Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.524.281
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Koji SSD?
Da nisi mozda spojio u SATA 2 SSD?
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
15 godina
Koji SSD?

Laptop je u pitanju sa jednim sata3 portom. Po netu ima hrpa ljudi s istim problemom. Ima ih i na forumu ali nikako da nađem rješenje. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
dax-lax kaže...

Laptop je u pitanju sa jednim sata3 portom. Po netu ima hrpa ljudi s istim problemom. Ima ih i na forumu ali nikako da nađem rješenje. 

Čini mi se da si pomiješao SATA III i SATA 3.0 Gb/s (tj SATA II).

Tvoj HM55 chipset ima SATA II kontroler tj. može komunicirati maksimalnom brzinom od 3Gb/s, što u prevedenom znači teoretskih 300MB/s, odnosno realnih 200-injak MB/s koliko ti ustvari i dobivaš s tim diskom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.10.2015 23:35 (dh41400).
15 godina
Koji SSD?

Haha, nakon 5-6 puta čitanja specki čipseta, tek sad kad si rekao sam primjetio taj previd. Bio sam siguran da je sata 3 600 jer je čipset iz doba x58 stolnih koji su uredno imali tricu. Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Koji SSD?

Čak me ne bi čudilo da proizvođači namjerno stavljaju format SATA 3.0 Gb/s kako bi zbunili što više ljudi i prodali im mačka u vreći.

Eh taj marketing 

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
redscro kaže...

Ako se ne pališ na benchmarke, kupi najjeftiniji. U praksi će to izgledati upravo identično na svakom, "razliku" čine benchmarci koji su u praksi nebitni.

Trenutno su najjeftiniji Patriot BlastADATA SP550 i Transcend SSD370. Samsung je u benchmarcima brži, no to nećeš osjetiti u praksi, dok 200kn razlike hoćeš.

Jesu ovi SSDi ok.

Trebam nešto samo za os (dual boot iliti dva os-a), a storage ide na hddove.

17 godina
Ok su, a i najjeftiniji.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
13 godina
neaktivan
Koji SSD?

Naručio upravo Patriot SSD Blast R560/W425, 120GB, 378kn, s dostavom 404 kune iz trgovine iqcentar.hr (je li netko možda naručivao od njih, odnosno ima li nešto što bih trebao znati a da nije pozitivno? :)

Po recenzijama i vašim savjetima, vjerujem da je ok kupnja, ako ništa drugo onda iznimno povoljna.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Koji SSD?

Ova tema već ima previše stranica da nađem odgovor ako je već post-an negdje pa se ispričavam ako je već negdje spomenuto.

Uglavnom odabrao sam SSD disk koji bi htio kupiti prema preporukama iz teme ali me sad zanima koliko se osjeti razlika između SATA2 HDD koji imam i SATA3 koji bi stavio ? Mislim znam da će brzina pisanja/čitanja biti manja od maksimalne moguće jer će biti spojen na SATA2. Hoću li osjetiti razliku i je li moguće nekako doskočiti tome da bude spojen na SATA3 (pretposavljam da je ključ u tome matična?).  Znači zanima me taj SATA2 i SATA3, vjerujem da je bilo sličnih slučajeva 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.10.2015 20:19 (mb34).

0 0 hvala 0
17 godina
Ajmo ovako zdravo seljacki...
HDD ti radi brzinom od 100.
SSD na SATA 2 radi na brzini od 250.
SSD na SATA 3 radi na brzini od 500.

To su neki testovi benchmark programa.
U stvarnom zivotu brzina izmedju HDD i SSD na SATA 2 ce se osjetiti dok recimo brzina SSD na SATA 2 vs SATA 3 nije toliko puno uocljiva.
11 godina
neaktivan
djigibao kaže...

U stvarnom zivotu brzina izmedju HDD i SSD na SATA 2 ce se osjetiti dok recimo brzina SSD na SATA 2 vs SATA 3 nije toliko puno uocljiva.

Da, vidio sam taj podatak negdje, pa sam se zato zainteresirao jer mi je bilo logično da ako se osjeti velika razlika između ovih '100'  i '250' da cu sigurno osjetiti i između '250' i '500'  ??

I druga stvar, jedini način da ipak spojim na SATA3 bi bila nova matična ?

17 godina
Da
17 godina

Intenso je svapska firma, rebrandira stvari. Sto se tice HDDova, koriste Toshiba i WD diskove, a za SSDove ti neznam reci.
Ako ti ista znaci, ssd od 256 gb za 450 kn, ako prelazis sa HDDa na SSD, nemas sta razmisljati

17 godina
mb34 kaže...
...

I druga stvar, jedini način da ipak spojim na SATA3 bi bila nova matična ?

Možeš kupiti Sata 3 kontroler koji se uključuje na PCI ili PCIe ulaz na matičnoj. Imao sam ja kratko vrijeme tako spojeno.

Ali ti ne bih to savjetovao jer ako želiš vidjeti bolje rezultate, za bolji kontroler ćeš izdvojiti više novca nego za matičnu. Većina ovih jeftinih kontrolera ti koristi jako loš Marvellov chipset (takav je bio i moj) i nećeš osjetiti razliku u svakodnevnom korištenju. Samo će ti testovi biti malo bolji. Štoviše, zbog ugradnje dodatne kartice će ti restart biti duži jer će ti Bios ispisivati podatke o tom kontroleru prilikom starta. Ja sam izbacio kontroler nakon tjedan dana korištenja.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

sta mislite o ovome ssd-u Kingston HyperX 3K SSD 120GB

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2015 16:47 (mirkossam).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Trenutno gledam kingston V300 i nije mi jasno zašto kingston nakon 3 godine nije izbacio novi model. U usporedbi sa ostalim V300 je prastaro smeće a još je u ponudi.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kako nije? Noviji je HyperX Fury, iako zasnovan na istom prastarom SandForce kontroleru, a tu je još poprilično novi Savage sa Phison S10 kontrolerom. 

Što se tiče V300, za prosječnog korisnika i dalje sasvim dovoljan i ne bi primjetio razliku u odnosu na mnogo skuplji SSD. Iz Kingstonovog gledišta proizvodnja tog diska ima smisla. U usporedbi s low-end diskovima drugih proizvođača V300 nije ništa lošiji i nemaju potrebu razvijati novi low-end disk kad imaju provjeren proizvod čiji se razvoj odavno isplatio i sad donosi čistu zaradu. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2015 18:52 (redscro).
11 godina
Koji SSD?

Pozdrav! 

Sa SSD diskovima sam na Vi, pa da priupitam tu. U planu mi je kupnja kompa sa SSD diskom, pa sad malo istražujem.

Prije mi je za oko zapeo Samsung Evo 850 od 120 GB koji slovi kao jedan od boljih SSD-ova, međutim često vidim u preporukama za konfiguracije i ovdje da se preporučuju i jeftiniji diskovi. Među njima se nalaze i Patriot SSD-ovi, pa sam sad zagrizao za Blast verziju od 240 GB koja je jeftinija od Samsungove 120 GB verzije.

Zanima me kolika je realna razlika između ta dva diska u samom radu. Rezultati benchmarka mi osobno ništa ne znače, zanima me razlika ta dva diska u svakodnevnom korištenju. Dal je Samsung stvarno toliko bolji ili je tu razliku bolje dati za duplo veći kapacitet?

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ako ti treba veci disk onda idi radje na veci disk.
Mislim da su razlike skoro neprimjetne u svakodnevnom radu.
14 godina
djigibao kaže...

U potpunosti potpisujem,hdd>ssd ima velike razlike na sata II a ssd>ssd na sata III nema maltene nikakve uočljive razlike na prvi pogled.

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
11 godina
djigibao kaže...

Vjerojatno bi mi i 120 gb bio dovoljan, ali mami me što za iste novce kao kod Samsunga (zapravo skoro 200 kn jeftinije) mogu dobiti duplo veći kapacitet. Čak i da ne uzmem taj od 240 GB, nego model od 120 gb opet mi se Patriot isplati poprilično.

Samo me zanimalo dal je Samsung stvarno toliko bolji ili je razlika samo u benchmark rezultatima. Ali pošto su razlike gotovo neprimjetne vjerujem da Samsung mogu u potpunosti prekrižiti i tu razliku uložiti neke druge stvari.

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
14 godina
Igzy20 kaže...
djigibao kaže...

Vjerojatno bi mi i 120 gb bio dovoljan, ali mami me što za iste novce kao kod Samsunga (zapravo skoro 200 kn jeftinije) mogu dobiti duplo veći kapacitet. Čak i da ne uzmem taj od 240 GB, nego model od 120 gb opet mi se Patriot isplati poprilično.

Samo me zanimalo dal je Samsung stvarno toliko bolji ili je razlika samo u benchmark rezultatima. Ali pošto su razlike gotovo neprimjetne vjerujem da Samsung mogu u potpunosti prekrižiti i tu razliku uložiti neke druge stvari.

Ako će pomoć odgovor zašto ne,prije samsunga sam imo PCIE RevoDrive 80gb ssd i on mi je bio sporiji u svemu,od benchmarka do pokretanja programa iako je veći read imao od 840 pro kojeg sad imam i radi na sata II sučelju,osjetio sam razliku prelaska.

Tako da ja mislim da se isplati uložit u samsunga.

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
17 godina
neaktivan
Igzy20 kaže...
djigibao kaže...

Nemoj, uzmi 240 GB. Samsung stvarno je najbolji, ali se ne isplati, nećeš toliko primjetiti.

13 godina
neaktivan
Koji SSD?

Kupio po vašoj preporuci Patriot Blast 120 GB, oko 370 kn me izašao odnosno s dostavom točno 404 kune.

Ubacio jučer i napravio svježu instalaciju SUSE Linuxa.

Očekivano, sustav radi drastično brže, što posebno dolazi do izražaja kod nekih specifičnosti ove distribucije, recimo Yast se uvijek otvarao nerealno dugo, a sada se pokreće instant (manje od sekunde). Za boot do punog desktopa spremnog za korištenje, sustav treba 19 sekundi (manje od deset do grafičkog sučelja), što je opet odličan rezultat i velik korak naprijed (mnogo više nego duplo), a uzeti u obzir treba i zaista star laptop (podaci lijevo dolje, pod MOJ PC).

Što se tiče SSD diska i Linuxa, valjalo bi postaviti nekoliko stvari na početku korištenja, kako bi se smanjio nepotrebni r/w (nije nužno, možete ga ubaciti i koristiti posve normalno, kao obični HDD). 

Osobno, koristio sam ext4 podatkovni format (btrfs se navodno ne preporučuje još uvijek) i postavio sam tri particije, /,/home i /swap, iako swap nije nužan ali mnogi ga koriste (u tom slučaju swapiness treba postaviti na nulu, tako da sustav forsira korištenje RAM memorije, posebno ako je imate u većim količinama, tim bolje.

U fstab treba dodati noatime i discard parametere (umjesto discarda u fstabu, može se postaviti cron da odrađuje trim jednom dnevno recimo, ali ja sam stavio da se mounta tako).

Evo trenutno stanje diska, naravno, pratit ću ga s vremenom:

homepc@linux-xiwm:~> su
Password:
linux-xiwm:/home/homepc # smartctl -data -A /dev/sda
smartctl 6.3 2015-02-08 r4039 [x86_64-linux-4.2.1-1-desktop] (SUSE RPM)
Copyright (C) 2002-14, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x000b 100 100 050 Pre-fail Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 14
12 Power_Cycle_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 28
168 Unknown_Attribute 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
170 Unknown_Attribute 0x0003 100 100 010 Pre-fail Always - 90
173 Unknown_Attribute 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 1
192 Power-Off_Retract_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 14
194 Temperature_Celsius 0x0023 070 070 030 Pre-fail Always - 30 (Min/Max 30/30)
218 Unknown_Attribute 0x000b 100 100 050 Pre-fail Always - 0
231 Temperature_Celsius 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 100
241 Total_LBAs_Written 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 81

Uglavnom, jako dobro ulaganje, zadovoljan sam.

Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
protjeran
Koji SSD?

Ima tko iskustva sa Intenso SSDom ?
Imam neku ponudu za uzeti pa me zanima kvaliteta, nemogu bas puno naci o njemu na internetu...

Long Live Freedom
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
The Black Iso kaže...

Imam neku ponudu za uzeti pa me zanima kvaliteta, nemogu bas puno naci o njemu na internetu...

A to ti isto nešto govori.. Ja ne bi, ima dovoljno poznatih brendova, jeftinih i malo skupljih.

10 godina
neaktivan
Koji SSD?

Poštovani.

Dvoumim se između dva modela SSD-ova: Corsair Force LS 120gb i Kingston SSDNow V300 120gb

Pošto je to neki low segment i ne očekujem čuda, koji od ta dva ponuđena izabrati?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
FlatOutOverCrest kaže...

Poštovani.

Dvoumim se između dva modela SSD-ova: Corsair Force LS 120gb i Kingston SSDNow V300 120gb

Pošto je to neki low segment i ne očekujem čuda, koji od ta dva ponuđena izabrati?

Planirao uzeti taj Kingstonov model, pa su me u ovoj temi odgovorili, navodno usporava s vremenom. Ovaj je dosta jeftiniji a navodno nema razlike, u IQ centru garancija je 3 godine (oni snose troškove dostave u slučaju kvara), dostava je 20 kn a isporuka sljedeći dan.

I ako se ne varam, taj isti Kingstonov model u edigitalu je nekih 370kn, dostava besplatna.

14 godina
neaktivan
FlatOutOverCrest kaže...

Poštovani.

Oba su već jako dugo na tržištu i spadaju u najniži rang. Za prosječnog korisnika više no ok. Uzmi jeftinijeg. Ako imaš mogućnost kupnje u drugim trgovinama možda bi se našlo i nešto jeftinije ili bolje za istu cijenu.

The Black Iso kaže...

Već je odgovoreno nedavno, njemački brand koji rebrandira ko zna koji SSD, možda nije ni cijelo vrijeme isti. Švabe nemaju nekih primjedbi na njega koliko sam čitao, ali pošto nema nikakvu podršku išao bih na nešto provjerenije za istu cijenu (Adata SP550 ili Patriot Blast).

15 godina
djigibao kaže...
fight kaže...
djigibao kaže...
Moze...
Upisi u Google: clone disk free

sve uredo pajdo ali to tako nejde,upisao sam u google clone disk milijun puta. i nenađem tu nista kaj treba tu i tamo koji program, ali se nemore

preuzet nisam ama bas nista uspio. jer tesko upisat neki direkt link pa da bum odmah povuicem i gotov, problem rijesen. ovdje u guglanju nisam nista s tim dobio

sto sam to upisao...lp

Izvolite gospodine:

http://www.disk-partition.com/resource/clone-hard-drive.html

e sad znam da sam dosadan,ali me zanima jedna stvar.znaci taj link sto si mi ga preporucio.tu ima samo ovaj program AOMEI Partition Assistant Standard Edition .

mene sad zanima mozda je malo glupo. dali s njim mogu radit taj clon  ssd na drugi ssd windowse,e sad nism bas neki englez neke stvari kuzim, neke ne mene sad zanima.ja

sam se malo poigrao s tim i ima samo disk copi i disk copi wizard opcije e sad ja tu nigdje ne vidim opcije clone ili je to isto ali uglavnom kad se radi kopija e sad on je meni jos napravio jednu particiju od 100mb dali je to normalno ili ne jer u bit je nemorem nikako obrista....lp i imali kakv recimo vido link kako se radi recimo taj clone s ssd na dr ssd ..lp

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice