Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.553.932
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Koji SSD?

kran

Bolja solucija ti je da si napraviš RAM disk ako imaš dovoljno neiskorištene memorije pa tamo staviš da ti sprema cache od Chroma.

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Koji SSD?
kran kaže...
Jel zna netko kako Cache od Google Chroma, preusmjeriti na drugu lokaciju.
Sada sve to sprema na SSD disk C: a ja bi htio da cache bude na Hdd E:

Vrati se dvije-tri stranice postova unatrag gdje smo raspravljali o RAM diskovima. Na jednom sam mjestu detaljno objasnio kako premjestiti bilo što bilo gdje pomoću simboličkih linkova. To ti je najzdraviji put.

Deckard
17 godina

Btw kaj je brze RAMdisk ili SSD? Znaci ak pokrenem igru sa RAMdiska i SSD-a gdi bude brze loadalo? Kolko brze koje loada u % od oka?

EDIT:

Nasao sam odgovor na pitanje i odgovor je LOL 1000% brze!

Read 5766 MB/s sa Write 7760 MB/s

Uzel budem extra 16 GB RAM-a s posla da isprobam kak loada Wot ili Planetside 2 :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 9:51 (NEW_MAN).
17 godina
NEW_MAN kaže...

Btw kaj je brze RAMdisk ili SSD? Znaci ak pokrenem igru sa RAMdiska i SSD-a gdi bude brze loadalo? Kolko brze koje loada u % od oka?

EDIT:

Uzel budem extra 16 GB RAM-a s posla da isprobam kak loada Wot ili Planetside 2 :)

Ne zaboravi da nakon svakog paljenja trebaš prvo "napuniti" RAM disk, a onda raditi s njim...

17 godina
Old Iggy kaže...
NEW_MAN kaže...

EDIT:

Ne zaboravi da nakon svakog paljenja trebaš prvo "napuniti" RAM disk, a onda raditi s njim...

Ako je pretpostavka da se sadržaj RAM diska kod gašenja/restarta sprema na disk, onda to i nije neki problem pošto se sadržaj zapisuje u obliku velikog kontejner filea. A veliki se fileovi čitaju/pišu velikom brzinom (sekvencijalno čitanje) s modernijih diskova, reda preko 100MB/s (naravno, ukoliko file nije zapisan u previše fragmenata na primarnom file sistemu, a o tome se moderniji Windowsi jako lijepo brinu kad rade s file sistemom).

Deckard
12 godina
Koji SSD?

Nakon razmišljanja odlučio sam da je najisplativije kupit disk od 256GB. Međutim ima jedan problem! NEDAM 1500 KUNA ZA TO! :-) Što mislite kad bi cijena mogla past na 1000 kuna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
NEW_MAN kaže...

EDIT:

Gle, rezultati benchmark testova nad SSD-ima i RAM diskovljem su ZAMKA ! U praksi će ti razlika u brzini biti faktički nebitna, i ovisit će prije o brzini procesora i memorije. Nebi problem bio da je RAM jeftin i da ga chipsetovi podržavaju u ogromnim količinama. Za 16GB RAM-a treba dati otprilike isto kao i za 120GB SSD. Imao sam isto oduševljenje RAM diskovima prije par tjedana, pa sam si malo složio računicu i pokupovao SSD-e, a RAM diskove ostavio za temp/cache.

Deckard
13 godina
Azmo kaže...

Što mislite kad bi cijena mogla past na 1000 kuna?

za 2 godine

I hate this fucking heat. Somebody just shoot me! Far Cry 3
13 godina
Koji SSD?

Ljudi, što mislite o adata sx900 256gb za 1400kuna? Pomagajte pliz.

coffe,coffe,coffe.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Neisplativo pored Samsung Evo 250GB ili nova serija Intel 530 180GB sa 5god. jamstva

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 15:15 (roby27).
13 godina
neaktivan
Koji SSD?

Iskreno me interesira da li su preporuke za Kingston V300 bazirane na vlastitom iskustvu i usporedbi s nekim drugim ssdom ili sukusom infa s bespuća interneta. Blogeri koji dobe jedan, dva komada besplatno, pa odvrte neki sintetički benchmark možda i nisu nužno izvor korisnih informacija. Raniji modeli su imali naljepnicu 'made in Taiwan' i custom sandforce fw 5.05 i relativno ok brzinu prvih par dana, kasniji su 'made in China', fw 5.06, karakteristike daleko od oglašavanih. Radna teorija da je fw prilagođen za jeftiniju i nepozdaniju flash memoriju te se to brzo osjeti. 

0 0 hvala 0
17 godina

Moj ima FW 505ABBF0, to je onda bolji ili?

Twitter: @191x7
17 godina
dromo kaže...

Iskreno me interesira da li su preporuke za Kingston V300 bazirane na vlastitom iskustvu i usporedbi s nekim drugim ssdom ili sukusom infa s bespuća interneta. Blogeri koji dobe jedan, dva komada besplatno, pa odvrte neki sintetički benchmark možda i nisu nužno izvor korisnih informacija. Raniji modeli su imali naljepnicu 'made in Taiwan' i custom sandforce fw 5.05 i relativno ok brzinu prvih par dana, kasniji su 'made in China', fw 5.06, karakteristike daleko od oglašavanih. Radna teorija da je fw prilagođen za jeftiniju i nepozdaniju flash memoriju te se to brzo osjeti. 

To i je boljka Kingstona jer nikad neznaš što dobiješ unutra.

Deckard
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

Jučer stigla nova zvjerka. Samsung Pro 128ica. Ubačen u PC, podešeno u BIOSu na AHCI, odrađena optimizacija preko Fresh SSD-a, instaliran OS na njega i popratni programi.

Iskreno rečeno, nisam primjetio drastično veću brzinu bootanja (jeste brže, ali ne baš kao sa snimki na YT, tu kumuje i moja starija konfiguracija), ali zato je učitavanje programa nakon logiranja u sustav prilično brže (dakle start-up sekcija), naravno i pokretanje Adobe paketa je dosta brže, isto i Office (Word/Excell se otvori za 2-3 sekunde).

Jedini problem mi trenutno predstavlja što je SSD spojen preko SATA 2 konektora, ploča mi nema SATA3, tako da tu gubim na performansama, ali napretka svakako ima.

Još jedno iznenađenje je bilo kada sam SSD izvadio iz ambalaže, pa to malo vnoGo jedva da ima par grama {#} Očekivao sam da će biti teži (ne baš kao HDD). Nebitna stvar, ali eto da napišem.

Kad za koji mjesec bude nova konfiguracija, onda će i ovaj SSD zasjati u punom sjaju.

Stručniji neka pogledaju ova dva izvješća, možda imaju nešto za dodati na sve ovo. Ja sam odradio optimizaciju kako sam nalazio upute sa neta i foruma.

Parkdale-test Parkdale-test
hdtune_test hdtune_test
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Da dosta su loši rezultati a tome kumuje starija matična sa JMicron kontrolerom. 

14 godina
DarioGTI kaže...

Jučer stigla nova zvjerka. Samsung Pro 128ica. ....

Ta ploča ima 2 SATA-I porta ( VIA kontroler ) i 2 SATA-II porta ( JMicron ), pa provjeri da nisi greškom spojio SSD na SATA-I, brzine nekako naginju na tu stranu, ili je taj JMicron kontroler baš tako loš

17 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pazio sam kod spajanja da spojim na Sata2 priključak, inače crvene boje, dok je Sata1 crne boje. SSD je spojen na Sata2 priključak, ali jednostavno kao da ovaj JMicron kontroler "neda" ostvariti veće brzine nego što nudi Sata1, kao da je blokiran nekako... Probavao sam već svašta i u BIOS-u, prebaciti sa AHCI na IDE, pa uključiti RAID, isključitit RAID, i još par enable-disable postavki, i tako probao kombinirati, ali ništa ne daje konkretan rezultat, razlike sam po 1-2-3 MB u čitanju/pisanju naspram gornjih screenshotova. Probao sam i HDD spojiti na Sata1, tako da oba "kanala" od Sata2 budu slobodni za SSD, ali ništa.

Sa JMicron-ove stranice sam skinuo i najnovije drivere, misleći da je možda u tome problem, ali nije pomoglo.

Za svaki slučaj ću još ovaj SSD probati u računalu od kolege (on ima i SATA3), ako i kod njega testovi pokažu isto, problem je SSD (ja osobno nevjerujem da u njemu problem), ako testovi budu OK, JMicron i ja ćemo raskrstit za vijeke vjekova.

edit:

našao sam još par slučaja u kojima je problematičan upravo JMB363 kontroler:

http://hardforum.com/showthread.php?t=1466958

http://www.tomshardware.co.uk/forum/286140-32-samsung-motherboard-problem

http://forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/M4-crucial-64gb-slow-in-port-SATA-II/td-p/83770

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.10.2013 17:48 (DarioGTI).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
DarioGTI kaže...

Za svaki slučaj ću još ovaj SSD probati u računalu od kolege (on ima i SATA3), ako i kod njega testovi pokažu isto, problem je SSD (ja osobno nevjerujem da u njemu problem), ako testovi budu OK, JMicron i ja ćemo raskrstit za vijeke vjekova.

JMicron je kriv, tj. njihovi driveri. Ja imam spojen Intel 335 na Marvellov SATA-3 (600) kontroler i sekvencijalni transfer ne prelazi 350MB/s, isto tako i kad disk spojim na Intelov SATA-2 (300) port (stariji P55 chipset). A trebao bi prema testovima po netu ići preko 500MB/s. Bez obzira na to stvar leti zbog pristupa i brzine transfera manjih blokova. Star je u tome da se ti marginalni rezultati dobiju tek na modernijim kontrolerima. Ovaj moj Marvell je iz 2009. negdje., tvoj još stariji.

Deckard
12 godina
neaktivan
Koji SSD?

Kingston SSDnow V300 120GB ili Samsung EVO Basic 120GB razlika u cijeni je 140 kn. Dodajte ako imate za preporučit neki drugi u tom cijenovnom rangu. Hvala

2 Kingston SSDnow V300 120GB
14 Samsung EVO Basic 120GB

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
garrykc kaže...

Kingston SSDnow V300 120GB ili Samsung EVO Basic 120GB razlika u cijeni je 140 kn. Dodajte ako imate za preporučit neki drugi u tom cijenovnom rangu. Hvala

Mislim da je tu najbitnija duljina garancije jer razlike u brzini nećeš primjetiti!!

Imam V300 120GB koji mi je u kombinaciji s Win8 preporodio 3.5 godine stari laptop HP4710s.

17 godina
Koji SSD?

Od sutra kod ED-a se ostvaruje popust od 10% za kupovinu Samsung SSD-a uz kupon kod.

Uzeo bih Samsung EVO Basic 120 GB.

Kako mi SSD nije super hitan, zanima me sljedeće:

1 - da li je bolje da čekam (nadam se da će biti) Božićno/Novogodišnje sniženje,

2 - skori veći pad cijena (čisto sumnjam) ili

3 - da iskoristim ovih 10%.

2 1
1 2
9 3
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ja bi uzeo odma jer sam nestrpljiv, a ti napravi kako ti drago.
“Choose your battles wisely. Life is too short to spend it on warring. Fight only the most, most, most important ones, let the rest go.”
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Jedno pitanje...danas u 2:30h ujutro mi je riknuo moj SSD OCZ Vertex 4

Sada gledam i vidim da imaju OCZ Vertex 450...kolika je razlika između njih 2?

Pošto će mi na garanciji htjeti vratiti Vertex , a nemaju 4..jedino ako mi daju da biram neki drugi

Ako mi da ju da biram neki drugi, koji je u Linksu najbolji do 1200 kn ? http://www.links.hr/?option=katList&page=sviartikli&id_kategorija=0514&sort_cat=cijena_s_pdv&sort_ord=desc

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

X-Plosiv

- Ako ideš do 1200 kn i ako budeš imao izbora, onda si uzmi Samsung 840 pro.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

X-Plosiv

- Ako ideš do 1200 kn i ako budeš imao izbora, onda si uzmi Samsung 840 pro.

Ovaj? http://www.links.hr/?naziv=ssd-128-0-gb-samsung-840-pro-series-basic-mz-7pd128bw-sata3-2-5-maks-do-530-390-mb-s&option=artikl&id_artikl=051.400.223

Bio sam gledao prijašnju seriju kada sam uzimao SSD, tako da ako mi omoguće, možda uzmem ovaj :)

Inače imam još ADATA i KINGSTON u drugom računalu, tako da bih možda mogao uzeti sada Samsung :) Budem vidio s linksom

15 godina
Koji SSD?

X-Plosiv

- Na taj sam mislio.{#}

0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Kupio sam polovan SSD A-data s511 120GB. Da li su normalne ove brzine, jer pise da ide 550MB/S 520MB/s, mozda moram instalirati sata 3 driver od ploce?

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.11.2013 18:29 (systemize).

0 0 hvala 0
17 godina
systemize kaže...

Kupio sam polovan SSD A-data s511 120GB. Da li su normalne ove brzine, jer pise da ide 550MB/S 520MB/s, mozda moram instalirati sata 3 driver od ploce?

To su SATA II rezultati. Koja je matična u pitanju?

Twitter: @191x7
17 godina
191x7 kaže...
systemize kaže...

To su SATA II rezultati. Koja je matična u pitanju?

Ne bi rekao da je do maticne, jedino driveri ili ako na maticnoj postoje sata 2 pa sam u njih ukljucio: Asus P8P67 Deluxe

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice