Kupovina novog hard diska

poruka: 7
|
čitano: 3.081
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svim forumašima. Interesuje me da li bi na moju matičnu ploču http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2211#ov mogao ići bar jedan od ova dva hard diska: HDD 320GB WD SATA-300 8MB WD3200AAJS ili HDD 500GB WD SATA-300 16MB 5000AAKS. Unaprijed hvala na odgovorima.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Tvoja ploča po specifikacijama ima 2 Sata priključka... dakle ako nisu zauzeti mogu se spojiti i jedan i drugi hard disk :D

0 0 hvala 1
16 godina
RE: Kupovina novog hard diska

-Hoće, disk-kontroler detektira verziju SATA kontrolera i automatski se prebacuje u SATA-1 mod.

Ako automatika zakaže, postoji software za to ili se podesi jumperom na stražnjoj strani diska.

Jedini problem za soft rješenje, moraš ga obaviti na drugom kontroleru (računalu)... ali to neće biti potrebno.

Ako do sad nisi imao SATA disk, provjeri opcije u BIOSu, kao i instalirane drivere, jer naknadna promjena moda kao IDE-AHCI-RAID itd obično onemogućava boot windowsa. Dok je često bila 'AUTO' opcija za konfiguracija kontrolera, tj. compatibile-enhanced, a time redosljed prijavljenih diskova, čak i broj mogućih diskova (2-4-6).

Priključkom, na do sad prazan port, može se promjeniti redosljed diskova pa sistem pokušava bootati s novog-praznog diska...

Zato prije priključivanja, pogledaj postavke u BIOSu i po potrebi ih podesi nakon priključivanja.

btw. mogući su i problemi vezani uz 2TB granicu (može biti i manji disk u tom modu), tj. način formatiranja diska-veličina clustera. Također se rješava soft-ili-jumper postavkama.

btw2. na prvim verzijama SATA kontrolera bili su podržani samo HDDovi, sa kad su DVD(CD) za PATA skoro nedostupni to zna biti problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Hvala na brzim odgovorima. Može lock.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

Pitanje u vezi kupovine hard diska. Stari disk je polako na izdisaju te trebam kupiti novi pa imam pitanje.

Od hrpetine diskova jedan mi se jako sviđa jer nije preskup, a nudi po mojem mišljenju super performanse (SSD mi je trenutno preskup i nepotreban). 500GB mi je dovoljna veličina :)

https://www.svijet-medija.hr/art/hard-disk-western-digital-caviar-black-5003azex-wd5003azex/42924

e sad moje pitanje glasi dal je ok taj disk za moju matičnu ploču(Gigabyte H55M-USB3) jer to je zapravo sata 3 disk, a ja imam sata 2 konektore na matičnoj. Zanima me dal bi to utjecalo na brzinu rada diska?

Moja pretpostavka je da ne bi utjecalo jer čisto sumnjam da ovaj disk može dostići sata 3 brzine. Ispravite me ako griješim :)

Hvala svima na odgovorima.

1 0 hvala 0
16 godina
Re: Kupovina novog hard diska

-svi novi diskovi su SATA3, nevažno jer je to samo standard, kompatibilno je sa SATA2 (obje kombinacije kontroler-HDD).

-HDD (mehanički) ne može postići brzine koje osigurava SATA2, tako da je sporedno. (može samo u RAID polju).

-tvoja MBO ima SATA3, bijeli port. Provjeri.

btw, post u temi koja je stara 5g... treba uvjek gledati i datume, jer neke stvari su se promijenile, neka pravila možda više ne vrijede..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 15:28 (ihush).
10 godina
neaktivan
Re: Kupovina novog hard diska

Hvala na odgovoru, potvrdio si mi moje mišljenje. I da u pravu si ima sata3 port.

Ma stavio sam to pitanje u ovu temu jer nisam hito bezveze otvarat novu temu :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice