Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.554.751
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Koji SSD?

e da,svakako prelazim s diska i to sa wd caviara blue sa 16MB buffera 500 gige prostora. manje/više što sam gledao recenziju slučajno na jubitu wd disk (nzm koji) vs. samsung ssd (neki sporiji;relativno dostupan za smrtnike isto zaboravih oznake i link);a razlika i po 3-6 sekundi u radnjama.nećemo cjepidlačit za milisekunde ako da ću biti sretan ako tutnem uopće SSD.

M
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.3.2014 22:56 (Igor150).
12 godina
Igor150 kaže...

http://www.links.hr/?naziv=ssd-120-0-gb-intel-series-520-ssdsc2cw120a3k5-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-550-520-mb-s&option=artikl&id_artikl=051.400.155

http://www.links.hr/?naziv=ssd-128-0-gb-corsair-force-gs-series-cssd-f128gbgs-bk-sata3-2-5-maks-do-560-535-mb-s&option=artikl&id_artikl=051.400.268

S obzirom da sam laJk za ove stvari jer zbilja nisam dosta dugo "pratio"  novosti a nikako da nađem nekoga tko u praksi posjeduje/koristi koji SSD. Sad se ja dvoumim između ona dva gore koji uzeti,ili možda treći tih vrijednosti koji se neće tako lako "pokvariti" kako čitam. S obzirom da će mi i tih 120 - 130GB biti solidno za 7cu,drivere eventualno zakrpa koja i za daljni rad ni nerazmišljam za neki veći prostor koji će mi stojat neiskorišten. svaki savjet je dobro došao.

Ništa od tog Corsaira GS, radi se o dosta staroj seriji ssd-a baziran na SF-2281 kontroleru i dosta troši struje. Corsair je općenito neisplativ sa svojom ponudom i cijenama ssd-a.

U toj klasi imaš daleko bolji izbor Samsung 840Pro ili vec spomenuti Intel 520 180GB dok je 120GB model neisplativ pored akcije na 180GB.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 2:47 (roby27).
12 godina

Nema veze sto je starija serija, razlika je samo u proizvodnom procesu nand flash čipova 25 vs 20 nm ali s identičnim kontrolerom.  

12 godina
athlon64 kaže...

Dobar dan, imam jedno pitanje. U PC-u mi je vec vise od 2 godine star kingston HyperX 120GB. Super SSD je ali mi je 120GB postalo pre malo pa bi dodao jednog samsunga 840 pro od 250GB.

Gledam testove tih samsunga, kada se koristi RAPID mode oni postizu dvostruko vece read - write brzine nego moj kingston, acces time je takoder osjetno nizi. Da li cu ja osjetit real life boost u performansama? Zanima me takoder da li se PRO verzije samsunga mogu kupiti u dekstop ili laptop kitu tako da dobijem onaj USB-sata adapter s njim?

Zadnje pitanje, prijatelj u novom PC-u zeli  500GB SSD storagea. Misli se izmedu jednog 500GB samsunga i 2x 250GB samsunga za raid0. Raid 0 i bi koristio da dobije vece performanse medutim oni ne podrzavaju RAPID u raid0 modu. Da li to znaci da se vise isplati kupiti jednog od 500GB i koristiti RAPID mode ili su ipak po pitanju performansi bolja opcija 2x250. Radi li im TRIM u raid 0 ?? 

Ako je to prvi Hyper X bez sufiksa K u nazivu onda je rijec o odličnom modelu sa Intelovim flash čipovima, no ipak je rijec o sada vec starom kontroleru.

Boost bi trebao biti samo u heay work load radnjama da opteretiš ssd istovremeno sa dosta zahtjevnih programa, konvertiranja HD videa itd...

Za Pro verziju koliko znam nema laptop niti desktop kitova, samo Evo edicija to ima. 

Sto se tice Raid-a imalo bi smisla samo u transferu podataka, ako se bavis video obradom u visokoj rezoluciji onda bi se isplatilo no nikako u tom slucaju ici na SF kontroler jer oni pate sa podacima koji su vec kompresirani (rar, mp3, mkv, mp4, jpg i drugi..) recimo dva 840Pro bi bilo idealno.

No na scenu je dosao dosta povoljan CrucialM500 480GB koji tek nesto malo zaostaje za Evo verzijom Samsunga a cijenom je jeftiniji tako da bi valjalo i njega razmotriti kao storage. 

14 godina
neaktivan
Koji SSD?

što se mene tiče et kupi dvoumicu Intel. ako i budem uzimao,gine ovaj šta je na akciji. uzet ga pa makar platio  i punu cijenu nedođu novci ranije.

M
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
roby27 kaže...
Ništa od tog Corsaira GS, radi se o dosta staroj seriji ssd-a baziran na SF-2281 kontroleru i dosta troši struje. Corsair je općenito neisplativ sa svojom ponudom i cijenama ssd-a.

Kakvi su ostali corsairi? recimo LS, GT i NEUTRON serije?

15 godina
roby27 kaže...
athlon64 kaže...

Dobar dan, imam jedno pitanje. U PC-u mi je vec vise od 2 godine star kingston HyperX 120GB. Super SSD je ali mi je 120GB postalo pre malo pa bi dodao jednog samsunga 840 pro od 250GB.

Gledam testove tih samsunga, kada se koristi RAPID mode oni postizu dvostruko vece read - write brzine nego moj kingston, acces time je takoder osjetno nizi. Da li cu ja osjetit real life boost u performansama? Zanima me takoder da li se PRO verzije samsunga mogu kupiti u dekstop ili laptop kitu tako da dobijem onaj USB-sata adapter s njim?

Zadnje pitanje, prijatelj u novom PC-u zeli  500GB SSD storagea. Misli se izmedu jednog 500GB samsunga i 2x 250GB samsunga za raid0. Raid 0 i bi koristio da dobije vece performanse medutim oni ne podrzavaju RAPID u raid0 modu. Da li to znaci da se vise isplati kupiti jednog od 500GB i koristiti RAPID mode ili su ipak po pitanju performansi bolja opcija 2x250. Radi li im TRIM u raid 0 ?? 

Ako je to prvi Hyper X bez sufiksa K u nazivu onda je rijec o odličnom modelu sa Intelovim flash čipovima, no ipak je rijec o sada vec starom kontroleru.

Boost bi trebao biti samo u heay work load radnjama da opteretiš ssd istovremeno sa dosta zahtjevnih programa, konvertiranja HD videa itd...

Za Pro verziju koliko znam nema laptop niti desktop kitova, samo Evo edicija to ima. 

Sto se tice Raid-a imalo bi smisla samo u transferu podataka, ako se bavis video obradom u visokoj rezoluciji onda bi se isplatilo no nikako u tom slucaju ici na SF kontroler jer oni pate sa podacima koji su vec kompresirani (rar, mp3, mkv, mp4, jpg i drugi..) recimo dva 840Pro bi bilo idealno.

No na scenu je dosao dosta povoljan CrucialM500 480GB koji tek nesto malo zaostaje za Evo verzijom Samsunga a cijenom je jeftiniji tako da bi valjalo i njega razmotriti kao storage. 

Da imam HyperX 120 plavi, neradi se o 3K verziji. Ja bi si kupio veci ssd jer mi fali ssd storagea ali usput gledam da li bi mogao dobit performance boost jer ovi samsung ssd.ovi kad se ubace u RAPID mode stvarno daju izuzetne performanse. Medutim prijatelj slaze novu konu i zeli 500GB ssda pa se nikako odlucit raid0 ili ne. Cijena je ista samo je pitanje sta daje bolje performanse za novac. 2 ssda u raid 0 ili jedan veci u RAPID modeu. Sto se samsunga tice sada i ja razmisljam da li da uzmem EVO ili pro. Privlaci me pro jer je MLC i nude 5 godina garancije. 

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 11:49 (athlon64).
12 godina
nix111 kaže...

GT je isto stara serija bazirana na SF-2281 kontroleru. LS koristi PhisonPS3108 kontroler i ima vrlo dobre perfomanse sa svim podacima, Neutron je na sinkronim čipovima i LAMD LM87800 kontroleru i isto ima jako dobre perfomanse a Neutron GTX je još i brži sa Toogle NAND memorijom. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 14:23 (roby27).
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

U čem je kvaka s ovim SSD-om (osim 200MB/250MB write/read)?

Treba mi samo za OS, i neću prebacivati terabajte podataka s njega, bitno mi je samo da je pristup podacima brz.

Koja je razlika između tog G.SKILLa i recimo ovog Samsunga? Osim u brzini zapisivanja/čitanja podataka i trajanju jamstva? SSD je ipak SSD, brži od HDD mora biti svakako, a 2 godine će valjda izdržati. A za 410 kuna ne vidim da se negdje može dobiti 120GB. Pogotovo otkad Kingston V300 koristi druge čipove. 

Da nisu asinhroni čipovi unutra? (Il kak se to već kaže, nisam baš upućen :))

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

Imao sam davno takvog i radio je sasvim ok i brzo. Razlika ti je u odnosu na HDD ogromna.. a sad odakle njima Phoenix Pro koji je izašao valjda prije 3-4 godine ne znam.. možda imaju samo par starih komada, jer čudno mi je da bi se sad negdje proizvodili. Mislim da se svakako isplati pitat, ja bi prije išao na ovog G.Skilla nego na Kingstona V300.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

A to ti je stara serija sata 2 ssd-a i vjerojatno imaju jedan ili par modela zaostalih na lageru, imaš za malo vecu cifru Crucial500 sa dobrom brzinom čitanja i MLC flash nandom.

12 godina
roby27 kaže...
nix111 kaže...

GT je isto stara serija bazirana na SF-2281 kontroleru. LS koristi PhisonPS3108 kontroler i ima vrlo dobre perfomanse sa svim podacima, Neutron je na sinkronim čipovima i LAMD LM87800 kontroleru i isto ima jako dobre perfomanse a Neutron GTX je još i brži sa Toogle NAND memorijom. 

Imam jos jedno pitanje u vezi corsaira...

Jel se mogu ovi bolji cosairi (LS, Neutron i Neutron GTX) mjeriti sa samsungom evo ili pro i intelom(520, 530)?

Cijena im je 700 kn za LS i Neutron od 120gb, a Neutron GTX nisam uspio naci u ponudama.

Jesu li uopce isplativi?

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 20:58 (nix111).
12 godina

Sa Pro verzijom ne a sa ostalima po brzini pisanja itekako mogu. Evo isto ima vrlo dobre perfomanse. Sve je stvar cijene ali uglavnom GS i GT serija od Corsaira nije vrijedna spomena. 

Ako ti ne smeta manje jamstvo isplati se ali u tom rangu imas Evo ili Intel sa vecim jamstvom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2014 21:09 (roby27).
12 godina
protjeran
Koji SSD?

Koji ssd za što manje para ali da je što brži

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
club3d kaže...

Koji ssd za što manje para ali da je što brži

To je isto kao da ja dodjem u trgovinu automobila i kazem: Molim jedan Lamborghini, za što manje para ali da je što brži...

Reci buđet ili koju želiš veličinu...

A ako samo želiš SSD "da ga imaš" kako ga neke budale kupuju, eto ti http://www.links.hr/artikl-051.400.282 SSD 30.0 GB KINGSTON SSDNow S200 za malo manje od 400 kuna...

A možeš bit pametan, sačuvat još malo para i uzet si npr. Samsung 840 EVO od 120 gigića za duplu cifru. Brži, bolji softver, 4 puta više memorije...

[img]http://ch-slike.com/images/2013/09/09/buyYn.png[/img]
12 godina

30GB??? Pa za jeftinije novce ima 60GB

13 godina
neaktivan
roby27 kaže...

30GB??? Pa za jeftinije novce ima 60GB

Gledao sam links ali da u pravu si...

Ipak, meni je puno logicnije kupit SSD od 120+ gigića, jer ako covjek ima 15-16 godina, onda ce se htjet i igre gore stavit, betlfild, lol i jos 1-2 i eto ode ti 60 gigića...

Ovako usparas malo vise para, kupis mrcinu sa super softverom sa 120-250gigi prostora i trpaj... :D

Mislim, tako ja na to gledam, nece se svi sa mnom slozit, ima i ljudi koji zele ssd samo da im se windowsi brze dizu i par osnovnih programa, al ne kuzim kaj ce ti onda ssd, pa 70% su optimizirani za igre...

15 godina
Svenos kaže...
Ipak, meni je puno logicnije kupit SSD od 120+ gigića

- Slažem se u potpunosti, već sam to bio naglasio, danas čak i sami win uzimaju dosta prostora,

pa onda ako snimiš koji program ili igru, onda ti je taj SSD pun do vrha, ovako 120GB je čisto OK.

- ps. neki uređaji imaju pad performansi s popunjenjem svoga kapaciteta, to je svakako potrebno

naglasiti za one koji ne znaju, a takvih uvijek ima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 18:53 (Valentin17).
13 godina
protjeran
Koji SSD?

Ja sam uzeo sad na akciji je bio za 799 kn Intel 520 180 gb . Ja prezadovoljan :)

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Adict kaže...

Ja sam uzeo sad na akciji je bio za 799 kn Intel 520 180 gb . Ja prezadovoljan :)

- Odličan izbor, solidna brzina, a najbolje od svega ima 5 godina garancije, pa možda ti se posreći

pa rikne (malo vjerojatno, ipak je to Intel) onda (za 2+ godine) kad SSDeovi odu naprijed s razvojem,

pa onda budeš dobio neki brži i još većega kapaciteta.

13 godina
protjeran
Valentin17 kaže...
Adict kaže...

- Odličan izbor, solidna brzina, a najbolje od svega ima 5 godina garancije, pa možda ti se posreći

pa rikne (malo vjerojatno, ipak je to Intel) onda (za 2+ godine) kad SSDeovi odu naprijed s razvojem,

pa onda budeš dobio neki brži i još većega kapaciteta.

Naudim mu ja sam bez da se vidi :)

15 godina
Adict kaže...
Naudim mu ja sam bez da se vidi :)

{#}{#}

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Kad smo vec kod toga, je li ga moguce pred istek garancije muciti (tjednima ili koliko treba, danonocno staviti da se pisu podaci) i zamijeniti ga bez problema?

EDIT: da ne bi bilo, imam MX25 od kad je dosao prvi put u ADM (2009 mozda?) 60GB, super me sluzi i nikakvu potrebu nemam za brzim, boljim. Istekla garancija prije godinu ili dve (tad je imao 3 godine garancije ako se ne varam) i toliko mi je drag da cu kad ga i stavim u neko racunalo drugog plana sigurno ici na intel, nikako ne bih zafrknuo proizvodaca koji mi je osigurao toliko dugo miran i nesmetan rad diska

Ukoliko smatrate da sam vam svojim postom, citiranjem, ili odgovorom pomogao, uzmite u obzir stisnuti tipku ''Hvala'', hvala Vam :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.3.2014 22:59 (Mojpismonosa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Koji SSD?

da jos 1 pitam sutra idemo po SAMSUNG EVO 250GB za 1050kn je to najbolji SSD po veličini za te novce i performanse se slazete ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Da po perfomansama i kvaliteti jedan od best buyeva. 

13 godina
neaktivan
Nvidia GTX 680 kaže...

da jos 1 pitam sutra idemo po SAMSUNG EVO 250GB za 1050kn je to najbolji SSD po veličini za te novce i performanse se slazete ili?

Bug casopis je napisao par rečenica u hard-testu SSD-ovi od 120 do 256 GB:

Samsung 840 EVO (best buy, recommended by Bug team)

Nakon skromnih početaka Samsung je postao jedan od najinventivnijih i najkvalitetnijih proizvođača SSD-va zahvaljujući kombiniranju vlastitog kontrolera, firmwarea i flash memorije. SSD 840 EVO nije specifičan samo po korištenju Samsungova MEX kontrolera već i po TLC memoriji, tj. memoriji čija svaka ćelija pohranjuje tri umjesto dva pita (standardno kod normalne MLC memorije). Budući da je ovakva memorija sporija za programiranje od MLC-a, EVO ima interni cache flash memorije dobiven konfiguriranjem TLC ćelija da rade kao SLC ćelije. U praksi to znači da unatoč korištenju sporije memorije EVO ima izvrsne performanse. Da stvar bude bolja, Samsungov softver SSD Magician također nudi opciju uporabe RAM cachea, o kojoj smo pisali u uvodnom tekstu. Posljednji je adut EVO serije povoljna cijena, pogotovo u slučaju 250-gigabajtnog modela.

+ Izvrsne performanse i softverska podrška, službeni softver nudi opciju kloniranja podataka i uporabe RAM cachea, dodatna oprema, prihvatljiva cijena, vrlo nista potrošnja u mirovanju (pogodno za prijenosnike)

- ništa bitno

Tip kontrolera: Samsung MEX

PCMark 8 Storage: 4,988

ATTO - čitanje (MB/s): 554,11

ATTO - pisanje (MB/s): 530,97

4kB Read QD3 Pseudorandom (MB/s): 101,37

4kB Write QD3 Pseudorandom (MB/s): 276,75

Sekvencijalno - čitanje (MB/s): 496,57

Sekvencijalno - pisanje (MB/s): 480,59

Nasumično - čitanje QD1 (MB/s): 35,83

Nasumično - pisanje QD1 (MB/s): 100,64

Nasumično - čitanje QD64 (MB/s): 360,48

Nasumično - pisanje QD64 (MB/s): 230,03

Indeks: 1.065

Jamstvo (godine): 3

Cijena: 1,399kn (HG Shop), 1,525 (Links)

Eto sve sto se moze znati o tom SSD-u... {#}

Sve sam napisao tj. prepisao ručno iz bug časopisa pa se nadam barem nekom palcu prema gore radi truda... {#}

12 godina
neaktivan
Koji SSD?

hvala Svenos <3

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

Zanima me vaš komentar na rezultate mog ssd-a (Mushkin Chronos Deluxe 60GB).

Čudna mi je malo ova write brzina.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 19:22 (GuitarMaster).

0 0 hvala 0
12 godina
Zaboravio si napisati još jednu karakteristiku tlc nanda, a to je tri puta manje ciklusa pisanja/brisanja od mlc nanda, odnosno triput manju trajnost, što je i razlog da na pro verziji zamzung daje dužu garanciji nego na evi
15 godina
picajzla0707 kaže...
Zaboravio si napisati još jednu karakteristiku tlc nanda, a to je tri puta manje ciklusa pisanja/brisanja od mlc nanda,

- To nije niti vrijedno spomena, dok ispuniš taj ciklus proći će dosta godina,

a puno prije bude došlo vrijeme za kupovinu novoga uređaja, jer budu imali i veći kapacitet, brzinu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.3.2014 21:16 (Valentin17).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice