Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.553.066
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Koji SSD?

može,ali ga nećeš iskoristiti u potpunosti zato jer ti matična ploča podržava s-ata2 a novi ssd-ovi su svi s-ata3

http://steamsignature.com/img/profile/76561198029829922.png
17 godina
Ako nemas love za novi komp obavezno uzmi SSD bez obzira na SATA2. Preporodil se budes i komp ti bude radil tak dobro da nes mogel belivit!
15 godina
Koji SSD?

Cromaki

- Uzmi si SSD, bez obzira šta je SSD SATA III, a ti imaš ploču SATA II, radit će bez problema.

- U realnom radu se ne osjeti razlika između SATA II i SATA III, tako da ni tu nemaš brige.

- Preporuke:

http://www.futura-it.hr/proizvod.aspx?productId=king-v300s37a-120g

http://www.futura-it.hr/proizvod.aspx?productId=0140466

------ Sva pitanja ili nejasnoće molim na PM. Hvala :D ------ AVATAR: Pametan mačak, naučio ga raditi na računalu. Ha ha.

0 1 hvala 0
17 godina
Valentin17 kaže...

Cromaki

- Uzmi si SSD, bez obzira šta je SSD SATA III, a ti imaš ploču SATA II, radit će bez problema.

- U realnom radu se ne osjeti razlika između SATA II i SATA III, tako da ni tu nemaš brige.

- Preporuke:

http://www.futura-it.hr/proizvod.aspx?productId=king-v300s37a-120g

http://www.futura-it.hr/proizvod.aspx?productId=0140466

BOLD - zasto u toj trgovini kad je u Edigital 700kn?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao
15 godina
Koji SSD?

djigibao

- Prijatelju, ED ne preporučujem nikome (postoji tema "ED iskustva", pročitaj, ako nisi), ovaj dućan u kojem sam stavio preporuku je bolji 100 puta od EDa.

- Radije dam i malo više novaca, pa barem imam dućan koji stoji iz mene, ako taj SSD rikne, znam da neće biti problema s reklamacijama, čekanja nepotrebnog i živciranja, sve ovo troje sam doživio od EDa osobno i još bih dodao sramotu.

------ Sva pitanja ili nejasnoće molim na PM. Hvala :D ------ AVATAR: Pametan mačak, naučio ga raditi na računalu. Ha ha.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 10:26 (Valentin17).

5 1 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Uzeo sam prije par dana Intel 335 180GB u Linksu, puknuo ga u 4 godine stari komp baziran na Intel P55 chipsetu s Marvellovim SATA3 dodatnim kontrolerom. Stavio Win8 gore, pogasio virtualnu memoriju i hibernaciju, odradio gašenja nepotrebnih stvari preko SSD Fresha, napravio RAM disk od 2GB i remapirao u njega sve tempove i Chrome cache foldere, poinstalirao sve što mi treba od alata uključujući i tešku CAD i photo editing artiljeriju i... Hijaoooo. Sve radi ko da je učitano u memoriju. Rezultati speed testova pokazuju dosta slabije rezultate od onoga što ljudi dobivaju po novijim pločama, a to je i normalno koliko sam vidio po netu i po testovima SSD-a za te starije SATA kontrolere. Ali to nek stvarno nikoga ni najmanje ne brine jer sve radi fakat munjevito i neznam što bi u praksi više na kompu moglo biti brže. Još ako se uključi hibridni shutdown u Win8 gašenje kompa traje 2s, a paljenje ne više od 3s (makar za to treba hibernacijski file da zapiše kernel i drivere, a to kao i nije najzdravije što se tiće SSD-ova, makar ako idete računati i gledati po alatima koliko se toga efektivno zapiše na disk, i koliko ciklusa izdrže ćelije, možete doći do računice da će vas takav disk držati brdo godina da ga i svaki dan natrpate iznova do full kapaciteta, a to nećete ziher ako vam je sistemski disk). Osim toga radi mi i sleep bez i najmanjih problema iako vidim po netu da ljudi imaju problema sa (S3) sleepanjem kompova s masom SSD-a. Mislim si uzeti još jedan za laptop, solidan je odnos cijene i kapaciteta. Sa 180GB ostane još poprilično prostora nakon instalacije OS-a da se brzo ne pržikaju ćelije iznova. A i došao je u retail pakiranju s 2,5"->3,5" adapterom, kablovima i šrafima, pa je i to mali bonus. Po Neweggu i forumima ima dobre recenzije. Bio sam si naručio Samsung EVO 840 120GB u ED-u za 649kn s poštarinom, ali mi se nisu javljali danima po narudžbi, pa sam stornirao narudžbu jer mi je to fakat neozbiljno, a i pitanje je što i kako ako rikne pošto nisam u Zagrebu, i sve skupa mi ne vrijedi gnjavaže i razlike u šoldima. Mislim da je taj 180GB Intel 335 jako dobra kupovina.

Deckard
Moj PC  
2 0 hvala 2
15 godina
Koji SSD?

deckard

- Je Intel 335 od 180GB je jako dobra kupovina.

- Ovo za ED, ništa čudno, imaš pravi dućan u mom prošlom postu.

1 1 hvala 0
14 godina
protjeran
djigibao kaže...

BOLD - zasto u toj trgovini kad je u Edigital 700kn?

Zato što on promovira tu trgovinu u svakom svom postu, valjda dobije od njih par kuna za svaki post.

Najbolje da ću dati 130 kn više za istu stvar, o isuse...

15 godina
Koji SSD?

bill_jobs

- Ne promoviram ja ništa, svaki dućan je bolji od EDa, bio to ADM ili Futura ili nešto treće.

- U vezi EDa, pa pročitaj post od kolege ispred moga posta predzadnjega i budeš vidio njegovo iskustvo sa EDom, moje iskustvo i mnoga druga iskustva možeš pročitat u temi vezanoj za to.

- Ne želim se raspravljat s takvima kao ti, sve piše na forumu, tko je kakav, tko kako radi i posluje.

- PS. svi kupljeni SSDovi su još relativno novi, tko zna kaj će biti za par godina, pa ako se to počne kvarit, pazite da ne zažalite što se kupovali tamo, kad se bude čekalo na reklamacije po mjesec dana.

- modovima isprika na offtopicu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 13:07 (Valentin17).

3 1 hvala 0
16 godina
Meni paljenje,dizanje wind traje 23 sekunde. Windows 7 imam gore, kako bi ubrzao jos malo,sto trebam podesiti.
16 godina
deckard kaže...

Mislim da je taj 180GB Intel 335 jako dobra kupovina.

Hmmm, novčanik mi je u rukama...

17 godina
neaktivan
deckard kaže...

Uzeo sam prije par dana Intel 335 180GB u Linksu, puknuo ga u 4 godine stari komp baziran na Intel P55 chipsetu s Marvellovim SATA3 dodatnim kontrolerom. Stavio Win8 gore, pogasio virtualnu memoriju i hibernaciju, odradio gašenja nepotrebnih stvari preko SSD Fresha, napravio RAM disk od 2GB i remapirao u njega sve tempove i Chrome cache foldere, poinstalirao sve što mi treba od alata uključujući i tešku CAD i photo editing artiljeriju i... Hijaoooo. Sve radi ko da je učitano u memoriju. Rezultati speed testova pokazuju dosta slabije rezultate od onoga što ljudi dobivaju po novijim pločama, a to je i normalno koliko sam vidio po netu i po testovima SSD-a za te starije SATA kontrolere. Ali to nek stvarno nikoga ni najmanje ne brine jer sve radi fakat munjevito i neznam što bi u praksi više na kompu moglo biti brže. Još ako se uključi hibridni shutdown u Win8 gašenje kompa traje 2s, a paljenje ne više od 3s (makar za to treba hibernacijski file da zapiše kernel i drivere, a to kao i nije najzdravije što se tiće SSD-ova, makar ako idete računati i gledati po alatima koliko se toga efektivno zapiše na disk, i koliko ciklusa izdrže ćelije, možete doći do računice da će vas takav disk držati brdo godina da ga i svaki dan natrpate iznova do full kapaciteta, a to nećete ziher ako vam je sistemski disk). Osim toga radi mi i sleep bez i najmanjih problema iako vidim po netu da ljudi imaju problema sa (S3) sleepanjem kompova s masom SSD-a. Mislim si uzeti još jedan za laptop, solidan je odnos cijene i kapaciteta. Sa 180GB ostane još poprilično prostora nakon instalacije OS-a da se brzo ne pržikaju ćelije iznova. A i došao je u retail pakiranju s 2,5"->3,5" adapterom, kablovima i šrafima, pa je i to mali bonus. Po Neweggu i forumima ima dobre recenzije. Bio sam si naručio Samsung EVO 840 120GB u ED-u za 649kn s poštarinom, ali mi se nisu javljali danima po narudžbi, pa sam stornirao narudžbu jer mi je to fakat neozbiljno, a i pitanje je što i kako ako rikne pošto nisam u Zagrebu, i sve skupa mi ne vrijedi gnjavaže i razlike u šoldima. Mislim da je taj 180GB Intel 335 jako dobra kupovina.

Imam isto iskustvo.

Na Laptop HP 4710 S (Sata2) sam umjesto harda upiknuo Kingston V300 i razlika je drastična. Nema više roštiljanja harddiska, sve radi munjevito.

U isto vrijeme imam otvoren Outlook, Excell, Word, Autocad, Firefox s 20 tabova i još brdo programčića. Sve se otvara u sekundi!!

Prvo sam imao Win XP a nakon njih sam sad instalirao Win8 i rezultati su ovakvi: http://pokit.org/get/?8728412e27eac0c3915b69fc91f1d32c.jpg

Bootracer pokazuje nekih 25-30 sekundi za jedan i drugi operativni sustav.

Sve u svemu prava stvar!!

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 13:53 (Erda).
15 godina
Koji SSD?

- Ja sam isprobao SSD na računalu od jednoga kolege, sa XPom i na SATA I ploči.

- XP je letio je brže nego win 7 ili 8.

- Ploča bez AHCI, OS bez TRIMA, odlično je izgledalo, tko uživa u isprobavanju svega i svačega, kao ja, neka proba sam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 15:17 (Valentin17).

1 4 hvala 0
17 godina
kran kaže...
Meni paljenje,dizanje wind traje 23 sekunde. Windows 7 imam gore, kako bi ubrzao jos malo,sto trebam podesiti.

Ako je 23 sekunde od kad upalis sklopku zajedno sa ucitavanjem biosa i svega onda je to ok.

12 godina
Koji SSD?

pozz trebam savjet u vezi ssd harda. Naime imam dell laptop kupljen prije dva tjedna i nema ssd hard ima samo obican od 750gb. Ja bi ubacio ssd od 250gb umjesto ovoga ili umjesto cd roma al me muci sto mi cd rom treba za ibstalaciju windows na taj hard pa sad nisam pametan sto napraviti. Koje su vase preporuke?

i dajte mi preporucite neki ssd od 250gb moze link

0 0 hvala 0
17 godina

Kupi si kuciste za 2,5 ich disk, ugradi SSD i spoji na komp. Skini si xxclone, pokreni i iskopiraj ovaj 750 GB sadrzaj na SSD. Kad zavrsis izvadi disk iz kompa i ssd ugradi na njegovo mjesto.
Kad zavrsis imas komp sa ssd-om, svim podatcima i Windozima bez potrebe za reinstallom. Ako imas vise od 250 GB na ovom 750 GB onda zaboravi na sve to.

Rijesenje broj dva je da napravis bootabilni Windows 7 USB stick.
Izvadis cd rom, ugradis SSD i instaliras Windowse prek USB sticka.

Trece je izvadit 750 i stavit ssd pa puknut windoze prek dvd-a a 750 u kuciste i imas externi disk.

Da nemam brdo vanjskih diskova onda bi sigurno izvadil disk, ovak je po meni najbolja solucija opticki izvadit i nutra tutnut ssd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 16:35 (NEW_MAN).
12 godina

Hvala na opsirnom i kvalitetnom odgovoru. Sad sam na mobu poslje kad dodem doma za komp cu imat par pitanja u vezi toga pa ces mi pomoci ako zelis

15 godina
Koji SSD?

omomomomoomm

- Evo kolega NEW_MAN je sve objasnio.{#}

- Samo još ostaje preporuka SSDa, uzmi si Samsung 840 Evo.

- Ako misliš stavljat SSD na mjesto DVDa, onda budeš trebao i ladicu u koju budeš stavio SSD, samo gledaj da podržava tvoj model laptopa.

- Ako bi išao na soluciju stavljanja SSDa na mjesto HDDa, a ne na mjesto optike, onda trebaš vanjsko kućište za ovaj 750GB disk, onda bi njega spajao na USB i bio bi prijenosan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 22:32 (Valentin17).

0 2 hvala 0
14 godina
protjeran
Koji SSD?

Ma koja mrtva futura s tim svojim lihvarskim cijenama, ti si već naporan s tim svojim promoviranjem...

Kupi ovdje, 250GB: http://www.edigital.hr/SSD/Samsung_EVO_Basic_SSD_250GB_SATA3_MZ-7TE250BW_%28840_Series_SATA_6Gb/s%29-p45426.html?bid=&partner=10001

A i bilo koja druga trgovina je jeftinija od future, pa makar i 20-30 kn, zašto bi njima davao više:

http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.1A3651FC-806A-4C34-82D1-FDF4D7D5C3DF.aspx

http://www.diskont24.com/product.php?productid=128417

Imaš i dotični disk dosta jeftino u uzi shopu: http://www.uzishop.hr/ssd-diskovi/1276-samsung-250gb-840-evo.html

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 12:42 (bill_jobs).

1 1 hvala 1
17 godina
Eol kaže...
deckard kaže...

Mislim da je taj 180GB Intel 335 jako dobra kupovina.

Hmmm, novčanik mi je u rukama...

Samo hrabro {#} . Evo ja sam si uzeo još jednog od 180GB za stari Lenovo U350 notebook koji je radio kriminalno s Win7/Win8 i ugrađenim 250GB WD Scorpio blue HD-om i ultrasporim Celeron SU2700 procom. Sad radi ko urica. Radi i sleep bez ikakvih problema. Još jedan glas za spomenuti SSD.

Deckard
17 godina
neaktivan

C/p mog posta: Na Laptop HP 4710 S (Sata2) sam umjesto harda upiknuo Kingston V300 i razlika je drastična.

Postojeći 500GB HDD sam izvadio i stavio u exsternu aldicu i sad je spojen preko USB-a i odlično radi.

U mjesto za HDD stavio sam SSD.

Htio sam SSD stavit umjesto DVD-a ali sam se predomislio i ovo je rješenje odlično!!

12 godina
Koji SSD?

dal ce taj samsung pasati u ovaj laptop  http://www.vemil.hr/proizvod/prijenosno-racunalo-dell-inspiron-3521-core-i5-3337u-156-led-4gb-750gb-hd8730m-2gb-web-cam-wifi-bt-hdmi-usb-30/39998/ ovo mi se cini dobra ponuda 1300kn za 250 gb ssd. dal taj moj dell ima sata III ? 

stanje je ovakvo znaci kupio bi taj ssd i stavio ga umjesto cd-roma kojeg ionako koristim jednom u 6 mjeseci da stavim nove windowse. e sad problem je ovaj ja imam trenutno win 7 64bit al bi na taj stavio win 8 64 bit jednostavno sam navikao na win 8 a i puno je sve brze na njemu.

e sad ak stavim ssd umjesto cd roma kak prebrikat da na taj ssd stavim win8 i on mi bude c particija a ovaj hard obicni formatiram i on mi sluzi za ostale stvari. na koju foru stavit win 8 na usb stick ali da mi ga bios poslje normalno prepozna da to bude 100% sigurno. zahvaljujem na pomoci super ste na ovom podforumu nema podsmjehavanja ak netko nesto ne kuzi.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

U Linksu je trenutno ovaj SSD na akciji,  120Gb Kingston SSDNow KC300 Sata3 2.5" MLC 525/500, redovna cijena: 889,00 na akciji je 849,00kn, garancija 36 mjeseci.

Nedavno sam gledao Samsungov SSD Pro Basic za 1056kn, 128gb 530/390mb. Garancija je 5 godina. Evo i taj SSD u Futuri, ali za 1192,15kn.

E sada, vrijedi li uzeti ovog Kingstona koji je ipak brži u čitanju/pisanju, sa 36 mjeseci jamstva, sada dok je na akciji za 849,00kn , ili dodati još cca 130kn i uzeti Samsunga za 1056,00kn sa 5 godina garancije? Cijena Kingstona na Links akciji je 10tak kn niža nego što je sada aktualna cijena u Futuri (za keš)

Meni treba SSD koji bi služio kao sistemski disk, i koji će biti pouzdan. Ni tih 5 godina jamstva mi ne znači ništa ako će on u tih 5 godina 3 puta krepati, pa da ga moram nositi na reklamaciju. Dakle, pouzdanost je na prvom mjestu, a meni marka kao marka neznači ništa.

Ima li netko iskustva sa Uzi shopom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

samsung pouzdanji i bolji izbor svakako,ako želiš sa vrha top liste biraj 840 pro

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 22:09 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Koji SSD?

DarioGTI

- Samsung 840 pro je odličan SSD, ako želiš možeš pogledat i 840 Evo u kapacitetu od 250GB, ako želiš pogledaj Extreme digital, tamo će vjerojatno biti najjeftiniji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 22:35 (Valentin17).

0 0 hvala 1
17 godina
DarioGTI kaže...

U Linksu je trenutno ovaj SSD na akciji,  120Gb Kingston SSDNow KC300 Sata3 2.5" MLC 525/500, redovna cijena: 889,00 na akciji je 849,00kn, garancija 36 mjeseci.

Nedavno sam gledao Samsungov SSD Pro Basic za 1056kn, 128gb 530/390mb. Garancija je 5 godina. Evo i taj SSD u Futuri, ali za 1192,15kn.

E sada, vrijedi li uzeti ovog Kingstona koji je ipak brži u čitanju/pisanju, sa 36 mjeseci jamstva, sada dok je na akciji za 849,00kn , ili dodati još cca 130kn i uzeti Samsunga za 1056,00kn sa 5 godina garancije? Cijena Kingstona na Links akciji je 10tak kn niža nego što je sada aktualna cijena u Futuri (za keš)

Meni treba SSD koji bi služio kao sistemski disk, i koji će biti pouzdan. Ni tih 5 godina jamstva mi ne znači ništa ako će on u tih 5 godina 3 puta krepati, pa da ga moram nositi na reklamaciju. Dakle, pouzdanost je na prvom mjestu, a meni marka kao marka neznači ništa.

Ima li netko iskustva sa Uzi shopom?

U globalu je sve to još relativno friška tehnologija a da bi se moglo govoriti o nekoj pouzdanosti na dulje staze (4-5 godina i više). Od onoga što se mahom preporuča po netu, i što se do sad pokazalo pouzdanim, dobrim i relativno neproblematičnim su Samsungove serije 830 i 840, posebno Pro varijanta 840 s 5g. jamstva, i Inteli. Noviji Samsung EVO je zanimljiv cijenom i recenzijama makar je relativno friška roba i koristi TLC memoriju koja u praksi izdrži upola manje ciklusa zapisivanja, no testovi su pokazali da će i ti diskovi uz neko racionalno korištenje izdržati godine i godine ako nešto treće ne vrisne (npr. kontroler, mene zanima koliko mogu durati ti kontroleri koji u SSD-ima doživljavaju i proživljavaju muke Tantalove). Dakle i za Intelove serije 3xx/5xx sa SandForce kontrolerima (3xx idu s 3g jamstva) se piše da su pouzdani. Sve se to može pročitati po raznoraznim tehnološkim siteovima, recenzijama, forumima, neweggu, razgovoru s friendovima koji rade po trgovinama/servisima itd. Što se tiće brzina i sintetičkih testova to jednostavno zanemari. U praksi će ti svi ti uređaji raditi faktički isto. Bitno je da si nakon što sve instaliraš i posložiš napraviš backup (image) sistemske particije, pa si s te strane relativno miran. Drugačije ionako ne možeš utjecati na sve to skupa. Ja bih si od svega što se nudi uzeo samo Samsung 840 Pro ili eventualno EVO ako bi cijena bila jako dobra (i to isključivo 250/256GB modele), odn. Intel 335 seriju kojih sam si i uzeo dva komada od po 180GB i za koje i dalje mislim da su povoljna kupnja jer je kapacitet taman da se ima još stotinjak GB zalihe uz prosječnu instalaciju Windowsa, a cijena je kao 128GB Samsung 840 Pro. Kingstone sam gledao, V300 se čini OK, KC300 koji je sad u Linksu na akciji (a jaka im je akcija, heh) je noviji uređaj o kojem nitko pojam nikakvog nema, o HyperX-u sam na puno mjesta čitao o problemima s rikavanjem... Uglavnom ja sebi nebih kupovao Kingston. Veli friend iz Linksa da je bilo svakakvih serija Kingstona, i nikad neznaš što su pobacali unutra. Protegni se i uzmi Samsung 840Pro ako ti je 128GB dosta. Ja sam ga mogao dobiti za 1250kn najjeftinije u okolici bez da potežem u Zagreb (onda mi i troškovi rastu, a s poštom mi se fakat neda zezati, pa onda ista daljinska natezanja s reklamacijama eventualnim), pa sam radije ipak uzeo 2x 180GB Intel za po 100 kn manje svaki od Samsunga (makar ima dvije godine garancije manje, na sintetičkim testovima je sporiji od Samsunga ako ti to što znači, ali slovi kao pouzdana i robusna roba, dolazi i s desktop montažom, i za sad mi oba rade perfektno).

Deckard
17 godina
neaktivan

3 glasa za Samsung, mislim da je dovoljno. Ovih dana ću se pozabaviti potragom za dotičnim Samsung Pro SSD-a. 128Gb mi je sasvim OK (za sada {#}), a za godinu-dvije ćemo vidjeti.

Hvala svima još jednom!

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 0:20 (DarioGTI).
12 godina
Koji SSD?

deckard

Evo jednog pametnog forumaša sa pametnim razmišljanjem, Intel/Samsung su među najpouzdanijima i njih treba gledati, trenutno je vruca roba i Seagate 600 serija koja koristi iznimno pouzdane Toshibine MLC čipove i zato imaju 5god. jamstva nadam se da se to nije promjenilo jer vidim da su sad poceli neki stavljati da ima 3god a bilo je prije 5god {#} tako da mozete i na tu seriju baciti oko...Sto reci za Kingstone? Uglavnom lutrija HyperX nebih nikome preporucio jer se dosta kvare pouzdano od raznih servisa imam tu informaciju a u rangu je cijenom sa Intelom 335 tako da je to nobrainer, frendu je bas drugi po redu riknuo HyperX a za V300 pored Samsunga Evo netreba niti gledati...to sto ima TLC netreba se zamarati nitko ovdje nema server da moze toliko brzo istrositi ssd, sve manje vise prosjecni korisnici a i vidite i sami po izracunima o koliko godina govorimo trajnosti TLC čipova, danas je bitnije kakav je kontroler ugrađen da sto bolje barata sa podacima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 2:01 (roby27).

1 0 hvala 0
17 godina
DarioGTI kaže...

3 glasa za Samsung, mislim da je dovoljno. Ovih dana ću se pozabaviti potragom za dotičnim Samsung Pro SSD-a. 128Gb mi je sasvim OK (za sada {#}), a za godinu-dvije ćemo vidjeti.

Eh, da, vjerojatno to znaš, makar nije loše još jednom napomenuti. Poželjno je uzimati SSD što većeg kapaciteta ne toliko zbog samog kapaciteta kojeg bi utrošio na fileove, nego da ostane što više slobodnih ćelija za zapisivanje nakon brisanja/pisanja i da time wearout level s vremenom bude što niži. Princip zapisivanja i organizacije podataka na SSD-u je ponešto drugačiji nego na HDD, baš zbog ravnomjernog trošenja ciklusa pisanja/brisanja ćelija. Gledam baš u CrystalDiskInfo, nakon instalacije Win8, updateova kojih se nagomilalo brdo, par teških aplikacija i ponešto manjih, te podešavanja i remapiranja tempova i cacheova u RAM disk, dakle piše da je disk odradio upisivanje 99GB podataka efektivno, odn. 71GB NAND zapisivanja (taj podatak je najbitniji, a manja količina od efektivne je zapisana zbog kompresije koju obavi kontroler). Dakle za 3-4 dana je upisao 71GB što u mojem slučaju daje 167 efektivnih GB kapaciteta po bazi 1024 umanjeno za 71GB, dakle 96GB prostora koji još nije pisan/brisan. S obzirom da je taj SSD isključivo sistemski disk za OS i aplikacije, te da su temp i cache folderi prebačeni u RAM disk, a pagefile i hibernacija pogašeni, i da je sve posloženo, samo će ga updateovi Windowsa značajnije "trošiti" do neke eventualne reinstalacije. Da je disk kapaciteta ~120GB (to je oko 111GB efektivno nakon formata) sad bi ostalo "samo" oko 15GB free. Makar, da budemo realni, uz cca 3000 ciklusa zapisivanja/brisanja koliko bi najmanje trebali izdržati ti diskovi što se NAND-a tiće, ispada da bi 120GB disk (111GB efektivno) da ga svaki dan napunimo do vrha trajao preko 8 godina {#} , barem što se NAND-a tiće. A ziher sam da će ćelije izdurati i puno više od deklariranog. Pa ko živ, a ko mrtav za 8 godina. Uzmi ti 128GB i bez brige si.

Deckard
17 godina
odjavljen
Valentin17 kaže...

djigibao

- Prijatelju, ED ne preporučujem nikome (postoji tema "ED iskustva", pročitaj, ako nisi), ovaj dućan u kojem sam stavio preporuku je bolji 100 puta od EDa.

- Radije dam i malo više novaca, pa barem imam dućan koji stoji iz mene, ako taj SSD rikne, znam da neće biti problema s reklamacijama, čekanja nepotrebnog i živciranja, sve ovo troje sam doživio od EDa osobno i još bih dodao sramotu.

Ja kupio Samsung EVO 120 GB u ED za 619 kn. U petak kasno napravio narudžbu preko neta, u utorak dobio mail da ga mogu podignuti u Importane galeriji. Nikakvih problema, uredna trgovina, uredna garancija i uvjerljivo najniža cijena. Ja prezadovoljan. Strah od kvara i reklamacije? Ni najmanje. Inače sve kupujem u ADM-u ali npr. imao sam nedavnu jednu reklamaciju pa sam na novu komponentu čekao mjesec dana. Nije bio problem do njih nego do dobavljača. Isto se može dogoditi u ED ili bilo kojoj drugoj trgovini. Sve je to isto sranje i kupujem tamo gdje je najniža cijena.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 10:22 (XXX).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice