaki-skupi-brzi' kontroler.. opet je ograničen brzinom koju ta platforma može dati, mbo-chipset+cpu... a koji nema ono što imaju novi.. i brzina je tad ograničena uskim grlom..

-kraće.. na starom računalu bez m2-nvme priključka, ne isplati se dodavati m2 adapter-kontroler.. može ali..

-bez kemijanja, dok su dostupni.. kupiti sata-ssd 2,5inča.. sve ostalo će biti razočarenje zbog odnosa plaćenog i rezultata ili cigla..

-google pomaže, no nije isto kad se nešto zna, jer tad se zna što sve treba gledati, paziti.. da bi rezultat bio željeni, ne suprotan.

-lako je? može se? .. jer tako kaže neki yt klipić? .. ok, sve je moguće, može čovjek svašta.. no realnost-statistika, lakše će ispasti loše..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 1 hvala 0
12 godina

Kladim se da neće primjetiti razliku u brzini u svakodnevnom radu na SATA SSD-u u usporedbi sa NVME verzijom. Samo kažem, ne trebaš tu PCI konektore itd, probaj vulgaris SATA SSD, neki bolji pa vidi.

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Entry Point kaže...

Kladim se da neće primjetiti razliku u brzini u svakodnevnom radu na SATA SSD-u u usporedbi sa NVME verzijom. Samo kažem, ne trebaš tu PCI konektore itd, probaj vulgaris SATA SSD, neki bolji pa vidi.

to je istina...

imao sam njegovu ploču nekad (i dan danas mi je jedna od dražih ikad), slično sam istraživao kad su se pojavili nvme diskovi i uskoro sam ionako prelazio na noviju am4 platformu pa mi je bilo svejedno...

ono kaj mi je ostalo u glavi za tu ploču - update na noviju verziju biosa "otključava" opciju korištenja nvme diska preko pci-e slota, ali ne kao boot device (što je već spomenuto)

jedino gdje se u svakodnevnom radu primjeti brzina nvme naspram običnog ssd-a je prilikom boot-a (a i to nije ne znam kakva razlika, red veličina 5-10 sekundi)

ako se planira nvme koristiti kao storage device ili za programe/igre - tu bi se možda moglo isto nešto poboljšati u performansama, a ssd se ostavi kao sistemski disk (naravno, to podrazumijeva dodatna sitna podešavanja u windowsima, al nije neka znanstvena fantastika za napraviti)

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:11 (60nine).
13 godina

Dobije se dosta na brzina tim rješenjem sa Nvme  Pcie adapterom. Konkretno na drugom PC sa matičnom asrock h110m-dgs isto super radi i boot je Nvme. Znači starije matične 8+ godina koje imaju nadogradnju biosa koji podržava boot nvme isplati se.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
DDavorin kaže...

Dobije se dosta na brzina tim rješenjem sa Nvme  Pcie adapterom. Konkretno na drugom PC sa matičnom asrock h110m-dgs isto super radi i boot je Nvme. Znači starije matične 8+ godina koje imaju nadogradnju biosa koji podržava boot nvme isplati se.

u benchmarku ćeš tu razliku sigurno vidjeti, ali u svakodnevnom radu i ne baš

13 godina
60nine kaže...
DDavorin kaže...

Vidim u svakodnevnom radu radim sa fajlovima 50, 100GB i većim. A gle i ako netko želi zašto ne bi imao ionako pola komponenti u PC vrlo rijetko iskorištavamo na max.

12 godina
DDavorin kaže...
60nine kaže...
DDavorin kaže...

Vidim u svakodnevnom radu radim sa fajlovima 50, 100GB i većim. A gle i ako netko želi zašto ne bi imao ionako pola komponenti u PC vrlo rijetko iskorištavamo na max.

koliko ljudi radi s takvim fajlovima? ne baš puno...

prosječan korisnik neće vidjeti razliku - to je moj point...

pošto ima am3 platformu, sumnjam da se bavi nekakvom video obradom ili sličnim poslom u kojem bi stvarno osjetio tu razliku - ak kužiš kaj hoću reć

17 godina

Ja sam imao identičnu matičnu ploču u kombinaciji sa FX 8370. Adapter sam uzeo neki sa AliExpressa. Jedina stvar bez koje ne možeš je modificirani Bios kojeg sam našao na nekoj web stranici (sorry zbog manjka detalja jer je prošlo već nekoliko godina). Sve je funkcioniralo savršeno, uz očigledan rast pojedinih performansi. 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice