MBO + SSD, da ili ne?

poruka: 27
|
čitano: 3.263
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

Ukratko zanima me vrlo jednostavno pitanje.

Htio bih si nabavit SSD primarno za windowse i brzi rad u istom.

Sa obzirom na maticnu koju imam da li bih imao kakvo ogranicanje sa nabavkom SSD-a. To jest da postavim pitanje drugacije koji SSD kupiti sa obzirom na moju maticnu ako uopce to igra ulogu??

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
MBO + SSD, da ili ne?

kolko vidim ta maticna ima sata 2 interface znaci ili kupi sata 2 ssd ili (bolje) kupi sata 3 ssd koji ce ti radit na sata 2 brzinama, ali kad jednog dana nabavis novu maticnu/komp koji ce imat sata 3 portove onda ce ti ssd radit na sata 3 brzini. razlika u cijeni premala da bi kupovo sata 2 ssd.

0 0 hvala 2
17 godina
Re: MBO + SSD, da ili ne?
sHOCKRE kaže...

kolko vidim ta maticna ima sata 2 interface znaci ili kupi sata 2 ssd ili (bolje) kupi sata 3 ssd koji ce ti radit na sata 2 brzinama, ali kad jednog dana nabavis novu maticnu/komp koji ce imat sata 3 portove onda ce ti ssd radit na sata 3 brzini. razlika u cijeni premala da bi kupovo sata 2 ssd.

a koja je razlika u brzini izmedu sata 2 i sata 3 tocno?

btw. imas kakvu preporuku ssd-a? posto mi treba samo za os

14 godina
toxic kaže...
sHOCKRE kaže...

a koja je razlika u brzini izmedu sata 2 i sata 3 tocno?

btw. imas kakvu preporuku ssd-a? posto mi treba samo za os

Razlika je u tome što sata 2 ima upola manju propusnost od sate3.Tako i manje performanse

Pa do koliko kn??

robimarko@gmail.com
17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

neznam... cak bih mogao neki polovni ubost sa garancijom.. preporuci nesto pa cu vidjet ..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Do 1000kn Agility3 od 60gb,a preko 1000kn Vertex3 120GB
robimarko@gmail.com
14 godina
neaktivan
MBO + SSD, da ili ne?

sata 3 - ocz vertex 3/corsair gt/samsung 830.

kolko para das tolko gb imas :)

po meni 90 optimalno za win, programe i da imas lufta, sa 60 si ogranicen. 120+ ako imas bas nekog razloga.

0 0 hvala 0
17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

lol?

http://www.njuskalo.hr/hdd-diskovi/ssd-120gb-ocz-agility-3-oglas-4397223

pa u admu novi kosta 1170kn, ne kuzim..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Pa čovjek želi izvući što više para
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan
U Protisu ti je raspoloziv Agility 3 kapaciteta 60 GB, a kosta tek nesto sitno ispod 700 kuna za cash.
14 godina
Da za te pare boljeg nemaš samo što je 60gb
robimarko@gmail.com
17 godina
robimarko kaže...
Pa čovjek želi izvući što više para

kolko da mu ponudim?

14 godina
1000Kn max
robimarko@gmail.com
15 godina
neaktivan
MBO + SSD, da ili ne?

Bez obzira na STA2 na matičnoj uvijek možeš koristiti kontroler za dobiti SATA3!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

Evo danas idem po ocz agility 3 120gb, nadam se najboljemu..

Inace, gledo sam malo tu po forumu kazu ljudi koji su probali da u radu nema razlike izmedu sata 2 i sata 3.. tj neprimjetiva je.. e sada koliko u tome ima istine stravno neznam

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
godo kaže...

Bez obzira na STA2 na matičnoj uvijek možeš koristiti kontroler za dobiti SATA3!

Sa tim kontrolerom nece dobiti nista!
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
13 godina
protjeran
toxic kaže...

Inace, gledo sam malo tu po forumu kazu ljudi koji su probali da u radu nema razlike izmedu sata 2 i sata 3.. tj neprimjetiva je.. e sada koliko u tome ima istine stravno neznam

razlika je primjetna jedino ako imas npr sata 3 disk koji ti sluzi samo za prebacivanje filmova ili bilo kakvih podataka na drugi isti takav disk.

npr. prebacujes 100Gb mp3 s tvog sata 3 ili divixa na kolegin SSD sata 3.

inace, ne kontas razliku.

imam oba (i sata 2 60 GB Intel i sata 3 OCZ) pa nekakvo iskustvo imam.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17 godina
Budokai kaže...
toxic kaže...

razlika je primjetna jedino ako imas npr sata 3 disk koji ti sluzi samo za prebacivanje filmova ili bilo kakvih podataka na drugi isti takav disk.

odlicno onda, uzet cu ovaj ocz agility 3 od 120gb pa danas sutra kada kupim plocu sa sata 3 samo moze biti bolje.. ovako neka radi sa sata 2 propusnosti i ja sretan..

120gb za sistem i par igara odlicno... svg ostalo bacam na 2 x 500gb hitachi koje mislim da cu puknut u raid kako sam ih imao prije

btw. prije same instalacije ili bilo cega moram ssd stavid na ahci mode?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2012 10:24 (toxic).
15 godina
toxic kaže...
Budokai kaže...
toxic kaže...

odlicno onda, uzet cu ovaj ocz agility 3 od 120gb pa danas sutra kada kupim plocu sa sata 3 samo moze biti bolje.. ovako neka radi sa sata 2 propusnosti i ja sretan..

120gb za sistem i par igara odlicno... svg ostalo bacam na 2 x 500gb hitachi koje mislim da cu puknut u raid kako sam ih imao prije

btw. prije same instalacije ili bilo cega moram ssd stavid na ahci mode?

da prije instalacije stavi u achi!

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
13 godina
protjeran
MBO + SSD, da ili ne?

ahci obavezno.

The SSD Optimization Guide - The SSD Review

na ovom linku imas i uputstva sto jos mozes iskljuciti u windowsima da mu olaksas rad i provjeris radi li ti TRIM.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

0 0 hvala 1
17 godina
Budokai kaže...

ahci obavezno.

The SSD Optimization Guide - The SSD Review

na ovom linku imas i uputstva sto jos mozes iskljuciti u windowsima da mu olaksas rad i provjeris radi li ti TRIM.

vecinu toga iz gudia iovako imam iskljuceno, defreg off, indexing off,system restore off itd.. Hvala svima još jednom!!

17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

Evo, nabavio instalirao i sve super..

Osim sto kada restartam komp dode do onog dijela gdje se ucitavaju hadrovi ssd i dvdrw...

I tu cekam dok mi se hardovi upale tocno se cuje da se jos nisu niti upalili a ssd sve ocita..

imate neku caku? kako izbjec to cekanje hardova posto se oni mogu upalit i u windowsima??

kada izgasim komp i ponovo upalim tog problema nema i racunao sam za ulazak na bugov forum mi treba svega 20 sekundi :), a kada restartam komp treba mi preko 40 sekundi..

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2012 19:20 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

itko?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
toxic kaže...

Osim sto kada restartam komp dode do onog dijela gdje se ucitavaju hadrovi ssd i dvdrw...

I tu cekam dok mi se hardovi upale tocno se cuje da se jos nisu niti upalili a ssd sve ocita..

imate neku caku? kako izbjec to cekanje hardova posto se oni mogu upalit i u windowsima??

kada izgasim komp i ponovo upalim tog problema nema i racunao sam za ulazak na bugov forum mi treba svega 20 sekundi :), a kada restartam komp treba mi preko 40 sekundi..

nije mi bas jasno i nisam imao takav problem a to je vjerojatno jer imam novi chipset Z68.

je li ti Ahci bio ranije ukljucen na ova dva mehanicka diska ili si ga tek sad kad si stavio SSD ukljucio ?

dok nisi imao SSd je li ti jedan od ta dva diska bio sistemski ?

ja bih tebi preporucio za pocetak ubdate zadnjeg biosa ploce, prije toga napravi clear cmos pa cemo vidjeti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2012 12:36 (Budokai).
17 godina
Budokai kaže...
toxic kaže...

nije mi bas jasno i nisam imao takav problem a to je vjerojatno jer imam novi chipset Z68.

je li ti Ahci bio ranije ukljucen na ova dva mehanicka diska ili si ga tek sad kad si stavio SSD ukljucio ?

dok nisi imao SSd je li ti jedan od ta dva diska bio sistemski ?

ja bih tebi preporucio za pocetak ubdate zadnjeg biosa ploce, prije toga napravi clear cmos pa cemo vidjeti.

Ahci nisam imao do sada ukljucen, jesam kada sam imao davno raid sa ta dva diska..

Prije same instalcije sve sam formatirao ubacio ssd, prebacio na ahci i sve 5..

zadnji bios i je od ploce..

Stvar je vrlo jednsotavna..

Kada restartam komp mehanciki diskovi se ugase, dode to ekrana gdje se ucitavaju diskovi i tu cekam da mi se mehanicki diskovi upale tocno se cuje kako se pale tj da su bili u nekom sleep modu i slicno..

A kada recimo izgasim pa upalim racunalo toga nema i puno brze uleti u windowse nego kada idem restart..

Izgleda da ovi diskovi tako rade kada se restarta komp oni se ugase pa se ceka taj ekran di se ucitavaju i tek tada se pocnu opet palit nazalost.. da se bar to nekak moze iskljucit.. ovak za sad mi se vise isplati ici na shutdown pa ponovo upalit komp nego na restart jer je brze :)

inace to su 2 ista ova diska

http://www.expertreviews.co.uk/internal-hard-drives/167469/hitachi-deskstar-p7k500-hdp725050gla360/specifications

evo i slika da skuzite na sto mislim, to se dogada kada restartam komp, kada ugasim pa upalim scanning ne prikaze niti jednu tocku kako brzo ocita

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2012 14:11 (toxic).
17 godina
MBO + SSD, da ili ne?

Evo javljam da sam riješio problem..

Hard diskove sam stavio na sata 4 i sata 5 te sam poriktao da sata 4 i sata 5 rade na ide, dok ostali rade na ahci..

Riješeno :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
toxic kaže...

Evo javljam da sam riješio problem..

Hard diskove sam stavio na sata 4 i sata 5 te sam poriktao da sata 4 i sata 5 rade na ide, dok ostali rade na ahci..

Riješeno :)

khm...

glup je taj naziv koji su ostavili u biosima kad biras izmedju AHCI i "IDE".

tvoji ostali diskovi rade u SATA konekciji, no nisu im omogucene napredne AHCI funkcije, a IDE odn. PATA/ATA su sasvim druga stvar.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice